TEST: Nightingale Armonia

Srijeda, 13.03.2013. 13:01 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 90 Godina: 2012

Trebalo je proći više od petnaest godina od kad sam prvi put čuo za tvrtku Nightingale, talijanskog proizvođača cijevnih audio uređaja. Pročitavši prve osvrte u talijanskoj audio štampi još tamo u drugoj polovici devedesteih, činilo mi se kako je hi-fi tržište obogaćeno za jednog proizvođača koji jednako drži i do zvuka i do pojavnosti uređaja. Mogućnost provjere tog dojma, ukazala se ove godine, a zaključak je...

Čitajte do kraja, neću vam odmah otkriti što je i kakvo je Nightingale Armonia pojačalo! Krenimo od početka...

Za tvrtku Simetel Corp. malo je tko od onih koji čitaju ove stranice čuo. Od 1959. godine Simetel razvija i proizvodi vojne telekomunikacijske uređaja, a za nas ne bi bila nimalo važna da se 1995. godine mala skupina inženjera i rukovodstva Simetela nije odlučila svoju strast za glazbom ostvariti osnivanjem tvrtke Nightingale i dizajnom prvog pojačala - Slavuj (Nightingale) se izlegao, a ostalo je povijest. Od početka, Nightingale je postizao uspjehe na domaćem, talijanskom tržištu, a zahvaljujući pristupu izradi uređaja i filozofiji zvuka koju njeguju, popularnost u Europi i svijetu im neprestano raste.

Zanimljivo, osim razvoju pojačala i pretpojačala, Nightingale je potpuno posvećen i rješavanju problema mrežnog napona te tvrtka u katalogu ima nekoliko, što pasivnih što aktivnih, naponskih filtera odnosno kondicionera dizajniranih kako bi pročistili i stabilizirali napajanje, s ciljem smanjenja mrežnog šuma kao i promjene valnog oblika koje se (pre)često pojavljuju u mreži.

No, vratimo se Armoniji, predmetu ovog testa. I ovo je pojačalo usmjereno k ostvarenju jednog jedinog cilja: stvaranju uređaja koji usklađuje tehničku kvalitetu reprodukcije i muzikalnost. Lako reći, uglavnom teško ostvariti, u što sam se imao prilike uvjeriti nekoliko puta. Naime, mnogi uređaji su točni, precizni, točni do najsitnijeg glazbenog detalja, a opet, ničim vas ne drže da sjedite pred sustavom i slušate glazbu. Takvi uređaju obično imaju fanstastične mjerne rezultate, niska izobličenja, ravne frekvencijske krivulje, a li nemaju - zvuk! A hi-fi nije i nikad nije trebao biti, samo, isključivo točna reprodukcija snimljenog. Hi-Fi jest uživanje u omiljenoj glazbi, hobi koji mnogi vole upravo zato jer ih opušta i smiruje.

Nighingale Arija front

Ako mene pitate, uvijek ću žrtvovati dio preciznosti i hifističkog pretjerivanja u korist muzikalnosti i uživanja u glazbi. To je valjda razlika između hifističkog i audiofilskog pristupa, a uređaji koji postižu ravnotežu navedenog, posebno su cijenjeni i ulaze u povijest. Istina je, bez elementarnih odrednica i korektnosti reproduciranog originalnog signala, teško će se uopće moći proniknuti i u onaj dio glazbe koji teško inače opisujemo riječima i koji nije fizčki upisan u brazdama ili pitovima. Osnovni zanatski postulati moraju se poštovati, a njih u Nightingaleu primjenjuju dosljedno, kako bi ostvarili zacrtane ciljeve: kvalitetu reprodukcije i muzikalnost. Na putu ka tim ciljevima u Nightingaleu se koriste raznim trikovima zanata - rad u A-klasi u cijelom frekvencijskom i spektru i pri svim snagama, stabilizirani napon grijanja, minimalna količina povratne veze, upravo toliko koliko je potrebno (skromnih 2,5 dB) da bi pojačalo radilo stabilno i muzikalno, samo su neki od njih.

