Arcam FMJ A38

Petak, 25.11.2011. 09:49 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 72 Godina: 2008

A38 zvuči kao britanski integrirac, ugodno, pomalo toplo, ne previše dinamično, ali vrlo slušljivo

Model FMJ A32 bio je dosta uspješan i popularan model integriranog pojačala britanskog proizvođača Arcam. FMJ A32 je godinama suvereno šetao od redakcije do redakcije specijaliziranog audio tiska i tamo dokazivalo svoju superiornost pred sličnim konkurentskim proizvodima te je Arcamu donio punu košaru audiofilskih zvjezdica, globusića i drugih simbola audio ocjenjivanja.

Iako nažalost nismo bili u prilici  provjeriti koliko je od navedenoga istina, sada smo u mogućnosti uvjeriti se i prenijeti vam kako stoje stvari s nasljednikom slavnog prethodnika – pred vama je, jedan od prvih u svijetu, prikaz integriranog pojačala Arcam FMJ A38.

Tehnički opis

Tipični Arcam, rekli bismo. Izgled i oprema pojačala, naime, nešto su čime je Arcam svoje korisnike razmazio već odavno. Sve je tu kako smo navikli u posljednjih desetak godina. Prednjom pločom dominira veliki gumb za glasnoću koji se šepiri pored velikog i vrlo čitljivog displeja. Kad smo već kod displeja, da spomenemo kako je na njemu moguće očitati apsolutnu i relativnu razinu izlaznog signala te odabrani ulaz. Kako bi opravdao reputaciju poprilično sofisticiranog uređaja, Arcam korisniku nudi i neke zanimljive i praktične pogodnosti: programiranje razine pojedinog ulaza kako bi se umanjile razlike u glasnoćama pojedinih uređaja, kontrolu balansa te odabir finoće stupnjevanja i prikaza razine glasnoće. Moguće je birati između koraka od dva ili jednog decibela u najosjetljivijem i najčešće korištenom području, ili pak odabrati apsolutni prikaz glasnoće (tzv. «Reference», kojim se glasnoća regulira u koracima od 0,5 dB). U posljednjem slučaju, maksimum izlaznog signala je prikazan kao 0 decibela (a -25 decibela glasnije je od -30 decibela). Osim programiranja (tome uglavnom služe tipke lijevo od potenciometra) pojačalo nudi i mogućnot odabira pojedine grupe zvučnika.  Suvremenost pojačala je vidljiva i po velikom broju ulaznih terminala – ukupno ih je 7, a moguće je ugraditi i fono stupanj. Za ljubitelje slušalica, ugrađen je i izlaz za slušalice, odmah pored klimavog gumba za paljenje i gašenje uređaja.  Po logici svari, stražnja strana prati prednju – velik broj jeftinih činčeva i buksne za prihvat dva para zvučnika (s posebnim odabirom A i B para) ispunjavaju glavninu stražnje ploče. Osim njih, tu su još i  pre/power činčevi, koji ovaj integrirac, posredstvom malenog prekidača smještenog na stražnjoj ploči, osposobljavaju za nešto više. U tom slučaju A38 traži društvo, također novog, izlaznog pojačala P38 i preuzima centralnu ulogu bi-amping sustava, u kojemu će integrirac pogoniti visokotonce, a  P38, napajan iz preout izlaza integrirca, bas/srednjotonce zvučničkog sustava.  Za kraj, kako bi konačno dokazalo kako pretendira na višu stepenicu u hi-fi hijerarhiji, pojačalo je opremljeno IEC mrežnim konektorom.

U Arcamu tvrde kako je pojačalo tzv. current feedback ustroja (pozdrav Peteru Walkeru) i sposobno je isporučiti čitavih 105W po kanalu (140W pri 4 Ohma). Osim navedenog u Arcamu se još hvale i velikim toroidalnim transformatorom i posebno specificiranim, hermetički zatvorenim relejima za odabir izvora zvuka, koji nude transparentost jednaku onoj njihovog pretpojačala C31. Kontrola volumena je prepuštena BurrBrown čipu oznake PGA 2320 visoke linearnosti, ujednačenosti među kanalima i niskog šuma.

Posebnu pohvalu zaslužuje isporučeni daljinski upravljač (CR90) koji osim upotrebljivosti s ovim uređajima, može upravljati i velikim brojem drugih uređaja, posebice zahvaljujući funkciji «učenja», odnosno preuzimanja kodova drugih "daljinaca", neovisno o proizvođaču ili tipu i vrsti uređaja kojim se upravlja. Stoga i ne čude posebna priložena uputstva na velikom broju stranica namijenjena samo korištenju daljinskog. Pohvalno.

