TEST: CAT B10 i B25 mobiteli

Nedjelja, 30.06.2013. 16:10 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Caterpillar, poznat po svojim strojevima i radnoj i civilnoj obući i odjeći, odlučio je uploviti u svijet mobilne telefonije, a kao rezultat dobili smo CAT phones brand. U Hrvatskoj je distribuciju za CAT phones preuzeo SE-MARK i u svoju ponudu uvrstio B10 smartphone uređaj i B25 mobilni uređaj.

Oba uređaja su čvrstog i robusnog dizajna, dual-sim, a posjeduju i IP67 certifikat, što znači da su vodootporni i otporni na prašinu. I dok je B10 otporan na pad s visine od 1,5 metra, B25 je otporan na pad s visine 2 metra te na pritisak do 1000 kilograma.

B10 je, gledano sa softverske strane, standardni Android smartphone kojeg pokreće Android 2.3.5 Ginger Bread, koji je i godinu dana nakon izlaska Jelly Bean (4.1-4.x) verzije Androida i dalje najrasprostranjeniji Android operativni sustav, a po mnogima najbolji i najstabilniji Android. Dolazi sa standardnim predinstaliranim Google aplikacijama (Google Play, YouTube, Google Search, Google Maps,...), ali i s predinstaliranim CAT aplikacijama za pristup CAT katalogu dijelova, korisničkoj podršci za CAT proizvode, a tu je i CAT Toolbox s daljinomjerom, libelom i kalkulatorom. Vrlo pažljiv detalj je pozivna melodija koja je zapravo zvuk paljenja Caterpillar stroja.

b10

Zaslon je 3.2 inčni Asahi Strengthened Glass, koji je vrlo velika konkurencija nešto poznatijem Gorilla Glass-u. Kamere su 5 MP (stražnja) i 1.3 MP (prednja). Hardware u principu nije vrijedan spomena, ali savršeno odrađuje svoj posao.

Ukupno gledano, ovo nije najbrži, hardverski najjači, a mnogima sigurno ni najljepši smartphone. Ali sigurno je najizdržljiviji smartphone dosada i vjerojatno jedini kod kojeg se nećete brinuti kad vam padne na pod ili u vodu.

CAT B25 je standardni mobitel, osim što to ipak nije. Kao što smo već rekli, ima IP67 certifikat, a zbog izostanka touchscreena još je izdržljiviji od svog pametnog brata.

Zaslon je veličine 2 inča, što je sasvim dovoljno za ovakav tip mobitela, kamera je 2 MP, a dolazi s flash-light baterijom.

Mobitel je idealan ne samo za građevinske radnike nego i za avanturiste, planinare i sve koji se bave nekim ekstremnim aktivnostima, ali najveća mana mu je nedostatak GPS-a s kojim bi ovaj mobitel bio savršen izbor za puno više korisnika.

b25

Oba uređaja dolaze s punjačem/USB kabelom, hands free slušalicama, vezicom s karabinom, kompasom i ključem za otvaranje poklopca baterije, a B10 dolazi i s rezervnim poklopcima otvora za punjenje/USB-a i slušalicama.

KARAKTERISTIKE
Model: CAT B10
OS: 
Android 2.3.5
Display 
3.2”- Asahi Strengthened Glass, osjetljiv na dodir
Povezivost: 
3G, WiFi
GPS prijemnik: 
DA
Kamera:
5MP
Prednja kamera:
1.3MP
Memorija:
Micro SD up to 32GB
Baterija:
1900mAh
Boja: 
crna
Aplikacije:
Android Market,YouTube, Google Talk, Google Search, Google Mail, Google Maps, Google Latitude, E-Compass, Web Browser, Weather, Clock, Gallery
Sadržaj kutije:
Mobitel, baterija, punjač/USB kabel, hands free slušalice, vezica s karabinom, kompasom i ključem za otvaranje poklopca baterije, rezervni poklopci otvora za punjenje/USB i slušalice, upute, jamstveni list
Preporučena MPC:
2.559,00 kn
Model: CAT B25
Format:
Bar
Povezivost:
GSM 850/900/1800/1900, GPRS EDGE Class 12
GPS prijemnik: 
NE
Display: 
2.0”
Kamera:
2.0MP
Ostalo:  
MP3 player, flash-light baterija
Memorija:  
Micro SD up to 8GB
Baterija:
1300mAh
Boja:
crna
Bluetooth: 
Da
Sadržaj kutije: 
Mobitel, baterija, punjač/USB kabel, hands free slušalice, vezica s karabinom, kompasom i ključem za otvaranje poklopca baterije, upute, jamstveni list
Preporučena MPC:
949,00 kn
INFO:  www.se-mark.hr