Nova generacija LG OLED televizora

Četvrtak, 30.05.2019. 14:13

Nedavno je tvrtka LG predstavila svoju novu generaciju OLED televizora namijenjenu za 2019. godinu. Predstavljeni modeli nose oznake W9, E9 i C9 i dolaze s drugom generacijom LG-evog inteligentnog procesora Alpha9 Gen 2 te algoritmom tzv. dubokog učenja.

Zahvaljujući njima LG-evi OLED televizori pružaju unaprijeđenu sliku i zvuk tako da nakon analize izvornog signala slijedi optimizacija audiovizualnog sadržaja uzimajući u obzir uvjete iz okoline. Rezultat takvog pristupu obradi podataka je poboljšani prikaz slike i pokreta, iznimna točnost boja te smanjenje šuma.

Procesor Alpha9 Gen 2 s umjetnom inteligencijom (AI) može dodatno poboljšati i HDR sadržaj namještanjem svjetline kako bi se čak i najmračnije scene transformirale u one s nevjerojatnim kontrastom, detaljima i dubinom boje – čak i u jako osvijetljenim prostorijama.

LG OLED TV 2019

LG-evi OLED televizori za 2019. godinu omogućavaju pristup širokom izboru popularnih usluga umjetne inteligencije i prepoznavanja govora putem različitih platformi –  uz već ranije prisutnog Google Assistanta, tu je sad i Amazon Alexa koja se pokreće dugim pritiskom na gumb Amazon Prime koji se nalazi na daljinskom upravljaču Magic Remote. Usluge Google Assistant i Amazon Alexa dostupne su od ove godine u 140 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska. No, treba se koristiti jedan od 7 "najvećih" jezika: engleski, španjolski, francuski, njemački, talijanski, portugalski ili ruski. 

Ažuriranje softvera omogućit će i podršku za AirPlay 2 tvrtke Apple pa će korisnici uređaja s operacijskim sustavom iOS moći reproducirati videozapise s aplikacije iTunes te druge audio i video zapise te fotografije izravno na LG-evim OLED televizorima za 2019. godinu.

LGoled 2019 1

Kvaliteta zvuka je unaprijeđena inteligentnim algoritmom koji može pretvoriti dvokanalni zvuk u uvjerljivi virtualni 5.1 surround audio. Korisnici mogu podesiti postavke zvuka kako bi odgovarale uvjetima prostorije ili jednostavno pustiti da LG-ev televizor automatski podesi postavke zvuka. Osim toga, LG-evi flagship televizori ponovno podržavaju Dolby Atmos zvuk.

Zahvaljujući novom ulazu s podrškom za HDMI 2.1, svi ovogodišnji OLED televizori podržavaju HFR (High Frame Rate), što pridonosi profinjenijem i jasnijim prikazom pokreta uz 120 sličica u sekundi (čak i kod 4K prikaza). Nadalje, podrška za eARC (enhanced Audio Return Channel) omogućava svim ljubiteljima kućnog kina da bez ikakvih problema koriste HDMI povezivost i uživaju u audio formatima najviše kvalitete (Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS-HD).

LG ThinQ AI TV Lifestyle

Odlična opcija za gamere je to što su novi LG-evi OLED televizori kompatibilni s promjenjivom frekvencijom osvježavanja (VRR – Variable Refresh Rate), kao i automatskim načinom rada s malim kašnjenjem (ALLM – Automatic Low Latency Mode) za sliku bez trzanja ili trganja. LG-evi novi modeli OLED televizora dostupni su ili uskoro dolaze na hrvatsko tržište (npr. modeli početne serije B očekuju se krajem lipnja).

Cijene će se kretati u rasponu od 17.499 kuna (OLED55C9PLA) pa sve do 91.999 kuna za OLED77W9PLA za top model i dijagonalu ekrana od 77 incha.

INFO: LG Hrvatska, www.lge.com/hr