Peachtree Audio Nova

Utorak, 13.04.2010. 20:14 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 79 Godina: 2009

Nakon nekoliko tjedana provedenih s Peachtree Novom nameće se pitanje: „Zašto ovakvih uređaja nije bilo dosad i zašto ih sad nema više?“ Inteligentna koncepcija, kvalitetan zvuk, mnogobrojne mogućnosti, prilagođenost vremenu, dokaz su kako i u modernoj audio industriji ima uređaja koje još uvijek rade razvojni timovi, a ne marketinški odjeli

Tu i tamo se u audio svijetu pojavi poneki uređaj koji manje ili više ozbiljno prodrma hi-fi svijet. Neki od njih zna biti posebnog zvuka, neki posebnih karakteristika i opreme, a neki pak niskom cijenom osvaja tržište. Peachtree Audio Nova predstavlja jedan takav uređaj, a u sebi sadrži ponešto od svih gore navedenih obilježja. A što je Nova? Da budemo pošteni, odgovor ovisi o tome što vam treba! A bez obzira na to što vam treba, s Novom ćete uvijek dobiti i nešto više. Na primjer, treba vam integrirano pojačalo? Može, evo tu je hibridno integrirano pojačalo s osam ulaza (pet digitalnih, tri analogna) snage 80-ak vata po kanalu, MOSFET, a ima i lampu u preampu – 6922. Fino zvuči. Zato ga zovemo hibridnim. Ali to nije sve. Trebate DAC? Nema problema, evo ga najmoderniji DAC s dva koaksijalna i dva optička ulaza, a tu je i USB ulaz za spajanje računala kao izvora zvuka. Ima ovaj DAC i dva filtera, a izlazni stupanj mu je cijevni. Ili možda trebate odlično pojačalo za slušalice? Cijevno je, s Electro-Harmonix ECC88/6922-icom zaduženom za pojačanje signala. Radi u A klasi, znate. I sve to za 6.900 kuna. Pa švicarski nožić je mala beba za Novu! Ovaj uređaj, dizajna koji odskače od sumornih četvrtastih nemaštovitih kutija, ima još poneku oštricu ili zgodan štos u rukavu. Već spomenutu cijev moguće je putem daljinskog (da, i on je u paketu) uključiti i isključiti i tako utjecati na konačni zvuk. Razlike su male, ali čujne i svode se na ponešto mekše visokotonsko i srednjotonsko područje u slučaju kada je cijev uključena, pojačalo je slušljivije na duge staze, a smeta jedino plava dioda koja je u tom slučaju uključena i s donje strane obasjava cijev. Za informaciju, slušni test obavljen je s uključenom cijevi. Zvuči prirodnije i mekše. Sa stražnje strane, unatoč velikom broju priključaka uspjelo se pronaći i mjesta za „garažu“ za Z80 mrežni server. Garaža služi da Z80 ugurate u njega i uživate u mrežnoj reprodukciji. 

Ima toga još, nije kraj! Ako imate sustav kućnog kina, a nemate mjesta baš za stereo i višekanalni zvuk, treći analogni ulaz u Novu moguće je putem prekidača na stražnjoj strani pretvoriti HT prolazni ulaz, čime Nova postaje integralni dio HT sustava, pogoneći prednje zvučnike. 

peachtree_nova_bok_web.jpg

Posebnu pažnju u samom uređaju, odgovarajuće popraćenu i sadržajem na webu, u Peacthreeu su posvetili DA pretvaraču. On je tvrtke ESS, model 9006 Sabre. Radi se o vrlo dobrom konverteru s upsamplerom (na rezoluciju 24/96) i s patentiranom tehnologijom redukcije jittera. DAC naime, u procesu pretvorbe i privatizacije signala obnavlja tajming ulaznog signala, svodeći jitter skoro na nulu, a tek ga potom prošiša kroz 24/96 procesor.

 U Peachtreeu tvrde kako je riječ o potpunoj novini, koja zasjenjuje ostale DAC-ove na tržištu. No kako je DAC samo dio mozaika u pretvaranju digitalnih signala u analogne, posebna je pažnja posvećena napajanju. Čak 11 reguliranih napajanja (sa Sanyo OScon kondenzatorima) brine za kvalitetnu struju, a radi smanjenja vanjskih utjecaja od (očekivane) gomile digitalnih uređaja spojenih na Novu, svaki digitalni ulaz je izoliran putem ulaznog trafoa. Kako je preventiva uvijek bolja od liječenja, DAC-u je olakšan posao i time što je USB ulaz galvanski izoliran od priključenog kompjutera radi eliminacije smetnji koje unosi kompjutersko napajanje te tako uzrokuje jitter i ostale sonične nevolje. Zanimljiva je opcija odabira strmine (digitalnog) filtera u samom čipu. Prekidačem na stražnjoj strani moguće je odabrati strmi filter (sharp - ono što se u redbook terminologiji zove brickwall filter) i slow, koji više pozornosti obraća na faznu karakteristiku, a manje na frekvencijsku, nastojeći zvučati „ispravnije“. U Peachtreeu su posebno ponosni na ostvarenje postignuto DAC-om, a rekli bismo i prilično samouvjereni. Tvrde naime, kako je za poboljšanje u zvuku u odnosu na njihov DAC potrebno potrošiti na DAC drugih proizvođača i do deset puta više novca od cijene Nove. Smjela ekipa, nema što.

