Rotel RC-1082 i RB-1072

Petak, 25.11.2011. 12:10 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 73 Godina: 2008

Kombinacija vrlo dobro osjeća glazbu i dinamikom uspijeva prenijeti dramatiku, atmosferu i glazbene poruke. Ugodno je vidjeti probrane dijelove, promišljenu topologiju i sustav proizvodnje koji djeluje u smjeru ukupne kvalitete uređaja bez obzira na njegovu cjenovnu klasu

Otvarajući kutije s komponentama za testiranje iz posljednje, poprilično lagane, izvadio sam izlazno pojačalo. Prije dosta godina bio sam vlasnik sličnog uređaja koji mi je za više nego razumnu financijsku protuvrijednost pružio nekoliko godina ugodnog i bezbrižnog slušanja glazbe. Spregnut s cijevnim pretpojačalom obavljao je svoj dio posla gotovo besprijekorno. Kasnije su kroz slušaonicu prošla mnoga raznoliko ustrojena pojačala, no Rotelovog modela se sjećam s posebnim veseljem. Tek kasnije uspoređujući njegove domete s dosta skupljim pojačalima postao sam svjestan gotovo nepobjedivog odnosa cijene i kvalitete koji je tvrtka njegovala oduvijek. Pogled na unutrašnjost njihovih uređaja standardno otkriva masu kvalitetnih audiofilskih dijelova, a pouzdanost i zvuk takvih uređaja oduvijek su bili među najboljima u svojoj klasi. No, interesi i okolnosti zadnjih su me godina potpuno odvojile od Rotel komponenata i doista je bilo zanimljivo vidjeti koliko se promijenio pristup izradi uređaja, odnosno koliko je tvrtka daleko od nekadašnjih osnova proizvodnje koje su im i priskrbile ugled i posebno mjesto među ljubiteljima dobrog zvuka.

Od noviteta se ističe “Balanced Design Technology” koja predstavlja proceduru osmišljavanja i proizvodnje uređaja, te jezgrovito demonstrira sva znanja i tehnologije potrebne za njegovu izradu koja može zadovoljiti standard proizvođača. Osnovica je, naravno, u znanstveno-stručnoj implementaciji znanja iz fizike, elektronike, mehanike i drugih disciplina koje u nekom segmentu zahvaćaju proces proizvodnje. Sklopove uređaja koje dizajniraju vrhunski stručnjaci potom se spušta na razinu upotrebljenih dijelova da bi se preciznom analizom došlo do komponenti koje najbolje odgovaraju željenoj namjeni. Tek tada se uređaj sklapa i počinje onaj drugi dio izbalansiranog procesa koji zahtijeva slušno vrednovanje prototipa, njegovo dorađivanje, izmjene i konačno puštanje u proizvodnju. Ovakav proces omogućava tvrtki da umjesto najskupljih uređaja nude one s odličnim odnosom cijene i kvalitete. Inženjeri tvrtke u tom smislu imaju mogućnost da ozbiljno provjere svaki obećavajući dizajn ili projekt.

Pretpojačalo RC-1082 tako je kombinacija izvanrednog komfora i tehničkih rješenja koja su i više nego dobrodošla u ovoj cjenovnoj klasi. Mogućnost spajanja čak 9 izvora zvuka uključujući i MM/MC fono sekciju s višestupanjskim niskošumnim diferencijalnim ulaznim stupnjem, zasebno pojačalo za slušalice i konektor za prijenosne glazbene svirače sa svoje prednje strane čine uređaj istinskom centralom i mozgom sustava. Odabir ulaza povjeren je relejima čijom se implementacijom osigurava najkraći mogući put signala. Topologija sklopa omogućuje vođenje signala na način da se na njegovom putu nalaze samo kvalitetni folijski kondenzatori i otpornici vrhunskih svojstava. Pojačanje signala povjereno je hibridnom sklopu u namjeri da se kombinacijom kvaliteta IC i diskretnih komponenti postigne željeni sonični učinak. Za kvalitetno napajanje sa strujom brine se masivni toroidni transformator. Svaki kanal napaja se zasebno, a filtraciju obavljaju kvalitetni “Aerovox” kondenzatori.

