TEST: Meridian Explorer 2

Četvrtak, 24.08.2017. 19:58 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 102 Godina: 2017

Na tržištu doista nije posebno teško pronaći kvalitetan USB D/A konverter u bilo kojoj cjenovnoj klasi. No, recimo na samom početku - Explorer 2 mi se izvanredno dopao. Malena ambalažna kutijica izrađena od kartona više bi odgovarala kakvom kompletu olovaka, ali na svoj način skreće pažnju na sam sadržaj. 

Uređaj je smješten u srebrno kućište izrađeno od aluminija, koriste ga i u svojoj najboljoj 800 seriji proizvoda, te pruža odličan osjećaj u ruci. Duguljasti dizajn zaobljenih rubova i male dimenzije, te masa rješenja su koja je Meridian već koristio i tu su odigrani na kartu prepoznatljivosti i odlične percepcije koju je njegov prethodnik već iskusio. Uz uređaj se dobiva i kratak USB kabel sa kojim se Explorer spaja sa računalom. Sam postupak spajanja je do krajnosti jednostavan i uz instalaciju softvera trajao je nekoliko minuta.

Uređaj se napaja preko USB priključka, a računalo sa, u ovom slučaju s Windows 10 operativnim sustavom, prepoznaje ga momentalno. Prednost koju će svakako pozdraviti audiofili je sposobnost rada s high-res datotekama do 192 kHz, ali i kompatibilnost s MQA (Master Quality Authenticated) kodiranjem koje pruža visoku kvalitetu uz učinkovito sažimanje koje rezultira odličnim soničnim rezultatima uz reduciranu veličinu datoteke. Na taj način se pomaže streaming servisima kao Tidal da osiguraju visoku kvalitetu ponuđene glazbe uz uštedu resursa.

meridian explorer 2 over head usb connected opt

Na uređaju su i tri zgodne LED diode koje djeluju ovisno tipu korištene datoteke što se u radu pokazalo praktičnim, simpatičnim, ali i jednostavnim i odlično implementiranim rješenjem. Tu su i izlaz sa slušalice, te analogni izlaz za spajanje konvertera s amplifikacijom. Prisutan je i "Meridian Apodising" filter, upsampling sposobnost i snažna procesorska snaga u vidu "Dual Tile XMOS DSP-a" koji koristi 16 jezgri i napokon analogna kontrola glasnoće. Eventualna nadogradnja softvera pretvarača zamišljena je također preko USB konekcije. Uz sve ovo treba imati na umu da se radi cjenovno vrlo povoljnom uređaju.

Slušni test
No, sve gore navedeno ostaje samo mali tehnički podsjetnik, a glavne adute Explorer2 vadi na slušnom testu. Dojmovi su općeniti i nema osobite potrebe objašnjavati svaku vrstu datoteke i kodiranja ponaosob. Značajnije je reći da pretvarač posjeduje svoj karakter zvuka koji u nekim segmentima značajno nadmašuje očekivano u kategoriji i zbog toga je vrijedan pažnje. U prvom redu radi se fino izbalansiranom zvuku, koji pruža mnogo detalja, bez nepotrebnog isticanja bilo kojeg dijela slike, ali i sa sposobnošću da jasno demonstrira strukturu glazbe i dozvoli uvid njezino tkivo, no uvijek s mjerom. Takvu prezentaciju moguće je bez napora slušati satima bez opasnosti da slušač bude lišen nekog detalja i zakinut za atmosferu. To je svakako fundament na kojem Explorer 2 stoji, no bilo bi nepošteno ne spomenuti i sasvim dovoljnu prozračnost, preciznost i čistoću kojom definira svoj zvuk.

Meridian tablica optJasno da ne treba očekivati gromoglasne dinamičke prolome ili prostornost daleko skupljih konkurenata, ali ovakav skup kvaliteta čini mi se sasvim dovoljnim i odlično pogođenim za klasu i namjenu uređaja. Poželio sam u zvuku ponekad i malo više neke pozitivne sirovosti posebno na zvuku električne gitare koja se činila pomalo preuglađenom ili neki glasnije odsviran ton elektroničkih instrumenata, no sve u svemu mislim da je zvuk vrlo dobro strukturiran, pitak, fin, a s druge strane dovoljno zanimljiv da ne pruža mnogo mjesta za ozbiljne kritike čak niti u trenutku kada bismo zaboravili cijenu koju treba platiti za ovog Meridianovom malca.

Zaključak
Sve bitno je rečeno u prethodnim dojmovima i smatram da pretvarač ovakvog komfora sa mogućnostima rada sa datotekama do 192kHz, MQA kompatibilnošću, "Dual Sensing" sustavom koji automatski gasi nekorišteni izlaz, serijom tehnologija iz viših serija uređaja i vrlo solidnim soničnim ustrojstvom jednostavno mora biti zanimljiv. Pravi mali dobro upakirani, univerzalan i promišljen uređaj.

INFO: www.mediaaudio.hr