Grado SR60i

Utorak, 13.04.2010. 20:00 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 79 Godina: 2009

"SR60i su neutralnije, slušalice čišćeg zvuka s izraženijim, bolje definiranim basom te širom pozornicom u odnosu na stari SR60 model"

Grado Labs se već niz godina povodio uzrečicom "If it ain't broken, don't fix it", što u slobodnom prijevodu znači "Ne popravljaj ono što nije pokvareno". Tako je ta obiteljska tvrtka smještena u New Yorku (Brooklyn) do nedavno proizvodila slušalice u neizmijenjenom obliku, onakve kakve su izašle iz te tvornice prije 15 godina.

Prošle godine su odlučili udahnuti malo svježeg zraka u sve svoje slušalice pa su ove godine izašli dorađeni, unaprijeđeni modeli slušalica sa sufiksom "i".

Tehnički opis

Tako su i nadaleko hvaljene SR60 unaprijeđene, iako se letimičnim pogledom na nove SR60i to ne primjećuje. Kod novih slušalica Grado je i dalje ostao dosljedan svojemu jedinstvenom retro dizajnu koji je postao vizualni zaštitni znak Grado slušalica. Usporedbom SR60i i starih SR60 (koje i osobno posjedujem zadnjih par godina), vidi se da novi model krasi veće kućište zvučničkih jedinica, napravljeno po uzoru na SR325is model. Osim toga, slušalice su dobile nove spužvice, izmijenjene zvučničke jedinice i kabel.

Sav trud uložen pri projektiranju SR60i i svaka promjena u odnosu na SR60 usmjerena je u poboljšanje kvalitete zvuka. To se odmah može i primijetiti direktno usporedbom starog i novog modela. Zahvaljujući preinakama i dobrim ušima u Gradu, SR60i model u odnosu na stari SR60 zvuči zrelije, uglađenije. 

Zvuk

Slušajući Jojo Mayera i njegov Nerve, zahvaljujući količini detalja koje SR60i isporučuju slušatelju, primjetan je svaki udarac palice kojom ovaj virtuoz maltretira svoje bubnjeve. Svejedno,  radilo se o hip-hopu, rocku, popu ili ozbiljnijoj glazbi, dobro definiran, čvrst bas išao je duboko, ali nije bio nenametljiv prema ostatku spektra. Dok je neutralna reprodukcija srednjih tonova omogućila da glas Rebecce Pidgeon zvuči prirodno, s dobrom dozom prozračnosti u snimci, došla je do izražaja širina pozornice koja obuhvaća prostor izvan okvira glave. Kao šlag na torti stoje ugodni i kontrolirani visoki, koji upotpunjuju odličan dojam o SR60i. Zahvaljujući neutralnosti dobiva se dojam kako SR60i prikazuju glazbu bez miješanja u nju, već imaju ulogu vrata koja povezuju slušatelja i glazbu.

SR60i nisu izbirljive prema vrsti i izvoru glazbe, kao ni prema kvaliteti glazbenog materijala. Tako da se mogu bez ikakvih problema koristiti s prijenosnim Mp3 playerima, ali kako je riječ o slušalicama otvorenog tipa koje su prvenstveno namijenjene kućnoj upotrebi, osim što će biti čujne u bližoj okolini do slušatelja će dopirati vanjski zvukovi što umanjuje užitak pri slušanju. 

Zaključak

Ipak je dobro što se ljudi iz Grado Labsa nisu doslovno držali uzrečice s početka teksta jer su sa SR60i dobili neutralnije, slušalice čišćeg zvuka s izraženijim, bolje definiranim basom te širom pozornicom u odnosu na stari SR60 model. Iako se ne radi o najudobnijim slušalicama na svijetu i izgledaju kao slušalice njemačkog veziste iz drugog svjetskog rata, zahvaljujući hipnotičkim utjecajem koji zvuk SR60i ima na slušatelja to postaje savršeno nebitno. Zaista je nevjerojatno kako dobro mogu zvučati slušalice koje koštaju neznatno više od 600 kn. 

Karakteristike:

Osjetljivost (1mV): 98 dB
Konektor: 3.5 mm, 6. 3 mm adapter
Masa: 125 g
Dužina kabela: 2.5 m
Cijena: 630 kn
INFO:  Audio centar, tel. 091/500 25 35
           www.audiocentar.hr

 

 

Galerija slika