TEST: IK Multimedia iLoud

Nedjelja, 10.01.2016. 18:59 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 97 Godina: 2015

IK multimedia, tvrtka koja stoji iza popularnog audio sučelja za iPhone "iRig" izbacila je novi proizvod orijentiran za muzičare, audiofile i one koji se bar tako osjećaju. Odmah nakon što uzmete iLoud u ruke bilo je jasno da ovo nije običan "hobby" zvučnik za puštanje youtube videa u tinejđerskim sobama.

Ova iznenađujuće težak i solidan proizvod odmah je opravdao svoje ime - iLoud postiže nevjerojatnu glasnoću za takav tip zvučnika. Zanimljivo je da su izobličenja pri većoj glasnoći zanemariva, ako se ostaje u granicama normale, koje se s ovim uređajem, što se glasnoće tiče, mogu vrlo lako zaobići.

Bežično spajanje je moguće preko Bluetooth-a i iznimno je jednostavno - sve što treba je pritisnuti gumb na uređaju i pričekati trenutak da ga uređaj (Mac, PC, smartphone) prepozna. Osim bežično, moguće se spojiti sa standardnim 3.5 mm jack-om ili sa 1/4 inch-nim jack "banana" (mono) konektorom (gitara, klavijature, itd...). Ovaj konektor rezerviran je za korištenje s npr. IK multimedia iRig sustavom, koji vaš smartphone pretvara u zvučnu karticu i efekt procesor. Uz ovakav hardver i software koji je dostupan za smartphone predviđamo bezbroj scenarija u kojima bi taj setup mogao biti koristan i zabavan.

Što se samog zvuka tiče, uz 40 watni sustav Class D pojačala, ova mala naprava odaje dojam moćne i efikasne amplifikacije. Kao i skoro svaki slični uređaj iLoud se ponosi mogućnošću reprodukcije frekvencija od 50-20.000 Hz, što je kao i uvijek optimistična objava proizvođača, jer se ispod 200 Hz osjeća očiti nesrazmjer amplifikacije i mogućnosti samog uređaja. No, to i nije iznenađujuće za zvučnik s veličinom membrane bas-srednjotonca od 3 incha! Doduše, ovdje su ugrađene dvije takve zvučničke jedince.

iLoud playing irig keys web

Čistoća zvuka u višem spektru je zavidna i puno bolja od uređaja slične klase koje smo imali prilike testirati. Ova cjenovno srednja varijanta zadire u sonične mogućnosti većih, razvikanijih brendova, zadržavajući kvalitetu dostatnom za referencu ali naravno ne i za pravo studijsko miksanje, za što unatoč iLoudovim odlikama, biramo svoje studijske monitore. iLoud postiže kristalnu čistoću zvuka koja se na momente čini i naglašena - zamućenosti jednostavno nema. Pri visokofrekventnim tonovima, npr. udarcima činela osjeća se "tankoća" koja zvuk čini na uho "čistim" no i pomalo slabašnim, u odnosu na sveukupnu glasnoću kojom ovaj uređaj može tutnjati. No, to su već nijanse i zanovijetanja ako se uzmu u obzir veličina membrane i njegova primarna namjena.

TEST IK Multimedia iLoud tablicaOno što naši studijski monitori ne mogu a iLoud može je potpuno bežična svirka, npr. na cesti. iLoud ima ugrađenu (fiksnu) bateriju koja pri najvećim glasnoćama traje cca 3 sata, a pri umjerenoj glasnoći i do 10 sati. Ovaj odlični dodatak mogao bi osigurati da uskoro sve češće srećemo muzičare kako na ulici sviraju na iLoud-u umjesto na malim Rolandovim Microcube-ovima.

Možda upravo odlika iLoud-a koja nas je najviše razveselila - Bluetooth spajanje - je i najslabija karika ovog zanimljivog uređaja: Bluetooth veza puca već pri udaljenosti od 5 metara, ponekad se u tišini može čuti "zavijanje" i pucketanje koje je već tradicionalno za zvučnike s Bluetooth vezom.

S iLoud-om će biti zadovoljni svi koji traže uređaj te klase a cjenovno im je prihvatljiv, jer je zvuk neproporcionalno glasan i čist uzevši u obzir iLoud-ovu veličinu. Isto tako, glazbenici kojima je potreban prijenosni i fizički izdržljiv referentni razglas, mogli bi uz iLoud provesti zadovoljne i korisne sate.

INFO: www.ikmultimedia.com