Samsung Q9F, prestižni QLED TV

Ponedjeljak, 22.10.2018. 13:03

Prestižni modeli nove Samsungove serije 4K UHD televizora za 2018. godinu nose oznaku oznake Q9F i isporučuje se samo s ravnim ekranom u dimenzijama od 55, 65, 75 inča.

Samsung u ovu seriju osim QLED osvjetljenja (tehnologija kvantne točke – Quantum dot) kao jedan od noviteta uvodi FALD (Full Array Local Dimming) pozadinsko osvjetljenje, koje u više stotina zona osvjetljavaju direktno LCD panel što je puno kvalitetnije osvjetljenje od rubnog osvjetljenja. Samim time može postići vrhunsku svjetlinu od čak 2.000 nit. Proizvođač navodi da je, kada je riječ o crnoj boji i svim ostalim spektrima boja, Samsung Q9F LCD TV vrlo blizu OLED kvalitete slike, ali i da nadmašuje sve OLED televizore na tržištu svojom svjetlinom. Ova karakteritika posebno dolazi do izražaja kad se gleda televizor u sobi s puno sunčeve svjetlosti, pri ćemu Q9F ne gubi na kvaliteti slike.

samsung Q9F side

Samsung Q9F serija nosi Ultra HD Premium certifikat koji jamči izuzetnu kvalitetu slike i preciznost prikaza, podržava HDR, Q HDR 2000 (HDR+) i HLG formate, a HDMI 2.0a ulazi su kompatibilni s HDCP 2.2 protokolom. LCD ekran koristi poseban tzv. Ultra Black Elite anti-reflektivni premaz čime se smanjuje refleksija svjetlosti na ekranu i poboljšava kontrast. U pokušaju povećanja crne izvedbe, tvrtka u ovoj seriji koristi slojeve crnog i filtra protiv refleksije, dizajniranog kako bi se smanjila unutarnja propusnost svjetla i vanjsko zatamnjenje. LCD panel također uključuje sloj sa sličnom strukturom kao prizma, koja ima za cilj poboljšati kutove gledanja i zaustaviti "ispiranje" slike kad se gleda sa strane.

Već godinama Samsung upotrebljava tzv. One Connect pristup priključivanju svim vanjskim uređaja u jednu zasebnu kutiju odvojenu od samog televizora, a ta kutija je spojena samo se jednim kabelom u TV. Ove godine je dodatno poboljšan način povezivanja vanjske jedinice i ekrana tako da se sad i strujni kabel nalazi unutar kabela za dovod AV signala.

Po prvi puta je također na jednom TV omogućeno da je prilikom postavke TV na zid, TV potpuno priljubljen uz sam zid. Samsung sa zadnje strane ima udubinu u kućištu TV, pa se s odgovarajućim Samsungovim zidnim nosačem, TV može postaviti na zid potpuno priljubljen uz stražnji zid.

INFO: Samsung Hrvatska, www.samsung.com/hr