IFA 2017: razvoj HDR+ tehnologije podržale vodeće tvrtke

Subota, 02.09.2017. 15:01

20th Century FOX, Panasonic Corporation i Samsung Electronics Co. obznanili su sklapanje partnerstva s ciljem izrade otvorene i dinamične metapodatkovne platforme za High Dynamic Range (HDR) na temelju pripadajućeg certifikata i znaka pod radnim imenom HDR10+.

Ove tri kompanije zajedno će tvoriti licencirajući subjekt koji će izdavati certifikate za HDR10+ platformu od siječnja 2018. godine.

Udruženje će licencirati metapodatke content kompanijama, UHD televizorim, Blu-ray playerima/snimalicama i proizvođačima televizijskih receivera, kao i SoC trgovcima, bez naknade za autorska prava. Točnije, plaćat će samo simbolična administrativna cifra.

"Kao lideri u industriji home entertainment sadržaja i hardwarea sve ri kompanije idealni su partneri za donošenje HDR10+ formata u domove korisnika diljem svijeta", rekao je Jongsuk Chu, glavni potpredsjednik Visual Display Business ogranka u Samsung Electronics. "Posvećeni smo cilju dostupnosti najnovijih tehnologija na našim proizvodima i uvjereni kako će HDR10+ korisnicima donijeti sadržaj prvorazredne kvalitete te obogatiti način na koji korisnici televizijske serije i filmove doživljavaju u svojim domovima."

hdr before and after image
Desno je slika prikazana HDR10+ tehnologijom

HDR10+ tehnologija nastavlja se na prednosti HDR formata koji korisnicima nudi najbolje moguće iskustvo gledanja sadržaja na ekranima iduće generacije. HDR10+ tako donosi do sada najbolju kvalitetu slike, odnosno sliku u kojoj se svjetlina, boja i kontrast automatski optimiziraju za svaku novu scenu umjesto na cijeli sadržaj kao što je slučaj sa sadašnjom verzijom.

"HDR10+ predstavlja tehnološki korak naprijed u optimizaciji kvalitete slike na ekranima iduće generacije", rekao je Danny Kaye, izvršni potpredsjednik u kompaniji 20th Century Fox i izvršni direktor u centru Fox Innovation Lab. "HDR10+ radi s dinamičnim metapodacima koji precizno opisuju svaku pojedinu scenu i na taj način isporučuju najbolju moguću kvalitetu slike. Zahvaljujući suradnji s Panasonicom i samsungom u centru Fox Innovation Lab u mogućnosti smo plasirati nove platforme poput HDR10+ na tržište koje na precizniji način realiziraju originalne zamisli redatelja izvan konteksta kino-dvorana."

Postoji nekoliko ključnih prednosti za partnere koji će željeti usvojiti platformu na svojim proizvodima koji će biti kompatibilni s novim formatom. HDR10+ nudi fleksibilnost sustava i omogućuje cijelom nizu partnera - proizvođačima sadržaja, distributerima sadržaja, proizvođačima televizora i uređaja - mogućnost usvajanja platforme i samim time poboljšavanje iskustva gledanja kod publike. HDR10+ platforma osmišljena je s ciljem omogućavanja daljnjeg razvoja i inovacija s kojima će se u nadolazećim godinama otkrivati nove tehnologije.

"Panasonic ima dugu povijest suradnje s vodećim kompanijama u industriji na razvijanju dugotrajnih tehničkih formata. Sa zadovoljstvom surađujemo s kompanijom 20th Centiry Fox i Samsungom u razvoju novog HDR formata od kojeg će najviše koristim imati potrošači", rekao je Yuki Kusumi, jedan od čelnih ljudi Panasonica. "Omogućavanjem značajnih poboljšanja HDR slike na raznim uređajima istovremeno potičući i ubrzavajući proizvodnju HDR sadržaja, uvjereni smo kako će HDR10+ ubrzo postati glavni HDR format."

INFO: 20th Century FoxPanasonic i Samsung