TEST: Philips 55OLED903

Ponedjeljak, 25.03.2019. 22:03 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 108 Godina: 2018

Popularnost Philips televizora među kupcima na našim prostorima je neupitna i njihova lojalnost traje još iz prošlih vremena dok su TV tržištem dominirale katodne cijevi (CRT).

Zadržavanje svoje odlične pozicije na tržištu su osigurali, osim s kvalitetom ponudom, i uvođenjem jedinstvenog Ambilight pozadinskog osvjetljenja po čemu su Philips televizori jedinstveni i prepoznatljivi u svijetu. Vrlo važan iskorak u njihovoj ponudi televizora za 2018/2019 godinu je udruživanje snaga s renomiranim britanskim proizvođača zvučnika Bowers & Wilkins na zajedničkoj izradi zvučničkog sustava koji će se ugrađivati u njihovu premium seriju OLED televizora. Ova vijest je snažno odjeknula u javnosti i izazvala interes kupaca ali i konkurencije. Poznato je da su zadnjih godina televizori sve tanji i tanji, što je vizualno privlačno u modernim interijerima, ali je pogubno za kvalitetnu reprodukciju zvuka zbog nemogućnosti smještaja primjerenih zvučničkih jedinica u samo kućište Kakvi su rezultati ove suradnje Philipsa i Bowersa i nas je jako zainteresirala pa smo na test uzeli OLED serije 903 u dimenziji ekrana od 55 inča (140 cm).

 

Opis

Philips je za matricu ekrana odabrao OLED koji za razliku od klasičnih LCD panela ima puno prednosti. Svaki pojedini piksel na OLED-u može preuzeti bilo koju željenu razinu svjetline zbog čega su moguće vrlo visoke vrijednosti kontrasta, širi kutovi gledanja bez imalo pada kontrasta slike, te vrlo čista i prirodna reprodukcija boja. Osim toga, nije potrebna nikakvo zasebno pozadinsko osvjetljenje kao kod LCD-a, pa svaki OLED piksel može biti potpuno isključen, te je na tome malom dijelu ekrana moguće dobiti potpuno crnu boju.

Philips OLED 903 koristi jedan od najnovijih OLED panela, što znači da može osigurati još veću svjetlinu od njihovih prethodnih OLED modela. Osim OLED TV panela, Philips je na ovom modelu htio podići kvalitetu zvuka na jedan novi, viši nivo. Udruživši se s poznatim i svjetski priznatim proizvođačem zvučnika Bowers & Wilkins, zajedno su se uhvatili rješavanja uvijek prisutnog problema nedovoljno kvalitetnog zvuka s TV-a ravnog zaslona, te ugradili vrlo kvalitetan integrirani zvučnički sustav o kojem ćemo nešto više reći nešto kasnije.

Philips 65OLED903 soundbar detalj web

Kao i većina OLED TV-a na tržištu i Philipsov OLED 903 donosi minimalistički izgled, s brušenom metalnom završnom obradom. Sama ploča OLED-a je tanka jedva 4 mm-a, a zadebljan je samo dio sa stražnje strane u kojoj je smještena elektronika televizora. Kao što smo već spomenuli ispod OLED ekrana je ugrađen vrlo kvalitetni Bowers & Wilkins zvučnički sustav prikriven akustično prozirnim tamno sivim platnom. Ova konfiguracija zvučnika isporučuju čak 50W snage u 2.1-kanalnoj konfiguraciji putem dva visokotonaca s kupolama od titana, te dva srednjotonska zvučnika. Na stražnjoj strani televizora dodatno se nalaze dva pasivna radijatorska zvučnika i jedan dubokotonski zvučnik, koji bitno pospješuju reprodukciju bas frekvencija.

