TEST: Prima Luna Dialogue Premium HP

Nedjelja, 06.08.2017. 20:27 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 102 Godina: 2017

Elektronske cijevi kao pojačivački element postoje već više od sto godina, a u svijetu glazbe mnogi proizvođači i dalje ih radije koriste nego puno modernije i efikasnije tehnologije. Pri mjerenju izobličenja, cijevna pojačala su drastično lošija od modernije tranzistorske tehnologije, ali budući da ljudsko uho nije mjerni instrument i nesavršeno je, cijevna nam pojačala ponekad zvuče prirodnije, ugodnije i bolje. Danas i najjeftinija cijevna pojačala zapravo nisu nimalo jeftina, a gornje granice cijene zapravo i nema.

Prima Luna je na našem tržištu prisutna već godinama i imali smo prilike testirati mnoge njihove modele. Svi odreda dobivali su jako dobre ocjene s obzirom na dobiveno i uloženo. Prisjetimo se primjerice odličnog malog integriranog pojačala Prologue One.

Prima Luna DiaLogue Premium HP Integrated 0 OPT

Danas Prima Luna u ponudi integriranih pojačala ima četiri modela. Najjeftiniji (ali ne i jeftini) Prologue Classic model temelji se na dobro nam poznatom i gore navedenom Prologue One. Najskuplji dio ponude predstavlja upravo model koji testiramo u ovome broju - Dialogue Premium HP. Kratica HP dolazi od engleskog naziva za visoku snagu i pritom vrlo dobro opisuje ovaj model koji je jedino integrirano pojačalo u Prima Luninoj ponudi koje koristi četiri cijevi po kanalu i po izlaznom stupnju.

Prima Luna ima prepoznatljiv dizajn kojeg postepeno rafinira već godinama. Prednja ploča vrlo je jednostavna, a njenu jednostavnost definiraju dva potenciometra, jedan za kontrolu glasnoće, a drugim za odabir ulaza. Tipka za paljenje i gašenje pojačala se već tradicionalno nalazi na bočnim stranicama. Na prednjem dijelu gornje plohe nalaze se elektronske cijevi, a sa stražnje strane transformatori zaštićeni crnim kućištem. Gledajući dimenzije, ovaj uređaj nije velik (330 x 210 x 394 mm, ŠVD), ali mu masa iznosi impresivnih 30 kg.

Prima Luna iznutra OPT
Pojačalo je napravljeno spajanjem elemenata direktno jedan na drugi bez korištenje pločica (PCB) kako bi se maksimalno smanjio put signala

 

Premda je tehnološka osnovna ovog pojačala poznata već skoro cijelo stoljeće, Prima Luna je napravila cijeli niz modernih i pametno promišljenih dodataka kako bi korisniku olakšala život. Kvaliteta izrade je vrhunska kroz cijeli asortiman uređaja. Od samih početaka sva Prima Lunina pojačala napravljena su spajanjem elemenata direktno jedan na drugi bez korištenja pločica kako bi se maksimalno smanjio put signala što zahtjeva iznimno preciznu izradu.

Najveći dio impresivne mase otpada na velike transformatore za koje u Prima Luni tvrde da su glavni razlog dobrog odziva u basu unatoč manjoj snazi njihovih pojačala u usporedbi s konkurencijom. Adaptive Bias sklop koji je ugrađen u sva Prima Lunina pojačala još je jedan od vrlo korisnih i bitnih aspekata ovog pojačala. Ukratko, taj sklop omogućava vrlo jednostavnu zamjenu cijevi u pojačalu te od korisnika ne zahtijeva nikakve dodatne radnje osim utaknuti novu cijev u odgovarajuće mjesto, što je za dugogodišnje korisnike zapravo prilično bitno.

PrimaLuna DiaLogue Premium HP Integrated Amplifier side OPT

PrimaLuna DiaLogue Premium HP Integrated Amplifier Black side B OPT

primaluna dialogue premium hp integrated amplifier back OPT

 

Glavna cijev u izlaznom stupnju na ovom pojačalu je klasična EL34, a po kanalu ih ima četiri. Uzevši to u obzir, nazivna snaga od 70 W po kanalu nije velika i većina proizvođača s istim setom cijevi pružit će puno više snage, ali samim time i smanjiti životni vijek tih istih cijevi. Prima Luna uz to i je jako prilagodljiva pa ako želite, možete EL34 cijevi zamijeniti s bilo kojim od sljedećih: 6L6G, 6L6GC, 7581A, EL34, EL37, 6550, KT66, KT77, KT88, KT90, KT120 i KT150. Naravno, svaka od tih cijevi dati će u konačnici drukčiji rezultat. Primjerice, s vrlo popularnom i dobavljivom cijevi KT88 dobiti ćete nekoliko vata više i nešto drugačiji karakter. Na testiranom modelu sve to skupa možete kombinirati s dva načina rada: Triodnim i Ultra-Linearim.

U stupnju pretpojačala nalaze se tri cijevi 12AU7 po kanalu. Sa stražnje strane pojačala nalazi se pet linijskih ulaza i dva seta s po tri zvučnička terminala. Prima Luna na svojim modelima nudi vrlo zanimljiv koncept, a to su zasebni priključci za zvučnike s 4 Ohma ili 8 Ohma kako bi se što bolje prilagodili svakom zvučniku. Od ostalih praktičnih stvari treba napomenuti kako pojačalo ima zasebno pretpojačalo za slušalice i indikator loše cijevi tako da je korisniku jasno kada je došlo vrijeme da ih zamjeni.

