TEST: Triangle Esprite Comete EZ

Nedjelja, 28.05.2017. 08:32 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 101 Godina: 2017

Napredak proizvodnih procesa i lakša dostupnost materijala dopustili su audio inženjerima da puste mašti na volju pri izradi zvučnika. Od novih i od starih tvrtki vidimo sve zanimljivije dizajne, više ili manje uspješne.

Kako bi privukli pažnju kupca na tržištu koje je već prilično zasićeno proizvođači moraju ponuditi nešto drugačije. S druge strane, imamo audio kompanije koje su uvijek imali svoj drugačiji pogled na audio reprodukciju i zapravo guraju svoje principe već dugi niz godina bez da su ih zahvatili periodički trendovi audio-industrije. Jedna od takvih kompanija je svakako francuski Triangle.

Triangle ima vrlo jasnu viziju što želi postići od svojih uređaja budući da njihov zvuk ima specifičan potpis već godinama

Zvuk njihovih uređaja je uvijek bio malo pomaknut od prosjeka audio scene. Već dugi niz godina Triangle se u svojim modelima oslanja na visokotonsku jedinicu smještenu u horni, a zvuk koji je rezultat tog dizajna je definitivno drugačiji. Za ovaj broj smo testirali veći od dva zvučnika namijenjena smještaju na stalke iz serije Espirt EZ, prva za koju možemo reći da primjenjuje gotovo sve Trianglove prepoznatljive tehnologije.

Comete EZ je prilično veliki zvučnik u kategoriji onih koji se smještaju na stalke sa svojih 200 x 408 x 315 mm (švd). Zvučnici su došli obojeni u crnoj boji s piano završnom obradom koja je jedna od najboljih koju sam imao priliku vidjeti u dugo vremena u toj cjenovnoj kategoriji. Zvučnik je bas refleks ustroja kao i većina današnjih zvučnika. S prednje strane se nalaze dva manja otvora, što se pokazalo kao vrlo dobro rješenje budući da zvučnici nisu pretjerano zahtjevni za smještaj u prostoru. Bas srednjetonska jedinica je u potpunosti napravljena od celuloze, odnosno papira.

Triangle Esprite Comete EZ driveri 6 OPT

Promjer jedinice na Comete EZ je solidnih 16 cm. Hod jedinice je relativno kratak kako bi se što više smanjila izobličenja. Visokotonska jedinica pravi razliku kod Trianglea u odnosu na ostale proizvođače. Radi se pravoj trubi (horni) . Promjer jedinice je 25 mm i napravljena je od titana. Prednost takvog pristupa je iznimno velika efikasnost, a postoje dva osnovna problema: problemi koloracije i usmjerenost zvuka. Koloracije Triangle tvrdi da je riješio konstrukcijom i odabirom materijala, a disperziju zvuka s faznim nastavkom (prepoznatljive zlatne boje) koji stoji na putu zvučnih valova kako bi im poboljšao širenje u prostoru uz impresivnu osjetljivost od 90db. Triangle EZ je vrlo lijepo upakiran i tehnološki vrlo promišljen proizvod koji nudi nešto drugačije od konkurencije.

Zvuk
Triangle ima vrlo jasnu viziju što želi postići od svojih uređaja budući da njihov zvuk ima specifičan potpis već godinama. Test je započet s nekoliko vokalnih jazz albuma. Zvuk koji dolazi iz Cometea je vrlo upečatljiv. Vokal je prezentiran iznimno prirodno i pravilnog volumena na pozornici koja je pomaknuta ispred linije zvučnika s nevjerojatnom lakoćom. Prateći instrumenti su vrlo dobro raspoređeni u dubinu, ali ne toliko dobro u širinu u kao kod nekih konkurenata slične cijene. Bas područje je vrlo čvrsto i brzo ali ne toliko duboko kao što bi se očekivalo od zvučnika tog volumena, što naravno ima veze s kratkim hodom bas/srednjetonske jedinice. Glasnoća nije problem ovim zvučnicima čak i sa samo 40 W snage koje dolazi iz pojačala.

Triangle Esprite Comete EZ tablica OPT 1Dinamički i mikrodinamički rasponi su odlični što se najviše pokazalo u drugom dijelu testa kada su na red došle klasične skladbe. Najimpresivniji dio testa bio je pri reprodukciji klavira u skladbi Koncert za Klavir i orkestar br. 1 u izvedbi Ive Pogorelića i Londonskog orkestra. Comete EZ je jedini zvučnik do sada u ovoj cjenovnoj kategoriji koji je uspio reproducirati jedan uzlet orkestra i klavira bez narušavanja cjelokupne zvučne slike. Kompresija u dinamici koja je pristupna u većoj ili manjom mjeri na svim testiranim zvučnicima do sada koji su prošli kroz moju slušaonu skoro pa nije bilo. Količina detalja je odlična kroz cijeli spektar i djeluje vrlo prirodno. Reprodukcijom ostalih klasičnih materijala jasno je kako Comete EZ ima svoju interpretaciju boje zvuka određenih instrumenata koja je potpuno suprotna od zvuka koji je dopirao iz dva para Sonus Faber zvučnika koji su se u tom trenutku zatekli na istom mjestu. Pristup nije krivi, nego jednostavno drugačiji.

Pri slušanju rock glazbe Comete EZ nije opraštao loše snimke gdje su otkriveni svi mogući nedostatci loše produkcije, ali na onim dobrima brzina i mogućnost ispunjavanja prostorije zvukom je među najboljima u klasi. Slično je s elektronskom glazbom koja je zvučala puno življe zbog cjelokupne pomaknutosti zvučne slike ka visokom dijelu spektra.

Zaključak
Comete EZ je vrlo zanimljiv zvučnik koji nudi nešto drugačije na audio sceni, što je sve teže postići. Dobro snimljen materijal zvuči odlično kada je zvučnik dobro uparen s ostatkom elektronike. Primjerice Prima Luna Prologue 2 se pokazala kao izvrstan partner. Općenito pojačalo bi trebalo biti nešto toplijeg karaktera kako bi se izvukao maksimum. Potrebna snaga je stvarno minimalna. Na kraju kada se sve zbroji cijevna pojača se čine kao optimalni izbor za maksimalni rezultat.

INFO: Intek Croatia, Tel. 098 374 906, www.intek-croatia.hr