TEST: NAD D3020

Nedjelja, 06.04.2014. 17:10 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 93 Godina: 2013

Oduvijek je NAD bio poznat po odličnom odnosu dobivenog i uloženog u nižim cjenovnim kategorijama, a pogotovo je uspješan bio u ponudi malih pojačala koji su svirali odlično za svoju cijenu. Oni malo stariji sjećaju se legendarnog C3020 pojačala koji je svojim kupcima pružio puno ugodnih sati slušanja glazbe, a oni malo mlađi sjećaju se modela C320, također odličnog malog pojačala.

Oba modela bila su minimalističkog i prepoznatljivog NAD dizajna, relativno male snage od 30W, odnosno 40W ali jako dobrog zvuka za cijenu. Mnogi primjerci tih pojačala još uvijek veselo rade kod korisnika nakon dugog niza godina.

Kako bi bio konkurentan u tom segmentu, NAD se mora prilagođavati novim izazovima koje nosi tehnološki napredak i drugačije navike korisnika. Kao što su nekad korisnici imali potrebu za spajanjem gramofona, tako danas korisnici traže mogućnost spajanja računala kao izvor zvuka. Proizvođači polagano, ali sigurno u sve većoj mjeri prelaze na D klasu pojačala umjesto nekadašnjeg standarda nižeg cjenovnog ranga, AB klase. NAD je za svoje novo malo pojačalo odabrao ime D3020, kako bi asociralo na svoje vrlo uspješne pretke iz nekog drugog doba. D iz imena je upravo povezano uz novi ustroj rada, odnosno D klasu u kojoj je izvedeno ovo pojačalo. Cilj je isti kao i prije, ponuditi malo i kvalitetno pojačalo za vrlo razumnu cijenu, no ovaj puta uz dodatak ugrađenog digitalno analognog pretvarača.

Izrada pojačala u D klasi sa sobom povlači mnoge prednosti, primjerice hlađenje gotovo da i nije potrebno, kao ni veliki transformator, što je u konačnici dovelo do toga da je D3020 stvarno maleno pojačalo. Dimenzije su 58 x 186 x 219mm (švd). Šira upotreba pojačala D klase u kućnim audio sustavima je tek nedavno krenula, stoga postoji još puno mjesta za poboljšanje i optimizaciju sklopova. Kako bi izvukao maksimum, NAD se okrenuo tvrtki Hypex koja je imala vlasnička prava nad patentom koji omogućuje upotrebu varijabilne modulacijske frekvencije koja se prilagođava uvjetima rada.

1 NAD-D3020 P 1200

U NAD-u tvrde da se radi vrlo jednostavnom sklopu koji daje odlične rezultate. Svu tu naprednu tehnologiju uspjeli su smjestiti u vrlo lijepo i kvalitetno napravljeno maleno kućište koje može stajati uspravno i položeno. Na prednjoj strani nalazimo potenciometar glasnoće i vrlo diskretne led diode iza slova koji označavaju odabrani ulaz. S gornje strane (kada uređaj stoji uspravno) nalazimo dvije tipke, jednu za paljenje, a drugu za odabir ulaza. Sa stražnje strane se nalazi mnoštvo konektora. Od digitalnih ulaza na raspolaganju su koaksijalni, USB i optički, a od analognih jedan par RCA konektora i 3.5mm stereo banana. Od izlaza nalazimo jedan par zvučničkih terminala i posebni izlaz u slučaju kada se koristi subwoofer.

Treba također napomenuti kako se na uređaj može spojiti putem bluetootha. Masa uređaja je mala i iznosi 1.38kg, tako da treba biti pažljiv kada se na njega spoje deblji zvučnički kablovi. Drugi dio ovog uređaja koji je jednako važan je digitalno analogni pretvarač. NAD je išao na sigurno i odabrao vrlo uobičajenu specifikaciju. Da može baratati podatcima rezolucije od 24bita s frekvencijom uzorkovanja od 192kHz, odnosno 96kHz kada se koristi USB ulaz. Snaga ovog malog pojačala je deklarirana na 30W pri 8Ohma, baš kao i kod originalnog 3020. Premda malenih dimenzija D3020 je dovoljno opremljen da bude centralno mjesto u malom modernom audio sustavu. Pitanje ostaje da li je D3020 dostojni nasljednik C3020 i C320?

