Ispiši ovu stranicu

TEST: Pro-Ject Tube Box S2

Petak, 14.12.2018. 15:34 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 105 Godina: 2018

Bespotrebno je ponovo analizirati povratak vinila u sustave audiofila, no i taj trend, ako ga se uopće može sagledavati tako posjeduje svoje razloge. Rijetki su oni koji su počeli slušati vinilne ploče na valu njihovog povratka, jer većina mlađih konzumenata fizičkih medija i ne posjeduje izgrađene diskoteke.

Većina današnjih korisnika gramofona regrutira se iz gomile ljubitelja glazbe koji već posjeduju ponešto vinila i žele obnoviti svoju kolekciju ili poslušati starije vrijedne ploče. U takvom okruženju proizvođači gramofona i opreme plivaju kao ribe u vodi. S jedne strane nemaju potrebe ulagati u nove tehnologije, već samo osvježiti stara znanja, a s druge trendovi prodaje ploča i gramofona mirišu na dinamiku koju je malo tko očekivao. Jedan od agilnijih analognih promotora je svakako tvrtka Pro-Ject koja u svom programu uz ostalo nudi i veliki broj gramofona i odgovarajućih pretpojačala. Pogledom na ukupan katalog tvrtke nailazimo na niz zanimljivih proizvoda, no gabaritima maleno phono pretpojačalo cijevnog ustrojstva Tube Box S2 po mnogo čemu je jedan od prominentnijih u posljednje vrijeme.

Kako i sam, pomalo i s užitkom, ponovno obnavljam onaj dio sustava zaduženog za reprodukciju vinila dao sam si truda potpuno privatno poslušati nekoliko gramofonskih pretpojačala koji bi odgovarali gramofonu koji ima primarnu ulogu reprodukcije već pomalo vremešne kolekcije ploča. Nisam stoga imao namjeru zagrabiti prema vrhu ponude gramofona, već sam odlučio držati se sredine ponude u kojoj se ima mnogo toga za odabrati. Gramofon za kojeg sam se odlučio bio je Teac TN-550 koji je svojim kvalitetama i izradom daleko premašio očekivanja, a kako je uređaj bez ikakvih dodatnih pretpojačala savršeno mi je za početak odgovarala Rega Fono Mini A2D, koja za svoju cijenu gotovo i nema konkurenciju. Naravno, nakon nekoliko tjedana slušanja zanimalo me koliko se može izvući iz nešto skupljeg phono pojačala. Pokušao sam s nekoliko samogradnji, ali i rješenjima iz tvrtki iFi i Audio Analogue. Uređaji su me se dojmili kvalitetom i baš u tom trenutku na test je stigao mali cijevni Pro-Ject Tube Box S2. Prepun dojmova isprobane amplifikacije na posao sam krenuo odmah.

Pro Ject Tube S2 2 back

O tehničkom ustrojstvu uređaja nema se mnogo toga za istaknuti. Radi se potpuno diskretnom dizajnu u kojem su potpuno izbjegnuta operaciona pojačala. Ulaz je tako temeljen na FET tranzistorima, a za pojačanje se staraju dvije ECC83 izmjenjive cijevi. Ugrađene elektronke su vrlo solidne kvalitete, ali kakav bi to bio audiofil kojeg ne zanima i malo bolje. U bakinom ormaru su, vidi čuda čekale kao naručene uparene Brimar cijevi. O razlici u zvuku malo niže. Ostatak sklopa je odrađen u Dual-mono konfiguraciji što je u ovakvom uređaju važno uzevši u obzir narav i osjetljivost signala koji se ima pojačati, a naravno u prvom planu je i separacija kanala kao jedna od važnijih odrednica posla koju Tube Box S2 odrađuje. Lijepo je vidjeti i polistirenske kondenzatore, kvalitetne otpornike i fino filtrirano napajanje s posebnom pažnjom usmjerenom na anodnu stabilizaciju. Tu su i čvrsti štitnici za cijevi standardnog dizajna, izvanredno čvrsto i kompaktno kućište u kombinaciji aluminija i željeza i već sveprisutni pozlaćeni RCA konektori.

"Switcher" napajanje je solidne kvalitete, no za ovakav uređaj bilo bi poželjno koristiti linearno napajanje. Ponovo sam morao u "bakin ormar", no dobar dio slušnog testa obavio sam s napajanjem iz kutije, a razlike će biti pokazane u slušnom tekstu. Tube Box S2 svoje kvalitete može iskazati i s MM i MC zvučnicama zahvaljujući finom podešavanju impedancije i kapacitivnosti. Na prednjem panelu može se određivati gain ili uključiti subsonic filter, dok se RIAA kompenzacija precizno zadaje u pasivnom, odnosno aktivnom segmentu. Potrebno je naravno posjedovati sve parametre korištene zvučnice za optimalne rezultate, tako da na ovom mjestu ne bih ulazio u detalje. Ipak, suradnja zvučnice i uređaja je gotovo krucijalna za rezultate koje postižemo i to je jedini segment uređaja na koji korisnik ima pomnije pripaziti.

