TEST: AVM Ovation CS 6.2

Srijeda, 20.03.2019. 14:25 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 108 Godina: 2018

Što sam stariji, skloniji sam jednostavnosti. Veliki FF DSLR zamijenio sam manjim fotoaparatom bez ogledala, a broj zamjenjivih objektiva sveo sam na dva. Nemam potrebu vratiti se na staro. Vozim mali auto od 3,7 metara dužine. Novo računalo sklopio sam bez grafičke kartice, koristim onu integriranu u procesor. Ne bih se vratio na staro.

Piše: Neven Kos

Audio sustav nastojim održati u minimalnim gabaritima. To znači da se isti sastoji od dva monobloka, pretpojačala, DAC-a i digitalnog transporta, nešto nužnih interkonekcijskih i zvučničkih kabela (naravno!) i jednostavnog strujnog filtera. Neko vrijeme se bavim mišlju kako bi bilo krasno pronaći uređaj koji bi većinu, ili ako je sreće, sve komponente objedinio u jednom kućištu. Kako to obično biva, usred jednog takvog razmišljanja nazvao me urednik i pitao zanima li me AVM Ovation CS 6.2. «To ti je onaj koji u sebi objedinjava sve», kaže Andrija. Cijena oko 9, 10 tisuća EUR. "Hm, skupa jednostavnost", pomislih, ali neka. Da vidimo razmišljam li zrelo i u dobrom smjeru. Sam CS6.2 dio je Ovation serije koju čini 21 uređaj, među kojima izlazna pojačala, CD plejeri, modularne kartice… Među njima su i dva, kako ih u AVM-u zovu, Compact Streaming CD-Receivera - "naš" CS 6.2, i skuplji CS 8.2, koji za cca 2 tisuće eura doplate donosi cijevno pretpojačalo.

Sam uređaj u vrhunski, detaljno i minuciozno izrađenom kućištu donosi CD plejer, FM radio, streamer, DAC, pretpojačalo i izlazno pojačalo snage 2 x 500 W. Detaljnije, streamer omogućava korištenje TIDAL, Qobuz, UPnP, Webradio servisa, DAC može pročitati i dekodirati signale u DSD128 formatu i PCM formatu do rezolucije 384/32, a zanimljivo je kako je CD transport sazdan oko tzv. Pure CD drivea, izrađenog u TEAC-u, samo i isključivo za AVM. Kao što je vidljivo na slikama, ladice nema, već se diskovi aktiviraju guranjem u slot na prednjoj ploči. Kao značajnu osobinu ovog uređaja smatram ugrađeno odlično pojačalo za slušalice, pa tko voli…

AVM ovation 6.2 inside web

Također, posebna priča su i izlazni moduli u D klasi, snage cca 500 W pri 4 Ohma. Nema puno zvučnika na tržištu koji će se oduprijeti ovom pojačalu. Zanimljivo: uređajem je moguće upravljati i programirati ga putem aplikacije RC S App dostupne za iOS i Android platforme, a moguće je i doplatiti za pametan fizički daljinski upravljač RC 9 (395 EUR).

Stražnja strana obiluje priključcima. Tri su para izlaznih konektora: fiksni balansirani i nebalansirani i varijabilni nebalansirani, zatim balansirani i nebalansirani analogni ulazi, digitalni izlazi (koaksijalni, optički), digitalni ulazi (USB, 2 optička, koaksijalni), priključak za Wi-Fi antenu. LAN priključak, USB priključak za uređaje za pohranu, trigeri i naravno zvučnički terminali, uz ostale servisne priključke.

avm cs 8.2 black back web

Nasuprot tome, prednja strana je, posebno uzevši u obzir mogućnosti i kompleksnost uređaja, primjer jednostavnosti. Dva velika okretna za glasnoću i odabir ulaza, čitljiv displej i 5 gumbića koji funkcionalnost mijenjaju s obzirom na modus u kojem se uređaj nalazi. Savršeno jednostavno i savršeno upotrebljivo. Putem prednje ploče nije moguće npr. upravljati mrežnim podešavanjima, ali zato su tu aplikacije i mrežni pristup putem internetskog pretraživača. Kad jednom ustanovite IP adresu uređaja, lako mu je prići putem mreže.

Kako su mogućnosti i podešavanja ogromni, nećemo se upuštati u detaljne opise, između ostalog kako ne bismo pokvarili gušt novim vlasnicima. Dovoljno je reći kako se podešavanja protežu od programiranja razine pojedinog ulaza, preko strmine i naravi pojedinog digitalnog filtera (NATIVE STEEP ili NATIVE SMOOTH za određivanje strmine frekvencijskog odziva i faze pri nativnoj frekvenciji uzorkovanja, odnosno CONV (CONVERSION) za naduzorkovanje ili poduzorkovanje. Efekti ovih filtera nisu veliki ali su čujni i ovise o glazbenom materijalu, zvučnicima i prije svega preferencijama slušatelja. U ne baš dugom korištenju ovog zanimljivog uređaja pokušali smo se uvjeriti u njegove brojne mogućnosti, naravno, koliko nam je vrijeme dopustilo. Uređaj je u kućnu mrežu bio spojen putem LAN-a. Na žalost, što god da smo pokušali, spajanje putem Wi-Fi mreže nije bilo moguće. Čim bismo LAN kabel isključili iz uređaja, veza bi nestala.

