TEST: Denon AH-D7200

Četvrtak, 24.08.2017. 13:09 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 102 Godina: 2017

Denon svoju tradiciju u  proizvodnji  audio uređaja započinje 1910. godine i do danas su proizveli ogroman broj komponenata svih namjena, no prije 50-ak godina započeli su sa dizajniranjem i proizvodnjom slušalica.

Testirani model je tako obljetnički, ali svojim rješenjima i zvukom i jasna reminiscencija na dane kada je Denon u svoje modele ugrađivao drivere poznatog proizvođača Fostex. U tom periodu proizveli su nekoliko legendarnih modela koji i danas slove za njihove najbolje i najzanimljivije konstrukcije. Osobno nisam imao prigodu poslušati neke od tih modela, no oni koji su imali tu prigodu zaključuju da su testirane slušalice zvukom poprilično nalik modelima iz tog perioda.

Denon AH-D7200 svojom veličinom, odsustvom mehanizma za sklapanje, ali i konstrukcijom jasno poručuju da su namijenjene za korištenje u kućnim uvjetima, a kvalitetom izrade i pažnjom koja je usmjerena na svaki detalj govore o razini želje da pruže vrhunski užitak slušanja, ali i podsjete na najbolje dane proizvodnje slušalica u tvrtki.

Denon D7200 exploded image

Prije nego u nekoliko rečenica prođemo kroz značajnija tehnička rješenja, recimo da momentalno oduševljavaju ergonomskom skladnošću. Koliko god drugi detalji bili zanimljiviji, cijela konstrukcija jednostavno nema smisla u trenucima kad slušač osjeća neugodu ili težinu prilikom korištenja slušalica. Ovo su definitivno najugodnije slušalice koje sam imao prigode probati i to ne samo u smislu težine, već i odličnog balansa, te sigurnosti kojom nakon finog namještanja naliježu na glavu. Kako bi to bilo moguće u tvrtki su za prilagodbu veličini glave odlučili koristiti precizne ležajeve. Jastučići odlično pokrivaju uši, a za njihovu proizvodnju korištena je posebna memorijska pjena finiširana u meku umjetnu kožu, dok je naglavnik u finišu prirodne ovčje kože. Na njega se nastavlja ergonomski oblikovana aluminijska konstrukcija koja naravno i drži same čašice slušalica.

Denonove "FreeEdge" zvučničke jedinice nekako su tehnološki najprominentniji dio konstrukcije. Membrane su izrađene u Japanu od Nano-vlakana te posjeduju izvanrednu čvrstoću uz malu masu, a na taj način pomažu idealnom gibanju membrane i posljedično smanjuju distorzije. Materijal je i samoprigušujućih karakteristika što pak reducira rezonancije. Same membrane nalaze se u mekanom antivibracijskom kućištu izrađenom od posebnih vrsta smole, a sve zajedno ugrađeno je u vanjsko kućište izrađeno od američkog oraha.

Treba reći da uz slušalice dolazi i bakreni kabel (7N PCC) sa 6,3 mm konektorom. Za spajanje sa 3,5 mm izlazima potrebno je nabaviti adapter, no moguće je zamijeniti i cijeli odvojivi kabel. Impedancija slušalica je 25 ohma.

DENON AH D7200 detail 01 opt


Slušni test

Okosnicu slušnog testa predstavljao je par pojačala za slušalice koji su u sustavu već duže vrijeme i čiji zvuk odlično poznajem, a dodatno zgodna okolnost predstavljala je činjenica da se radi o dva različita ustrojstva. U prvom dijelu testa tako je ulogu pretpojačala imao cijevni HAD/Maestral, da bi ga nešto kasnije zamijenio s Pioneer/U-05 solid-state ustrojstva. Test je bio zanimljiv, a evo i glavnih naglasaka.

TEST DenonAHD7200 tablica optAH-D7200 su vrlo fine, precizne, prirodne i kvalitetne slušalice, no treba biti vrlo pažljiv u izboru partnerske elektronike, pa čak i korištenog kabela. Slušajući staru, ali još uvijek zanimljivu snimku saksofona (Bennie Wallace, Old Songs) slušalice su demonstrirale poprilično direktnu, neposrednu, prozračnu sliku s dosta detalja i na malim glasnoćama, no uz malu zatvorenost i sramežljivost visokotonske mikrodinamike. Dojam je dodatno snažio i dobar balans i fin timbar instrumenata. Prelaskom na fino produciran album Donalda Fagena (Morph the Cat) u zvuku je svojom kvalitetom počelo dominirati snažno i do samog dna fino definirano bas područje koje je samo na velikim glasnoćama znalo pokazivati malo nepreciznosti pri samom dnu frekvencijskog raspona.

Nekoliko snimaka solo klavira otkrilo je i odlično slikanje prostora kao i muzikalnost. I mogu reći da sam u toj fazi testiranja bio razmjerno zadovoljan doživljenim, no nečeg je ipak malo nedostajalo. Svjestan da slušam "premium" model velikog proizvođača posegnuo sam za tranzistorskim pojačalom za slušalice i uvjerio se da sam bio u pravu. Testirane slušalice nisu bile idealan partner cijevnoj amplifikaciji. U zvuku se odjednom pojavila nova razina brzine, dinamike, rezolucije, palpabilnog slama, a cijela slika je postala malo svjetlija i još bolje povezana.

Takva kohabitacija je znatno bolje odgovarala slušalicama. Poučen takvim iskustvom želio sam nakratko isprobati i drugi kabel za slušalice i odlučio se za srebrnu samograditeljsku verziju. Taj eksperiment preporučam svakom. Zvuk se još malo otvorio i u odnosu na sustav u kojem se slušalice nalaze može biti koristan.

Zaključak
Da su Denon AH-D7200 vrhunske slušalice nema zbora. Od izvanredno riješene ergonomije, vrlo kvalitetnog zvuka do činjenice da Denon nije nimalo štedio na dijelovima i tehnologiji. No, zbog brzine i transparencije samih zvučničkih jedinica, ali i zatvorene konstrukcije slušalica treba biti i malo strpljiv oko ukupnog setupa. Nadam se testirati i slušalice s kojima će proslaviti 100 godina njihove proizvodnje. Baš me zanima.

INFO: www.sonusart.hr

 

Denon AH D7200 image opt