Panasonic TX 32 LZD 85

Petak, 21.08.2009. 10:51 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 74 Godina: 2008

Ovaj Panasonic pokazuje, između ostalog, kvalitetu u segmentu koji je prilično šepao kod LCD tehnologije. Naime, na njegova 82 centimetra slika standardnih TV programa začuđujuće je kvalitetna

LCD TV-a s potpunom HD rezolucijom (1920 x 1080 piksela) sve je više na tržištu, pa čak i onih od 82 cm, što je dobra vijest za sve koji nemaju mjesta u stanu za velike dimenzije klasičnih TV ekrana. Panasonic je malo pričekao sa svojim izdanjem potpune integracije HD rezolucije na 82 cm LCD ekranu. Nakon ovog testa, možemo reći, s dobrim razlogom.

Osim izvedbe u 82 cm oznake TX 32 LZD 85, postoji i nešto veći model TX 37 LZD 85 s istim karakteristikama. Iako je trend što manjih „okvira“ oko LCD panela, Panasonic je ponudio upravo suprotno, debeli crni okvir, ali s posebno dizajniranim donjim dijelom ispod okvira u kojem su smješteni zvučnici. Uobičajene kontrole na LCD-u smještene su na desnom rubu, gumirane su pa je prašini potpuno onemogućen ulaz. Tu su i standardni A/V ulazni priključci, a ispod poklopca nalazi se i ulaz za SD karticu. Odostraga nalazimo uobičajeni set priključnica u ovoj klasi LCD-a: 2 SCART-a, 2 HDMI-a (još 1 se nalazi na desnom boku LCD-a), 1 komponentni video, stereo audio RCA izlaz i ulaz zvuka, D-SUB 15 pinski za računalo i 1 optički Tos link izlaz.

Panasonic je u ovaj LCD ugradio svoje najbolje tehnike poboljšanja slike, što je vjerojatno i razlog vremenskog kaskanja za konkurencijom u slučaju full HD LCD-a od 82 cm. Prije svega, tu je LCD panel koji koristi IPS-Alpha (In-Plane-Switching) matricu. IPS matrica je poznata po tome što omogućava da je kut gledanja potpuno nebitan. Široki kut od 178 stupnjeva po horizontali i vertikali omogućuje da intenzitet boja nikada ne pada i po tome je identičan klasičnim CRT ekranima. panasonic_tx_32_lzd_400.jpgTu su još dvije napredne tehnologije poboljšanja slike; 100Hz Motion Picture Pro 2 s Motion Focus i V-real PRO 3. 100Hz Motion Picture Pro 2 ubacuje međusličice između izvornih sličica, što stvara daleko jasniju sliku kod brzih pokreta. „Motion Focus“ dodatno pomaže kod brzih pokreta, a funkcionira tako da je pozadinsko osvjetljenje potpuno optimizirano u skladu sa sadržajem na ekranu. V-real PRO 3 ispravlja moguće gubitke finih nijansi i bogatih gradacija kod brzih scena, čime slika dobiva prirodniji izgled.
panasonic_tx_32_remote_200.jpg
Zbog vrlo velikog On screen grafičkog prikaza, lako se je snalaziti u izbornicima, koji su podijeljeni u tri različite cjeline: slika, zvuk i postavljanje. U izborniku „slika“, nalaze se već uobičajene tvorničke postavke, na primjer, izgled ekrana (Dinamičko, Normalno, Filmsko i Eko) ili ravnoteža boja, koja će svojom postavkom dati određeni izgled slike. Svaka postavka se može još naknadno podesiti prema osobnom ukusu i to za svaki ulazni video signal posebno.
Iako se za funkcije kontrasta, svjetlosti i boje nudi prilično velika „skala“ podešavanja, to nije slučaj i s oštrinom, koja ima samo 6 podjela, od jačeg prema slabijem. Za spomenuti je još funkciju 3D-Combo koja smanjuje razlijevanje linija i boja, te funkciju „redukcija smetnji“ (minimalno, srednje i maksimalno), koja otklanja moguće šumove u slici. Izbornik „zvuka“ nudi mnoštvo opcija, jedna od zanimljivijih je odabir udaljenosti LCD-a od stražnjeg zida. Zvuk može biti reproduciran kao simulirani surround koji proširuje klasični zvučni dojam i BBE ViVA. Ova posljednja postavka pruža vrlo jasan i čisti zvuk. Ako je LCD udaljen više od 30 cm od stražnjeg zida poželjno je uključiti posebnu funkciju koja će malo pojačati bas. Kako god se okrene, u Panasonicu su mislili na sve kako bi korisniku što bolje udovoljili u zvukovnom smislu. U trećem i zadnjem izborniku „Postavljanje“, nude se sva osnovna podešavanja LCD-a. Jedna od funkcija koja će možda biti potrebna u nekim slučajevima je funkcija „Overscan slike“. Pomoću nje je moguće sliku raširiti, ako se kojim slučajem dogodi da se na rubovima slike pojave šumovi ili se vidi kraj slike. U tome slučaju (uključenjem funkcije), neće se vidjeti sasvim mali dio reproduciranog video materijala, što je jedva primjetno.

