TEST: Samsung Level Over

Ponedjeljak, 05.10.2015. 07:07 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 96 Godina: 2015

Tvrtka Samsung je južno korejski div koji proizvodi sve što možete zamisliti, primjerice brodove, tešku mehanizaciju, medicinsku opremu, a nama je najpoznatiji, naravno, kao proizvođač vrhunskih televizora i mobitela. Nedavno je Samsung odlučio proširiti svoju ponudu potrošačke elektronike s novim modelima slušalica koje mogu konkurirati kvalitetom i izgledom drugim, već renomiranim proizvođačima slušalica.

Njihov potez je vrlo razumljiv budući da to tržište konstantno raste i sve više korisnika sluša muziku gotovo isključivo preko pametnih telefona.

Samsung je napravio seriju proizvoda Level, koja uključuje troje slušalica i zvučnik. Sve modele karakterizira visokotehnološki pristup. Na test smo dobili najveći model slušalica, Level Over. Napraviti nešto posebno u svijetu slušalica nije jednostavno budući da osnovni koncepti rada slušalica nisu promijenjeni gotovo nimalo već desetljećima. Nove tehnologije svakako mogu pridonijeti boljem zvuku, ali i uvelike poboljšati korisničko iskustvo. Upravo je korisničko iskustvo područje u kojemu je Samsung napravio najveći pomak s Level Over slušalicama.

Samsung LevelOn White

Samsung Level Over su velike slušalice koje u potpunosti pokrivaju uši. Izrada je iznimno kvalitetna, plastični dijelovi su čvrsti, a umjetna koža vrlo mekana i udobna. Općenito dizajn slušalica je vrlo čist i jednostavan. No iza jednostavne vanjštine krije se vrhunac trenutne potrošačke elektronike.

Krenimo redom. Level Over ima ugrađeno aktivno poništavanje buke iz okoline, mogućnost spajanja na uređaje putem Bluetooth 3.0 protokola i, ono najzanimljivije, touchpad na desnoj strani slušalice pomoću kojeg možemo kontrolirati glasnoću i prebacivanje zapisa u playlistama. Baterija traje otprilike 15 sati ako se koristi Bluetooth i aktivno poništavanje buke, a puni se kao i mobitel putem klasičnog micro USB konektora. Ugrađena zvučnička jedinica promjera je 50 mm, a impedancija je vrlo razumnih 41 Ohm, ako koristite klasični analogni spoj s 3.5 mm banana priključkom. U praksi, taj podatak nam govori da ih možete koristiti bez problema s manjim MP3 playerima i mobitelima.

Korištenje ovih slušalica je vrlo jednostavno i intuitivno. Touchpad radi izvrsno i vrlo se je lagano naviknuti na njega, čak do to mjere da pri korištenju drugih slušalica postaje čudno što one nemaju takve kontrole. Aktivno poništavanje buke radi vrlo dobro. Uvijek kod takvih sustava ostaje pitanje koliko ono utječe na kvalitetu zvuka, uglavnom što je bolje stišavanje vanjske buke to ono ima veći utjecaj na reprodukciju signala. Samsung je tu našao prilično dobar omjer. Na primjer, u uredskim uvjetima vrlo efikasno će utišati radio koji svira u pozadini i zujanje računala, no glas kolege do vas ipak čete ćuti, ali bitno tiše.

Samsung Level

Kontrola osnovnih funkcija na dodir slušalica

Zvuk ovih slušalica u velikoj mjeri ovisi o odabiru ulaza i aktivaciji stišavanja pozadinske buke. Bez obzira na to što prijenos Bluetoothom nije uvijek najbolja opcija za slušanje glazbe Samsung je napravio dobar posao. Bas područje je vrlo čvrsto i duboko, detalja u visokom dijelu spektra ima dovoljno. Srednji dio spektra je prilično neutralan, što je vrlo očito pri slušanju vokalnih izvedbi. Ove slušalice unose minimalno koloracija u zvuk i vrlo jasno ćete čuti koliko je stvarno snimljeni materijal kvalitetan.

Izolacije od vanjske buke, naravno, je odlična, tako da slušač ima dojam da je upravo u onakvom prostoru poput onog u kojem je snimljen glazbeni materijal. Pri slušanju glazbe putem klasičnog analognog kabla i s klasičnog Hi-Fi pojačala za slušalice zvuk je očekivano ipak nešto bolji. Pozornica je veća i pozicije instrumenata su jasnije, a srednji dio spektra je dobio ponešto na toplini.

Zaključak
Samsung Level tablicaSamsung Level Over je svakako vrlo zanimljiv proizvod koji ima svoju specifičnu nišu na tržištu. Najbolja strana ovih slušalica je svestranost i lakoća korištenja.

Touchpad je stvarno izvrsno rješenje za upravljanje glazbenim materijalom i njegovo korištenje je vrlo prirodno.

Vrijednost aktivnog poništavanja buke u uredskom prostoru tek shvatite nakon što se vratite na svoje stare slušalice koje to nemaju. Na običnim slušalicama u većini uredskih prostora zbog okolne buke tiho slušanje glazbe zapravo nije moguće.

Zvuk ovih slušalica je vrlo dobar i neutralan. Naravno, za iste novce možete dobiti i nešto bolji zvuk kod nekoliko konkurentskih proizvođača, ali sigurno nećete dobiti ovako cjelovit i razrađen paket.