Slušni test

Međutim, Peachtree Nova nije samo marketinški trik. U to slušatelj postaje uvjeren nakon što neko vrijeme provede s uređajem u vlastitom sustavu. Za slušnu procjenu, Nova je korištena sa svim ugrađenim opcijama, što uključuje slušanje sa i bez cijevnog stupnja, kao i provjeru oba dostupna digitalna filtera u slučaju kada je Nova poslužila kao zasebni DAC, kojemu su nule i jedinice isporučivali Exposure 3010s CD player (putem Wireworld Starlight III digitalnog kabela), te HP laptop putem USB-a i Wireworld Ultraviolet 5-2 kabela. Izlaz za slušalice je pokretao Grado 60i slušalice, a za potpunu sliku koristili smo i PS Audio Trio A-100 izlazno pojačalo. U nastavku donosimo presjek dojmova. Kao integrirano pojačalo, Peachtree Nova i više nego opravdava svoju cijenu. Na novom disku tria Stanleya Clarkea s Hiromi na klaviru i Lennyem Whiteom na bubnjevima, bas područje je bilo čisto, razgovijetno, ali ne i do krajnosti čvrsto. Pojačalo je oklijevalo suvereno držati zvučnike pod kontrolom, iako ne možemo reći kako je bas lutao. Jednostavno, ovaj dio spektra reproduciran je malo labavije nego smo navikli. Ipak, treba imati na umu kako je Nova u sustavu zamijenila integrirano pojačalo Pass INT-150, šest puta veće cijene i otprilike toliko snažnije. Zato je Nova fino reproducirala srednjotonsko područje, dok je u visokotonskom zavladalo bogatstvo detalja i određena ugoda, uz odsustvo grubosti i tranzistorskog karaktera, toliko čestog kod jeftinijih uređaja. Ovdje je upliv cijevi na konačan zvuk, ma koliko diskretan, potpuno opravdan i poželjan. Uz to i prostor je po širini bio vrlo dobar do odličan, dok je dubinska dimenzija ipak bila nešto restriktivnija, ali sasvim očita. Bez obzira na seciranje zvučne slike, koja može biti malo bolja u ovom, ili nešto lošija u onom parametru, Nova ipak pokazuje jednu karakteristiku zrelog i osmišljenog uređaja, koja se najbolje pokazuje kroz visoku razinu muzikalnosti.

peachtree_nova_iza_web.jpg

Uređaj je naprosto gušt slušati, bez zamaranja s audiofilskim karakteristikama. Ovo je plug 'n' play uređaj u svakom smislu – uključi i zaboravi! Ipak, kako naši čitatelji vole čuti i pokoji detalj o pojedinim aspektima zvuka, dodat ćemo i kako i pri glasnijim slušanjima bas pomalo gubi kontrolu, klavir postaje nepreciznije definiran a zvučna slika plića.

Međutim, ova informacija je nepotpuna bez znanja o tome kako glazba koju reproducira Nova čini suvislu i stamenu cjelinu, prije svega muzikalnu i slušljivu te kako uređaj odlično prati puls glazbe, slijedi ritam kompozicije, dok su visokotonsko i srednjotonsko područje među najboljima koje je moguće kupiti u klasi cijene do deset tisuća kuna. Za to je svakako zaslužno i ugrađeno pretpojačalo s EH 6922 cijevi. Odlučili smo mu dati dodatni poticaj spojivši ga na vanjsko izlazno pojačalo PS Audio Trio A100 putem single ended interkonekcijskog kabela Wireworld Equinox 6. I znate što? Traženu cijenu opravdava već i samo pretpojačalo! Zvuk je kroz vanjsko pojačalo postao još muzikalniji, protočniji, detaljniji i snažniji. Cijevna nota svakako se osjetila u zvuku kroz dodatnu eufoničnost, muzikalnost i definiciju, pritom ne izgubivši ništa na autoritativnosti. Posebice je to bilo vidljivo i čujno pri reprodukciji ženskih vokala (na primjer, Allison Kraus), ali i na težim bas dionicama poput onih na spomenutom disku S. Clarkea. Prema tome, dok ugrađeno izlazno pojačalo u potpunosti i zadovoljavajuće obavlja svoju funkciju, ambiciozniji audiofili sasvim će lako kada vrijeme, novac i ostatak sustava dozvole, priključenjem kvalitetnijeg (i nažalost skupljeg od Nove) izlaznog pojačala, unaprijediti zvuk ne odričući se pritom izvrsnog pretpojačala i DAC-a. A ugrađeni DAC, temeljen na Sabre 9006 čipu doista se čini relevantnim, što je manifestirao i kroz koaksijalni i kroz USB ulaz.

