HAD Audiolab Maestral TWO

Nedjelja, 04.08.2013. 15:30 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: hifimedia 91 Godina: 2013

Slušalice nisam ozbiljnije koristio još od srednjoškolskih dana. I nije da nisam volio malo samoće uz glazbu ili poneku preglasnu sesiju ostaviti samo za sebe, već koliko to god neobično zvučalo, nisam imao vremena. Glazbu "gutam" već skoro 4 desetljeća na najrazličitije načine, no uz slušanje kućnog sustava, reproduktora u automobilu, računalnog zvuka kroz 5.1 zvučnike, živih nastupa, pa čak i usputnih izvora zvuka, jednostavno mi je pobjegla kultura korištenja slušalica.

Ta činjenica bi gotovo sigurno ostala nepromijenjena još dugo vremena da se u cijelu priču nije uplelo i malo slučajnosti. Ne ulazeći u detalje u vozilu našeg urednika opazio sam nekoliko cijevnih uređaja i odmah sam prepoznao radove tvrtke "HAD Audiolab" iz Bjelovara čijeg sam vlasnika i konstruktora imao prigode upoznati na "Triode Festivalu" u Bjelovaru. Već tada su mi se uređaji izuzetno svidjeli i tako nakon nekoliko minuta već sam petljao po stanu tražeći mjesto za "Maestral One" i adekvatan izvor zvuka.

Rijetko imam prigodu kroz duži period poslušati komponentu koju nisam obavezan testirati i tako je moje druženje sa uređajem počelo polagano i bez ikakvih obligacija. No već istu večer nakon propisnog zagrijavanja pojačala doživio sam po prvi puta potpuno zadovoljstvo u slušanju glazbe koristivši isključivo slušalice. Već na prvu loptu pojačalo me osvojilo, a da je doista ostavilo pravi dojam i donekle promijenilo moje slušačke navike još sam snažnije osjetio kad sam uređaj morao vratiti. Počele su mi silno nedostajati noćne seanse u kojima bih imao dovoljno mirnoće da preslušam i ono za što sam preko dana bio neraspoložen ili umoran.

Odličan dojam o tehničkom ustroju pretpojačala zaokružuje i čvrsto kućište izrađeno od kombinacije drva i metala

Zbog toga sam se silno razveselio na vijest da ću ponovo imati prigode poigrati se sa sličnom konstrukcijom. Na test je ovoga puta stigao veći model "Maestral Two" koji se vanjštinom ne razlikuje mnogo od modela "One". U oba slučaja radi se i "OTL" pojačalima u "SE" ustrojstvu koji rade u "A" klasi.

Krajnjem korisniku tehnički podaci ne znače previše, no podatak da uređaj posjeduje dovoljno snage da omogućava slobodan izbor slušalica bez razlike spadaju li one u grupu konstrukcija visoke ili niske omaže ipak znači mnogo. Za to se u driverskom stupnju brine jedna ECC88 dvostruka trioda, a za izlazni stupanj odabran je par 6AS7 snažnih dvostrukih trioda čije karakteristike odgovaraju radu u single ili paralelnom/push-pull ustrojstvu. Obje cijevi su lako dobavljive i razmjerno jeftine na tržištu što je odlična vijest za one koji slušaju mnogo, a žele biti sigurni u nabavku zamjena.

Maestral Two-rear web

Prekidačem na stražnjoj strani pojačala može se potpuno izbjeći korištenje negativnog feedbacka, a potenciometrom u blizini moguće je fino podesiti osjetljivost kako bi glavni potenciometar na prednjoj ploči pojačala bio što praktičniji i ugodan za korištenje posebno prigodom korištenja visokoosjetljivih slušalica. Izlazni signal generira se u cijevnom "CSS-u" što predstavlja razliku prema modelu "One" u kojem je "Constant Current Source" tranzistorski ustrojen. Još jedna razlika između dva modela očituje se u različitoj "DC" konfiguraciji koja je u modelu "Two" spregnuta za primarni stupanj.