Osim toga, za radno stanje i vijek izlaznih cijevi brine se aktivna kontrola biasa s odstupanjem do 1% te je vlasnik oslobođen troška nabave voltmetra i petljanja s mjerenjem i podešavanjem biasa. Ima tu i drugih elemenata koji život audiofila čine sretnim: odabir ulaza vrši se putem releja a pojačalo za traženu cijenu nudi i MM/MC pretpojačalo. Dvije ECC88 (u našem slučaju AEG) u pretpojačalu, dvije E82CC (Electro Harmonix) kao fazni inverteri i osam EL84 (Sovtek) u izlaznom stupnju dovoljni su za snagu od dvadesetak W po kanalu, u rasponu od 20Hz do 70kHz. Frekvencijski opseg je 10Hz do 40kHz, uz odstupanje od 1,5 dB. Izlazni transformatori omogućuju spajanje 4 i 8-omskih zvvučnika. Oko izgleda pojačala neću trošiti previše riječi, fotografije govore za sebe. Nekima se sviđa, nekima ne. Pojačalo nema daljinski, i u radu se dosta grije (A klasa!) te je potrebno osigurati odgovarajuću ventilaciju.

Predrasude

Kada govorimo o zvuku, mnogi od nas su često prilikom pogleda na pojačalo skloni unaprijed zamisliti kako će određeni uređaj zvučati. U ovu sam zamku upao i sam. Očekivao sam, sudeći prema cijeni, tehničkim podacima o snazi i ugrađenim izlaznim cijevima, malen, intiman, vrlo topao zvuk, pomalo osakaćen u u ekstremima, s anemičnim basom i nedostatkom snage pri bilo kakvom jačem odvrtanju potenciometra. Očekivao sam zvuk s dominantnim, ali lijepim srednjetonskim područjem, izrazite muzikalnosti. Oh, kako sam se prevario, u većini mojih očekivanja! Prvo, Armonia je, paradoskalno, istovremeno i tipično i atipično cijevno pojačalo. Tipično, jer je njen zvuk prepun detalja, muzikalnosti, tjela oko instrumenata, osjećaja topline i bogatstva tranzijenata.

Netipično, jer sam, bez obzira na "male"cijevi" u izlazu, i relativno skromnu snagu, u spoju s neosjetljivim i zvučnicima relativno gladnim snage (MG12Se), od Armonie čuo jedan od najvećih, najmonumentalnijih, najimpresivnijih, najtočnijih i najtransparentnijih zvučnih dometa uopće, i to u svim segmentima! Nešto potpuno neočekivano s obzorom na snagu i ustroj pojačala i okruženje u kojemu se pojačalo (s)našlo. Također, pojačalo nikada ne pretjeruje s lažnom i neumjereno zavodljivom toplinom, tranzijenti su točni i sočni, ultrabrzi i detaljni i uvijek lijepo nadograđeni na izrazito muzikalnu cjelinu. Kada imate ovakvo pojačalo pred sobom, nekako postaje bespredmentno razglabati o pojedinim dijelovima spektra, jer jedino ukupnost zvuka, odnosno glazbe čini opći dojam ovog pojačala tako pozitivnim.

Nighingale Arija back

Ipak, za potrebe ovog prikaza napomenut će dvije stvari: bas područje i muzikalnost. Prvo, bas je ogroman, izuzetno točan u kontekstu u kojemu ga opisujemo (cijevno pojačalo male snage i relativno pristupačne cijene) s izvanredno točnim opisom instrumenta kojega reproducira, kudikamo iznad klase kojoj pojačalo pripada. To znači da kontrabas zvuči kao instrument s razapetim žicama preko drvenog trupa, po kojemu prebiru živi, mesnati prsti. Ako imate sreće s dobrom snimkom, čut ćete još i živog čovjeka iza tih prstiju kako diše, stenje, miče se dok stvara glazbu. Kako bi rekli: neprocjenjivo. Drugi element je muzikalnost. Ona ne mora uvijek biti povezana s onim što zovemo toplinom u reprodukciji, iako je kod Armonie i o tome riječ. Međutim, ta toplina nije pretjerana, nije suvišna, već dorinosi slušljivost i uvjerljivosti.

