CES 2016: Panasonic predstavio 4K Blu-ray player

Utorak, 26.01.2016. 11:30

Na području reprodukcije video zapisa, ovogodišnji CES je potvrdio da vodeći proizvođači potrošačke elektronike ultimativno uzimaju smjer prema 4K rezoluciji kao budućem standardu.

U tom kontekstu, pored standardnih 4K televizora, Panasonic je predstavio i svoj 4K Ultra HD Blu-ray player oznake DMP-UB900 s podrškom za HDR* (High Dynamic Range) kao i široku BT.2020 skalu boja.

DMP-UB900 opremljen je novim visoko-preciznim 4K Chroma procesorom kojeg karakteriziraju nove tehnologije kada je posrijedi procesiranje slike, a koje su razvijene i usavršene u Blu-ray odjelu Panasonicova razvojnog centra Hollywood Laboratory (PHL).

S podrškom za 4K i originalnom 4K Direct Chroma Up-scaling funkcijom, UB900 može reproducirati sliku 4K kvalitete u velikoj rezoluciji i s 2K sadržajem. Korisnici također mogu reproducirati 4K video zapise (MP4), koje su zabilježili fotoaparatom ili kamkorderom, kao i spremiti JPEG podatke u 4K rezoluciji.

Panasonic UB900 front mala

Među prvim je UHD Blu-ray playerima na tržištu s THX certifikatom što korisniku jamči vrhunsku reprodukciju slike i zvuka. Posjeduje izolirani dvostruki AV HDMI izlaz (HDMI 2.0a), podržava analogni 7.1-kanalni audio za direktno spajanje na sustave kućnog kina kao i visoko-rezolucijske audio formate poput DSD-a i ALAC-a.

UB900 koristi mnogo pažljivo odabranih audio dijelova visoke kvalitete koje je moguće pronaći i u Hi-Fi audio proizvodima. Stabilno i snažno napajanje osigurano je korištenjem velikih elektrolitskih kondenzatora, dok Mica kondenzatori smanjuju interne digitalne šumove iz napajanja. Digitalni sklopovi imaju ugrađen LAN filter koji smanjuje neželjeni šum tijekom reprodukcije sadržaja s mreže a audio sklopovi podržavaju zapise visoke rezolucije putem 192-kHz/32-bit audio DAC-a. Osim konvencionalnih audio formata (WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA), UB900 može reproducirati i datoteke koje su zabilježene u DSD (5.6MHz / 2.8MHz) i ALAC formatima.

Korisnici mogu slobodno dijeliti svoj sadržaj - poput fotografija, video zapisa ili glazbe - preko DLNA protokola i priključenih uređaja koji se nalaze u njihovom domu. Cijena i dostupnost ovog uređaja na našem tržištu za sad je još uvijek nepoznata.

INFO: www.panasonic.com/hr


* Ultra HD Blu-ray predstavlja novu generaciju Blu-ray Disc™ formata koja podržava 4K rezoluciju. Riječ je o formatu koji ide i dalje od 4K rezolucije (3840 x 2160 piksela) i podržava HDR (High Dynamic Range) kako bi postigao 4K prikaz slike koji je vjeran stvarnosti s prikazom brzine sličica do 60p i svjetlinom u rasponu 1.000 do 10.000 nita, kao i široku BT.2020 skalu boja za dodatno poboljšanje reprodukcije boja.