TEST: Erzetich Audio Phobos i Mania

Ponedjeljak, 14.01.2019. 08:31 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 107 Godina: 2018

Nije prošlo mnogo vremena od kada se na domaćoj audio sceni pojavila tvrtka Erzetich Audio. Malena tvrtka iz Slovenije predstavljala je u to to doba nekoliko pojačala za slušalice koja su već na prvo slušanje bili ponešto drugačiji od konkurencije, što se može reći i za Blaža Erzetića njihovog konstruktora i vlasnika tvrtke.

Svako drugačije nije uvijek i bolje, no treba priznati da je tvrtka imala za ponuditi proizvode čija rješenja nisu bila samo mali odmak od mainstreama, već su svojim ustrojstvom bila i izazov etabliranim proizvođačima u svakom segmentu.

Prije dvije godine na zagrebačkom sajmu "Zagreb AV Show" u Sheraton Zagreb hotelu imao sam prigodu biti u blizini izložbenog prostora manufakture i zamijetiti s koliko je volje i entuzijazma vlasnik predstavljao svoju filozofiju izloženih pretpojačala. U cijeloj gužvi nisam imao prigodu ostvariti ozbiljniji kontakt, no jednostavno sam anticipirao da je izloženo samo dio onoga što ubrzo slijedi. Taj dojam je samo pojačala naknadna spoznaja da s druge strane stoji čovjek nesvakidašnjeg obrazovanja i biografije koje uključuju tehnička, ali i umjetnička znanja. Uz sve nije nevažno niti napomenuti da sam nakon sajma najčešće dobivao upite baš za taj malen, ali očigledno upečatljiv dio izložbe. Vratimo li se u sadašnje doba nije bilo posebno čudno ili neobično kad sam saznao da Erzetich šalje na testiranje svoje najnovije proizvode - slušalice.

Ono što mi je na trenutak bilo neobično je da se radi o dva modela slušalica različitog ustrojstva. Da se radi o ponekom mediokritetskom konstruktoru smatrao bih tu informaciju laganom demencijom svog pretpostavljenog ili vlastitim već oprobanim trenutkom kompulzivnosti, no bilo mi je posebno drago još jednom zaviriti u novu audio avanturu za koju sam znao da neće biti svakodnevna ili dosadna. Konačno, na test je stigla kutija sa slušalicama i kako sam i pretpostavio sve je odmah "krenulo po zlu". Između dvije manje lijepo dizajnirane kartonske kutije za slušalice nalazila se i majica s logotipom proizvođača. U želji da se pomalo modno odmaknem od standarda na koji sam navikao hitro sam izvukao majicu koja bi svojom veličinom (L) mnogo bolje odgovarala našem modnom mačku nego zaokruženom recenzentu hedonističkih sklonosti i konfekcijskog broja s X oznakama.

No, krenimo zato na ono što je i bitno za ovaj test. Krenuti u posao sa slušalicama je doista težak zadatak. Prije nekoliko godina postojalo je tržište koje je vapilo za takvim produktima i koje je bilo popunjeno modelima već poznatih tvrtki u segmentu. Danas je možda nespretno reći da svatko radi slušalice, ali činjenica je da broj kvalitetnih modela raste skoro progresivno, a da ne postoji radikalan zaokret u tehnologijama ili načinu njihovog korištenja.

erzetichaudio mania detail web

Recimo zato za početak testiranja da se tvrtka odlučila za poprilično klasičan dizajn oba modela kao i činjenicu da je njihov primarni zadatak reprodukcija u kući. U doba u kojem kupci sve više traže lagane modele s bežičnim rješenjima i uz mogućnost spajanja preko dostupnih mreža treba imati odlučnosti producirati modele koji pretpostavljaju korištenje u zatvorenom prostoru i spajanje isključivo kabelom. Treba podsjetiti da ovdje nije riječ o snažnije etabliranoj tvrtki koja zahvaljujući svom imenu može računati na uspjeh, već o početku male proizvodnje manufakturnog tipa za koju se iskreno nadamo da može vremenom prerasti u nešto više. Recimo na ovom mjestu i nešto što ima samo indirektne veze sa slušalicama na testu. Slovenija je za razliku od Hrvatske nekako uspijevala brendirati svoje proizvode. Ako se ne zadržimo samo i isključivo na audio segmentu postoji mnogo na svakom uglu dostupnih i popularnih produkata "ZDežele" koje svakodnevno konzumiramo, a suzivši kriterij prema uređajima za vrhunsku reprodukciju zvuka uz prvu asocijaciju na Kuzma gramofone, postoji ozbiljna grupacija proizvođača koji su svoje vještine mnogo puta pokazivali na Hi-Fi sajmu u Zagrebu, ali i mnogo šire, što uklučuje i Hi-Fi sajam u Munchenu. Taj pozitivan fenomen je svakako nešto sa čime se trebaju pozabaviti poduzetnici u Hrvatskoj i mnogo ozbiljnije krenuti u definiranje svojih proizvoda i audio scene. U ovom trenutku od naših susjeda treba naučiti malu lekciju u barem nekoliko segmenata poslovanja, a primarno onom koji se tiče snaženja zajedničkog interesa u proizvodnji.

