Sony pokrenuo 4K UHD filmski streaming servis ULTRA

Srijeda, 06.04.2016. 18:32

Pokrenut je 4K UHD (Ultra-High Definition) filmski streaming servis od strane tvrtke Sony pod nazivom ULTRA. Servis će biti dostupan na Sonyjevim Ultra HD televizorima koji posjeduju Android TV.

Poznato je da je 4K relativno nova tehnologija slike koju koriste proizvođači televizora i koja za četiri puta povećava broj piksela standardnog Full HD-a, s ciljem pružanja još bolje kvalitete slike korisnicima. Osim toga, filmovi će biti i u HDR-u (high dinamic range), što dodatno naglašava kontrast između svjetlih i tamnih boja te tako bijele nijanse čini još svjetlijima. Namjera je učiniti sliku na ekranu što je više moguće realističnijom.

Cijena filma u Sonyjevom servisu u UHD formatu iznosi, prema mnogima, (pre)visokih 30 dolara.

Sony Ultra je kompatibilna s njihovim UltraViolet servisom u cloudu pa će korisnici koji već posjeduju određene naslove u nekom od standardnih ili HD formatu moći nadograditi filmove u UHD format po naknadi u rasponu između 12 i 15 američkih dolara. Dakako, ova opcija ograničena je samo na Sonyjeve filmske naslove. Također, kupci nekog od Sonyjevih 4K televizora u ovoj godini kupnjom će dobiti četiri besplatna naslova.
 
Popis filmova uključuje Sony Pictures naslove poput "The Night Before" i "The Walk", kao i neke starije favorite poput "Crouching Tiger Hidden Dragon".

"Korisnici pokazuju sve veći interes za 4K format, a Sony Pictures Home Entertainment sa svojim novim servisom ULTRA nudi korisnicima mogućnost vrhunskog iskustva geldanja, upravo kako bi zadovoljio sve veću korisničku potražnju za filmovima i televizijskim serijama u 4K formatu", rekao je Jake Winett, potpredsjednik odjela servisa kućne elektornike i naprednih platformi u Sonyju.

Analitičari tvrde, međutim, kako pred širokim prihvaćanjem 4K formata od strane korisnika još uvijek stoji nekoliko izazova. Prije svega, 4K televizori još su uvijek skupi, iako kompanije poput LG-a, Samsunga i Sonyja ulažu sve veće količine novca u njihov razvoj. Drugi problem je činjenica da na tržištu još uvijek jednostavno nema dovoljno 4K sadržaja.

Čini se kako Sony i ostale kompanije to žele promijeniti. Ako učine 4K sadržaj dostupnijim, nadaju se kako će još više pobuditi i interes za svoje proizvode.

Primjerice, prošlog mjeseca Netflix je objavio kako podiže ulaganja u produkciju 4K sadržaja i do kraja godine bi ova kompanija, prema procjeni, trebala proizvesti oko 600 sati televizijskog sadržaja u spomenutom formatu.

Međutim, sumnju, u slučaju Sonyja, izaziva visoka cijena od 30 dolara po naslovu. Posebno ako se usporedi, primjerice, s Netflixom, čija mjesečna pretplata od 12 dolara također omogućuje pristup 4K televizijskom sadržaju.

Također, Ultra je dostupna samo na Sonyjevim modelima, što u startu značajno smanjuje opseg popularnosti ovog novog servisa.