Ispiši ovu stranicu

TEST: Samsung QE65Q8CAMT - QLED TV

Nedjelja, 06.08.2017. 20:26 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 102 Godina: 2017

Samsung je, kao i uvijek do sada, vrlo promišljeno i decidirano krenuo u osvajanje tržišta svojim novim QLED televizorima. Na test nam je stigao njihov najbolji model iz serije 8, oznake QE65Q8CAMT, koji bi novim karakteristikama trebao pokazati svu novu "snagu".

Na prvi pogled, uređaj izgleda elegantno, profinjeno i s dozom posebnosti, koju mu daje zakrivljeni ekran od 165 centimetara. Rub kućišta TV-a napravljen je od aluminija, a cijela stražnja strana je pokrivena plastičnim pokrovom, također u srebrnoj boji. Spoj ekrana i kućišta napravljen je izuzetno dobro, gotovo savršeno, onako kako bi se to i očekivalo od ovakvog TV-a. Nosivi stalak u obliku obrnutog slova T je masivan i drži TV od 26,5 kg vrlo stabilno. Samsungovo rješenje priključivanja svih vanjskih AV uređaja s TV-om je i ovdje prisutno, a radi se o tzv. "One Connect". To je zasebna vanjska kutija sa svim AV priključcima i procesorima. Po prvi puta se ona s TV-om povezuje jednim vrlo tankim kabelom i to optičkim. Tako da se sada više neće moći prigovoriti "kvaliteti" kabela, jer optika ne gubi kvalitetu izvornog signala. One Connect je dobro opremljena svim potrebnim AV priključcima: četiri HDMI 2.0 priključka, tri USB i integrirani WiFi, mrežni priključak, itd.. Jedina stvar koja bi mogla zasmetati korisnike ovog TV-a je ta da nema klasičnog priključka za slušalice. Kao i kod vrhunskih modela iz 2016. godine i ovaj Samsungov model može se povezati isključivo s Bluetooth slušalicama.

Samsung QE65Q8CAMT silver 65 OPT

Samsung je na novim QLED TV za 2017. godinu učinio pomak s tehnologijom dodajući novu metalnu leguru u strukturu Quantum Dot koja pridonosi još jačem i učinkovitijem osvjetljenju, boljem HDR prikazu kao i uobičajenom prikazu boja, te nešto širim kutem gledanja TV-a. U nekim segmentima slike, Samsung želi biti dostojan izazivač OLED tehnologije sa novom QLED tehnologijom. QLED LCD matrica Q8 ove godine koristi sustav osvjetljenja koji postavlja LED na krajnje lijeve i desne rubove LCD-a. Tu se nalazi i novi sustav filtriranja upijanja ambijentalnog svjetla što je vidljivo i kada TV nije uključen (LCD ekran sada više ima mat, nego zrcalni izgled)

Već pri prvom uključenju TV-a oduševilo nas je da se slika na ekranu pojavljuje za maksimalno 2 sekunde, što je najbrže što smo do sada vidjeli na nekom TV-u. Već poznata Samsungova Tizen platforma ugrađena je i u ovaj prestižni model. Sada još dotjeranije, učinkovitije i prilagodljivo sučelje sigurno će pomoći u jednostavnijem upravljanju svim funkcijama TV-a. Iako će onima, koji ne poznaju Tizen sustav od prije, na samom početku biti sve pomalo "zbunjujuće" i neće znati od kuda krenuti, u vrlom kratkom vremenu prilagođavanja sve će sjesti na pravo mjesto. Sada svi izbornici za podešavanje izgledaju čišće od prijašnjih verzija, a poneke funkcije su dobile nešto drugačije opcije. Samsung donosi prilično visok broj aplikacija preko Interneta, uključujući i one najvažnije kao Netflix, Amazon, YouTube, itd. s podrškom za 4K i HDR, što je i bilo za očekivati.

Slika 1 OPT
Početni izgled televizora kod uključenja


U izbornicima za podešavanje slike pojavljuje se poznati set raznovrsnih kontrola za sliku ali s nekim malim izmjenama. Više nema one podjele od 0-100 za pozadinsko osvjetljenje ekrana, nego je skala umanjena (od 0-20). Motion plus postavka, uz automatski mod, nudi i prilagođeni izbor, te LED za čiste pokrete. S ovim kontrolama treba biti posebno oprezan (klonite se automatske postavke) jer mogu unazaditi izgled pokretne slike. LED za čiste pokrete sada nudi sasvim drugačiju kontrolu nego što je to bilo u prijašnjim verzijama. Uključivši tu funkciju slika postaje tamnija, pa se osnovne kontrole (boja, osvjetljenje, itd.) moraju ponovno podešavati. Za napredne korisnike i one koji imaju kalibrator slike, tu je funkcija "balans bijelog" s kojom se može fino podesiti prikaz boja u dvije ili 20 točaka i tek tada slika dobiva potpuni sjaj i ispravni prikaz boja.

Nikako ne treba zaboraviti i novu funkciju HDR+ prikaza slike koja podiže intenzitet slike (boje postaju jače, kontrast je veći, itd.) s bilo kojeg izvora ili materijala, a "glumi" sliku koju daju originalni HDR filmski materijali. Ovu funkciju će neki korisnici voljeti upotrijebiti, a ona se može uključiti i isključiti prema želji  korisnika. S ovom funkcijom treba biti oprezan jer može u nekim materijalima dati neke čudne slikovne prikaze (daje nerealni prikaz boja). Nismo imali nikakvih problema s priključivanjem ili reprodukcijom bilo kojeg vanjskog uređaja s TV-om, neovisno da li se radilo o bežičnoj ili žičanoj vezi.

