Ispiši ovu stranicu

TEST: Panasonic TX-65EZ1000E OLED TV

Ponedjeljak, 12.02.2018. 07:36 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: 103 Godina: 2017

Svima je već jasno da OLED tehnologija svojim odličnim slikovnim karakteristikama polako i sigurno zauzima svoje mjesto među TV uređajima. Iako još uvijek vrlo skupi, OLED TV-i nude neke karakteristike koje ne može dostići postojeća LCD tehnologija.

NAJBOLJI OLED TELEVIZOR

Piše: Dubravko Toplak

Tako svi renomirani proizvođači od ove godine u serijskoj proizvodnji nude svoje prestižne i skupe OLED TV-e. Iako je unatrag par godina tvrtka Panasonic najavljivala svoj OLED ekran (bio je samo predstavljen u demo varijanti) sada je konačno i to realizirano. Panasonic kao matricu OLED ekrana koristi LG ekran ali sve ostalo je djelo Panasonicovih inženjera i to se itekako moglo primijetiti na reproduciranoj slici. Na test smo dobili Panasonicov OLED TV oznake TX-65EZ1000E, a za sada se proizvodi samo u 165 cm (65 inc.) varijanti, a do kraja godine trebao bi se pojaviti i model u 195 cm (77 inc.) verziji. Panasonic TX-65EZ1000E svojim elegantnim i tankim dizajnom uklopiti će se u bilo koji moderan prostor.

Ono što ga izdvaja od većine ostalih TV na tržištu je ugrađeni soundbar (tzv. Dynamic Blade Speaker podešen je od strane Technicsa), koji se prostire cijelom dužinom TV-a, a odlično je ukomponiran u sam stalak. Kada se TV postavlja na zid soundbar je odvojiv, a u kompletu s TV-om dolaze i nosači za zid. U soundbar su ugrađena čak dva visokotonska, četiri srednjotonska i osam bas zvučnika, koji su još potpomognuti s pasivnim radijatorima, odnosno membranama, kako bi bas frekvencije bile što bolje reproducirane. Ukupna snaga soundbara je zavidnih 80 W (20 W x 2 + 20 W x 2), što je doprinijelo odličnom isporučenom zvuku. Panasonic je u TV ugradio novi OLED panel "Master HDR OLED", te je dodan i filtar koji smanjuje refleksije ambijentalnog osvjetljenja, čime se doprinosi jasnijoj slici kod gledanja TV-a prilikom danjeg svijetla.

panasonic ez1000 2 opt

TV koristi najnoviji HCX2 procesor za obradu slike, pa bi reproducirana slika trebala biti kao i u studiju Hoollywooda, a THX certifikat samo dodatno potvrđuje da bi krajnji rezultat trebao biti odličan. Stražnja strana OLED-a sadrži sve moguće AV priključke (npr. četiri HDMI 2.0b ulaza, svi kompatibilni s protokolom za zaštitu od kopiranja HDCP 2.2.). Dok se neki priključci nalaze bočno iza TV-a, neki su, na naše iznenađenje, stavljeni tako da "gledaju“ u zid što prouzrokuje uobičajeni problem nespretnog priključenja takvih priključaka (2 HDMI, 2 USB, digitalni optički izlaz i mrežni priključak priključka) kada se TV postavi na zid. Ovo se nikako nije smjelo dogoditi kod ovakvog prestižnog TV-a. TV podržava bežično Wi-Fi spajanje kao i Bluetooth za dodatnu tipkovnicu ili miša, što će dobro doći svim onima koji će puno koristiti Internet na TV-u.

Panasonic je na TX-65EZ1000E ugradio i novi razvijen sustav pametnog TV-a tzv. My Home Screen 2.0 . Poznato je da je Firefox zaustavio razvoj tog sustava, ali budući da je riječ o otvorenom sustavu, Panasonic se obavezao da će nastaviti podržavati tu pametnu platformu na svojim TV-ima. Novi My Home Screen 2.0 sustav donosi svega nekoliko novina u odnosu na prethodni sustav, a spomenuti ćemo samo promijenjeni Media Player koja podržava 4K HDR10 (na žalost ne reproducira DTS audio).

Snap1 1web
Pristup internetskim sadržajima

Snap2 web
Osnovni On screen izgled podešavanja parametara TV

Grafički izgled On screen izbornika je već poznat iz prijašnjih serija tako da tu nema nekih promjena. Kao što se i očekuje od ovakvog TV-a, slikovne opcije podešavanja slike su mnogobrojne, tako da će svi korisnici, čak i oni napredni, biti zadovoljni ponuđenim opcijama. Prema našem sudu i same tvorničke postavke slike za većinu korisnika će biti i više nego dobre, a oni koji sebe smatraju naprednim korisnicima imaju zaista mnoštvo opcija za podešavanje.

Slika 3 web
Odabir osnovnog izgleda slike na TV-u

Televizor je automatski postavljen na tvorničku opciju Normal, a uz uobičajeni način prikaza slike Dinamičko, Filmsko tu su posebni modovi slike: THX Cinema, THX Bright Room, True Cinema, Po mjeri i Profesional 1 /2. Od svih modova najviše nam se svidio Professional 1 ili 2 mod pri čemu je većina postavki već bila točno podešena, a sve naknadne funkcije obrade slike su bile isključene. Malo smo se ipak morali poigrati s nekim postavkama, pa smo kod podešavanja Gamma stavili vrijednosti na 2.4, te isključili Intelligent Frame Creation (IFC) funkciju.

