Rotel RCX1500

Petak, 25.03.2011. 11:29 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 85 Godina: 2011

Dalo se naslutiti da Rotel RCX1500 ima sve odlike komponenti kojima nije cilj osvojiti na kratko i brzo zamoriti slušatelja. Inženjeri Rotela stremili su višem idealu da ništa iz zvučne slike ne strši i da ništa ne nedostaje

Ako je nakon jednog razdoblja purizma u hi-fiju, kad se pokušavalo širem tržištu bez većeg uspjeha ponuditi format i kvalitetniji od "Red book" CD-a, korak po korak visoka audio tehnologija počela prihvaćati komprimirane, da ne kažemo defektne audio formate poput MP3-a, onda nema ništa nelogično u tome da u svijetu u kojem vladaju iPod dokovi i konverteri koji iste te defektne formate dižu na pristojnu kvalitetu, sve više proizvođača nudi vrhunske "all-in-one" uređaje.

Iako su od pravovjernih hi-fista gotovo uvijek gledani s podozrenjem, oni imaju neupitnu prednost u praktičnosti, posebice ako se imaju na umu nove tehnologije i mogućnosti priključaka (USB, Wi-Fi Internet radio). K tome i tvrtke od tradicije i ambicije počele su im pristupati jednakom ozbiljnošću kao i pojedinačnim komponentama. Jedna od njih je i Rotel, a model kojeg se to tiče je RCX 1500, stroj za kojeg je potrebno odvojiti minimalni peteroznamenkasti broj kuna. On je pravi predstavnik nove generacije ozbiljnih "all-in-one" sustava i sve na njemu napravljeno je po visokim standardima s puno inženjerskog znanja. Jedino o čemu bi se ozbiljnije moglo raspravljati je narav ugrađenog pojačala koje radi u D-klasi, i još nekim sitnicama, no o tome malo kasnije.

RCX1500  vizualno odaje dojam ekonomičnog minimalizma. Po sredini smješten displej zelenkastih znakova je prostran, može pokazivati  podatke u četiri reda koji su jasno vidljivi do cca 3 metra daljine. Ispod njega je diskretni prorez za umetanje CD-a.  Funkcijskih je tipaka 20, tako da se uređajem u potpunosti može upravljati bez daljinskog, i sve su to sitni okrugli gumbići iste veličine.Jedini ekstravagantniji element je okrugli gumb za paljenje/gašenje s lijeve strane zbog plave iluminacije koja svijetli i kad je uređaj u „stand by“ modu. Potenciometar je za istaknuti zbog vrlo fine podjele pojačavanja. Daljinski je standardan, s malim, ali preglednim tipkama, jedino su tipke za pojačavanje/stišavanje mogle biti veće i na dohvatljivijem mjestu od samog vrha upravljača.

Od priključaka, USB i ulaz za slušalice su na prednjoj ploči, dok iza s obzirom na samodostatnost ovog uređaja nema gužve; priključci za FM i DAB antenu, jedan analogni audio ulaz, jedan pre out, koaksijalni i optički digitalni ulaz, ethernet priključak u koji ide Wi-Fi dongle, RS-232 za vanjsku kontrolu sistema, i jedan par stereo terminala za priključak zvučnika.

U Rotelu kažu da je ugrađeni CD player kopija njihovog hvaljenog modela RCD 1520 koji sam košta 7,5 tisuća kuna. U njega je ugrađen kvalitetni Wolfson 24bit 192KHz DA konverter. Od radija osim standardnog FM-a i sve standardnijeg DAB-a koji kod nas nije uhvatio korijena, mogućnost Internet radija uz priloženi Wi-Fi dongle je jedan od najboljih tehničkih sposobnosti ovog Rotela. Ne zbog same mogućnosti, već zbog jednostavnosti pokretanja, intuitivnosti navigacije u šumi ponude 15-ak tisuća (!) internetskih stranica koje se mogu sortirati po žanru i lokaciji (kontinent, država). U usporedbi s više uređaja s  mogućnosti Wi-Fi radio striminga koji su prošli su kroz ruke gore potpisanog, Rotel je kombinaciju pokretanja i upravljanja riješio najbolje. Dakako, Wi-Fi signal u kući je nužan, nakon toga samo jednom treba upisati lozinku za pristup i beskrajni svijet internetskih stanica je otvoren. Za razliku od nekih drugih proizvođača, ovdje kod prebacivanja s CD-a ili FM-a na Internet radio nema iritantne pauze dok se sistem ponovno ne spoji, a i „buffering“ kod promjene stanica je vrlo kratak.

Zvuk

No, i kod Rotela, bez obzira na rezoluciju na kojoj se internetska stranica emitira i pretvarače kroz koji taj signal prolazi, zvuk internetskog radija je inferioran u odnosu na FM. Razgovijetan i čist je, no na rubovima podrezan, posebno gornjim što ga čini nekako metaliziranim. FM radio pak nudi uobičajenu toplinu i muzikalni stereo zvuk, s tim da Rotel neće dozvoliti previše šuma. Ako signal nije dovoljno jak, automatski će prebaciti na mono zvuk koji je još uvijek bolji od onog većine internetskih stanica. Ali, preko FM-a nije moguće slušati BBC radio ili  nešto za nas još egzotičnije…
Sinergija ugrađenog CD playera i pojačala u D-klasi pokazala se izuzetnim partnerom Davis Matisse zvučnicima. Rotel je umirio njihovu vrlo otvorenu narav i otkrio da se ne kočeperi lažnom atraktivnošću. Zvuk nije nacifran detaljima koji se nameću; ali već i jednostavni predložak klasičnog rocka JJ Calea u njegovoj „Cajun Moon“ otkriva prirodnost i uravnoteženost zvučne slike.  Dalo se naslutiti da Rotel RCX1500 ima sve odlike komponenti kojima nije cilj osvojiti na kratko i brzo zamoriti slušatelja. Kao da su inženjeri stremili višem idealu da ništa iz zvučne slike ne strši i da ništa ne nedostaje. Uobičajena kombinacija s Davisima (Oppo player i Marantz pojačalo) je muzikalna, ali ostavlja manje „tmine“ iza instrumenata, dubinska je perspektiva nešto skromnija, gornji rubovi srednjih i visokih tonova su nešto siroviji i agresivniji što daje osjećaj bolje dinamike.

