Samsung širi svoju HDR10+ tehnologiju obrade slike

Nedjelja, 17.03.2019. 17:30

Prošlog lipnja Samsung je najavio program certificiranja i logotipa HDR10+ u suradnji s kompanijama 20th Century Fox i Panasonic. HDR10+ je Samsungova tehnologija za obradu slike koja optimizira razinu svjetlosti i kontrast za svaku scenu.

Sada je Samsung najavio ekspanziju svog HDR10+ ekosustava na 45 industrijskih partnera te izgradnju novog certifikacijskog centra u Kini čime će omogućiti korisnicima konzumaciju veće količine HDR10+ sadržaja. Ukratko, Rakuten TV, europska online usluga za streaming, počet će nuditi HDR10+ sadržaj u prvoj polovici 2019. godine. Jedan od najvećih OTT / VOD usluga u Istočnoj Europi, MEGOGO, trenutno pak dovršava proces licenciranja HDR10+. Usvajanjem HDR10+ MEGOGO planira distribuirati HDR10+ sadržaj na svojoj platformi te će on biti vidljiv na svim Samsung Smart TV uređajima. ARSPRO, sa sjedištem u Moskvi, još je jedan produkcijski studio koji je implementirao HDR10+ tehnologiju - uspješno je izvršen remastering prvih nekoliko serija programiranja u HDR10+.

Također, u prosincu 2018. godine najveći ruski OTT / VOD servis predstavio je pet europskih serija u HDR10+ korisnicima Samsung Smart TV-a, po prvi put u Rusiji i Istočnoj Europi. Do sada su ovu tehnologiju uspješno integrirali u svoju produkciju i neki globalni igrači kao što su tvrtke Amazon (usluga video streaminga i podrška HDR10+ u Amazon Fire TV 4K sticku) te Warner Bros. Home Entertainment s više od 70 naslova koji su snimljeni do sada i koji podržavaju ovu tehnologiju. Samsung je sklopio partnerstva i s nekim od proizvođača pametnih čipova. Qualcomm, američki proizvođač poluvodiča i telekomunikacijske opreme i član saveza HDR10+, nedavno je objavio da će HDR10+ biti podržan na novom čipsetu Snapdragon 855.

Arm, vodeća britanska tvrtka za inovacije u mobilnoj tehnologiji koja je uspješno surađivala sa sustavom Samsung LSI, također će se pridružiti mreži HDR10+. Dodajmo i kako Samsung s TIRT-om, nacionalnim centrom za testiranje i inspekciju kineske potrošačke elektronike, počinje gradnju novog HDR10+ centra u Kini. Centar je osmišljen kako bi pomogao kineskim proizvođačima televizije, uključujući Hisense, TCL i Konku, da pristupe postupku certifikacije i time ubrzaju širenje ekosustava HDR10+. Centar u Kini otvara se nakon certifikacijskih centara izgrađenih u Koreji, Japanu i SAD-u prošle godine.

INFO: www.samsung.com