TEST Audiovector QR3

Subota, 16.06.2018. 14:49 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: 104 Godina: 2017

Audiovector je na našem tržištu prisutan već dugi niz godina, ali smo rijetko kad imali priliku testirati njihove proizvode. Njihovo sjedište je u Danskoj i tvrtka je osnovana 1979 godine.

Proizvodi ove tvrtke uvijek su bili zanimljivi jer su uvijek nudili mali odmak od proizvoda koje nude poznatiji i veći proizvođači zvučnika. Posebnost Audiovectora u odnosu na ostale proizvođače je da nudi program unaprijeđena za svoje uređaje. Taj program omogućava vam da dokupite pojedine komponente za svoj uređaj – primjerice, bolje komponente za skretnicu. U njihovoj se ponudi trenutno nalaze dvije serije: SR i QR. QR je jeftinija, ali ne i jeftina, a za ovaj broj iz nje testiramo samostojeći model zvučnika.

Kada razmišljamo o industrijskom dizajnu sjevernih europskih zemalja uvijek su nam na pameti proizvodi elegantnih i jednostavnih linija. QR3 je pravi predstavnik te škole. Zvučnik u bijeloj mat izvedbi izgleda odlično, dapače, jedan od najljepših zvučnika koji su ikad prošli kroz slušaonicu.

Audiovector QR3 oboje

Rubovi zvučničke kutije blago su zaobljeni, a bas refleks otvor “skriven” je na dnu zvučnika pa ništa ne remeti te elegantne linije. Izgled upotpunjavaju dvije srebrne bas jedinice u kombinaciji sa zagasitim zlatno-srebrnim visokotoncem.

Zaštita za zvučničke jedinice izrađena je u boji završne obrade zvučnika te se s njima sljubljuje uz pomoć skrivenih, ugrađenih magneta.

Audiovector QR3 tweeter

Zvučničke jedinice Audiovectorova su vlastita proizvodnja. Visokotonac je izveden u njihovoj verziji ribbon tehnologije s dodatnom disperzijskom mrežicom, a za bas jedinice navode kako se radi o sendvič materijalu sa slojem od aluminija.

Od tehničkih karakteristika treba navesti da su bas jedinice promjera 15 cm, osjetljivosti visokih 90 dB, impedancija varira između 4 i 8 Ohma, a maksimalna snaga zvučnika je 200 W. Prema ovim tehničkim karakteristikama jasno možemo razlučiti da zvučnici nisu veliki teret za pojačalo.

Dimenzije zvučnika su 94,2 x 19 x 23,2 cm (všd). Premda je zvučnik samostojeći, površina koju on zauzima u prostoru manja je nego kod većine zvučnika namijenjenih smještaju na stalke. Također, ukupni volumen ove zvučničke kutije nije zapravo velik pa se QR3 može smjestiti u prostore gdje bi inače razmišljali o manjim zvučnicima.

Tablica Audiovector QR3

Zvuk:

Uvijek je zanimljivo poslušati zvučnike koji su drugačiji od mainstreama. Nakon početnog igranja sa smještajem, gdje smo došli do zaključka da zvučnik zahtjeva dosta slobodnog prostora između sebe i zida (u svim smjerovima) kako bi se dobio maksimum reprodukcije, test je mogao započeti. Već pri prvim taktovima glazbe koja dopire iz zvučnika jasno je da QR3 ima drugačiji zvuk od većine konkurenata, primarno zahvaljujući visokotonskoj jedinici s trakom (ribbon). Visoki i srednji dio spektra zvuči vrlo prozračno i detaljno bez imalo zrnatosti.

Pri slušanju albuma Electra Arilda Andersena vokal je reproduciran jednostavno i prirodno, a truba Arve Henriksena bila je odličnog timbra i boje. Kontrabas je imao dobar volumen i išao je dovoljno duboko. S druge strane, udarcima bubnjeva nedostajalo je malo brzine i čvrstoće u najnižim dijelovima spektra. Zahvaljujući visokotoncu, pozornica je dovoljno široka i ostavlja dovoljno prostora između glazbenika. QR3 karakterizira vrlo zavodljiv visoki i srednji dio spektra koji slušača mame na slušanje. Zamijenimo li u sustavu QR3 sa zvučnicima s klasičnim visokotoncem, teško se potom ponovo priviknuti na tradicionalni karakter zvuka.

Dinamičke sposobnosti ovog zvučnika testirali smo Kraftwerkovim albumom Minimum - Maximum zbog vrlo izraženih brzih udaraca u bas području. U većini slučajeva QR3 se snašao vrlo dobro. Zvučnik ima taman dovoljno kontrole i dubine u basu da u kombinaciji sa svim do sada navedenim karakteristikama srednjeg i visokog područja isporučuje jednu impresivnu glazbenu sliku. Pri slušanju dinamički zahtjevnijeg materijala, 40 W pojačalo bilo je dovoljno čak i pri većim glasnoćama, ali ipak treba pripaziti na karakter ostatka sustava. U ovom slučaju, cijevno se pojačalo pokazalo kao pun pogodak.

Za kraj smo testirali reprodukciju simfonijskog orkestra, kao dinamički najkompleksniji materijal. QR3 reproducirao je veliku pozornicu s mnoštvom detalja, ali je u nekim trenutcima nedostajalo malo preciznosti u smještaju glazbenika. Dinamički udari odrađeni su vrlo dobro, osobito mikrodinamički odnosi i brzi prijelazi.

Zaključak:

Audiovector QR3 je vrlo zanimljiv zvučnik. Zvučna slika koju prenosi je brza, iznimno detaljna, zavodljiva i specifična zahvaljujući visokotonskoj jedinici s trakom (ribbon).

Kako bi se izvukao maksimum iz zvučnika potrebno je pažljivo odabrati prateće komponente. Kućno Prima Luna cijevno pojačalo pokazalo se kao odličan partner ovim zvučnicima unijevši u sustav taman toliko topline i volumena koliko je trebalo.

Prednosti ovakvih zvučničkih jedinica najbolje ćete razaznati kada se vratite na slušanje zvučnih kutija sa zvučničkom jedinicom s kupolom - sljedećih tjedan dana vjerojatno ćete imati osjećaj da nešto nedostaje i da to jednostavno nije to.

AudiovectorQRChair