Izlazno pojačalo krasi mnogo jednostavnije ustrojstvo. Njegov režim rada u D-klasi u mnogome je uvjetovao njegovu pojavnost. Tanka, elegantna srebrna kutija male težine, predviđena je za smještaj u razmjerno niske police. Velika učinkovitost D-klase i posljedično malo grijanje, odlično će odgovarati audiofilima s malo prostora. Pojačanje je povjereno IcePower modulima koji su se u Rotelovim uređajima već udomaćili. Rotelovi stručnjaci su, iako vrlo zadovoljni s mogućnostima koje im ugrađeni moduli pružaju, svojim uređajima željeli podariti i malo više. Uska stručna suradnja dvaju tvrtki i međusobni pokušaji usavršavanja postojeće tehnologije donijeli su rezultate. Korištenjem IcePower tehnologija kao što su “COM”(Controlled Oscillation Modulation) i “MECC” (Multivariable Enhanced Cascade Control) uspjelo se dodatno umanjiti distorzije bez obzira na različite razine ulaznog signala kao i impedanciju priključenih zvučnika. Koncentracija na proces modulacije kao kritičnoj točki uvjetuje veliku pažnju u odabiru odgovarajućih komponenata i kao imperativ korištenje vrlo kvalitetnog modulatora, što taj osjetljivi proces čini znatno otpornijim na male, ali i vrlo značajne oscilacije u napajačkom stupnju. Komparator i sustav za ispravljanje grešaka (MECC) uspoređuje signal i u slučaju potrebe ga potrebi modificira, te tako utiče na eventualne propuste i greške koje potencijalno mogu degradirati konačni dojam o komponenti u zvučnom smislu.

Spajanje pretpojačala s izlaznim stupnjem izvodi se RCA interkonektima. Izlazni stupanj nudi mogućnost single wiring ili bi wiring priključivanja zvučnika. Svi priključci na oba dijela amplifikacije su standardne namjene i kvalitete tako da ih u ovom kratkom prikazu nema potrebe detaljnije opisivati.

Slušni test

Za početak testiranja koristio sam kombinaciju pretpojačala i izlaznog pojačala kao komplet. Za spajanje sam u tom dijelu evaluacije koristio interkonekcijski kabel Wire World - Equinox, a kao izvor zvuka standardni reproduktor Meridian G06. Na tako koncipiran sustav bili su spojeni zvučnici Beta Systems-C2. Rotelovi uređaji su nakon vađenja iz kutije prošli trodnevno usviravanje, a test je započeo umjereno zahtjevnim, no vrlo često korištenim glazbenim materijalom (Dire Straits, «Love Over Gold») s kojim je intencija bila osjetiti općenite sonične obrise kombinacije. Amplifikacija je odgovorila definiranjem čvrsto omeđene i prostrane pozornice s primjetnom agilnošću i živosti koja je odgovarala karakteru reproducirane glazbe. Srednjotonsko područje nametnulo se čistoćom i prisnošću uz maleni ugodan dodatak topline. Ujednačenost po cijelom spektru, kao i odlična kontrola bas područja pomalo su prelazili limite koji se mogu očekivati od kombinacije u ovoj cjenovnoj klasi. Ženski vokal (Jacintha, «Heres to Ben») zauzeo je velik prostor između zvučnika i demonstrirao kvalitetan prezens, zadovoljavajuću fluidnost i napokon, dodirnuo nježan svilenkasti karakter glasa pjevačice. Na prijelazu između bas područja i susjednih prostora nižeg srednjotonskog spektra u zvuku uređaja postoji mala količina topline i dodatne zaobljenosti, no njezino postojanje, ipak nije razlog za brigu ili nezadovoljstvo. Mnogi zvučnički sustavi znatno će profitirati od kojeg grama topline više, a slušači će biti nagrađeni s malo ugode. Detalji i mikrodinamika su kvalitetno izneseni kroz cijeli spektar, iako u njegovom visokotonskom spektru nedostaje malo gradacije i kvalitetnijeg sjenčanja najfinijih detalja. Udarci po čineli tako su prezentni, jasni i dobro separirani, no njeno istritavanje i vrhovi visokotonskog područja ostavljaju dojam jednoličnosti. Reprodukcija tog dijela spektra na nižoj glasnoći ostavlja slične impresije uz zatamnjenje vrhova visokotonskog područja.

