TEST: Acoustic Energy AE 101

Srijeda, 20.04.2016. 13:51 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 97 Godina: 2015

Još od samog početka proizvodnje u tvrtki su imali mnogo sreće i uspjeha sa modelima koji su bili namijenjeni smještanju na stalke. Nakon početka proizvodnje zvučnika u Londonu 1987 godine, tvrtka je ubrzo predstavila legendarni model "AE1" koji im je priskrbio gomilu nagrada, a Acoustic Energy postavio na spisak zanimljivih proizvođača koji su uspjeli u jednom modelu zadovoljiti ukuse i potrebe studijskih profesionalaca, glazbenika i audiofila.

No, postavio je i standard koji je obilježio mnoge kasnije projekte. Tvrtka je nastavila rasti, preselila se u prikladnije prostore i 1995. čine iskorak i u strateškoj poslovno-tehničkoj suradnji i dio proizvodnje sele na daleki istok. Svakako da je takva odluka bila nužna zbog niza razloga, ali je i veliko zadovoljstvo vidjeti da se njome nije znatnije promijenio pristup konstruiranju i kvaliteta zvučnika. Acoustic Energy je i dalje dobivao odlične kritike i izbjegao sudbinu mnogih uglednih proizvođača koji su se našli u sličnoj situaciji. Današnja proizvodnja sastoji se od nekoliko linija zvučnika, a na test je stigao maleni model 101 koji je zapravo derivat popularnog samostojećeg modela 301.

Tehnički opis
Kutija zvučnika sa svojim malenim dimenzijama i masom od 6 kg po zvučniku djeluje kompaktno i za ovu cjenovnu klasu poprilično je kvalitetne obrade i finiša. Za njezinu izradu korišten je MDF debljine 18 mm s upornicama i ojačanjima, a sve kako bi bas refleks konstrukcija imala što manje problema s vibracijama. Bas refleks otvor u obliku proreza je smješten pri dnu prednje ploče zvučnika. Njegov oblik ima zadaću pružiti protok zraka s minimalnom količinom turbulencija, a sama pozicija osigurati lakše smještanje zvučnika u prostoru. Recimo odmah da taj dio odlično funkcionira i osim u ekstremnim slučajevima, pozicioniranje kutija je vrlo jednostavno uz dobre rezultate.

AE 101 web4

Bas/srednjetonska jedinica je izrađena od anodiziranog aluminija i sa svojim promjerom od 11 cm odlično obavlja svoj dio posla, dok visokotonski spektar pokriva visokotonska jedinica s mekom kupolom (tkanina) promjera 28 mm. Na stražnjoj plohi nalazimo konektore (4mm) za zvučničke kabele standardne kvalitete. Model 101 nije predviđen za "bi-wiring", dok je rezna frekvencija skretnice 3,5 kHz. U ovom blitz opisu napomenimo još da je osjetljivost konstrukcije 87 dB, a minimalna impedancija 8 ohma.

Slušni test
Zvučnike sam poslušao unutar cijevnog, te solid-state setupa i mora se ustvrditi da zvučnik posjeduje nekoliko istaknutih kvaliteta koje ga generalno definiraju. Prva je odsustvo eufonije kojim mnogi konstruktori žele privući pažnju slušača. Dapače, srednjetonsko područje zna biti i lagano emocionalno suzdržano, pa i mrvicu hladno. Bas je u tom smislu znatnije koloričan, podatan i bez osobitih kompleksa manje kutije vrlo ritmičan i solidno definiran.

VAcousticEnergyAE101 tablica preporukaisokotonsko područje je također podatno i detaljno, no mikrodinamička struktura nije dovoljno iskričava i energična kako bi svi detalji u slici našli svoje mjesto. Usprkos tome, kompletna sonična slika imponira unisonošću i sposobnošću da bude brza, poletna, energična i snažna, no s mjerom neutralnosti koja dozvoljava kombiniranje zvučnika sa željenom elektronikom i kabelima različitog karaktera.

AE 101 zna iskoristiti kvalitetan sustav, ali posebno voli snažniji pritisak koji ga čini definiranijim, detaljnijim i zategnutijim u bas području. Velika kvaliteta je i ukupan dojam zvuka koji nema tendenciju zamarati ili neprestano svraćati pažnju na svoje prisustvo u slušaonici i koji se može slušati gotovo neograničeno. Ipak, od svega što se ima izdvojiti u zvuku testiranih kutija bez sumnje je slikanje prostora. Njegovi gabariti su bili bogato rašireni u svim smjerovima, a unutar tog čvrstog okvira na boljim snimkama su se fino razaznavali dobro separirani  glazbenici.

Zaključak
Acoustic Energy AE 101 je zvučnik koji je već prigodom pozicioniranja u slušaonici pokazao da potpuno prilagođen zadacima i prostornim nedaćama koje bi korisnika mogle motivirati na kupnju ovakve konstrukcije. Sa zvukom je situacija slična. Zvučnik je dovoljno, detaljan, informativan, ali i brz, živahan i korektan da bi ostavio nezadovoljstvo s bilo kojom vrstom glazbe. Ono što je možda krucijalno za odluku je slikanje prostora i u slučajevima u kojima nemamo mogućnost idealno postaviti par kutija. Sve što je potrebno je solidno pojačalo i malo vremena za setup. Nagrada je zvuk koji je već fina ulaznica u svijet ozbiljnijeg slušanja glazbe.

INFO: Zvučne novosti