DarTZeel CTH-8550

Srijeda, 13.10.2010. 22:57 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 83 Godina: 2010

DarTzeel CTH-8550 po niti jednom kriteriju nije standardna komponenta. Njezine sonične  kvalitete  ostavljaju snažan dojam na slušača i svojim prominentnim karakteristikama dokazuju želju proizvođača da konstruira uređaj koji će biti korektan partner širokoj lepezi zvučnika i  komponenata

Mjesto na polici  koje je nekoliko tjedana zauzimao Krell S-300i čiji je test objavljen u prošlom broju ponovo se popunilo sa još  jednim  vrlo zanimljivim integriranim pojačalom. No ovoga puta je u goste stigao uređaj kojeg  krase superlativne recenzije, komentari, prikazi, a visoka očekivanja  znatno provocira i cijena koja je visoka i za najozbiljnije pripadnike elitističkog high-end društva. Herve Deletraz, alfa i omega  tvrtke u svakom segmentu  potrudio se da  već i prije ozbiljnijeg slušanja potencijalni kupac spozna i doživi koncept u kojem gotovo svaka sitnica posjeduje značaj ili poruku. Spomenimo u tom kontekstu nekoliko zanimljivih ili čak pomalo duhovitih dosjetki. CTH iz imena uređaja zapravo je kratica za „Close to Heaven“. U  DarTZeelu smatraju da je cijena pojačala nezgodno narasla zbog tečajnih  razlika između dolara i švicarskog franaka i smatraju da je CTH-8550 uređaj koji se može odlično nositi s razdvojenim amplifikacijama iz vlastitog programa, ali uz skoro polovicu manju cijenu.

Računicu ostavljam zainteresiranima i moram priznati da mi se je smisao za švicarski način smijeha i šale znatno popravio uz testirano pojačalo. Sam logotip s velikim  srednjim slovima  mali je poklon  Deletrazovom idolu Willi Studeru čije je veliko „V“ unutar „Revox“ logotipa godinama predstavljalo vrhunsko iz studijskog i kućnog audio svijeta. Slovo „Z“ je izvedeno i kao znak za zener diodu i tu  završava priča o logotipu uz opasku da je ime tvrtke zapravo akronim od imena njezinog osnivača. Slijedeća posebnost je kombinacija zlatne prednje ploče i crvenog kućišta. Svatko bi pomislio da se radi o potrebi da se pomalo iskorakne iz standardne palete finiša i svojim uređajima udahne još malo vizualne svježine. Iako je to vrlo vjerojatna istina,  Herve Deletraz  smatra da je boje od koji se sastoji i zastava Geneve  izabrao podsvjesno.  Nadam se da sam svoju novopronađenu simpatiju prema takvoj vrsti humora ovim prenio i na one koji čitaju ovaj osvrt. Cijelo kućište izrađeno je u CAD programima, a materijal za kojeg su se odlučili je švedski čelik debljine 2mm.

Prednja ploča je izrađena od aluminija debljine 15 mm pomoću CNC strojeva, a čelik za proizvodnju kućišta  rezan je laserom i nakon oblikovanja i uprešavanja aluminijskih hladnjaka varen istom tehnologijom. Na kritičnim mjestima varovi se ručno učvršćuju. Na samom kraju proizvodnje kupac može birati između prije spomenute kombinacije boja koje već predstavljaju zaštitni znak tvrtke ili potpuno crnog finiša. Potenciometar za određivanje glasnoće ovdje je  preimenovan u „Plesure Control“ . Izbor između „More“ i „Less“ određuje potrebu za glasnoćom, a na ovom mjestu treba reći da je manipulacija sa potenciometrom ugodna i  gotovo da se ne sjećam uređaja koji je u tom smislu bio uglađeniji  i taktilno  intuitivniji. Riječ je o  optičkom enkoderu koji prema DarTZeel specifikacijama izrađuje Elma koristeći najkvalitetnije komponente.

Primjerak koji je boravio na testu već je prošao fazu inicijalizacije u kojoj se s USB memorije prebacuju inicijalizacijski kodovi u memoriju uređaja. Teško je naslutiti što je motiviralo tvrtku za ovakav pristup, no pritiskom na tipku „Owner“ u svakom trenutku  se može očitati ime ponosnog vlasnika na predočniku uređaja. U slučaju da se uređaj ne inicijalizira prije prvog korištenja njegova funkcija će potrajati samo petnaest minuta, te će ga biti potrebno ponovno uključivati. USB portovi  imaju i funkciju nadogradnje mikroprocesorskog dijela uređaja i tom smislu njihova funkcija je potpuno razumljiva i u ovako konstruiranom uređaju gotovo obligatna. Fluorescentni predočnik uređaja je doista izvanredno čitljiv uz vrlo bogate i detaljno razrađene menije.