Reprodukcija orkestralnih klasičnih dijela (Stavinski, «Eiji Oue/The Rite Of Spring») uz odličnu dinamiku, naglašenu snagu i zamah, te dobro definiran prostor autoritativna je uz iznenađujuće kvalitetnu kontrolu bas područja. Nije pretjerano reći da kombinacija vrlo dobro osjeća glazbu i svojom dinamikom uspijeva prenijeti dramatiku, atmosferu i glazbene poruke. Dubinska prostorna perspektiva posebno je kvalitetno izražena, tako da je osjećaj rasporeda glazbenika prema kraju dvorane posjedovao nužan red i stabilnost. Lakoćom su se u takvom okruženju distancirali bliži od udaljenijih glazbenika, a cijeli orkestar je bio jasno vidljiv i čvrsto ocrtan do samog prostora koji se prostire iza njegovog zadnjeg reda. Širina pozornice završavala je na unutrašnjim rubovima zvučničkih kutija, dok je visinska bila prisutna, no pomalo fluktuirajuća u odnosu na dinamiku i pritisak orkestra i zbog toga nešto manje kvalitetno definirana. Mali povratak prema starijoj elektronskoj glazbi (Kraftwerk, «Computer World») amplifikaciji odlično odgovara. Sintetski zvukovi zvuče prštavo,  gusto uz odličnu ekstenziju, kontrolu i fokus bas područja i općeniti dojam dopadljivosti, čistoće i živosti.

Kako RC-1082 ima ugrađeno gramofonsko pretpojačalo za potrebe njegove evaluacije koristio sam kombinaciju Stabi S/Stogi uz MC zvučnicu (Ortofon Rondo Red). Prigodom slušanja klasičnih djela dolazilo je do male restrikcije energije, pa su tako orkestri u prolomima djelovali pomalo plošno i bez potrebne dramatike. Na snimkama rock glazbe taj nedostatak nije bio vidljiv i sekcija je odrađivala dobar posao u pogledu balansa i ujednačenosti po cijelom spektru, no uz malu restrikciju prozračnosti koja je pratila glazbu s linijskih ulaza. Nije bilo druge već promijeniti zvučnicu i pokušati s MM sustavom (Grado Platinum i ShureM 75ED). Tako ustrojena gramofonska integracija  znatno je bolje odgovarala pretpojčalu. Pomalo blijedoj reprodukciji u lice se vratilo crvenilo, a orkestri su zauzeli znatno veći prostor. Phono pretpojačalo je dakle odličan dodatak i svoj posao obavlja vrlo solidno, no ljubitelji vinilne reprodukcije s MC zvučnicama ipak trebaju razmišljati o nekom od vanjskih phono modula. Pred sam kraj testiranja kompleta još jednom sam se vratio CD reprodukciji. Malo slobodnije jazz forme (Billy Bang Quintet, «Above&Beyond»), vratile su uređaje u punu formu. Snimka zabilježena uživo nosila je suptilni, no čujan ambijentalni pečat, a potezi Billy Banga po žicama violine odisali su prirodnošću. Kvalitetno definiran prostor u kojem violina i saksofon svojim angažmanom pomalo probijaju liniju zvučnika i tako pridonose dojmu trodimenzionalnosti, te fino praćenje njihovih pomaka na bini kreirali su kvalitetnu, ozbiljnu i angažiranu predstavu. Na isti način amplifikacija je  reproducirala još jedan zanimljiv album (Rob Brown Ensemble, «Crown Trunk Root Funk»). Uz gore nabrojane kvalitete u reprodukciji se istaknuo bas Williama Parkera koji je preciznom projekcijom dimenzija samog glazbala i realističnom rezonancijom, te finom timbralnom definicijom demonstrirao prirodnost i oduševio preciznošću i delikatnošću .