Zvuk

Kroz slušaonicu je do sada prošao cijeli niz pojačala D klase vrlo različitih cijena, od onih najjeftinijih koji su koštali tisuću kuna do onih koji su koštali deset puta više. Njihova uspješnost u usporedbi sa pojačalima AB klase slične cijene je bila samo djelomična. Mali NAD je već pri slušanju prvog testnog materijala ponudio zvučnu sliku za koju niti jedan slušač ne bi mogao sa sto postotnom sigurnošću reći da li se radi o pojačalu D klase, a to je uspjeh zato što će ga potencijalni kupci uspoređivati sa svim mogućim alternativama slične cijene. Trideset vata nije mnogo, ali je dovoljno za većinu malih dvosistemskih zvučnika pripadajuće klase. Test je započet koristeći digitalne ulaze. Glas Care Dillon bio je jasno pozicioniram u prostoru, baš kao i prateći instrumenti.

1 nad d3020 otraga

Detalja ima nešto više u visokom dijelu spektra nego u srednjem, no kada se uzme u obzir cijena uređaja ukupni rezultat je vrlo dobar. Pozornica koju je uređaj reproducirao za vrijeme slušanja simfonijskog orkestra je vrlo dobra, pogotovo u širini. Udari orkestra su reproducirani vrlo dobro i čvrsto. Dinamički rasponi nisu problem ovom malom pojačalu i tu se snalazi vrlo dobro dok god su zvučnici dovoljno osjetljivi da 30W ne predstavlja problem. Volumen i brzina bas područja su jako dobri. Njegov općenito malo topliji karakter čini slušanje i ovog materijala vrlo ugodnim, a to je karakteristika koju dijeli sa svojim predcima. NAD D3020 je uspio izbjeći klopku u koju upali mnogi konkurentski proizvodi D klase, a to je pomalo isprazna i agresivna zvučna slika koji nije ugodna na duža slušanja. Pri korištenju analognog ulaza zvučna slika se nije dramatično promijenila, naravno jasan je bio upliv karaktera zvuka CD playera ali i dalje je ostao jasan potpis zvuka NAD-a. Ugrađeni digitalno analogni pretvarač može bez problema konkurirati drugima slične klase, a karakterno je u potpunosti usklađen s pojačalom.

Zaključak

NAD D3020 je primjer novog smjera zvuka jeftinih NAD pojačala. Kada se usporedi s prethodnicima, prepoznatljiva je ista misao vodilja prema kojoj su NAD-ovi inženjeri napravili i stara pojačala i D3020. Zvuk je vrlo ugodan i voluminozan bez glumljenja velikog pojačala. Ono što D3020 može raditi, radi vrlo dobro i ne treba očekivati više za tu cijenu. Također treba reći kako je ovaj uređaj odlično “sve u jednom” rješenje za današnjeg modernog korisnika kojemu će digitalni izvori zvuka prevladavati. Za kraj slijedi odgovor na pitanje: Kakav je D3020 naspram C3020, odnosno C320? Novo pojačalo je brže, čvršće i detaljnije no ponešto je izgubljeno na toplini koje je bilo dosta naglašeno kod primjerice modela C320.

1 zajedno NAD D3020-3020

KARAKTERISTIKE:
Digitalni ulazi: 1xUSB, 1x koaksijalni, 1x optički, Bluetooth
DA pretvarač: 24bit/192kHz
Analogni ulazi: 1xRCA, 1x3.5 mm
Snaga: 30W / 8Ohm
Dimenzije: 58 x 186 x 219mm (švd)
Masa: 1,38 Kg
Cijena: 3.799 kn
INFO: Sigma audio koncept, tel. 01/383 2814, www.sigma-audiokoncept.hr