AVM CS 6.2 Silver Front web

AVM Ovation CS6.2 tablicaZvuk

Za početak, krećemo s nečim lakšim. Spojivši AVM na Internet, krenuli smo s internetskim radio stanicama, ne bismo li zagrijali mišiće. S obzirom na to da se većina radio stanica emitira u niskoj rezoluciji (128 kbps), osim uživanja u raznim glazbenim materijalima, i mogućnostima pretraživanja, ovaj pokus nije imao drugu svrhu osim razrade i zagrijavanja uređaja. Istina, neke stanice koje emitiraju u 320 kbps (CBR), čule su se značajno bolje, i dale su naznaku mogućnosti AVM-a. Nakon radio stanica putem interneta, zanimalo nas je kako uređaj radi kao streamer. Kod kuće, cjelokupna glazba smještena je u AIF i FLAC formatu na serveru. Dakle, glazba sa servera je putem LAN-a doputovala direktno u AVM. Poigravši se s mogućnostima filtriranja u samom DAC-u, odmah je bilo primjetno kako je AVM Ovation CS6.2 uređaj neupitne rezolucije. Obilje detalja prštalo je na sve strane, kao da smo ih pincetom poslagali na prava mjesta u zvučnoj slici. Nenaviklom na ovakvo forenzičko seciranje glazbe (podsjećam, inače slušam NONOS DAC, temeljen na prastaroj tehnologiji i s cijevnim izlazom), nije mi bilo lako dugo sjediti i slušati ekspresivnu ali i pomalo otuđenu reprodukciju omiljene glazbe. Kako bih uvidio koliko je za ovakvu prezentaciju zaslužan mrežni dio uređaja, a koliko DAC, na koaksijalni ulaz dovukli smo superkvalitetni SPDIF signal. Stvari su se značajno popravile, jer je glazba sada zvučala protočnije, bliže ljudskome, emotivnije. I dalje je to bilo kilometrima daleko od emocionalno angažirane reprodukcije na kakvu smo navikli, ali sada smo imali prihvatljivu kombinaciju dobrih osobina oba svijeta - detaljnost plus humanost, i to u dovoljnim količinama, kako bismo mogli nastaviti neopterećeno slušanje. Ovdje je jasno: ako ste pobornik reprodukcije kakvu promovira AVM, s gomilom detalj i raskošnim frekvencijskim opsegom, tada ćete zasigurno slušajući npr. non-os DAC misliti kako je isti pokvaren.

Kako bismo nadalje provjerili mogućnosti digitalne sekcije, s police smo odabrali nekoliko CD naslova. Nakon što je utor bešumno progutao polikarbonatni disk, mogli smo se uvjeriti da stari, dobri CD medij ima što za reći. U odnosu na mrežne izvore, CD je zvučao najpotpunije, najdinamičnije i najkoherentnije od svega što smo do tada reproducirali putem AVM-a. Povezanost glazbene strukture bila je na izuzetno visokoj razini i stjecao se dojam kao da smo se "vratili doma" nakon dugog putovanja. CD reprodukcijom je ovaj uređaj pokazao svoje nakane i domete, koji su bili i više od nagovještaja mogućnosti, konačno potvrđenih nakon što smo na analogne RCA ulaze signal doveli iz vanjskog DAC-a. Sada je sretni spoj, simbioza muzikalnosti i detaljnosti stala na visoke pozicije, pokazavši kako suvremeni uređaji, sazdani oko moderne tehnologije postižu izuzetno visoke razine glazbene informativnosti.

Međutim, budimo pošteni pa priznajmo kako ovakav domet, barem u pogledu muzikalnosti i ljudskosti u zvuku nije bio moguć dok sustav nismo obogatili relikvijama zlatnog doba digitalije u vidu cijevnog DAC-a zasnovanog na prastarom 18-bitnom R2R čipu (AD1865). Analogno, u spoju s AVM-om 6.2, njegovim analitičkim analognim stupnjem i supersnažnim i brzim izlaznim pojačalima, otkrili smo i nove mogućnosti te podarili drugu mladost DAC-u, zastarjelom ostatku digitalne prošlosti za kojim nitko više ne fućka, čime smo i na neki način uspješno doveli do kraja ovo kratko druženje.

Zaključak

Zavodljivost uređaja koji u sebi objedinjava sve potrebne komponente za reprodukciju modernog digitalnog zvuka zapanjujuća je i zastrašujuća. Cijena od skoro 10 tisuća eura također, ali uštede u usporedbi s pojedinačnim komponentama su neupitne, posebno ako u obzir uzmete cijene kabela i jednog ili dva kvadrata stambene površine koliko će vam uređaj ovog tipa uštedjeti. Na papiru, AVM Ovation CS 6.2 gotovo da nema mane i konkurencije. Stvarnost, međutim, pokazuje, zašto na svijetu nema najboljeg uređaja, jer bi u tom slučaju, u poznatom nam svemiru postojao samo jedan. Dobro je da nije tako. AVM je s 6.2 demonstrirao znanje, iskustvo, moć i sposobnost ljudi koji stoje iza ovog uređaja da se prilagodbe zahtjevima modernog doba. Također je pokazao kako i dobar uređaj možemo učiniti još i boljim, odnosno primjerenijim, ako se pri tome ne sramimo korištenja zastarjele tehnologije.

AVM Ovation CS 6.2 je nesumnjivo odličan predstavnik vremena u kojem je nastao, poštujući zahtjeve industrije i tržišta. Odgovor na pitanje je li pri tome žrtvovao nešto zvuka ovisi o tome koga pitate. Među ljubiteljima izrazito muzikalnog, toplog, emotivnog zvuka CS6.2 svakako neće naći pobornike. Među onima dijametralno suprotnih zahtjeva, koji cijene informativnost i analitiku – svakako.