Oba para slušalica su izrađena od istih materijala. Same čašice slušalica su drvene i kao osnovni materijal je korištena lipa. Tako intenzivna uporaba drva malo podsjeća na skuplje modele legendarne američke tvrtke Grado. Gledajući detaljnije materijal djeluje potpuno prirodno i uz fino lakiranje odaje dojam decentnosti i potpuno drugačije taktilnosti od većine drugih materijala, te je izvanredno vizualno dopadljiv. Slušalice oznake Mania posjeduju okruglu formu internog dizajna i poluotvorenog su tipa dok je model Phobos oktagnonalnog ustrojstva i otvorenog tipa.

erzetichaudio mania web

Erzetich Mania tako koristi zvučničku jedinicu većeg promjera od 50 mm (Titanium coated), dok je skupljem modelu Phobos namijenjen Planar Magnetic pogon impedancije 45 ohma. Uz jasne napore magnetostatske slušalice su i teže i njihova masa iznosi 690 grama, dok su dinamičke nešto lakše uz masu od 450 grama. No, ovdje u igru uskače još jedan adut konstrukcije, a to je balans mase koji od prvog momenta drži slušalice na glavi čvrsto, bez osjećaja težine. Na ovom mjestu treba stati i još jednom spomenuti da na šest pokusnih glava,čije sam vlasnike zamolio za pomoć, nije došlo do klizanja slušalica ili osjećaja težine. Kritično je naravno na marginama koje čine doista male lubanje, no uz malo klizanje slušalica prilikom bržih pokreta glave niti ovdje nije bilo izrazitog osjećaja težine ili neugode. Napominjem da su u tom segmentu testiranja subjekti bili djeca školskog uzrasta. Dosta za svaku pohvalu. Fino podešavanje slušalica omogućeno je uz metalnu osnovicu i dva čvrsta vijka koji na najlakši način omogućuju podešavanje koje sam u toku testiranja trebao obaviti samo jednom.

Materijal koji na glavnoj konstrukciji daje mekoću i toplinu, a kako ga u tvrtki nazivaju "tijara", je napravljen od gumaste materije i svoj dio posla obavlja bez smetnji i pretjeranog pritiska na glavu. Vanjske strane čašica pokrivene su lijepo dizajniranim aluminijem, dok je kabel koji stiže sa slušalicama od vrhunskog posrebrenog bakra (CCS) finiširan solidnim konektorima. Struktura mu je nešto tvrđa i više bih preferirao nešto fleksibilniji dizajn, no nakon nekoliko dana korištenja naviknuo sam se na način i smjer u kojem je kabel najlakše pomaknuti i dovesti u optimalan položaj. Recimo da su dijelovi čašica koje pokrivaju uši finiširane umjetnom kožom, a sve u cilju da na proizvodu ne bude amimalnih materijala kako su u tvrtki i odredili. Recimo još jednom prije slušnog testa da je impedancija za Phobos iznosi 45 ohma, dok je Mania nešto manje zahtjevna sa 80 ohma.