O koaksijalnom ulazu nešto kasnije, a što se USB-a tiče, ne može lakše i jednostavnije. Spajanjem tri metra dugog USB kabela Wireworld Ultraviolet 5-2 između HP notebooka i Nove, pokrenuta je procedura prepoznavanja i uređaji su se sporazumjeli kao stari prijatelji. U Windowsima odmah je Nova postavljena kao primarni USB Audio DAC.

Otvorite WMP, ubacite disk, i stvar radi. I radi odlično. Bez nekog naročitog interesa za ovakvu vrstu reprodukcije, ostao sam iznenađen kako i laptop može poslužiti kao zgodan izvor glazbe. Slušajući CD putem USB izlaza, zvuk je bio više nego ugodan, zadržavajući većinu gore navedenih karakteristika, ali izgubivši na čvrstoći i definiciji basa. Pravi CD player ipak je u ovom segmentu nedostižan po pitanju distribucije nula i jedinica u DAC i laptop mu ne može parirati. Reprodukcija ripanih diskova izgubila je naravno na kvaliteti u usporedbi s reprodukcijom CD-a, iako je uz pomoć DAC-a u Novi ovaj gubitak smanjen na najmanju moguću mjeru te dodatno tretiran i milozvučnim cijevnim zvukom preampa što je zvuk empetrice činilo podnošljivijim nego inače. 

Usporedbe

Nova je uređaj koji omogućuje nekoliko usporedbi. Za neodlučne, bit će to nepresušno vrelo neprestanih uspoređivanja s nekoliko opcija. S obzirom da nam mjesto ne dozvoljava da vam naširoko ispričam detalje, evo nekoliko naznaka.

Sa i bez cijevi

Nova omogućuje da se putem daljinskog cijev u pretpojačalu ubaci ili izbaci s puta signala. Čistunci će reći da se uvođenjem cijevi dodaje još jedan (bespotreban) stupanj pojačanja u put signala. Međutim, stvari stoje ovako: zvuk bez cijevi jest malo čvršći i detaljniji, posebice u srednjotonskom području i basu. Istovremeno, srednjotonsko područje postaje tvrđe i gubi na muzikalnosti. Bas je svakako čvršći, dublji i autoritativniji s isključenom cijevi i u potpunosti je razumljivo da će netko preferirati ovakav zvuk Nove. Isto tako, potpuno razumijem i one koji će cijev imati stalno uključenu. Zvuk je tada mekši, zaobljeniji na rubovima zvučne slike, ali i timbralno ugodniji. Cijev pridodaje i ponešto „mesa“ na zvuk svakog instrumenta, posebno gudača, i čini cijelu prezentaciju muzikalnijom. Moj izbor: uključiti cijev.

Sharp vs Slow

Ovdje je riječ o strmini digitalnog filtera. Naime, kako bi se zadovoljili standardi reprodukcije CD formata, digitalni filteri moraju strmo rezati frekvencije više od 20kHz. Ovdje govorimo strminama reza od nekoliko stotina decibela po oktavi. Posljedica ovakvih strmih rezova je fazna poremećenost signala i pojava koju nazivamo „predzvonjava“ impulsa (vidi objašnjenje JV u prošlom broju, u sklopu testa Ayre CD playera), nešto što logika uzroka i posljedice ne poznaje. Kako bi se ova pojava ublažila, osmišljeni su algoritmi koji ublažuju ovu karakteristiku, smanjujući strminu krivulje, predzvonjavu, i poboljšavajući fazni odziv filtera. „Sharp“ filter u DAC-u Nove je onaj prvi, dok je Slow filter drugi, fazno prihvatljiviji. U svojevrsnom slijepom testu, ne znajući što predstavlja koji položaj prekidača izbornika filtera smještenog na stražnjoj strani uređaja, poslušao sam oba filtera, što je rezultiralo slijedećim dojmovima. Strmi filter (Sharp) zvučao je detaljnije s dubljim basom i grubljim zvukom klavira u odnosu na opcijsku poziciju, ali ne tako muzikalno. Zvuk je dinamičniji, življi i prodorniji, dok je prostorna slika iskočila prema naprijed i poravnala se s prednjom pločom zvučnika, izgubivši na dubini. Zvuk Sharp filtra je svakako atraktivniji, barem na prvu loptu, jer djeluje glasnije, dinamičnije i oštrije. Slow filtar, naprotiv, zvuči mekše, muzikalnije, s naizgled manje detalja, ali povezanije i muzikalnije. Visokotonsko područje izgubilo je na eksplozivnosti, ali nije tako oštro. Moj izbor: Slow filter.