Samsung QE65Q8CAMT rotacija OPT

Na ovom prestižnom modelu televizora, Samsung je u potpunosti preuredio novi 'pametni'  daljinski upravljač (One Remote Control). Tanak, duguljast sa zaobljenim rubovima, većinom izrađen od metala, daje mu prepoznatljiv i ekskluzivan izgled. Minimalni broj funkcijskih tipki donosi vrlo jednostavnu upravljivost svim funkcijama TV-a. Neki put će trebati više puta stisnuti pojedinu funkcijsku tipku kako bi došli do određenog sadržaja nego s klasičnim daljinskim upravljačem. ali bez obzira na to ovo je sjajan daljinski upravljač. U njega je ugrađen mikrofon s kojim se može upravljati nekim funkcijama TV-a pomoću govora. Vidljivo je da je upravljanje TV-om pomoću govora svake godine sve bolje i bolje implementirano. Postoji još jedna zgodna mogućnost. Kada TV otkrije neki novi uređaj priključen preko One Connect putem HDMI-a, automatski identificira taj uređaj i postavlja ga u Smart Hub. Tada se učitavaju i kodovi za daljinski upravljač, što omogućuje da s novim Samsungovim daljinskim upravljačem upravlja i svim uređajima priključenima u One Connect. Oni koji žele upotrijebiti svoj pametni uređaj (mobitel /tablet) kao daljinski upravljač za ovaj Samsungov TV, mogu preko Interneta skinuti Samsung Smart View aplikaciju koja podržava iOS i Android sustave.

Slika i zvuk

Kod gledanja video naslova u SD rezoluciji slika izgleda prilično dobro i oštro, uzimajući u obzir činjenicu da  TV ima dijagonalu ekrana od 165 cm. Kao što smo već spomenuli, uključenjem HDR+ funkcije, slika može poprimiti neka svojstva prave HDR snimke ali s time treba biti oprezan. Kod prikaza HD rezolucije već se mogu razaznati "prave" mogućnosti TV-a, ali najbolji prikaz TV daje na materijalima u UHD rezoluciji.

Naš standardni slikovni test pokazao je do sada neke neviđene rezultate na LCD TV-a. Smanjenje šuma na svim video materijalima bilo je odlično, bez ikakve primjedbe. Ono što muči većinu LCD TV-a je iskrivljenost linija na jaggiest testu. Ovaj TV dao nevjerojatan prikaz pokretnih triju bijelih crta, koje nisu niti u jednom segmentu imale nazubljene rubove, samo blaga "valovitost" linija. Test je pokazao da Samsung ima bolji način prikaza slike u pokretu nego što je to imao LG OLED model 55E6V (test Hi-Fi Media broj 101). Jedino što ovaj TV nije odradio savršeno je test rezolucije na kojem su okomite linije malo treperile.

Samsung QE65Q8CAMT top

Najveći pomak na slici u odnosu na model iz 2016. godine je u njegovoj svjetlini koja je sada puno bolja, što je pomoglo da je kontrastni odnos između tamnih i svijetlih scena još bolje reproduciran. U tamnim scenama sada su bili vidljivi i najsitniji detalji, koji su do sada mogli biti viđeni samo na nekoliko testiranih LCD modela. Kut gledanja je također nešto veći ali i dalje će postojati problem ako se TV gleda sa strane jer je tada prikaz intenziteta boja nešto slabiji. Novi filtar na ekranu radi izuzetno dobro pa je gledanje slike pod danjim svjetlom ne ugrožava njegov vjeran prikaz. Ukupni prikaz boja je vrlo dobar, a najviše zapanjuje prirodnost izgleda ljudske kože.

Samsung QE65Q8CAMT daje neočekivano dobar zvuk. Kako se pojačava izlazna razina glasnoće, tako bas frekvencije postaju sve dublje, što inače nije bio slučaj s ostalim testiranim LCD TV-ima. Zvuk je bio jasan po cijelom spektru, dijalozi razumljivi, a glazba ili eksplozivni efekti u filmskim naslovima imaju neku "puninu" s kojom će svi vlasnici ovog TV biti i više nego zadovoljni. U svakom pogledu, ovo je najbolji zvuk s TV-a, koji smo do sada imali prilike čuti na bilo kojem TV-u.

Zaključak

Samsung QE65Q8CAMT LCD TV je u svojoj biti LCD TV i stoga ne može pobjeći od nekih tradicionalnih LCD kompromisa. Bez obzira na to, on postavlja neke nove standarde u nekim područjima - značajno povećanje svjetline slike, HDR prikaz slike, odličan filtar protiv upijanja danjeg svijetla, te odličan zvuk. I na svim ostalim područjima Samsung zaslužuje pohvalu npr. jednostavnost rukovođenja, Tizen sustav, One Connect, itd., s kojima će svi korisnici ovog TV-a biti vrlo zadovoljni.

INFO: www.samsung.hr

 

Samsung QLED tablica QE65Q8

Vezani sadržaji