Sekcija izlaznog dijela pojačala  je  vrlo jednostavna i sastoji  se  od dva para paralelnih izlaznih tranzistora koji osiguravaju   dovoljno snage i pružaju  slobodu u izboru modela i ustrojstva zvučničkih kutija. Svojom jednostavnošću i velikom učinkovitosti  izlaznog sklopa smanjila se i potreba za kompleksnijim driverskim segmentom. Time je u konačnici dobiven uređaj koji se izuzetno malo grije čak i u zagrebačkim ljetnim uvjetima i radi sa manje pritiska na napajački sklop, a uz sve nabrojano uspio je zadržati  brzinu, delikatnost i druge kvalitete prema standardima tvrtke. Strogo regulirano napajanje za pretpojačivački stupanj  osigurava niski šum  i dobru otpornost prema smetnjama, dok se izbor aktivnog  ulaza u pretpojačalu  kao i  podešavanje glasnoće obavlja  pomoću  samo za tu namjenu dizajniranih vrhunskih sklopova, a kao i u većini sličnih dizajna sve komponente su topološki promišljeno postavljene.

dartzeel__cth-8550_inside.jpgDC komponenta je potpuno kompenzirana u digitalnoj domeni  i potpuno odvojena od puta signala. Napomenimo još da je kompletno pojačalo izvedeno  kao dual-mono  konstrukcija . Herve Deletraz nije pretjerani zagovornik feedbacka. Dapače, njegov utjecaj na sonične osobitosti uređaja smatra poprilično negativnim, pa u tom smislu sklopovi u modelu „CTH-8550“ rade sa vrlo malom količinom degenerativnog  feedbacka koji se dodaje samo u elektronici  stupnja pretpojačanja. Izlazni  stupanj je potpuno oslobođen negativnog globalnog feedbacka . Snaga  uređaja je 220W  pri impedanciji od 8 oma ili 350W na 4 oma, a napajanje  je izvedeno preko dva toroidna transformatora nejednake snage. Ideja da se na taj način učinkovito riješi pitanje dodatnog napajanja vrlo je logična. Snažniji transformator potpuno zadovoljava potrebe dual-mono konstrukcije i pruža dovoljnu količinu struje za uređaj u punoj snazi. U trenutku kad korisnik poželi CTH-8550 koristiti kao pretpojačalo ili uređaj radi pod malim opterećenjem  ulogu preuzima manji toroid, a komponenta profitira u smislu manjeg zagrijavanja i još tišeg rada.  Veliki transformator moguće je isključiti i iz izbornika uređaja. Zbog konstantne želje da uređaj bude što manje kontaminiran vibracijama i magnetskim  utjecajima  odustalo se od odluke da se u uređaj ugrade dva transformatora velike snage. Pojačalo posjeduje 7 linijskih ulaza  koje je moguće potpuno zasebno podesiti, te odvojene MM i MC  priključke.

Slušni test

Pojačalo je prilikom testiranja bilo spojeno s CD reproduktorom balansiranim kabelima Wireworld Eclispse , te sa RCA interkonektima „Nordost Quatrrofil“ i „Wireworld Eclispse “. Strujni kabel je bio „Wireworld Electra Gold“, te  „Wireworl Electra“.

Na početku testiranja koncentrirao sam se na osnovne tonske odnose u zvučnoj slici, te na slikanje prostora. Nakon  toga sam od te osnovice krenuo prema manje uočljivim detaljima koji su determinirali sonične osobitosti uređaja u odnosu na različite snimke i vrstu glazbe. Testiranje je značajno olakšala i timer funkcija ugrađena u uređaj koja je omogućila luksuz da vrijeme koje uobičajeno trošim za pripremu uređaja utrošim u slušanju već fino zagrijanog pojačala.  CTH-8550 od trenutka paljenja do postizanja radne temperature koja jamči konzistentnost u zvuku treba više od 45 minuta.