Panasonicov LCD ne pati od problema sporog prebacivanja između TV programa ili nekih drugih funkcija. Kod istovremenog prikaza teleteksta i TV programa na ekranu, Panasonic koristi već njihovu poznatu nejednaku podjelu na dva dijela. Veći dio (lijevi dio ekrana) pripada TV programima, dok nešto manji i izduženi prikaz po vertikali (desni dio ekrana), pripada teletekstu. Na strani gdje je teletekst, moguće je mijenjati intenzitet osvjetljenja, a da se uopće ne naruši i intenzitet prikaza TV programa do njega. Odlično napravljena stvar.
Daljinski prati karakteristični Panasonic dizajn; numeričke tipke su vrlo velike, a još veće tipke za podešavanje izlazne razine zvuka i mijenjanja TV programa. U svakom pogledu dobro koncipirano i jednostavno za uporabu. Jedina zamjerka ide na račun premalenog kuta upravljivosti.
Uz LCD se dobiju i neki sitni dodaci, mekana krpica od filca s kojom se može obrisati prašina na LCD-u, a da ga se ne ogrebe. Tu je i CD s mnoštvom različitih jezičnih uputa za rukovanje LCD-om, uključujući i uputstva na hrvatskom jeziku.

Slika i zvuk

IPS ugrađena matrica u LCD-u je pokazivala prednost u prikazu slike u odnosu na ostale tehnologije izrade LCD-a. Bogatstvo i intenzitet boja bile su zaista impresivne. Rijetki modeli LCD-a prikazuju takvu raskoš boja, a oni koji ih imaju, ne pripadaju u klasu ekrana od 82 cm. Ipak, crvena je boja malo dominantnija u odnosu na ostale boje i šteta je što LCD nema dodatna fina podešavanja RGB-a, s čime bi se ovo moglo potpuno eliminirati. Interesantno je da takvo RGB podešavanje postoji kod priključenja PC-a na analogni PC RGB ulaz. Kod prikaza različitih nijansi na crno/bijeloj skali testnog DVD diska, LCD nije imao savršenu kristalnost i čistoću, iako su sve nijanse bile vidljive. To je nešto na čemu će u budućnosti Panasonic morati dodatno poraditi. Najbolja karakteristika ovog modela je odličan prikaz standardnih TV programa. Pokušavajući dodatno „pokvariti“ sliku, kako bi LCD imao puno posla za njezino ispravno prikazivanje, pustio sam VCR snimku u LP modu. Iznenađenju nije bilo kraja, odličan prikaz takvog materijala, s malo šuma u slici. Na ovom testu inače „padaju“ gotovo svi LCD-i. Nekog trzanja kod brzih pokreta gotovo da nema, pa je jasno da 100Hz Motion Picture Pro 2 tehnologija vrlo dobro obavlja svoj zadatak. Kod Blu-raya i potpune HD rezolucije i situacija na crnom/bijelom prikazu dodatno se popravila. Prikaz crne boje je također jako dobar. Probijanja pozadinskog osvjetljenja lampi na cijeloj površini ekrana, nije uopće bilo vidljivo, pa je iz tog razloga crna boja toliko dobra. Čisti i precizni zvukovi, koji se uz neke funkcije dodatno mogu proširiti i glumiti surround scenu, još su jedna pozitivna odlika ovog TV-a. BBE ViVA funkcija je svakako interesantna, te daje najbolje zvučne rezultate.

Zaključak

Panasonicov LCD TX 32 LZD 85 je trenutačno jedan od najboljih „spojeva“ svih mogućih dodatnih poboljšanja slike na 82 cm LCD-u s potpunom HD rezolucijom. Odličan prikaz svih standardnih video rezolucija (TV programi, VCR snimke) se dosad rijetko viđao na ovakvim uređajima. Kad tome dodamo vrhunsku sliku s DVD-a kao i na HD rezoluciji preko Blu-ray uređaja, ovaj Panasonic se nameće kao pravi odabir za sve korisnike koji zbog malog prostora ne mogu smjestiti LCD-e veće od 82 cm.


+
-prikaz boja
-potpuna HD rezolucija panela
-analogni i digitalni TV prijamnik
-100Hz Motion Picture Pro 2
-brzina mijenjanja TV postaja
-odličan prikaz standardne TV i HDTV rezolucije
-malo zagrijavanje panela
-
-mali kut upravljivosti daljinskog upravljača
-nešto više crvene boje u slici

OCJENA
Slika
4,5 / 5
Zvuk
4 / 5
Opremljenost
5 / 5
Priključci
5 / 5
Daljinski upravljač
4,5 / 5
Jednostavnost upravljanja
4,5 / 5


KARAKTERISTIKE:
Proizvođač
Panasonic
Tip
TX 32 LZD 85
Cijena
8.200,00 kn
INFO: www.panasonic.hr


A/V priključci
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz
1
HDMI ulaz
3
Euro AV SCART (RGB) 2
S-VHS
1
Kompozitni video
1
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 2/1
2 / 1
Audio L/R 3,5 mm
-
Slušalice
1
USB
-
Utor za memorijske kartice
-
Analogni RGB PC (15 pin D)
1
RS-232
-
Optički digitalni izlaz
1
Common interface
1
Antenski priključak
1