Cijeli 55OLED903 TV sjedi na dvije vrlo stabilne, uske metalne noge koje su gotovo nevidljive s prednjeg položaja za gledanje i dobro se uklapaju u cijelu Philipsovu koncepciju dizajna za ovaj TV. Sa stražnje strane Philips i na ovom modelu OLED-a koristi originalno i poznato Ambilight osvjetljenje koje je ovdje postavljeno na tri strane (lijevo/desno i na gornjoj stražnjoj strani). Na lijevoj i desnoj strani koriste po 7 LED dioda (ukupno 14) dok je na gornjoj strani niz od 23 LED diode. Ovakav raspored očigledno pospješuje osvjetljenje stražnjeg zida te pospješuje tonsku i pozicijsku točnost boja. U kombinaciji s Philipsovim sustavom pametne kuće Hue (dodatne LED žarulje), boja se može proširiti i na cijeli dnevni boravak.

philips 55oled903 oled tv otraga 1

 

Od priključaka postoje četiri HDMI-a (s HDCP 2.2 podrškom), ali samo dva HDMI-a podržavaju potpuni 4K HDR do 60Hz, dok ostala dva podržavaju 4K HDR do 30fps-a. Tu su i uobičajeni žičani LAN priključak i dva USB priključka. USB priključci nisu samo za reprodukciju vanjskih AV materijala, već služe i za snimanje trenutnog TV programa, što je uvijek poželjna opcija na TV-u (za to je potrebno uvijek imati priključeni HDD tvrdi disk). Uz Wi-Fi bežičnu mrežu tu je i Bluetooth koji se nažalost može koristiti samo za bežične tipkovnice (i daljinski), ali ne i za prijenos zvuka.

Philipsov OLED 903 donosi sva najnovija poboljšanja na reprodukciji slike. To se prije svega odnosi na drugu generaciju P5 (Perfect Processing Engine) procesora, koja sada nudi dvostruko veću snagu nego prva generacija procesora. Ovaj procesor sliku obrađuje u pet zasebnih stupnjeva kako bi dobio maksimalnu kvalitetu: detekcija izvora, optimizacija samog izvora, boja, kontrast, te pokret i oštrina. Treba svakako spomenuti i Perfect Natural Reality funkciju koja za cilj ima poboljšati SDR sadržaj, gotovo u svim područjima, od smanjenja buke, poboljšanja detalja, te do glatkih pokreta. Sve ovo dodatno će pomoći reprodukciji HDR10, HDR10 + i HLG slikovnih sadržaja, čineći sliku još prirodnijom i čišćom, donoseći dinamičku, a ne statičku mapu tonova boja (iako još uvijek nedostaje podrška za Dolby Vision). Iz Philipsa tvrde da njegov OLED može dostići vrhunac osvjetljenja od čak 900-1000 Nita. Time je omogućeno postizanje bolje i prirodnije reprodukcije i zasićenosti boja, te se pokriva čak 99% takozvanog DCI spektra boja koji se koristi u digitalnim kinima.

Philipsov OLED 903 je opremljen nešto starijom verzijom Androida 7 Nougat, a u skorije vrijeme Philips je najavio i noviju verziju 7 Oreo ili Android 8.0 (prema nekim najavama to bi se trebalo dogoditi početkom 2019. godine). To će sigurno dodatno podignuti operativnost i rukovođenje svim mogućnostima ovog televizora. Samo upravljanje i podešavanje mnoštva funkcija na Philipsovom TV-u putem On screen grafike već smo vidjeli na prošlim Philipsovim serijama i tu nema nekih velikih promjena s obzirom da se radi o Android sučelju. Mnoštvo opcija podešavanja prvenstveno za sliku i Ambilight osvjetljenje će sigurno razveseliti sve napredne korisnike TV-a.

Za sliku su osim uobičajenih opcija kontrasta, boja, svjetline tu i napredne opcije, a spomenut ćemo samo neke: Perfect Natural Motion (uklanja podrhtavanje kod pokreta i uglađuje prikaz pokreta), Perfect Clear Motion (pruža doživljaj odlične oštrine pokreta i bolju razinu crne boje na slici), smanjenje šuma (filtrira i smanjuje šum na slici) MPEG smanjenje smetnji (MPEG opcija smanjenja smetnji izjednačava digitalne prijelaze na slici – dostupne četiri različite opcije podešavanja – velika korist kod reprodukcije starih DVD-a ili YouTube zapisa niske kvalitete), Gama (podešavanja nelinearne postavke za svjetlinu i kontrast slike), HDR (opcija poboljšanja HDR efekta - dostupno pet različitih opcije podešavanja), itd.. Kao i uvijek, treba paziti da se ne pretjera s nekim opcijama (npr. Perfect Natural Motion ili Perfect Clear Motion) i njihovim maksimalnim postavkama jer se tada mogu dobiti neočekivani negativni efekti na slici i izgubiti prirodnost izgleda slike.

