TEST: Creek Evolution 2

Četvrtak, 23.05.2013. 18:29 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 90 Godina: 2012

Unatoč trendu razdvajanja tržišta na iznimno jeftine i nevjerojatno skupe proizvode još uvijek postoje tvrtke koje su poznate po vrlo dobrom odnosu uloženog novaca i dobivenog zvuka. Svakako jedna od takvih tvrtki je i Creek Audio sa otok. Ona u srednjoj cjenovnoj kategoriji već godinama osvaja publiku upravo odnosnom dobiveno/uloženo.

Danas Creek ima solidnu povijest od tridesetak godina koja je započela sa modelom CAS4040 koji je koštao 99 funti. Želja proizvođača je bila natjecati se sa tadašnjim vladarima donjeg segmenta tržišta pojačala poput NAD-a 3020. Od tada Creek posluje prilično uspješno, no i dalje spada u kategoriju manjih proizvođača koji nude drugačiji pogled na audio svijet.

Creek ima dvije osnovne linije proizvoda: jeftiniji Evolution i skuplji Destiny. Prvi uređaj ovog proizvođača koji smo imali priliku testirati je integrirano pojačalo Evolution 2.

Proizvodi Creeka su redovito dobivali vrlo dobre ocjene u britanskom tisku, a u sjećanju su ostali kao ne previše lijepo dizajnirani proizvodi. Utoliko je iznenađenje prvi vađenju ovog uređaja iz kutije bilo veće. Evolution 2 je vrlo elegantan proizvod, sa prednje strane nalazimo samo ekran, rotacioni izbornik ulaza i kontrolu glasnoće. Sa stražnje strane nalazimo klasične zvučničke terminale za jedan par zvučnika, četiri analogna ulaza i dva izlaza. Ispod jednostavne vanjštine krije se i ne tako jednostavni sklop koji je sposoban isporučiti 75W pri 8Ohma.

Za napajanje je zadužen torodialni transformator od 250VA. Pojačivački sklop koristi klasične bipolarne tranzistore spojene u sklop bez povratne veze. Sklop pretpojačala koristi digitalnu kontrolu glasnoće koja je izvedena sa Burr-Brown PGA2311 sklopovima uz dodatne kontrolne sklopove za minimalni utjecaj na zvuk. Cijeli izrada i ugrađena rješenja u ovom pojačalo uglavnom nalazimo u bitno skupljim modelima drugih proizvođača.

creek-evolution-2 back

Zvuk

Evolution 2 je došao u slušni sustav nakon što je dugo vremena u njemu bilo spojeno cijevno pojačalo od 40W izlazne snage, pa je tim više razlika i neke karakteristike bile iznimno naglašene. Već pri prvoj snimci orkestralne klasike Creek je pokazao sve svoje najvažnije crte zvuka. Karakteristika zvuka koja se odmah nametnula je izvrsna kontrola i definiranost pozornice, koja se protezala kroz sve dinamičke uspone i glasnoće i to na razini nekih puno skupljih uređaja koje smo imali priliku testirati. Veličina pozornice je korektna i proporcionalna u sve tri dimenzije, premda ne i najveća u klasi.  Vokalni jazz je pokazao kako se pojačalo vrlo dobro nosi sa prenošenjem atmosfere i ispravno prikazuje boju glasa. Detalja ima kroz cijeli spektar ali niti u jednom trenutku nisu pomaknuti u prvi plan. Kohezija cijele zvučne slike je izvrsna te niti jedan aspekt ne ispada iz cjeline. Svakako treba pohvaliti definiranost i dubinu kontrabasa, Evolution 2 je bez problema kontrolirao zvučnike koji inače nisu posebno zahvalni po tom pitanju. Visokotonsko područje bi se moglo okarakterizirat kao povučenije ali treba reći da zvučna slika nije lišena detalja u tom području, samo oni nisu u prvom planu. Pri reprodukciji rock glazbe ovo pojačalo se pokazalo iznimno uvjerljivo sa odličnim osjećajem za ritam i čvrstinom, pomalo zagasito visokotonsko područje je učinilo i vrlo loše snimke ugodnim za slušanje.

Zaključak

Creek Evolution 2 je vrlo zaokružen proizvod sa jasnim karakterom zvuka i jednako tako jasnim položajem na tržištu. Proizvod je to sa vrlo malo izraženih mana i nekoliko jako izraženih prednosti, prvenstveno tu treba navesti izvrstan dinamički raspon i kontrolu pozornice. Evolution 2 ima dovoljno snage i zalihe u kondenzatorima da pokrene i zahtjevne zvučnike niske osjetljivosti. Dobro uparen sa ostatkom elektronike, odnosno uređajima koji nisu tamnijeg karaktera, može pružiti stvarno jako dobre rezultate. Niti jedan uređaj u srednjoj cjenovnoj kategoriji nije savršen samo je pitanje što je kupcu bitno, ukoliko su vam neke od navedenih prednosti važne svakako poslušajte Evolution 2!

creek evolution2 unutra