Slušni test

U želji da što brže uđem u zvuk ponuđenih slušalica pokušao sam s pretpojačalom Pioneer U-05 isprobati oba para i već s par standardnih kompozicija ispostavilo se da se radi o sasvim drugačijem poimanju zvuka i gotovo opozitnim pozicijama kad je u pitanju slikanje prostora, ali i tonskim finesama posebice kod akustičnih intrumenata. Model Mania je već na početku pokazao mnogo dinamike, brzine, snage, te kompaktnosti zvučne slike. Nisam mnogo dvojio prije reprodukcije gitare (Johhny Cash/ Further Up the Road) i kao da je pledložak bio stvoren za slušalice koje jednostavno obožavaju žice instrumenata u kombinaciji s vokalom. Nježno, no prisutno istitravanje žica uz pomalo isturen vokal zvučali su izvanredno. Bas područje bilo je puno i snažno i uz kvalitetnije snimke klasike bez problema može zadovoljiti i najzahtjevnije kriterije. Cijeli spektar bio je neobično snažan i na trenutke i malo prepostojan u smislu položaja glazbenika na pozornici, no prepun dinamike, mikrodinamike i nesvakidašnje brzine i strukture koja nije nametala suviše detalja u prvi plan, no isti su bili jasno vidljivi svakom pažljivijem slušaču. Možda po prvi puta sam imao prigodu satima slušati glazbu slušalica koja posjeduje kvalitetu da može biti u isto vrijeme dopadljiva, ali i pružiti dovoljno detalja i tranzijenata da zadovolji i one koji imaju potrebu čuti i koji ton više bez napora. Jazz glazba odsvirana od manjih sastava zvučala je tonski uravnoteženo, no na snimkama na kojima su korišteni mikrofoni blizu glazbala ista mogu biti malo voluminoznija, ali i dalje točna i precizna.

erzetichaudio phobos 2 web

Pokušao sam pred kraj testa slušalice čuti na još nekoliko pretpojačala od kojih je Meridan Explorer 2 pružio preciznu i brzu reprodukciju uz nešto manje prisutnosti, dok je HAD Maestral 2 cijevnog ustrojstva pružio još širu pozornicu i dodatno dodao finoće i topline u ukupnu sliku. U takvoj konfiguraciji bilo je jednostavno uočiti i još malo kvalitetnije istritavanje žica instrumenata, ali i manje čvrsto donje bas područje.

S druge strane model Phobos, sukladno ustrojstvu, odmah inzistira na detaljima, prostoru i finoj distinkciji svakog instrumenta u za slušalice ogromnom prostoru koje kreiraju. Nije bilo neobično nadati se vertikalnoj imerziji zvuka, no slušalice doista imaju "strašnu" rezoluciju i na snimkama koje su davno apsolvirane uspijevaju pronaći poneki detalj ili oduševiti zvukovima publike ili rubnih dijelova orkestra. No, uz odgovarajuće snimke za preciznu, muzikalnu i pravu reprodukciju potrebno je i pretpojačalo za slušalice koje im u potpunosti odgovara. Ja sam ga pronašao u HAD Maestral 2 modelu, iako je i Pioneer U-05 svoj posao odrađivao standardno dobro i daleko iznad standarda koji sam imao prigode čuti od cjenovno usporedivih uređaja. U situaciji kad se audiofil odluči na kupovinu vrhunskih slušalica doista je prava šteta ne pokušati dobiti najbolje od konstrukcije, a prvi korak je naravno kvalitetna amplifikacija.

erzetich tablica2 web

Zaključak

Kao i svaki ozbiljan i korektan proizvođač, Blaž Erzetič je svoje slušalice ostavio dovoljno dugo u redakciji da se test mogao odraditi polako, koncizno i napokon vidjeti i u usporedbama koje kvalitete nose i preporučiti audiofilima pravi model. Pokušao sam naravno i s nekoliko boljih mobitela (LG G3 i Samsung Galaxy S8), no oni su daleko od potrebne razine za rezultate koji bi opravdali ulaganja u ove slušalice. Prvi prijenosni uređaji koji bi mogli biti primjereni partneri modelu Mania su digitalni audio playeri (DAP) Astell&Kern AK70, FiiO X5 ili Pioneer XDP-02U, dok bi za kućno slušanje razumna granica bila pojačala navedena u tekstu. Uz model Phobos korisnik može zahtijevati i puno kvalitetnija pojačala za slušalice nego što smo koristili u testu, a svoj pravi karakter i vrhunsku kvalitetu u pokretu će pokazati u suradnji s izuzetnim Astell&Kern SP1000 prijenosnim digitalnim playerom. Ova kombinacija po cijeni ulazi u high-end područje, ali taj status u potpunosti i opravdava. Po soničnom karakteru slušalica, razvidno je da oni koji preferiraju klasiku svakako će svoj svijet pronaći u magnetostatima (Phobos), a onaj drugi dio audiofila biti će i prezadovoljan dinamičkim modelom (Mania). Ništa novo dakako, osim još jednog proizvođača koji ima svoj smjer, cilj i znanje da to postigne. U ovom slučaju postignuto je i više od naših očekivanja, te bez rezerve oba modela Erzetich slušalica zaslužuju našu potpunu preporuku.