TEST: Atoll IN80se

Petak, 14.12.2018. 11:44 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 105 Godina: 2018

Malo proizvođača još uvijek proizvodi uređaje srednje cjenovne kategorije. Audio svijet polarizirao se s jedne strane na jeftine, a s druge strane na nevjerojatno skupe uređaje.

Francuski Atoll Electronique jedan je od rijetkih proizvođača koji cijene svojih proizvoda i dalje drži u normalnim rasponima, a uz to je i proizvodnju zadržao na starom kontinentu. Atoll je prvenstveno poznat na svojem matičnom francuskom tržištu jer izvan tog tržišta malo rade na marketingu. Zanimljivo je da jako sličan način poslovanja njeguje još jedan francuski audio proizvođač, Davis Acoustics, čije smo zvučnike Balthus 50 testirali prošli broj.

Atoll je u kratkim periodima već nekoliko puta bio dostupan i na hrvatskom tržištu pa smo do sada smo imali priliku testirati nekoliko proizvoda. Svi testirani proizvodi nudili su jako dobar omjer uloženog i dobivenog. Za ovaj broj smo na test dobili integrirano pojačalo Atoll IN80se kojeg za hrvatsko i slovensko tržište distribuira tvrtka Serum Audio iz Ljubljane.

Atoll IN80se back back

Atoll se u izradi svojih komponenti drži klasičnog dizajna kućišta i provjerenog principa rada sklopova. Kućište je pune veličine, napravljeno u mat crnoj boji s prednjom pločom od brušenog aluminija u srebrnoj boji. Svi dijelovi napravljeni su vrlo kvalitetno. S prednje strane nalaze se klasične kontrole: potenciometar za glasnoću, utikač za slušalice i tipke za izbor analognih ulaza. Sa stražnje strane nalaze se kvalitetni zvučnički konektori te četiri analogna ulaza. Izlazna snaga pojačala je 80 W pri 8 Ohma pa od tuda i ime uređaja. Atoll ne govori puno o unutrašnjosti samog uređaja osim da je dizajn simetričan u oba kanala te da su u njega ugrađeni vrlo kvalitetni MOS-FET tranzistori. Ustroj pojačivačkog sklopa izrađen je u klasičnoj AB klasi.

Atoll IN80se zamišljen je kao jednostavan i kvalitetan proizvod s dovoljno snage da upogoni većinu današnjih zvučnika. Sličnu priču o postanku te sličnu filozofiju proizvoda ima i britanska tvrtka Exposure koja je u više navrata bila na testu u našem časopisu. Njihovi proizvodi slični su Atollovim i ustrojstvom i cijenom, no potpuno su suprotni karakterom zvuka, što je pokazao i naš test.

Zvuk

Test je započet poznatim albumom Time Out, Davea Brubecka. Zvučna slika koju su zvučnici reproducirali preko Atoll IN80se pojačala bila je iznimno brza, čvrsto definirana u prostoru s iznimno čistim i detaljnim visokim dijelom spektra.

Atoll IN80se tablica

Gledajući bilješke u odnosu na davno testirani Atoll IN50, noviji i jači model napravio je veliki pomak upravo u visokom dijelu spektra. Detalja ima jako puno, no za razliku od starijeg modela, reproducirani su manje agresivno i bez zrnatosti koja je prije znala zasmetati. Udarci bubnjeva reproducirani su čvrsto i brzo, ali u usporedbi s nekim pojačalima slične cijene ipak nedostaje malo dubine i volumena.

Slušajući Mahlerovu drugu simfoniju, količina informacija koja dolazi do ušiju za svaku je pohvalu. Veličina pozornice je vrlo dobra, ali ne i najbolja u klasi jer su neka pojačala pružala širu pozornicu. Ono u čemu Atoll prednjači je preciznost pozicioniranja instrumenata na pozornici. Uzleti orkestra reproducirani su brzo, čvrsto i bez zamjetnog urušavanja prostora zvučne slike.

Zbog karaktera ovog pojačala koji lagano naginje ka svijetloj strani, a to je osobina koja se obilježava sve Atoll proizvode koje smo imali prilike slušati, treba pažljivo odabrati ostatak elektronike i zvučnike. Pri slušanju moderno producirane i elektronske glazbe Atoll se jednako dobro snalazi. Njegova brzina dolazi do izražaja pri slušanju svakog materijala, no pri slušanju albuma skupine Kraftwerk ipak nedostaje ponešto volumena u bas području. Sveukupna reprodukcija ovog pojačala privlači pažnju slušača, no ne postaje naporna s vremenom, bez obzira na svjetliji karakter zvuka.

Zaključak

Atoll Electronique je kompanija koja drži visoke standarde već godinama. Testirani model Atoll IN80se se pokazao kao odlično pojačalo vrlo razumne cijene, a kada se ona uzme u obzir malo toga mu se može prigovoriti. Klasični i provjereni dizajn kako izvana tako i iznutra dao je izvrsne performanse. Uz dobar odabir ostatka sustava Atoll IN80se može biti središte vrlo dobrog audio sustava dugi niz godina.

Ukupna zvučna slika ovog pojačala puno je bolja od mnogih pojačala slične cijene, mnogo razvikanijih proizvođača (npr. Cambridge, Marantz, NAD, Rotel, Yamaha...). Ako tražite integrirano pojačalo u ovoj ili bliskoj cjenovnoj kategoriji, Atoll IN80se se svakako isplati poslušati.