Veći model također posjeduje i snažniji izlaz od 200 mW u odnosu na 160 mW koliko pruža model "One". Tu su i 3 para kvalitetnih "RCA" konektora: line input, loop i preamplifier output. Dijelovi u unutrašnjosti su listom kvalitetni i potpuno neuobičajeni kad se radi o uratku ove cjenovne klase. Odličan dojam o tehničkom ustroju pretpojačala zaokružuje i čvrsto kućište izrađeno od kombinacije drva i metala. Dizajn kućišta je osmišljen u suradnji sa stolarskom radionicom “Dean’s” (www.deans-pa.com) koja izrađuje i ostala kućišta iz asortimana tvrtke HAD Audiolab.

Ipak, sasvim je drugačija situacija i rijedak komfor posjedovati uređaj koji je proizvod domaćih ruku i znanja, te koji u svakom trenutku može biti pregledan ili servisiran kod konstruktora. Taj značajan dio tihe garancije uvijek mi je bio odličan razlog da nazovem konstruktora čije sam pretpojačalo davno posjedovao, ali i izgovor za uvijek dug razgovor. 

Maestral Two-front2top web

Slušalice koje su poslužile za testiranje bile su "Grado 80" i "Bayerdynamic DT 990 Premium". Potonje su bile u verziji od 600 ohma, dok je "Grado" tradicionalno svoj proizvod deklarirao na vrijednost od 32 ohma. Tekst je daleko prekratak da bi se mogli dodirnuti i razloga ovakvih golemih deklariranih razlika, svih propalih pokušaja da se otpor slušalica standardizira i da se između proizvođača postigne dogovor kojim bi profitirali potrošači. Ovako manje informiranom korisniku ostaje poslušati preporuku proizvođača opreme ili nabaviti univerzalniju amplifikaciju koja posjeduje dovoljno zaliha struje i napona da može kvalitetno pratiti zahtjeve većine slušalica koje se nalaze na tržištu.

Jedna od takvih konstrukcija je i "Maestral 2" i zbog toga sam sa nestrpljenjem čekao i druge slušalice i prigodu da se uvjerim i u taj dio deklariranih vrijednosti konstrukcije. U dugom testiranju imao sam prigodu poslušati mnogo glazbe svih žanrova, pa donosim mali presjek onoga što smatram krucijalnim za razumijevanje osnovice prezentiranog soničnog karaktera uređaja. Za početak treba konstatirati da su oba para slušalica bez problema radila na potrebnoj glasnoći uz zavidnu kontrolu i potpuno povezan spektar uz opasku da je bas područje i njegova kontrola znatno uvjerljivije na većem modelu. No ono što je u zvuku bilo zanimljivo i što je krasilo cijelo testiranje odnosilo se na uspješan pokušaj da se reprodukciji podare ozbiljne audiofilske karakteristike poput snažne dinamike, vrlo solidne mikrodinamike uz odličnu gradaciju detalja, tranparenciju, odsustvo kongestije i koloriranja, pa čak i ostvariti privid prisustva sasvim posebne vrste prostornosti unutar koje se cijela glazbena igra odvija, a sve opet obući u ugodan i samo malo topao cijevni ogrtač.

Kombinacija razmjerno preciznih odnosa krucijalnih soničnih elemenata i naglašene slušljivosti epicentar je kvalitete koju testirani uređaj nosi. Nisam očekivao da ću više naići na uređaj koji bi mi znatnije redefinirao slušačke navike. Da nije bilo neočekivanog gosta s početka teksta to se gotovo sigurno i ne bi dogodilo. Ovako, još samo pohvala na postignutom i poticaj za rad da odlično bude još bolje upućujem tvrtki "HAD".

Popis glazbe

Dean Peer "Airborne" (Cardas Music) 24/96 FLAC, Charles Mingus "Mingus Plays Piano" (Impulse) 24/96 FLAC, Oziric Tentacles "The YumYum Tree (Snapper Music) CD,  Allen, Drake, Jordan, Parker, Silva "The All Star Game" (Eremite) CD, Keith Jarret "The Koln Concert" (ECM) 24/96 FLAC

KARAKTERISTIKE
Cijevi: ECC88, 2x 6AS7
Izlazna snaga: 200 mV
Frekvencijski odziv 7 - 65 kHz
Signal/Šum: 85 dB
Razdvajanje kanala:  65 dB
Dimenzije (ŠVD): 200 x 90 x 320 mm
Masa: 4,5 kg
Cijena: 2.800 kn
INFO: HAD Audiolab, tel.: 043/225 255, www.had-audiolab.com