Za početak sam izabrao snimku jazz tria koja je odmah naznačila da je u pogonu tehnološki dorađen i znalački konstruiran uređaj. Zvučna slika je bila potpuno kompaktna i uniformna bez vidljivijih dijelova spektra koji bi se nametali kao stožerni. Zvučna slika je bila odlično fokusirana, stabilna i očekivano kvalitetno projicirana u dubinu i širinu. Njezina fronta se smjestila iza prednje plohe zvučnika  pomalo daleko od slušača, no svojim reljefom i živošću odlično je slikala prostor u kojem je  nastala. Mali horizontalna  distanciranost  od slušača , ipak je djelovala pomalo negativno na sposobnost uređaja da snažnije uroni  konzumenta glazbe u svu njezinu slojevitost. Ipak, treba priznati da je svojom mikrodinamikom i odličnim slikanjem timbra i volumena glazbala uređaj pružio potpuni uvid u glazbeno djelo na svoj pomalo neizravan način. Rubovi prostora bili su potpuno pravilni i tamni, ali i u njima je bilo vidljivo mnogo nijansi, odjeka i  najmanjih finesa. Treba reći da  CTH-8550 nije pojačalo koje će udarcima orkestra dodati visceralnu komponentu ili snažno protresti slušaonicu, no ono nije tako niti zamišljeno. Njegova snaga leži u brzini, preciznosti, dinamici i sposobnosti da svaku vrstu glazbe reproducira ispravno i s rijetko doživljenom lakoćom. Veliki orkestri sa svojim dinamičkim uzletima nisu niti prilikom glasnog slušanja uspjeli  poremetili odlično oslikan trodimenzionalni prostor kao niti boju i odnose dijelova spektra. Reprodukcija je prolazila potpuno glatko i bez čujnih osobitosti koje bi ukazale na neuobičajeno naprezanje sklopova pojačala. Bas je u takvim prigodama ostajao definiran, snažan i potpuno kompaktan. Ako je i nedostajalo malo težine i  ubojitosti krajnjeg udarca nabrojene karakteristike su tu karakteristiku znatno umanjile. Trenuci u kojima DarTZeel briljira su kvalitetne snimke žičanih instrumenata u kojima se uređaj lakoćom poigrava sa definiranjem i reprodukcijom najfinijih tranzijenta, detalja i  oslikavanjem prostora u kojem je glazba i nastala. Bez napora se mogu osjetiti rubovi malih studijskih prostora u opreci s komotnim smještajem glazbenika prilikom reprodukcije snimaka nastalih uživo. Naracija Kris Kristoffersona (To Beat the Devil) jasno demonstrira sposobnost uređaja da bude detaljan, prirodan i  sposoban ekstrahirati mnogo detalja iz zanimljive, no već pomalo vremešne snimke bez potrebe da u sliku dodaje i najmanji neprirodni  prizvuk  koji bi je učinio eufoničnijom.

Zbog toga se ponekad može učiniti da nedostaje mala doza prezensa koja bi glas pjevača snažnije gurnula prema slušaču, no prozračnost i izvanredno vjerna vokalna tekstura  prilikom njegove reprodukcije bilježe znatnije bodove. Snimka jazz satava (Eric Krivda/ The Art Oft He Trio) koja je realizirana  bez naknadnih  manipulacija sa zabilježenim materijalom  predstavlja još jedan predložak koji odlično odgovara zvuku  kakav možemo čuti iz testiranog pojačala. Na ovom mjestu moram pohvaliti izvanrednu preciznost, ali i izdvojiti zvuk činela i njihovo istitravanje koje je imalo zapanjujuće prirodan zvuk i decay . Snimku i glazbu toplo preporučam svim ljubiteljima nešto slobodnijih jazz formi kao uvod u katalog izdavača koji svojim  pristupom glazbenicima, te tehničkom  dijelu posla zaslužuje posebno spominjanje. Za sam kraj želim izdvojiti i glazbu s kojom sam i zaključio testiranje uređaja. Radi se progresivnom/krautrock sastavu Popol Vuh čija je glazba  gotovo potpuno slučajno nakon odrađenog testiranja dospjela u sustav.  Taj segment testa vrijedi istaknuti zbog sposobnosti pojačala da gotovo bezgrešno uspostavi kontakt s atmosferom glazbenog djela i istu transponira prema slušaču. Isto je bilo nešto manje vidljivo i na ranijim predlošcima , no upravo briljantna sposobnost sastava da filmski  efektno kreira scenu i pošalje poruku isprovociralo je jednu od najboljih osobina pojačala. Napomenimo i veliku osjetljivost uređaja na izmjenu interkonekcijskih kabela. Svaka i najmanja promjena u tom segmentu donosila je manje  sonične promjene, a zamjena balansiranih kabela za isti model single ended  žica neočekivano  je rezultirala vrlo  značajnijim promjenama u negativnom smislu.  Imajući na umu da sama tvrtka zagovara single-ended konekciju ostaje posumnjati da se radi o specifičnosti sustava u kojem je pojačalo testirano. Ipak, smatram da je taj detalj potrebno izdvojiti  zbog svih budućih  entuzijasta koji će iz komponente pokušati  izvući i zadnji atom njezinih kvaliteta.  Strujni kabel nešto manje kvalitete (Wireworld Electra) u zvuku nije donio značajnijih  promjena .