Pretpojačalo je isprobano s tri gramofona – Pro-Ject Essential III, Thorens TD 160 i TEAC TN-550 i zvučnicama, Shure 95ED MM, AT 120 MM, Grado Gold, Ortofon OM 10 MM i Denon 103R MC. Kabel koji je korišten do pretpojačala bio je za ovu namjenu izvanredni Oehlbach Silver Express Plus. Dojmovi će biti sažeti, no veći broj gramofona i zvučnica različitog ustrojstva pružili su širi prostor za utvrđivanje osnovnih značajki zvuka koje će biti prezentirane. Prije ozbiljnijeg slušanja Tube Box S2 je bio korišten više od pet dana. Dakle….

Zvuk

Kako sam već ustvrdio Rega Fono Mini A2D izuzetno mi se svidjela i mjesecima sam uživao u njenom punom, pomalo zagasitom zvuku koji je doista odgovarao sustavu i činilo se da i nema potrebe za pogledom prema nečem boljem uzevši u obzir cijenu s kojom se rijetko koji uređaj ove vrste može nositi. Naravno da dokoni audiofil povremeno pokuša i s nekim drugim uređajem, no ogromna razlika u cijeni i drugi čimbenici nisu me posebno motivirali ili donijeli želju za promjenom. No, kako se sjajne stvari odigravaju kad ih najmanje očekujemo, tako je Tube Box S2 stigao na test potpuno slučajno. Temeljit, precizan i točan kakav već jesam odnio sam tu malu kutijicu do police i po navici je spojio u sustav. Dobro da jesam. Tog trenutka s još neusviranim uređajem učinilo mi se da sam nehotice pomaknuo neki prekidač ili spojio još neki kabel. Nisam se obazirao i ostavio sam uređaj da odradi usviravanje i tek onda prionuo finom podešavanju i slušanju.

pro ject tube box s2 silver preampli web

Jedna od prvih ploča koji s kupio sedamdesetih godina bila je "Live Killers" grupe Queen. Gitara na "39" bila je nešto gabaritnija, no dinamična i u potpunosti vjerna. Prostor koji je sustav opisao bio je iznenađenje i novum nakon skoro 4 desetljeća slušanja iste skladbe s identičnog vinila. U istom trenutku otvorilo se i nekoliko slojeva glazbe i moram priznati da sam zapravo po prvi puta istinski uživao u zvuku ovog prastarog izdanja. Slijedom toga poslušao sam i "Brighton Rock" i doživio živu, snažnu, preciznu svirku smještenu u širok prostor malo nejasnih rubova, ali privlačnog i za vrijeme nastanka snimka gotovo nevjerojatne čistoće.

Snimke orkestralne klasike pružile su izvanrednu dinamiku, ali i jasno ukazale na kvalitetu pretpojačala koje je u tihim pasažima gotovo neupadljivo i bez natruha šuma i cijevnog bruma. Korištenjem boljih cijevi i linearnog napajanja do izražaja je došla i kvaliteta bas područja, ali su na površinu isplivali i novi detalji uglavnom u srednjetonskom području. Mijenjale su se ploče, zvučnice i gramofoni, no preciznost, sjajan prostor, vertikalna koherencija i ono najvažnije užitak u slušanju bili su konstantni.

Pro Ject Tube Box S2 Essential II tablica webZa sam kraj ostavio sam vinil kojeg sam za ovu prigodu bio prisiljen oprati, no nije mi bilo teško. Jethro Tull "Heavy Horses" je album koji savršeno pripada hedonističkom uživanju u vokalu i usniku flaute Iana Andersona. Drugačije se to teško može nazvati. Prekrasno definiran vokal, flauta u stalnom pokretu i sastav koji kao da je čekao da se zabilježi jedan od njihovih vrhunaca. Slušanje manjih jazz sastava također zaslužuje pohvale, no stvarno tihe solo dionice tendiraju sliku povući dalje od slušatelja. Elektronska glazba posjeduje svježinu, zamah, dinamiku, no na većim glasnoćama bas područje ponekad ostane bez onog posljednjeg atoma snage i definicije.

Zaključak

Pro-Ject Tube Box S2 je ugodno iznenađenje. Moram priznati da sam tvrtku pomalo zaobilazio zbog gomile uređaja koje imaju ponudi. Ogromna produkcija i malo nesnalaženje u ukupnoj gami tvrtke pomalo me odbijala od ponekog uređaja koji sam imao želju probati. No, nakon ovog testa fizički malenog pretpojačala na čiji zvuk u zadanom okviru cijene nisam našao na relevantniju primjedbu svakako ću pokušati s još ponekim uređajem iz kuće. Za Tube Box S2 svakako su rezervirane birane ocjene i apsolutna preporuka za korisnike MM , ali MC zvučnica.

Vezani sadržaji