Philips OLED 903 Front Ambilight

Trostrana Ambilight verzija osvjetljenja na ovom Philipsovom OLED-u daje prikaz slike još većom nego što je u stvarnosti. Korisnik svakako treba imati na umu da iza TV-a mora ostaviti barem malo slobodnog prostora kako bi ugođaj osvjetljenja došao do potpunog izražaja. Philips nudi zaista različite načine Ambilight osvjetljenja, od vrlo izražajnih pa do prilično opuštenih. Za one koji vole slušati i gledati video i muziku putem YouTubea (npr. spotove različitih glazbenih izvođača), Ambilight osvjetljenje može pratiti zvuk umjesto videa. Putem Netflixa, Amazona i YouTubea (VP9 podrška) moguće je gledati šaroliku ponudu 4K video materijala.

Ono sa čime smo imali ponekada problema je prepoznavanje vanjskih USB memorijskih i HDD diskova. U jednom trenutku oni su bez problema bili prepoznati, a nakon nekog vremena TV ih više nije vidio, niti prepoznao. Ovaj problem će vjerojatno biti riješen s novijom verzijom Androida ili firmwarea jer smo na testu imali prvi primjerak televizora koji je došao na naše tržište pa je za očekivati poneki bug u sustavu televizora. Instalirani multimedijalni player ipak nema takvu kvalitetu s kojom bismo bili u potpunosti zadovoljni (na nekim video materijalima reprodukcija je trzala), pa svakako preporučamo preuzimanja najboljeg multimedijalnog playera Kodi na Philipsov TV putem Interneta koji će svojom kvalitetom zadovoljiti i one najzahtjevnije korisnike.

 

Daljinski upravljači

Philips OLED903 dolazi s dva daljinska upravljača. Prvi, uobičajeni daljinski upravljač bit će jasan na prvi pogled svim korisnicima koji su imali prilike koristiti Philipsove daljinske upravljače. Philips kao i ostale tvrtke ne redizajnira tako često svoje daljinske upravljače. Ono što smo primijetili je da su funkcijske tipke dovoljno odvojene jedne od drugih (neće biti neželjenih pritiskanja funkcije koju ne želimo), a svakim pritiskom na njih čuje se jasan zvuk "puk", kako bismo bili sigurni da smo pritisnuli funkcijsku tipku. Sa stražnje strane daljinskog upravljača nalazi se puna QWERTY tipkovnica, što je jedan veliki plus. To je pravi izbor ako želite u potpunosti iskoristiti sve internetske mogućnosti ugrađenog web pretraživača, skoro kao i na normalnoj PC tipkovnici, a poslužit će jednostavnijim upravljanjem igranju Android igara na TV-u.

philips OLED903 daljinski

Drugi daljinski upravljač je zaista neobičan. Tanak i duguljastog oblika zaista će na prvi pogled privući svakog korisnika. Tu su samo najosnovnije funkcijske tipke, a za odabir bilo kojih kompliciranijih funkcija postoji mala dodirna površina veličine palca (mogućnost upravljanja u četiri smjera – lijevo, desno, gore i dolje). Pritiskom na tu dodirnu površinu čuje se jasan klik te s njom potvrđujemo određene odabrane naredbe. Ovo u praksi doista radi, ali ne onom glatkoćom kojom bismo htjeli jer ponekad nismo uspjeli pokrenuti neku funkciju. Ovaj daljinski također ima ugrađeni mikrofon koji radi putem Bluetootha. Trenutačno možete reći jednostavne naredbe TV-u ili čak davati naredbe svojim pametnim kućnim uređajima ako ih imate (npr. možete kontrolirati Philipsove Hue žarulje putem glasovnih naredbi). Vremenom i pojavom novih Android aplikacija ovaj daljinski upravljač može u budućnosti postati zaista interesantan i koristan u automatizaciji i jednostavnosti kontrole svih pametnih uređaja u kući.

 

Slika i zvuk

Philips 55OLED903 hifimedia ocjene

Od prvog trenutka slikovnog testa moglo se nazrijeti da su inženjeri dali svoj trenutačni tehnološki maksimum na ovom Philipsovom OLED-u.Prije svega treba istaknuti zaista impresivnu sliku standardne rezolucije s TV kanala na koju neće prigovor imati niti oni vrlo zahtjevni korisnici (poboljšani je algoritam za SDR-u-HDR - upscaling). Ugodna i "mekana" slika, te dobar spektar boja kod SD materijala, neće kod korisnika pobuditi nikakav osjećaj nelagode ili suznih očiju, čak i kod višesatnog gledanja TV-a. Bojali smo se da će kod pokretne rezolucije SD materijala ovaj TV ipak dati neželjene rezultate, ali ostali smo ugodno iznenađeni.

