TEST: AKG k551

Srijeda, 27.11.2013. 12:32 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 92 Godina: 2013

AKG je ljubiteljima dobrog zvuka poznat kao proizvođač vrlo kvalitetnih slušalica, a profesionalcima u audio industriji je poznat i po kvalitetnim mikrofonima. AKG je osnovan davne 1947. godine i od tada prilično uspješno posluje i razvija nove modele slušalica i mikrofona.

Današnja ponuda slušalica je iznimno široka i po cijeni i po namjeni. Od malih slušalica namijenjenih spajanju na mobilne izvore zvuka do velikih studijskih slušalica za koje je potrebno posebno pretpojačalo za slušalice. Za ovaj broj smo testirali model K551, koji se nalazi na pola puta između te dvije kategorije.

K551 su relativno velike slušalice iznimno kvalitetne izrade. Nosač i kućište jedinica su napravljene od metala, a spužve su presvučene mekanom kožom. Premda su slušalice velike nisu teške (305g) i pokazalo se kako su iznimno udobne za nošenje čak i osam sati bez skidanja. Zbog svoje veličine slušalice u potpunosti preklapaju uši što u kombinaciji sa zatvorenim dizajnom kućišta odlično izolira vanjsku buku. Ugrađene zvučne jedinice su očekivano velike i promjera su 50mm.

image 72585 85 v4Pokazalo se da slušalice nisu veliko opterećenje za pretpojačalo zbog impedance od 32Ohma i osjetljivosti od 114dB. Najuočljivija razlika u odnosnu na stariju, k550, verziju ovih slušalica je u tome što su na kabel dodali mikrofon i daljinski upravljač za pametne telefone.

Daljinski u potpunosti funkcionira s Apple uređajima, a djelomično s Android uređajima. Dobiveni kabel nije dugačak (1,1m), što ovisno o primarnom izvoru zvuka i mjestu korištenja može biti dobro ili loše.

S obzirom na kvalitetu izrade i pozornost koja je dana detaljima šteta je što kabel nije izmjenjiv kao što je slučaj kod nekih drugih AKG modela.

Zvuk

Za početak testa korišten je korišten posljednji album Diane Krall. K551 već pri prvi taktovima otkriva kako se radi o slušalicama nešto svjetlijeg karaktera koji pružaju vrlo brzu i preciznu zvučnu sliku s mnoštvom detalja.Prostor koje su slušalice reproducirale vrlo je velik i jasno definiran te postoji osjećaj odmaka od prve crte pozornice.

Visoki i srednji dio spektra je timbralno vrlo korektno reproduciran s minimalnim uplivom samih slušalica u materijal koji se sluša. Vokal ima sasvim dovoljno volumena i jasno je pozicioniran u prostoru. Pri prelasku na kompleksniji simfonijski materijal AKG pokazuje koliko detalja je zapravo sposoban prenijeti.

Bas područje pri udarcima timpana, s obzirom na samo veličinu slušalica i ne ide toliko duboko, ali je zato usklađeno s ostatkom spektra i iznimno je brzo i čvrsto.

Sličan dojam se pokazao slušajući trip-hop album Trickya, gdje su neki konkurenti reproducirali dublji bas, ali s druge strane puno manje definiran i nisu mogli parirati po pitanju preciznosti, detalja i brzine.

Zaključak

AKG K551 su slušalice koje bi se moglo opisati kao nježni divovi. Lagane su i udobne za nositi na glavi, zvuk je iznimno brz detaljan i precizan te nisu težak teret za izvor zvuka. Premda je na kabel ugrađen daljinski za pametne telefone, oni nikad neće uspjeti iskoristiti sve potencijale ovih slušalice jer one svojim zvukovnim mogućnostima daleko iznad takvih uređaja.

Već mali DAC s ugrađenim pretpojačalom za slušalice čini čuda u zvuku i daje pravi dojam koliko su ove slušalice sposobne. AKG K551 je svakako zanimljiv izbor ako tražite slušalice ove klase, pogotovo ako vam je bitna izolacija od okoline.

KARAKTERISTIKE
Masa: 305g
Impedancija: 32 Ohma
Osjetljivost: 114dB
Cijena: 1.860 kn
INFO: Media audio, www.mediaaudio.hr