Zvuk
U mojoj slušaonici već godinama se nalazi Prima Luna Prologue Two s kojom sam iznimno zadovoljan pa je bilo jako zanimljivo vidjeti koliko još zvuk može biti bolji s jačim modelom. Prima Luna Dialogue Premium HP boravila je u mojoj slušaonici više od mjesec dana i služila je kao glavni izvor zvuka. Pri slušanju prvog CD-a bilo je jasno kako ovo pojačalo ima sve. Vrlo često pri odabiru cijevnih pojačala u startu treba prihvatiti neke nedostatke. S Dialogue Premium HP toga nema.

PrimaLuna tablica optOdmah na samom početku dolazi do izražaja kako je bas područje vrlo jasno definirano, duboko i brzo. Pri slušanju Patricie Barber bubnjevi i kontrabas su zvučali vrlo uvjerljivo. Bas je zapravo išao čak i dublje nego kod gotovo svih tranzistorskih pojačala bitno veće snage koje sam imao priliku testirati. Vokal je zvučao jednostavno prirodno. U usporedbi s Prima Luna Prologue Two najveća razlika, osim u basu, je u definiciji prostora. Dialogue Premium HP puno preciznije iscrtava glazbenike na pozornici. Uglavnom je za očekivati da će se cijevno pojačalo dobro snaći za jazz sastavima. Pri svim glazbenim materijalima toga tipa iznova bi se oduševio koliko prirodno zvuči glas. Boja, položaj i dimenzije izvođača su izvrsne. Pri slušanju simfonijskih orkestara pojačalo je pokazalo svu svoju raskoš po pitanju detalja kroz cijeli spektar, a potpunu kontrolu nad zvučnicima držalo je pod svim uzletima orkestra i pri velikim glasnoćama. Puno bolje nego što 70 W sugerira, zapravo bolje nego bilo koje tranzistorsko pojačalo koje je prošlo kroz moju slušaonu.

U visokom dijelu spektra pojačalo daje jako puno informacija na zapravo suptilan način - sve je prisutno, ali nikada nije gurnuto u prvi plan tako da dominira cjelokupnom zvučnom slikom. Naravno, kao što je i za očekivati od cijevnog pojačala, srednjetonsko područje oduševljava svojim detaljima i s jednostavnom prirodnošću. Pozornica koju ovo pojačalo reproducira je velika, ali da li je najveća koju sam imao prilike slušati u slušaonici? Nije, ali za većom nema ni potrebe. Dobra strana ovog pojačala je također što sve svoje zvučne karakteristike zadržava kroz vrlo širok spektar glasnoća. Nije potrebno slušati glazbu jako glasno da bi se dobila dinamika i čvrsti bas. Zanimljivo je bilo prijeći na skladbe Kraftwerka koji je dobio jednu sasvim novu dimenziju. Bas je išao jako duboko i dovoljno čvrsto s taman onoliko cijevne mekoće na najnižim oktavama da bude jasno da se radi o cijevnom pojačalu. Mislim da su to najdublji tonovi koji su do sada izašli iz zvučnika pri testovima.

Također, tijekom testa je povremeno mijenjan i način rada. Iz ultralinerarnog u triodni mod rada može se tijekom slušanja prebacivati daljinskim upravljačem. U triodnom modu rada snaga pada na 40 W i u tom načinu rada srednji dio spektra dolazi malo više do izražaja. Definicija prostora i dinamika je nešto lošija, ali glazbala dobivaju prirodniji odjek i boju. Nakon nekoliko prebacivanja zadržao sam se u ultralinearnom načinu rada zato što je zvučna slika svestranija, a pojačalu ne nedostaje prirodnosti. Na kraju ostaje pohvaliti i pretpojačalo za slušalice koje radi jako dobro.

Zaključak
Slušanje Prima Luna Dialogue Premium HP pojačala bilo je iznimno ugodno iskustvo. Cijevna pojačala koliko god da dobro zvuče, često imaju mnogo mana koje odbijaju potencijalne korisnike. Mislim da je Prima Luna uspješno riješila većinu njih. Zvuk koje ovo pojačalo daje je jednostavno odlično, neovisno o tome radi li se o tranzistorskom ili cijevnom pojačalu. 70W po kanalu je dovoljno za većinu zvučnika koje bi potencijalni kupac imao u svom domu, a osim toga cijevi su vrlo konzervativno opterećene tako da će imati dugi vijek trajanja. Za razliku od manjih Prima Luninih modela, ovo pojačalo jednako dobro funkcionira s bilo kojim tipom glazbe. Nema ograničenja i odricanja nekih dijelova zvučne slike kako bi se dobila ona prepoznatljiva prirodnost u srednjem dijelu spektra zbog koje se i dalje kupuju cijevna pojačala.

Za kraj ostaje nam samo glavni prigovor, a to je naravno cijena. Realno gledano, radi se o popriličnoj svoti novaca, no s druge strane, konkurencija slične proizvode naplaćuje daleko više. Ako uzmemo sve u obzir, pojačalo poput ovog može biti posljednje pojačalo koje ćete kupiti u životu jer zapravo rijetkima uopće treba nešto bolje od ovoga.