TEST: Focal Spirit One

Petak, 22.03.2013. 10:08 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 90 Godina: 2012

Slušalice danas imaju veliku ulogu u modnom i osobnom izričaju njihovih vlasnika.  Ako pogledamo u ne tako davnu prošlost, slušalice su bile pretežno od crne plastike te ih se moglo razlikovati jedino po veličini.

Danas niče sve više i više proizvođača koji svoju prodajnu strategiju temelje na samom izgledu slušalica, a kao podrška te za povećanje kredibiliteta im služe različiti glazbenici ili sportaši koji iste i nose.

Tako je audio svijet, uz dugogodišnje, renomirane proizvođače slušalica, postao bogatiji za nove kao što su Beats by Dr. Dre, SMS audio by 50, SOL Republic, itd., čije proizvode možemo naći na glavi ili oko vrata mnogih poznatih sportaša ili pop glazbenika.

Kada se pojavi novi proizvođač slušalica, mnogo je lakše vjerovati da će proizvesti kvalitetan proizvod ukoliko se njegov kredibilitet ne temelji na osobama koje taj proizvod koriste već na iskustvu u proizvodnji sličnih komponenti. Takav je slučaj kod Focala, renomiranog francuskog proizvođača zvučničkih kutija, koji je nakon dvije godine razvitka predstavio svoje prve slušalice, Spirit one, namijenjene ljudima u pokretu.

Uzimajući u obzir daljinski upravljač na kabelu Spirit One slušalica, kojime se može kontrolirati Appleovi uređaji, postaje jasno namjena Focalovih slušalica; ljudi u pokretu, idealno, s Appleovim uređajem u džepu.
Focal je napravio slušalice zatvorenog tipa koje idu oko uha te ih je moguće preklopiti radi lakšeg odlaganja. Tijelo Spirit One slušalica je napravljeno od kombinacije aluminija, abs i gumirane plastike za koju se ne može sa sigurnošću tvrditi da se neće oguliti nakon nekog vremena korištenja.

Osim ovog pesimističnog stava prema gumiranoj plastici, konstrukciji slušalica se ne može uputiti niti jedna druga zamjerka. Slušalice djeluju čvrsto i pouzdano te savršeno prijanjaju uz uho zahvaljujući pomičnim zglobovima koji služe da se, u svakom trenu, slušalice nalaze u optimalnoj poziciji. Idealno pozicionirane, slušalice smanjuju vanjsku buku i preko 20 dB, što u praksi znači da će slušatelj biti lišen zvučnih informacija svijeta oko sebe, a do njegovih ušiju će dopirati jedino glazba. Odlična izolacijska svojstva dolaze nauštrb udobnosti, naime, spužvice nisu dovoljno velike da se uši udobno smjeste unutar njih, već ih cijelo vrijeme dotiču što nakon nekog vremena slušanja dovodi do nelagode.

Uz same slušalice dolazi pohvalno velik broj dodataka, kao što je čvrsta kutija za odlaganje slušalica, platnena vrećica iste namjene, 6.5mm priključak te priključak za korištenje u zrakoplovima, kratki produžni kabel s 3.5mm ženskim priključkom i glavni kabel s daljinskim upravljačem za Apple uređaje koji je presvučen tkaninom kako bi se što teže mogao zapetljati. Lijeva slušalica ima 3.5mm ženski priključak na kojeg se svi spomenuti kabeli spajaju. Zvučničke jedinice koriste neodimijske magnete, a membrana im je napravljena od kombinacije Mylara i titanija kako bi bile što lakše i čvršće.

Zvuk Spirit One slušalica prati Focalovu filozofiju koju nalazimo i u njihovim ostalim proizvodima; čist, artikuliran zvuk s prirodnim srednjetonskim područjem. Bas područje je jasno definirano, bez neprirodnih primjesa, jasno i čisto, iako u nekim trenutcima zna volumenom pobjeći ostatku spektra što je uočljivo u pjesmi Massive Attack "Pray for Rain". Kvaliteta srednjetonskog područje se najjasnije očituje kod vokalnih izvedaba, gdje možemo uživati u vjernoj reprodukciji punoj detalja, tako specifičnost glas Asafa Avidana u pjesmi Reckoning Song dolazi do punog izričaja, ispreplitanje između nazalnih dionica i dijelova gdje povuče iz pluća zvuči kao zanimljiva igra koja uvuče slušatelja duboko u pjesmu. Visokotonsko prodručje je živahno, ali pokazuje dozu neartikuliranosti.

Slušalice krasi jasna definirana separacija instrumenata i prikaz prostora, iako bi on mogao biti širi. Tako se u Oscar Brown Jr. "Brother Where are You" izvedbi uživo jasno može čuti publika u pozadini, kašalj, udaranje čaša, gospodin Brown koji se, nošen glazbom, pomiče u odnosu na mikrofon te prateći kvarter koji se nalazi desno od njega.

Focal je u prvom pokušaju proizveo dobro konstruirane, lijepe slušalice čije se kvalitete očituju i u dobrim zvučnim karakteristikama. Osim daljinskog upravljača za Appleove uređaje, najočitiji znak da je Focal imao na umu sparivanje ovih slušalica s iPhoneom/iPodom leži u tome što s tim uređajima zvuče bolje nego s drugima, kao da su prilagođene upravo njima. Možda se ne radi o najudobnijim slušalicama i koje imaju pokoji nedostatak u zvučnom odjelu, ali ipak, gledajući cjelokupnu sliku možemo reći da je Focal sa Spirit One slušalicama krenuo dobrim smjerom te da s pravom mogu biti ponosni na svoj prvijenac.

KARAKTERISTIKE
Masa: 225 g
Cijena: 1.599 kn
INFO: Dacco, tel.: 01/6185 512, www.dacco.hr

Galerija slika