Zaključak

DarTzeel CTH-8550 po niti jednom kriteriju nije standardna komponenta. Njezine sonične  kvalitete  ostavljaju snažan dojam na slušača i svojim prominentnim karakteristikama dokazuju želju proizvođača da konstruira uređaj koji će biti korektan partner širokoj lepezi zvučnika i  komponenata. Pomak u odnosu na nedavno testirano pojačalo jasno je vidljiv u svakom segmentu Dartzeleovog  soničnog potpisa  i konstrukcijske kvalitete. Na kraju svega ostaje samo pitanje cijene, koja je kriterij testiranja podigla na njoj  adekvatnu  razinu, te u  tom smislu treba promatrati i rezultate  slušnog testa. Vrijedi li testirano pojačalo tražene sume novca? Osobno smatram da svako ulaganje u komponentu koja pruža vrhunac glazbenog užitka i koja se ima sposobnost da se potpuno uklopi u sustav uvijek vrijedi ulaganja.

Uklapa li se CHT-8550 uklapa u viziju i ustrojstvo audio sustava potencijalnog korisnika? Svojim osnovnim osobitostima u koje spadaju brzina, timbar, odlično slikanje prostora, dinamika, snaga i  kreiranje atmosfere teško je vjerovati da sa adekvatnim i korektnim sustavom pojačalo može doživjeti znatniju nekompatibilnost . Na kraju ostaje pitanje mogućnosti i potreba svakog potencijalnog korisnika. U svakom slučaju CTH-8550 je na testu ostavio  dobar  dojam, no  u odnosu na svoju cijenu ipak mu malo nedostaje do potpune i bezuvjetne preporuke.

KARAKTERISTIKE
Snaga: 220W/8 ohma

350W/4 ohma
Frekvencijski raspon: 10Hz do 100kHz  -/+ 0,5dB
THD: manje od 1% na svim frekvencijama
Preslušavanje: manje od -90dB od 20Hz do 20Khz
Signal/Šum: 100dB line  2V izlaz

70dB phono 2V izlaz
Potrošnja: Mirovanje 45W
Standby: manje od 5W
Maximum: 1000 W
Mjere: 440x335x170 mm
Masa: Aproksimativno 29 kg
Cijena:
INFO Acquisitum Magnum, tel. 099/2120 300, sonetimage.adm.hr
 

Dio glazbe korišten prilikom testiranja
Popol  Vuh - Affenstunde (SPV), remaster, 2004.
Skrowaczewski Minenesota Orchestra - Bruckner Symphony 9 (Reference Recordings), CD1997
Vijay Iver Trio - Historicity (ACT), CD 2009.
Ernie Krivda - The Art Oft He Trio (CIMP) CD 2008.
Kris Kristofferson - Krisofferson (Columbia-Legacy), CD 2001.
Trio X - Roulette at Location One (Cadence Jazz Records), CD 2005.

Sustav u kojem je obavljeno testiranje
Izvori zvuka: CD/SACD: EMM Labs CDSA-SE,
Network: Logitech squeezebox 3i
Amplifikacija:
Pre: EAR 868L,TVC Sowter
Power: Pass Os, EAR 890, AVC 300B
Integrirano: Cyrus One,
Zvučnici: Beta Systems C2
Kabeli
Zvučnički: Wire World Eclipse 3+
Interkonekcija: Wire World Eclipse XLR, Nordost QuattroFil RCA,
Strujni: Wire World Aurora,Wire World Electra 5-2,LAT AC2,Wire World ,Electra Gold 5-2
Oprema: RAM Tube dampers, strujni filter samogradnja


Galerija slika