Ispiši ovu stranicu

TEST: ProAc Studio 140MK2

Subota, 21.12.2013. 22:26 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 92 Godina: 2013

ProAc svakako spada u onu kratku listu proizvođača sa Otoka koji su stvarali ono što danas zovemo britanska škola zvuka.

U ovoj tiskovini tokom godina smo imali priliku testirati mnoge od njih. Među njima su bile razne verzije poznatog modela Tablette, zatim modeli serije Response itd. Sada nakon duže pauze imamo priliku prikazati trenutni model iz ponude, Studio 140MK2.

Studio serija predstavlja ulaz u svijet ProAca i sastoji se od dva manja modela namijenjena smještaju na stalke, jednog centralnog zvučnika te samostojećeg modela koji je predmet ovog testa. Studio 140Mk2 je zvučnik klasične vanjštine i odlične izrade. Zvučnik djeluje vrlo elegantno u prostoru zbog svojih proporcija. Prilično je visok (104cm), a male prednje plohe (19cm širine i 28cm dubine).

Sa prednje strane zvučnika nalazimo visokotonac klasičnog dizajna, 25mm promjera sa kupolom od svile. Za bas i srednjetonsko područje zadužene su dvije jedinice promjera 165mm napravljene od posebno tretiranog polipropilena. Sve zvučničke jedinice su dizajn ProAca. Princip rada, kao i većine današnjih zvučnika, je bas-refleks no ProAc se odlučio smjestiti otvor na dno zvučnika. O ovoj odluci sa stajališta zvuka može se raspravljati no sa stajališta dizajna pomogla je elegantnom i monolitnom izgledu zvučnika.

Screen shot 2013-10-05 at 10.58.57

Ovo je druga verzija ovog zvučnika koji je u originalnoj inkarnaciji postojao dugo na tržištu. Promjena u odnosu na stari model se nalazi u novim zvučničkim jedinicama, a samim time i u novoj skretnici koja je bolje prilagođena novim jedinicama. Premda su zvučnici veliki, zapravo ih nije teško pogoniti, osjetljivost od 91db sa deklariranom impedancom od 4Ohma uvelike olakšava posao pojačalu. Nakon početnog razmještaja ovih velikih i teških kutija (20kg) u prostoru uslijedio je slušni test.

Slušni test

Slušni test je, sasvim slučajno, započet sa albumom False Idols, novim izdanjem Trickya. Odmah nakon prvih par taktova u testnoj prostoriji pokazalo se da će biti potrebno ponešto igranja sa smještajem. U osnovi zvučnici nisu zahtjevni za smještaj, no treba uzeti u obzir njihovu veličinu. Što se tiče odmaka od stražnjeg zida nisu zahtjevni, vjerojatno zbog smještaja bas refleks otvora, standardnih pedesetak centimetara je bilo sasvim dovoljno.

S druge strane, pozicija slušača je trebala biti nešto udaljenija nego kod ostalih posjetioca slušaonice, oko dva i pol metra bi dobro došlo. Za kraj treba napomenuti kako zbog smještaja bas refleks otvora u danom prostoru ponašanje niskim frekvencija je bilo znatno bolje ukoliko se zvučnik nalazio na tepihu, a ne direktno na parketu. Nakon adekvatnog smještaja zvučnik je počeo otkrivati svoj karakter. Uvodna skladba na albumu je reproducirana sa vrlo uvjerljivim i dubokim basom koji je sposoban ispuniti i prilično veliki dnevni boravak zvukom.

Srednji i visoki dio spektra na ovom materijalu su se pokazali iznimno čistim i ugodnim za slušanje, čak i slučajevima kada je produkcija skladbi namjerno gruba, zvuk koji je ovaj veliki ProAc kreirao bio je iznimno ugodan za slušanje i vrlo dobro povezan kroz cijeli spektar. Album Glad Rag Doll, Diane Krall pokazao je kako ovaj veliki zvučnik vrlo dobro barata i sa mirnijim materijalom. Glas poznate pjevačice je vrlo dobro i timbralno korektno reproduciran sa uvjerljivim volumenom.

Pozornica koju ovi zvučnici reproduciraju je vrlo velika, pogotovo u širinu. Reprodukcija bubnjeva je iznimno čvrsta i brza, a pozicija klavira je vrlo jasno ocrtana u prostoru. Ukupno gledano visoki i srednji dio spektra su jako dobro usklađeni te pružaju jednako puno informacija na vrlo nenametljiv način. Za kraj ovog službenog dijela testa iskorištena je simfonijska izvedba The Isle of  Dead, Sergeia Rachmaninoffa, vrlo dobar test mikrodinamičkih mogućnosti kojega je Studio 140Mk2 prošao izvrsno.

Screen shot 2013-10-05 at 11.00.22

Lakoća reprodukcije je odlična i zvučna slika je zadržavala svoje odnose čak i na većim glasnoćama. Kao što je bilo i za pretpostaviti iz tehničkih podataka za pogonjene ovih zvučnika dovoljno je i 40W iz kvalitetnog izvora. Treba napomenuti kako pri slušanju ove simfonijske izvedbe još više je došla do izvedbe povezanost cijelog slušnog spektra, ali jednako tako da i postoji konkurenti koji neke zasebne  elemente poput preciznosti rasporeda izvođača na pozornici rade možda bolje.

Zaključak

ProAc Studio 140Mk2 je jedan od onih rijetko muzikalnih zvučnika kojeg možete slušati cijeli dan bez zamora, a pruža sve informacije koje tamo trebaju biti. Zvuk je iznimno povezan i brz te nije potrebno mnogo snage za njega. Također zvučnik je sposoban ispuniti veliku prostoriju zvukom, što je nekima velika prednost dok drugima mogući problem po pitanju smještaja ovog velikog zvučnika. Ako tražite veliki zvučnik koji će godinama služiti i pružiti mnoge sate ugodnog slušanja bez puno razmišljanja i seciranja slušnog materijala Proac Studio 140Mk2 treba poslušati.

KARAKTERISTIKE
Osjetljivost (db/w/m): 91
Dimenzije (všd): 104x19x28cm
Impedanca : 4ohm
Snaga: 250W
Biwiring: Da
Masa: 20 Kg
Cijena: 17.700 kn
INFO: www.hd-multimedia.com

Vezani sadržaji