Druga generacija P5 procesora daje dovoljno snage da reprodukcija slike bude glatka, što smo vidjeli jedino na nekim skupljim modelima TV-a na našem testu. Naš standardni testni 2K i 4K video materijali također su pokazali svu nadmoć ovog novog Philipsovog OLED-a. Jaggies test pokazao je odličnu kontrolu rubova slike kod pokretne rezolucije i samo se na nekim dijelovima slike mogle su se razaznati valovite, a ne potpuno ravne crte rubova. Film resolution test je također dao vrlo dobre rezultate, gdje je samo na nekim uzorcima slike bilo vidljivo treperenje okomitih linija. Iznenađeni smo bili i odličnim smanjenjem buke na slici koje u ovom cjenovnom razredu TV-a nismo do sada vidjeli. Pravu raskoš slike je Philips pokazao na 4K snimkama. Veliki kontrast slike OLED-a dao je izrazito finu podjelu sjena na slici, te prirodnost boja (odličan prikaz crne boje), a sa kojom smo zaista bili i više nego zadovoljni. Materijali snimani u HDR-u dali su slici dodatni "polet" gdje su na jedan suptilan način boje dodatno istaknute, ali ne s nekim ekstremnim pretjerivanjem, kao što je to bilo vidljivo kod nekih drugih proizvođača TV-a. Možemo slobodno reći da su HDR materijali bili jedni od najboljih koje smo vidjeli i tu ide svaka pohvala ovom Philipsovom OLED-u.

Ovakvu dobru sliku neće pokvariti niti pogled s većim kutem gledanja jer OLED ne pati od gubljenja kontrasta kao većina LCD-a, što je u svakom slučaju idealno za obitelji koje uživaju gledajući televiziju zajedno.

Ugrađeni Bowers & Wilkins zvučnici pun su pogodak na ovom Philipsovom OLED televizoru. Na uobičajenim TV programima zvuk je bio vrlo čist i jasan s dovoljnom ekstenzijom bas frekvencija, što smo imali prilike čuti jedino na puno skupljim modelima OLED-a (npr. Panasonic TX-65EZ1002B). Ipak moramo istaknuti da će puni sjaj zvuka korisnici osjetiti tek s materijalima koji imaju u signalu stereo ili surround zvuk. Materijali s Interneta (npr. YouTubea) ili putem DVD/Blu-ray zvučat će stvarno dobro za jedan tako tanki TV. Visoki tonovi zvuče otvoreno, ljudski glasovi su savršeno jasni u srednjotonskom području, dok su bas frekvencije dovoljne duboke i jasne. Čak je dobro naznačen stereo prostor (zavisno od kvalitete samog materijala), dok će korisnik zvuk s TV-a doživjeti kao da dolazi iz samog ekrana, a ne zvučnika ispod njega, što je naš veliki plus ovom televizoru. Moramo istaknuti da je Philips sa ugradnjom Bowers & Wilkins zvučničkog sustava napravio vrlo uspješnu TV kombinaciju koju će svi njegovi korisnici znati cijeniti. Vjerujemo da će mnogim korisnicima ugrađeni sustav zvučnika biti potpuno dovoljan i da neće imati potrebe za dodatnim ozvučenje prostora u kojem se nalaze.

Zaključak

Na kraju testa možemo istaknuti da je mnogo razloga zašto bi netko prilikom kupnje trebao odabrati Philips 55OLED 903 nasuprot drugih televizora koji su trenutačno dostupni na tržištu. Spomenut ćemo samo neke: najnovija verzija OLED TV ekrana, Philipsova druga generacija video procesora P5, audio sustav Bowers & Wilkins, Ambilight osvjetljenje, itd.. Philipsova cijena od 16.999 kuna zaista nije velika s obzirom na sve njegove mogućnosti i kvalitete, te će uz sve nabrojano biti dodatan poticaj korisnicima da nipošto ne zaobiđu ovaj odličan model kod odluke o kupnji svojeg novog 4K televizora.

 

TEST Philips 55OLED903 hifimedia tablica 1