Zvuk

Arcam FMJ A38 u ovoj evaluaciji našao se u dva različita sustava (prvi: Exposure 3010S CD player i Magnepan MG12SE zvučnici, drugi: NAD C542 CD player i Monitor Audio GR10 zvučnici), u kojima je mogao pokazati sve svoje sposobnosti. Da odmah kažem: A38 zvuči kao britanski integrirac, ugodno, pomalo toplo, ne previše dinamično, ali vrlo slušljivo. Navedeno je isplivalo na površinu odmah na početku slušnog testa. J.J. Johnson i Kay Winding na albumu The Great Kai & J.J. zvučali su kako i naziv albuma sugerira – veliko, snažno, kako velikanima trombona i priliči. Album na kojemu dva velika glazbenika i prijatelja, na istim instrumentima zvuče toliko različito i osobeno, istovremeno međusobno se nadopunjujući, tako da je uvijek zadovoljstvo slušati ovaj album. Upravo ovu atmosferu FMJ je prenio muzikalno, s dobrim basom i lepršavim visokima, ali s malom restrikcijom u oblikovanju prostora, što je posljedica dojma kako zvuk ne dopire iz virtualne pozornice smještene među zvučnicima, već prije iz svakog zvučnika zasebno. Kod boljih snimaka i ova karakteristika je bila manje izražena.  Bas područje je u okvirima onoga što očekujemo od pojačala ove klase. Ipak, unatoč nemaloj snazi, kontrola i dubina mogle bi biti malo bolje izražene. Vrlo dobra je reprodukcija trombona: instrument zvuči puno i prezentno, s velikom količinom zraka oko njega.

Jedan od dražih albuma koji slušam u posljednje vrijeme je W. Marsalisov Mr Jelly Lord, Standard Time Vol. 6 (Columbia/Sony Classical CK 69872). Ovdje se Arcam dosta dobro snašao, prenijevši atmosferu dobro raspoloženih (i vrhunskih) glazbenika, koji se i dobro zabavljaju.

Truba perfekcionista i glazbenog tutora mnogih mladih jazz glazbenika Wyntona Marsalisa zvuči vrlo dobro – puno, prezentno, oštro, prodorno i oporo kad zatreba. Ovdje je Arcam dosita dao sve od sebe, kako ničim ne bi umanjio ogroman talent koji izvire iz svakog bita urezanog na CD ploču.

I za kraj, nešto o manama. Za nekoga ozbiljna, za drugog nešto manje ozbiljna, činjenica je da nakon velikog broja odslušanih diskova, dolazimo do zaključka kako A38 djeluje pomalo skresano u dinamičkom pogledu, ne uspijevajući uvijek zaokupiti pažnju slušatelja. Naime, živost glazbe ponekad je ograničena jednostavnom činjenicom kako je karakter zvuka Arcama blag i nenametljiv. Kako bih dodatno potkrijepio ovu tezu, uvjerio  sam se kako su ove karakteristike bile jednako primjetne i zastupljene bez obzira na korištene zvučnike: na slabo osjetljivim Megijima, ali i na superbrzom, otvorenom i detaljnom Monitor Audiu. Nakon temeljitog slušanja, bilo je jasno kako zvuk Arcama ne iskače niti u jednom pogledu, nema eksplozivnih visokih, dubokog, rušilačkog basa ili raskošnog prostora iza zvučnika. Sve je ovdje vrlo dobro, ali ne i više od toga. Upravo tu ujednačenost mogli bi nazvati i određenom kvalitetom.

Zaključak

Arcam je napravio pojačalo kontinuiteta. Igralo se na sigurno, zadržavši odličnu upravljivost i visoku razinu opsluživosti pojačala. Istovremeno, zvuk je onakav kakav očekujemo od tipičnog britanskog pojačala: ugodan, detaljan, bez izrazitih karakteristika ili posebnih odlika. Uvrstivši u jednadžbu i cijenu pojačala A38, stječe se dojam kako se za isti novac može dobiti i «više» zvuka. Međutim, reputacija, upravljivost i komfor, a  posebice vrlo iskoristiv i svestran daljinski upravljač, također je nešto što govori u prilog Arcama FMJ A38.

KARAKTERISTIKE

Snaga pojačala 100W/8Ohma; 140W/4 Ohma
Harmonička izobličenja pri  80% snage, 8Ω/1kHz 0.005%
Osjetljivost linijskih ulaza 250mV/10kOhma
Osjetljivost  ulaza izlaznog pojačala 800mV/22kOhma
Potrošnja 800VA (max); 2VA (standby)
Dimenzije (ŠVD) 430 x 370 x 110mm
Masa 9,3 kg
Cijena 11.880,00 kn
INFO www.mediaaudio.hr

Galerija slika