4K televizori troše osjetno više električne energije

Srijeda, 25.01.2017. 13:06

Sve veća upotreba 4K (UHD) televizora ima, čini se, i svoje negativno naličje. Naime, istraživanje koje je proveo najveći britanski distributer plina i električne energije u kućanstvima, kompanija British Gas, pokazalo je kako je od 2014. godine dodatnih 11 gigavatsati bilo potrebno za pokretanja 4K televizora u odnosu spram količine energije potrebne za pokretanje HD televizora.

Detaljni rezultati istraživanja trebali bi biti objavljeni početkom 2017. godine, a istraživanje je provedeno u suradnji s CEBR-om (Center for Economics and Business Research). Ukratko, čini se kako 4K televizori zahtijevaju trećinu električne energije više od HD modela.  

Iako ovaj raskorak trenutno donosi svega 1,9 milijuna funti dodatnih troškova, do 2019. godine potrošnje će se povećati za oko 4264 %, odnosno narast će na 480 gigavatsati, što će pak ukupne troškovi dići na 82 milijuna funti u Velikoj Britaniji.

Riječ je o dramatičnom povećanju koje pokazuje tendenciju daljnjeg rasta prije svega zbog sve veće ponude izvora 4K sadržaja - u pitanju su, dakako, streaming servisi, UHD Blu-ray diskovi, pa čak i live emitiranje koje će u 2017. godine postati dijelom široke upotrebe.

Također, prema istraživanju, prosječna cijena korištenja električne energije za pokretanje TV-a po kućanstvu iznosila je 14 funti godišnje 2001. Do 2008. godine, pak, taj se iznos popeo na 20 funti godišnje. Tijekom nekoliko idućih godina iznos je padao zahvaljujući proizvodnji energetski efikasnijih TV uređaja, no čini se kako će ga zbog popularnosti 4K modela ponovno rasti.

Kompanija British Gas objavila je i nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći korisnicima 4K televizora koji žele smanjiti potrošnju električne energije - primjerice, kompanija savjetuje korisnike da ne drže svoje televizore u stand-by poziciji kada ih ne koriste, kao i da kupuju 4K televizore koji posjeduju energetski efikasne načine rada.

Daniel Clifford, stručnjak za energetsku učinkovitost u kompaniji British Gas, ovim je povodom kazao: "Gledanje televizije već se dugo vremena smatra omiljenom razbibrigom nacije. Budući da je to tako, ljudi će uvijek nastojati koristiti nove tehnologije kako bi obogatili svoje gledateljsko iskustvo. Ipak, kako su naši dnevni boravci danas prekrcani tehnologijama i uređajima koji koriste električnu energiju čak i kada su u stand-by stanju, preporučujemo korisnicima da se bolje upoznaju sa svojim uređajima kako bi mogli smanjiti potrošnje električne energije. Potičemo ih, također, i na ugradnju naprednih sustava za mjerenje potrošnje električne energije u kućanstvima kako bi imali bolji uvid po tom pitanju."