Počelo licenciranje HDR10+ tehnologije

Subota, 11.08.2018. 13:29

Kompanija HDR10+ Technologies, LLC (u vlasništvu 20th Century Fox, Panasonic i Samsung) počela je s licenciranjem i certificiranjem loga za HDR10+ tehnologiju.

HDR10+ je royalty-free, open standard platforma dinamičnih metapodataka za HDR (High Dynamic Range) koja optimizira kvalitetu 4K UHD slike te unaprjeđuje iskustvo gledanja svih tipova korisnika.

Ukratko, HDR10+ tehnologija donosi kvalitetniju sliku na 4K UHD zaslonima putem dinamičnog tonskog mapiranja svake sličice ili scene ovisno o parametrima svjetline, kontrasta i saturacije boja. HDR10+ licenca i certifikat dostupni su sada svim kompanijama čiji su uređaji u stanju zadovoljiti HDR10+ tehničke specifikacije i testove. Također, oslanjanje na HDR10+ u proizvodnji, distribuciji i potrošnji sadržaja naišlo je na topao primjer kod više od 40 kompanija.

"HDR10+ program licenciranja i certificiranja je tehnološki korak naprijed za iduću generaciju zaslona. Tehnologija donosi bolje gledateljsko iskustvo putem kvalitetnije reprodukcije slike na velikom broju cjenovno pristupačnih televizora i uređaja", rekao je Danny Kaye, izvršni dopredsjednik 20th Century Foxa i izvršni direktor Fox Innovation Laba.

U prijašnjim verzijama HDR-a, statično tonsko mapiranje primjenjivalo je iste parametre na cjelokupni sadržaj. Međutim, s HDR10+ dinamičnim tonskim mapiranjem svaka scena bit će posebno reproducirana s ciljem proizvodnje stvarnosti vjernih vizuala i s ciljem proizvodnje slike najveće moguće kvalitete. Ovo novo vizualno iskustvo korisnicima bi tako trebalo omogućiti da sadržaj dožive upravo na onaj način na koji su to zamislili redatelji.

INFO: HDR10+ Technologies