Boston Acoustics SoundWare 5.1

Utorak, 22.11.2011. 13:10 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 83 Godina: 2010

Boston Acoustics SoundWare 5.1 paket zvučnika malih dimenzija koji nudi vrlo dobru kvalitetu zvuka za razumnu cijenu

U soundbar testu, tvrtka Boston Acoustics je pokazala da zna napraviti vrlo interesantan 2.1 sustav zvučnika.

Provjerili smo kako stvari stoje s njihovim 5.1 sustavom  SoundWare XS. Paket sadrži 5 malih satelitskih zvučnika i jedan subwoofer.

Satelitski zvučnici su zaista malih dimenzija. Montažni sustav satelita je vrlo praktičan i dolazi sa čak dva različita seta metalnih konzola za zid. Jedan set sadrži uobičajenu postavku na ravan zid, dok drugi set omogućuje postavku u sam kut zida, gdje se spajaju plohe zida (dvije bočne strane zida ili stropa s bočnim stranicama zida). U svakom slučaju, moguće je ove malene satelite postaviti gdje god to korisnik zaželi.  Kako ne bi bilo problema s kutom rasprostranjivanja zvuka u prostor, zvučnik se pomoću posebnog mehanizma, može pomicati prema dolje za 40°, a na stranu (lijevo/desno) ± 20°. Kućište satelita je napravljeno od plastike, a mrežica koja pokriva zvučnike je metalna. Unutar malog kućišta smještena su dva zvučnika, 13-milimetarski visokotonac smješten koaksijalno, te srednjotonac od 64 mm. Sa zadnje strane, za prihvat zvučničkih kabela, postoje male,  ali pozlaćene oprugaste hvataljke, koje dobro drže zvučnički kabel, a kako bi oni uvijek bili fiksirani te uredno poslagani, postoji mali kanal u kojeg se umeću.

Konstruktori su očigledno posebnu pažnju posvetili i malim detaljima na satelitima. SoundWare su na test došli u bijeloj boji, ali proizvođač nudi čak sedam različitih boja (crna, srebrna, bijela, crvena, bambus, prirodna i espresso), kako bi ih korisnici u potpunosti mogli prilagoditi svojem interijeru. Subwoofer također nema neke velike dimenzije, pa će se vrlo lako moći postaviti i u manju sobu. Kućište subwoofera je napravljeno od drveta, a unutar njega se nalazi jedan 203 mm bas zvučnik.

Zvučnik je okrenut prema podu kao i bas refleksni otvor. Odostraga se nalazi okrugli potenciometar za izlaznu kontrolu zvuka, jer je subwoofer aktivnog tipa, što znači da u sebi ima i pojačalo snage. Donji ekstremitet bas frekvencija koju ovaj subwoofer može reproducirati je sasvim pristojnih 50 Hz, a pomoću dodatne kontrole reza frekvencije, moguće je fino uskladiti frekvenciju sa satelitima do 150 Hz, što je i preporuka Boston Acoustica. Osim ove funkcije, na zadnjoj strani subwoofera nalaze se priključak za strujni kabel, prekidač uključenja subwoofera, 1 RCA audio priključak i vrlo korisna funkcija okretanja polariteta (180 °), kojom će se onemogućiti eventualni nesrazmjer između polariteta satelita i subwoofera.

Bez obzira na male dimenzije, ovaj sustav će bez većeg problema napuniti zvukom i veće sobe, iako je u manjim sobama pravi majstor. U svakom pogledu maleni rastom, ali veliki zvukom, sateliti su pružali odlično uravnotežen i izbalansiran zvuk srednjotonskog i visokotonskog područja. Ovdje nema gotovo uobičajenog nametanja jednog spektra u odnosu na drugi što je svakako za pohvalu kod ovog 5.1 zvučničkog sustava. Čistoća i jasnoća zvuka je također vrlo dobro prezentirana . Bas područje je ugodnog i mekanijeg karaktera, a na nekim testnim zvučnim materijalima (npr. film „Progonjeni“  (Haunting)), ostao sam iznenađen kontrolom basa. Kod stereo materijala, odnos lijevo/desno vrlo dobro je prezentiran, ali nedostaje nešto veće dubinske prostornosti zvuka. Bez obzira na to, kod surround materijala, SoundWare XS je ponudio odličnu prezentaciju cjelokupnog zvuka, Pohvaliti treba jasnoću i točnost svakog pojedinog kanala, tako da će surround zvuk uvijek dobro ispunjavati prostor oko slušatelja.

Zaključak

Boston Acoustics SoundWare 5.1 paket zvučnika nudi vrlo dobru kvalitetu zvuka za razumnu cijenu. Svojim dizajnom lako će se i uklopiti u bilo koji moderni dizajn prostora, a njegova svestranost postavke na zid, te mogućnost odabira sustava u nekoliko boja, samo je dodatni plus kod kupnje. Uzevši u obzir sve parametre, Boston Acoustics SoundWare XS je odličan surround paket, koji će razveseliti sve njegove buduće vlasnike.

+
-male dimenzije satelita
-svestranost sustava za postavljanje na zid
-uravnotežen zvuk
-vrlo dobra prezentacija stereo i surround zvuka
-cijena

-
-ništa posebno

OCJENA
Zvuk surround 27 / 40
Zvuk stereo 26 / 40
Opremljenost 8 / 10
Cijena/kvaliteta 7 / 10
Ukupno 68 / 100
   
KARAKTERISTIKE

Sustav zvuka 2.1/5.1/7.1 - / • / -
Snaga sustav u Watima (8 Ohma) 100
Ugrađeni zvučnici (visoki / srednji) 13 mm / 64 mm
Ugrađeni zvučnik u subwoofer 203 mm
Frekvencijski odaziv sustava sateliti 150 Hz-20 kHz / subwoofer 50- 150 Hz
stereo audio ulaz 1 (subwoofer)
dodatni pribor dvostruki zidni nosači
Dimenzije satelita/subwoofera (ŠVD) 87 x 94 x 113 mm / 284 x 377 x 310 mm
Težina satelita (kg) 5
Težina subwoofera (kg) 9
Cijena 3.499,00 kn
Distributer renoprom, www.renoprom.hr