Ugrađeni DAC vs Exposure 3010s CD player

Ovo je bila teška usporedba. Ne zato jer su razlike bile male ili teško uočljive, već zato jer su uvelike ovisile o korištenoj glazbi. Ipak, neke generalizacije su moguće. Na primjer: zvuk Exposurea je pomalo zagasit i tamniji u odnosu na ugrađeni DAC, s većim i težim tijelima instrumenata, ali ipak s ponekim detaljem manje u visokotonskom području. S druge strane ESS DAC pretvara nule i jedinice u glazbu muzikalnog karaktera s izraženom tjelesnosti instrumenata, lepršavim i vrlo detaljnim visokotonskim područjem, na kakvo smo i navikli kod upsampling DAC-ova, iako, po našem sudu, ne tako prirodnim kao kod jednostavnih multibitnih DAC-ova stare škole, poput PCM1704 ugrađenog u Exposure. Međutim, primijetivši kako je odnos korištenja Exposurea kao playera i ESS DAC-a za vrijeme testa bio po prilici 50/50, dovoljno govori o kvaliteti samog konvertera ugrađenog u Novu. Ne zaboravite, Exposure je skoro dvostruko skuplji od Nove! Moj izbor: ovisno o glazbi. Oba su izvora odlična.

Sonos multi-room dodatak 

peachtree__nova_odizasonos_web.jpg

Sonos Z80, s kojim su očito u Peachtreeu toliko oduševljeni da su za njega pripremili i spremište u pozadini Nove jest bežični multi-room digitalni sustav koji omogućuje nesmetano slušanje glazbe po cijelom stanu. To bi značilo da, uz mali daljinac, ili što bi rekli Sonos Controller, birate iz raznih izloga s gomilom glazbe, bilo to s inernet radija, downloadane glazbe ili iz vlastite digitalizirane glazbene kolekcije.

U praksi, uzme se jedan Sonos player, gurne u za to predviđeni otvor Nove, spoji digitalnim kabelom u koaksijalni ulaz Nove, i to je to. Kako tvrde u Peachtreeu, sada vam je Sonus odmah na razini izvrsnog CD playera. Ono što još morate napraviti jest da podesite glasnoću na Novi na položaj 10 sati, i kasnije glasnoću regulirate putem Sonosa.

Zaključak 

Nakon nekoliko tjedana provedenih s Peachtree Novom nameće se pitanje: „Zašto ovakvih uređaja nije bilo dosad i zašto ih sad nema više?“ Inteligentna koncepcija, kvalitetan zvuk, mnogobrojne mogućnosti, prilagođenost vremenu, udovoljavajući potrebama suvremenih korisnika, dokaz su kako i u modernoj audio industriji ima uređaja koje još uvijek rade razvojni timovi, a ne marketinški odjeli. Nova je sasvim jedan poseban primjerak takvog pristupa: ako vam treba DAC/pretpojačalo/pojačalo za slušalice, u atraktivnom paketu dodatno ćete dobiti i izlazno pojačalo koje će dugo ispunjavati svoju svrhu, posebice s malim zvučnicima. Ako pak trebate integrirano pojačalo, za isti iznos dobivate vrlo dobar integrirac s izvrsnim DAC-om i pretpojačalom za slušalice, uz još poneke dodatne mogućnosti. Skoro da svaki dio sam za sebe vrijedi uloženog novca. Ovako, u kompletu, dodana vrijednost u svakom slučaju raste, i što je još važnije, omogućava da se oko Nove izgradi ili nadogradi sasvim ozbiljan audio sustav. Nakon svega, nekako ne mogu a da ne spomenem kako mi se čini da pred sobom imamo NAD3020 21. stoljeća.


KARAKTERISTIKE
Izlazna snaga pojačala: 80w/kanal, 6 ohma, <1% dist.
Izlazni napon pretpojačala: 6.5V @ 2.0V ulaz
Izlazna imp. pretpojačala: <30 ohma
Frekvencijski opseg pretpojačala: DC ~ 100 kHz +/- 0.1dB
Pojačanje pretpojačala: 10dB
Snaga izlaza za slušalice: 100mW/8 ohma
  300mW/150 ohma
  150mW/300 ohma
Dimenzije: 12,7 x 37,5 x 35,6 cm (VŠD)
Masa: 10,5 Kg
Cijena: 6900 kn
INFO:
Audiocentar, tel. 01/2334-764