TEST: DALI Rubicon 6

Nedjelja, 27.09.2015. 16:49 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 96 Godina: 2015

Ljestvica je postavljena vrlo visoko. DALI Epicon 6 je zvučnik koji je nemalom cijenom, ali još veći i boljim zvukom osvoji svjetsku audio publiku, ali i kritiku, uključujući i nižepotpisanog. Nakon Epicona 6, očekivanja od ostalih, pa i nekoliko puta jeftiniih modela danskog DALI-a su velika.

Prva impresija, nakon početnog podešavanja i prilagođavanja jest, s obzirom na veličinu drivera i kutije, izuzteno dubok i u tom kontekstu, kontroliran bas

Nova serija Rubicon, izdašno se oslanja na iskustva i tehnologiju serije Epicon, a kao dio te serije, u žiži našeg interesa ovog puta je model Rubicon 6, ustrojem i prvim dojmom do određene mjere nalik “velikom” i upečatljivom Epiconu 6. Što im je zajedničko? Dva slična 16cm bas srednjotonca i još sličniji visokotonski modul - hibrid kupolastog 29 milimetarskog i trakastog visokotonca dimenzija 17 x 45 mm. Spomenuti bas-srednjotonci, baš kao i oni u Epiconu, izrađeni su od kompozita papira i drvenih vlakana, čime je postignuta mala masa i visoka čvrstoća. Kutija je neobično lagana na dodir ukazuje u čemu je osnovna razlika između Epicona i Rubicona. Količina drva i materijala za umrtvljenje kutije značajno su manji kod Rubicona, o čemu svjedoči i nominalna masa pojedine kutije: Epicon je cijelih 10kg/kom teži! Ostatak sustava nije potrebno podrobno opisivati: biwiring terminali dobre kvalitete, basrefleks otvori iza svakog bas/srednjotonca, aluminijske nožice jednostavne za upotrebu, i to je to.

Zvuk
Nećete vjerovati, ali sa smještajem ovih samostojećih zvučnika u prostoru nije bilo većih problema. Iskrcavši ih točno na ono mjesto na kojem su prije DALI-a stajali Megiji, zvuk je imao sasvim zadovoljavajuću dubinu (frekvencijsku i prostornu) i da nisam dalje čačkao i cjepidlačio sa smještajem uz minimalne korekcije, ne bih niti znao da je moguće još malo popraviti opći balans. Konkretno, odmicanjem od stražnjeg zida za pokoji centimetar, na udaljenost od stražnjeg zida od dobrog metra bas se subjektivno izjednačio i poravnao s ostatkom spektra. Time se bas ne samo pročistio, već smo profitirali i nešto dubljom pozornicom i osjećajem kao da zvučnik lakše diše. Razlike nisu ogromne, ali su lako uhvatljive i značajne.

Riječ dvije o zvučničkim kabelima. Za vrijeme testa na raspolaganju smo imali Wireworld Equinox 7 - fizički impresivan kabel, s obiljem bakra za relativno povoljnu cijenu. Ako se sjećate, ili ste voljni pročitati prikaz Epicon 6 zvučnika, vidjet ćete kako je s njima izvrsnu kombinaciju činio Equinox 6 zvučnički kabel.

S Rubiconom, na moje opće i posebno čuđenje, WW Equinox 7 nije ni približno predstavljao sretno rješenje, jer je ionako bogatu sredinu i voluminozni bas činio još izraženijima. Kratka proba s Anticableom pokazuje kako je AC bolji partner jer je srednjetonsko područje čišće i pitkije, a bas ne pokazuje elemente prenapuhanosti. Osim toga, ionako topao zvuk DALI-a postaje naglašeno “ugrijan” u kombinaciji s WW-om. Kao i obično, proba je jedini način.

RUBICON lifestyle 10 web

Potpuno pod impresijom fenomenalnih Epicona 6 koje smo nedavno imali na testu, istovremeno sam bio znatiželjan i pribojavao se testa ovih Rubicona. Naime, predrasude su prokleta stvar i moja su očekivanja bila dosta visoka. S aspekta korisnika, zanimalo me što veliki proizvođač poput DALI-a može ponuditi za relativno visoku cijenu od 25 tisuća kuna - cijenu koju ne može platiti svaki audiofil, čako ako i za uvjete u ovoj zemlji pristojno zarađuje. S druge strane, s aspekta proizvođača i tehnologije, u ovoj klasi određena ograničenja jednostavno su nužna.