S delikatnijom snimkom jazz benda Diane Reeves otkrila se još pokoja jaku stranu Rotelovog sistema. Kontrabas je zategnut, glas izvrsne pjevačice pun i sočan, jasno pozicioniran ispred benda. U pozornici raširenoj do vanjskih rubova zvučnika saksofon u kristalnoj čistini i prozračnosti ispunjava prostor pozadi, malo lijevo od centra. Milina za slušati. I s elektronskom glazbom Rotel se dobro snalazio. Kraftwerkov Tour de France zvučao je klinički čisto, brzo i precizno sa suverenom kontrolom najnižih „sintetičkih“ basova. Preko USB stika, Rotel je također fino odradio posao, u igri klarineta i vibrafona legendarne snimke Jazz At Pawnshop načas se učinilo da nemamo posla s komprimiranim materijalom. Poslije dužeg druženja s Rotelom ipak se rađala jedna nedoumica; oštrije snimke nisu zvučale oštro, kao da uređaj ima sklonost da svaki predložak malo zagladi ne narušavajući transparentnost.

Sumnja se potvrdila s Quad LS11 malim zvučnicima koji su se također našli na testu za ovaj broj našeg magazina. Očito tamnijeg karaktera, s Rotelom se nisu slagali. Ta satenska zaglađenost Davise je svela na pravu mjeru, no Quad se činio sporijim, gotovo lijenim, a glazba, osim kod svijetlih snimki kao što je „Brick House“ Commodoresa, ugodna, ali skromnije dinamike. I to primjetnije na manjim razinama glasnoće, ovaj Rotel od 2X100 W snage što je glasniji, to zvuči uvjerljivije. Dio krivnje pada i na kablove, prvo priključeni Qed su kumovali gore izrečenom dojmu, dok su s Tara Labs testne snimke oživile. Zanimljivo, spojen na Davis zvučnike, Rotel je pokazivao puno manju razinu osjetljivosti na promjenu zvučničkih kablova. Kad su se na stalcima umjesto Quada našli Athena AS-B2 puno svjetlijeg karaktera, Rotel je opet s lakoćom nadmašio pojačalo koje inače tjera ove zvučnike, stari dobri NAD 302.  S NAD-om ima detalja i brzine, ali i sustav zna biti naporan na duže staze. Rotel je bolje kontrolirao bas, osnažio transparentnost, zatamnio pozadinu i jedan pomalo grubi zvučnik predstavio u jednom uglađenijem svjetlu. Moglo bi se zaključiti da Rotel zvuči drugačije zbog naravi ugrađenog pojačala u D-klasi čije su prednosti u praksi (zauzima manje prostora, ima visoku iskoristivost i snagu, a i ne grije se), neoborive, no trebat će nam vremena da se naviknemo na njegov zvukovni karakter.

Zaključak

Ovaj test doveo nas je do zaključka da Rotel RCX1500 može svirati izvanredno, ali ne sa svim zvučnicima. Treba biti oprezan s njihovim izborom i očito isključiti zvučnike izrazitije tamnijeg karaktera.

Na prvi pogled novi Rotelov svestrani uređaj se sa svojih desetak tisuća kuna cijene ne čini jeftinim uređajem, no kad se sjetimo da u jednom kućištu imamo vrlo zanimljivo pojačalo u D-klasi, jako dobar CD player, solidni FM radio i izvanredno tehnološki ugođenu mogućnost Wi-Fi striminga za slušanje preko 1500 Internet radio stanica, zapravo kupac prolazi s  popustom i dobiva tri komponente po cijeni od oko 3 tisuće kuna komad. Plus, lišen je često mukotrpnog procesa sparivanja komponenti; u Rotelovi inženjeri su se pobrinuli da se osovina sustava CD player-pojačalo izvrsno slaže.


ROTEL RCX 1500


Pojačalo: 2x100 W (20 - 20k Hz, < 0.05% THD, 8 ohms)
Wi-Fi standardi: 802.11g, 802.11b (2.4 GHz)
Tuner: FM 88.5-108MHz, DAB
Internet Tuner: MP3, WMA, Org Vorbis, AAC i AAC
CD player: DAC Wolfson 24bit 192KHz
Dimenzije (VŠD): 391 x 144 x 311 mm,
Masa: 8 Kg
Cijena: 10.950 kn
INFO: Sonus Art, tel. 01/4813-025,  www.sonusart.hr

Dio korištene glazbe:
Ryan Adams – 29 (Lost Highway), 2005.
Kraftwerk - Tour de France (Mute), 2003., remaster 2009.
Laibach – Volk (Mute), 2006.
Neil Young – Silver & Gold (Reprise), 2000.
Diane Reeves – Good Night, And Good Luck soundtrack (Concord jazz) 2005.
JJ Cale – Gold (Universal), 2007.
The Commodores – The Very Best (Motown), 1995.
Arne Domnerus – Jazz At Pawnshop (Properius), 1977., MP3 320 Kbps


Galerija slika