Napredni korisnici mogu "zaroniti“ u mnoštvo detaljnih postavki balansa bijelog ili nijansiranja osnovnih boja, što može doprinijeti zaista vjernoj i prirodnoj slici ali također može sliku unazaditi, ako te postavke želite promijeniti bez nekog profesionalnog kalibratora slike.

Slika 4 web
Napredno upravljanje i podešavanje boja

Pri samom testiranju otkrili smo jedan neobičan negativan efekt. Priključivši HDD u USB priključak na TV-u, u pravilnim vremenskim razmacima između 7-10 minuta TV se zamrznuo, zablokirao, ugasio i sam uključio i tako ponovno u krug. Vrlo brzo smo otkrili da vanjski HDD disk iz nekog razloga zbunjuje TV, pa se on sam od sebe resetira. Interesantno je bilo što smo mogli satima gledati materijale s istog HDD-a ali kada se prebacilo na uobičajeni TV program postojao je navedeni problem. S USB memorijskim stickom taj problem se nije javljao. Svatko bi u tom trenutku pomislio da nešto nije bilo u redu s HDD-om ali s njega se mogu bez problema gledati i slušati svi AV materijali na Panasonicovom TV-u, a disk nije pokazivao nikakve probleme s bilo kojim prijašnjim testiranim TV-om osim s ovim Panasonicovim? Spomenuti problem će Panasonic sigurno popraviti u nadolazećim novim verzijama Firmwarea.

Uobičajeno je da u prestižnoj klasi TV-i dolaze s dva daljinska upravljača, pa tako i Panasonicu u tome ne zaostaje. Prvi je tradicionalni daljinski upravljač s atraktivnim brušenim metalnim završetkom, dugačkog i tankog oblika. Dobro leži u ruci i kvalitetne je izrade. Upravljanjem bilo kojim funkcijskim tipkama je vrlo ugodno, a pozadinsko osvijetljene tipki dodatni je plus ovom daljinskom upravljaču.

Drugi "Smart“ daljinski upravljač ima zakrivljen dizajn, "touchpad" za kretanje kursora po ekranu u četiri smjera, te znatno manje funkcijskih tipke i ima mogućnost upravljanja glasom. Manji daljinski upravljač može dobro poslužiti za brže kretanje po ekranu u aplikacijama ili za pisanje po virtualnoj tipkovnici. U praksi, taj drugi daljinski upravljač vrlo će rijetko tko od korisnika upotrebljavati, obzirom da prvi tradicionalni daljinski upravljač odlično obavlja svoju funkciju.

Panasonic 65EZ1000 room b manja

Slika i zvuk

Već od samog početka testa bili smo svjesni da Panasonicov prikaz slike do sada nismo imali prilike vidjeti na bilo kojem testiranom primjerku TV-a. Neovisno o kojoj se rezoluciji radi pa čak i SD rezoluciji, TV daje nevjerojatni prikaz slike. Prirodni dinamički raspon daje slici predivnu dubinsku perspektivu slike. Kombinacija čiste crne i odličan kontrast daju slici vrhunski izgled čak i u područjima sjena. Ukupan raspon boja je također odličan s finim prirodnim prikazom. HCX2 procesor s OLED ekranom je pridonio vrhunskoj reprodukciji slike na Panasonicov OLED TV modelu. Po prvi puta da slika niže rezolucije (SD) na ovako velikom ekranu (dijagonala od 165 cm) izgleda zaista odlično, te nemamo nikakvu zamjerku na SD sliku. Puni sjaj slike dolazi do izražaja u 4k rezoluciji i tu je OLED u suradnji s HCX2 procesorom napravio veliki iskorak u poboljšanju postojećih OLED slika u odnosu na druge proizvođače TV-a. U svim segmentima slika je bila odlična i ovo je sigurno referentna slika ispod koje jednostavno ne bi trebalo ići. Na žalost samo će velika cijena ovog TV onemogućiti korisnike da ga posjeduju u velikom broju.

Panasonic je ugradnjom soundbara u OLED TV napravio pravi potez. Zvučni rezultati su svakako impresivni donoseći široku i otvorenu prednju zvučnu pozornicu s dobrom stereo podjelom. Dijalozi su bili čisti i detaljni, a bas frekvencije su također dobro izražene. Moramo samo reći što smo više pojačavali izlaznu kontrolu zvuka, tako je sve više „rasla“ količina bas frekvencija, koja je na višim izlaznim razinama zaista impresivna. Pretjerate li s glasnoćom, zvučna slika može postati oštra u visokotonskom spektru. U svakom pogledu, velika većina korisnika biti će oduševljena zvukom koji daje Panasonicov OLED.

Zaključak

Panasonic je s OLED TV TX-65EZ1000E postavio jedan novi standard kojeg će teško moći pratiti ostali proizvođači TV-a. Neovisno u kojoj je rezoluciji reproducirana slika bila prikazana na ekranu, boja, kontrast, itd. bili su izuzetno dobri i do sada neviđeni na bilo kojem TV ekranu. Korisnici koji žele imati najbolje, ovo je trenutačno najbolji TV koji se može kupiti na tržištu. Iako Panasonic još može poraditi na nekim detaljima (npr. pokretna rezolucija i njezin prikaz kod brzih akcijskih filmskih scena), to će sigurno dotjerati do maksimuma u budućim OLED TV-a. Zvukovno TX-65EZ1000E daje također odlične rezultate u čemu mu pomaže dobro promišljeni ugrađeni soundbar. Jedino na jednu značajnu stvar korisnici se mogu požaliti kod ovog Panasonicovog TV-a, a to je njegova velika cijena od čak 56.999,00 kuna.

 TEST Panasonic TX 65EZ1000E ocjena

TEST Panasonic TX 65EZ1000E tablica

Vezani sadržaji