Dali Rubicon 6 tablica 1Ne zaboravimo, Rubicon 6 triput je jeftiniji od Epicona 6. Dakle, koliko je to uopće moguće, odbacivši usporedbe s Epiconom, prionuo sam slušanju Rubicona 6. Prva impresija, nakon početnog podešavanja i prilagođavanja jest, s obzirom na veličinu drivera i kutija, izuzetno dubok i u tom kontekstu, kontroliran bas. Ne samo da je dubok i kontroliran, već je i nadasve ugodan. Koloriran? Možda, ali koga briga za ponešto farbe u zvuku, ako glazba zvuči, zanimljivo i neopterećujuće. Točan? Vjerojatno, jer timbar isntrumenata je prepoznatljiv iako njegova točnost proizlazi iz sinergije i usklađenosti s ostatkom spektra. Prenaglašen? Da, barem u uvjetima u kojima smo zvučnik slušali (relativno velika slušaonica, 60 kvadrata, tavanski prostor visina 3,80m, udaljenost od stražnjeg i bočnih zidova više od metra). Ugodan? Apsolutno! Za razliku od brojnih audiofila, nisam poklonik stava da kućni sustav mora bezuvjetno vjerno prenijeti živu snimku (iako kratica hi-fi upravo to nastoji opisati). Tko teži tomu ionako mu je bolje da pohodi koncerte. Za boga miloga, ljudi, uživajte u glazbi, ne opterećujte se sustavima! Sustav za reprodukciju bi prije svega trebao biti ugodan i slušljiv te prenositi emocije živog nastupa. Upravo u tome se Rubicon 6 snalazi odlično.

Kao što smo rekli, bas je dobra podloga za ono što slijedi u srednjetonskom području. Ono je slojevito i pastozno, ali dosta ovisi o ostatku sustava i, kao što smo se uvjerili, zvučničkim kabelima. To može značiti i kako je zvučnik dovoljno transparentan te može prikazati i nijanse prisutne u ostatku sustava. Toj transparentnosti svakako pridonosi i visokotonski ansambl, na kojemu u DALI-u inzistiraju već godinama. Ovdje vrijedi spomenuti kako sam, unatoč preporukama proizvođača da zvučnici gledaju ravno ispred sebe, tj. nije ih potrebno zakretati prema slušatelju, ipak najbolje rezultate postigao laganim usmjeravanjem prema slušnoj poziciji, čime se postigao bolji i ravnomjerniji odaziv u visokotonskom području, jasnija ekstenzija i detaljnost, sa širom i slojevitijom pozornicom. Zakretanje zvučnika prema slušatelju minimalno narušava posvemašnju subjektivno doživljenu koherentnost, odnosno povezanost ovog, s ostalim dijelovima spektra, prisutnu kad zvučnici stoje potpuno ravno usmjereni u prostoriju, ali zato ostavlja dojam linearnosti frekvencijskog odaziva, za razliku od zvučnika postavljenih paralelno sa stražnjim zidom, u kojem slučaju je osjetan pad informativnosti i iskričavosti te prezentnosti gornjeg srednjetonskog i visokotonskog područja. Tko voli nek bira.

Za kraj par usporedbi, baziranih na varljivom sjećanju, koje stoga treba uzeti s određenom rezervom. U usporedbi s Epiconom 6, kod Rubicona 6, svaka je stavka na kontrolnoj listi, kako i priliči, manja. Triput manje kako i cijena sugerira? Možda baš ne u svim parametrima, ali znamo kako neke stvari ne možemo platiti novcem. Najveće su razlike u domeni transparentnosti, detaljnosti, uvjerljivosti i informativnosti. Epicon je, razumljivo, bolji zvučnik i tu nema spora.

DALI Rubicon SMC zvucnicka jedinica web

DALI Rubicon SMC zvučnička jedinica

Razumnija je i priličnija usporedba sa zvučnikom Dynaudio Excite x38, slične cijene. Dynaudio nudi više zvučnika (drajvera, kutije, i ostale infrastrukture). Ima i posvećeni srednjotonac koji mu daje dodatnu kvalitetu i mogućnosti u reprodukciji npr. klavira ili vokala. Uostalom, za detalje pročitajte test u prošlom broju. Međutim, Dynaudio je ogroman zvučnik kojega nije lako strpati u omanju prostoriju radi njegova odaziva u basu i takvim slučajevima vrlo će vjerojatno sam sebi napraviti više štete nego koristi, čime mu je u primjenjivost u manjim stanovima limitirana. Rubicon 6 je, u odnosu na Dynaudio, primjereniji nešto manjim sobama i pojačalima, u kojima će, uz obziran odabir ostatka sustava dobro oslikati suvremenu filozofiju zvuka DALI-a.

Zaključak
Samostojeći zvučnici postaju sve bolji. Nakon fenomenalnog Epicona 6, DALI pokušava i nižim serijama zvučničkih sustava široj publici približiti svoja razmišljanja o zvuku koja se ogledaju i u sasvim osebujnoj tehnologiji korištenja “drvenih” membrana i posebnih visokotonskih modula. Rubicon 6 dobar je primjer te svojim položajem u zlatnoj sredini ponude serije Rubicon predstavlja kompromis koji će se mnogima dopasti. On nema onu dubinu, moć, definiciju, ekstenziju, čistoću, preciznost i prirodnost Epicona 6 koji je sasvim izvanserijsko postignuće, ali zato ima daleko povoljniju cijenu, slušljivost i mogućnost pružanja ugode širokom krugu ljubitelja glazbe koji žele nešto više od malih dvosistemskih zvučnika smještenih negdje u policu s knjigama.