Za sam kraj testiranja uređaje sam razdvojio i priuštio pretpojačalu suradnju s potpuno drugačije ustrojenim solid-state izlaznim pojačalom (Pass 0s) i jednom kvalitetnom cijevnom konstrukcijom (EAR 890). RC-1082 niti u jednom slučaju nije razočarao. U zvuku tako spregnutih kombinacija nedostajalo je ultimativne transparencije, emocionalne interakcije, energije slama, najfinije mikrodinamike, te drugih elemenata koji u svojoj oružarnici nose neusporedivo skuplji uređaji. Slično se dogodilo i s RB-1072, koji je disao punim plućima u suradnji s cijevnim pretpojačalom i daleko manje s TVC ustrojenim uređajem. Naravno da je spajanje testiranih komponenata s uređajima izvan klase samo orijentacijske naravi. Kvalitetni rezultati koje je komplet ostvarivao na testu pobudila je i očekivanja koja znatno premašuju osnovnu poziciju Rotelovog dvojca. No i takvom iskušenju uređaji su potvrdili da su kvalitetni i da zadovoljavajuće mogu odigrati ulogu i u audio sustavima i iznad svoje klase što se posebno odnosi na pretpojačivački dio kompleta.

Zaključak

Tako sam i polako dobio odgovore na svoja pitanja s početka ovog testa. Rotel se nije odrekao svoje tradicije proizvodnje uređaja koji uvijek pružaju poneku kvalitetu više za uložen novac. Ugodno je vidjeti probrane dijelove, promišljenu topologiju i sustav proizvodnje koji djeluje u smjeru ukupne kvalitete uređaja bez obzira na njegovu cjenovnu klasu. Mnoge stvari u audio industriji ovih su se godina strelovito mijenjale u negativnom smislu. Cijene uređaja su otišle nebu pod oblake, mnoge kvalitetne tvrtke su nestale, a druge postale dio korporacija. Mnoge od njih izgubile su svoj identitet i postale neprepoznatljive razočaravši pritom svoje vjerne kupce i sljedbenike. Rotel je iz tih događaja isplivao živ, zdrav i prepoznatljiv. I još nudi uređaje koji su kvalitetni i pristupačni. Ustrojstvo izlaznog dijela kombinacije u D-klasi odredilo je u mnogome sonične domete kombinacije. No treba potpuno objektivno priznati da uređaji s ustrojstvom u D-klasi postaju sve bolji i konkurentniji, a u cjenovnoj klasi testiranih uređaja odluka o njenoj implementaciji sa sobom nosi mnogo više dobrih, nego loših strana. Tome je najbolje svjedočio slušni dio testiranja u kojem su uređaji u nekoliko navrata svojom snagom, kontrolom, pa i definicijom pokucali na vrata nešto više kategorije. Sonični potpis D-klase dakle, sve manje postaje prepreka ozbiljnim dizajnerima i tvrtkama. To konačno dokazuju i neke kompanije poznate po vrhunskim uređajima koje su se uglavnom uspješno okušale u toj disciplini. Za slušanje kombinacije RC-1082 i RB-1072 treba malo prostora i još važnije, nimalo predrasuda. Tada uređaji mogu dati dosta i to s najraznolikijom glazbom.

RB 1072
Snaga 2x100W/8 ohma
Damping faktror 200
Odnos signal/šum 109dB
Dimenzije (ŠVD) 432x72x350 mm
Masa 4,6 Kg
Cijena 6.700 kn


RC 1082
THD <0,004%
Frekvencijski raspon 20 Hz-20 kHz+/-0,2dB phono ulaz
Odnos signal/šum 70/75 dB (MM/MC)
Dimenzije (ŠVD) 432x92x344 mm
Masa 7,5 Kg
Cijena 7.400 kn
   
INFO
TD Elektronika, tel. 01/481 3025, www.td-elektronika.hr