Zajedno s pojačalom, distributer je na test dostavio i kabele Harmonic Technology. Ovo je tvrtka koja je patentirala OCC Single Crystal™ dizajn i proces izvlačenja žice. O detaljima nekom drugom prilikom, a za sada samo napomenimo kako su interkonekcijski Magic Link II i zvučnički Pro-9 Reference za najmanje stepenicu više podigli već ionako zastrašujuće dobar zvuk Armonie. Generalno, zvuk ovih kabela je izuzetno detaljan, brz i muzikalan, s otvorenim visokotonskim područjem i izvrsnim basom, posebno kod zvučničkog kabela. Također, kabeli su najbolje rezultate pokazali kada su se zajedno našli u sustavu - tada je sinergija bila potpuna. Istina, cijena ovih kabela skoro dostiže cijenu pojačala, i s te perspektive postaje upitno isplati li se ulagati ovdje toliki novac. Na sreću, Armonia je i s osjetno jeftinijim kabelima pokazala izuzetno visoke domete.

Kao što smo već kroz tekst istaknuli, ovo malo cijevno pojačalo krasi izrazito velik zvuk. Pridodajte tome još i izvrsnu separaciju instrumenata, obogaćenu s finom i slojevitom rekreacijom prostora i općim dojmom autentičnosti i počinjete si postavljati pitanja tipa kako je moguće dobiti ovako velik i bogat zvuk iz tako pojačala tako male snage, kako je moguće da ostala pojačala ne mogu ostvariti iste ili slične rezultate te naposlijetku, postavljate si i pitanje zašto platiti više?

Naime, za 23.560 kn, ovo pojačalo se čini apsolutnim best-buyem. Licemjerno? Možda i da, ali ipak manje licemjerno od nekih proizvođača koji za manje zvuka i dojma traže više novca. Gore navedeni dojmovi potvrđeni su u dva različita sustava: u jednome su korišteni zvučnici MG12SE, a u drugome Monitor Audio GR10. U oba sustava pojačalo je igralo dominantnu ulogu, s naglašeno velikim, moćnim, uvjerljivim, autoritativnim, detaljnim, preciznim i muzikalnim zvukom. Fantastično!  

Sustav
CD plejer: Exposure 3010s, Tuner NAD C422, EAR 834T
Zvučnici: MG12se
Interkonekcijski kabeli: Wireworld Equinox 6, Kimber PBJ, Wireworld Atlantis III,Mundorf Silver/gold
Zvučnički kabel: Dayens InVivo; Mundorf Silver/gold; Xindak FS-1, Anticable
Filter: PS Audio Quintet
Mrežni kabeli: Wireworld Stratus 3, 5-2 i Aurora 5-2
Rondo stalak

Popis glazbe
Eric Clapton Unplugged Reprise 45024-2
Lars Erstrand Two Sides of Lars Erstrand (Opus 3, CD8302)
Stanley Clarke Trio  with Hiromi and Lenny White, Jazz in the Garden, 2009, Heads Up, HUCD 3155
Melody Gardot, My One and Only Thrill, 2009, Verve BOO12563-02; Worrisome Heart, 2008, Verve, BOO10468-02
Matija Dedić, Jeff Ballard, Larry Grenadier, From the Beginning, 2009, Dallas Records, 570
Chris Thomas King, The Roots, 2003. godina,  21st  Century Blues Records,  cd-2107
Christian McBride, Gettin'to it, 1995, Verve 523 989-2
Wynton Marsalis Septet, Live at the Village Vanguard, 1999, Columbia, CXK6986
Patricia Barber, Fortnight in France (Blue Note 7243578214)
Baroque Trumpet Concertos, 1997. godina, Seraphim Classics 73423
Albinoni: Oboe Concertos, Vol. 3,  Oboe Concerti, Op. 7, Nos. 5,6,11 & 12, and Op. 9, No.12
String Concerto, Op. 7, No.4, 1995. godina,Naxos 8.553035
Eva Cassidy Live at the Blues Alley, 1998. godina, G2-10046

KARAKTERISTIKE
Snaga: 20 W po kanalu
Dimenzije (VŠD): 428x400x175 mm
Masa: 18,4 kg
Cijena: 23.560 kn
INFO: Alter audio, tel.: 01/4675 887, www.alter-audio.hr