TEST: Sennheiser HD 558

Nedjelja, 29.12.2013. 14:38 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 92 Godina: 2013

Sennheiser nije potrebno posebno predstavljati , radi se o jednom od najvećih i najutjecajnih proizvođača slušalica već više od pola stoljeća. Njihov spektar proizvoda je iznimno širok po tipovima proizvoda tako i cijenama. Većina ljubitelja dobrog zvuka se u nekom trenutku susrela sa njihovim slušalicama. Model  HD 588 pripada višem cjenovnom razredu Sennheiser slušalica u koje je ugrađeno mnoštvo patentiranih tehnologija koje Sennheiser čine ono što je. 

Unutar njihove podjele proizvoda HD 588 spada u audiofilske slušalice za korištenje doma. Slušalice su velike i prekrivaju u potpunosti uho te vrlo udobno sjedaju na glavu. Spužve iznad jedinica su presvučene vrlo mekanom tkaninom koja ne smeta i nakon višesatnog slušanja. Slušalice su napravljene od tvrde plastike te svojim izgledom zapravo baš i ne odaju dojam o kojoj kategoriji proizvoda se radi. Otvorenog tipa su što znači da ne izoliraju zvuk okoline, zato i njihova namjena je slušanju doma, a ne u javnom prijevozu.

Otvoreni tip slušalica često ima prednosti u reprodukciji prostora naspram zatvorenog tipa.  U slušalice su ugrađene jedinice impedance od 50Ohma i osjetljivosti od 112dB što je nešto više od uobičajenog tako da su veće opterećenje za prosječni mp3 player. Masa slušalica je ugodnih 294g, dovoljno nisko za duga ugodna slušanja. Ugrađeni kabl je prilično dugačak (3.2m) i dolazi sa 6.3mm stereo bananom, ali u paketu dolazi i adapter na 3.5mm.

Zvuk

Prva stvar koja je došla do izražaja na slušnom testu je velika pozornica koju reproduciraju ove slušalice. HD558 osim što reproduciraju veliku pozornicu odaju dojam da je ona udaljena od slušača te tako povećavaju koncertni ugođaj. Pri slušanju jazz pijanistice i vokalistice, Diane Krall, zvuk je bio nešto tamnijeg karaktera sa naglašenijim srednjim dijelom spektra što je činilo da glas zvuči punije i nešto većeg volumena. Informacija ima nešto više u srednjem dijelu spektra nego u visokom naspram nekih konkurentskih slušalica.

hd558 2

Na sljedećem testnom materijalu, Trickyevom albumu False Idols, došlo je do izražaja duboko bas područje koje je karakterno usklađeno sa ostatkom spektra. Beatovi su reproducirani toplo i vrlo duboko. Za kraj testa poslužila je snimka simfonijskog orkestra. Sennheiser HD 558 se snašao jako dobro sa tim materijalom prvenstveno radi velike pozornice koje su ove slušalice sposobne reproducirati. Količina detalja u srednjem dijelu spektra je odlična, a visokom dijelu spektra dobra. Pri reprodukciji udaraca timpana dubina je dolična, ali bi dobro došlo malo više čvrstoće.

Zaključak

Sennheiser HD 558 su slušalice koji pružaju ulazak u svijet ozbiljnog zvuka za razumnu cijenu. Ukoliko ih se upari sa malo snažnijim izvorom zvuka, a to bi bio bilo kakav uređaj koji ima vlastito napajanje iz njih se može dobiti jako puno. Također njihov karakter zvuka, a i fizička izrada čini ih ugodnim za slušanje na duge staze. Njihova kvaliteta izrade daje dojam kako bi mogle služiti godinama.

KARAKTERISTIKE
Masa: 294 g
Impedancija: 50 Ohma
Osjetljivost: 112dB
Cijena: 1.489,00 kn
INFO: www.bojezvuka.hr