TEST: LG OLED55E6V

Srijeda, 26.04.2017. 20:03 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 101 Godina: 2017

OLED TV ekrani trebali bi u budućnosti zamijeniti postojeće LCD ekrane, a njihov komercijalni pohod na tržište krenuo je u 2014 godini. Za sada ih na tržištu prodaje jedino tvrtka LG i svakim danom cijena im je sve povoljnija, iako su još znatno skuplji od LCD ekrana u istim dimenzijama.

Ideja za razvoj OLED ekrana proizašla je od promatranja krijesnica, jer ti kukci mogu stvarati svjetlo unatoč činjenici da na sebi očito nemaju nikakve električne uređaje koji proizvode svjetlost.

Znanstvenici su zaključili da mora postojati organski materijal koji se stvara prirodnim putem i emitira svjetlost zbog elektriciteta, te je dokazano da su u pravu. Spomenuta fizička pojava pod nazivom elektroluminiscencija koristi se u OLED (Organic light-emitting diode) ekranima, koji imaju organski poluvodički materijal koji je u stanju stvoriti navedeni efekt kad ga se pozicionira između anode i katode. Jednostavno rečeno, materijal emitira svjetlost zbog elektriciteta. OLED ekrani imaju višestruko bolji omjer kontrasta i u većini slučajeva bogatije i prirodnije boje nego LCD ekrani. Budući da kod OLED-a nema pozadinskog osvjetljenja pomoću LED-a ili lampi, kod njega nije moguće probijanje svijetla na slijedeći piksel. To u praksi znači kako je moguće da se svaki piksel može uključiti ili isključiti neovisno o susjednom pikselu, što je jednostavno nemoguće postići na uobičajenoj LCD tehnologiji, bez obzira na postojeću tehnologiju raspršivanja pozadinskog svjetla (difuzori, više zasebnih zona osvjetljenja, itd.).

Nakon mnoštva TV s LCD ekranom konačno nam na test je stigao i jedan OLED iz LG-a, dijagonale ekrana 140 cm (55 inča), oznake OLED55E6V (u ponudi je i 165 cm (65-inčna verzija) oznake OLED65E6V). Izgled LG OLED55E6V je zaista poseban. Prije svega se to odnosi na njegovu debljinu kada se TV pogleda s strane. OLED ekran je doslovno "zalijepljen“ na tanku staklenu ploču koja u vrhu ima svega 6 mm, dok je tek na dnu njegova debljina 56.7 mm (tu je smještena potrebna elektronika za rad TV-a). Ispod OLED ekrana s prednje strane nalazi se "rebrasti“ estetski dio koji dodatno naglašava dizajnersku posebnost TV-a, a u njemu je "skriven“ Soundbar. Soundbar za LG OLED napravila je poznata tvrtka Harman Kardon, i to u konfiguraciji 2.2 kanala sa snagom od 40 W. Vrijedan je to dodatak, koji pristaje ovakvom TV-u, dajući mu dodatnu zvukovnu kvalitetu, u odnosu na uobičajene TV-e na tržištu. TV dolazi s malim ali elegantnim stalkom u boji brušenog metala, koji odlično drži TV u svojoj poziciji.

LG OLED E6 konektori OPT
Priključna mjesta su pozicionirana na lijevoj strani stražnjeg panela televizora

Na lijevom boku, sa stražnje strane smještena su 4 HDMI i 3 USB priključka za lakše priključivanje vanjskih AV uređaja. Ostali priključci (antenski, mrežni, itd.) smješteni su na stražnjoj strani i gledaju prema zidu, a ne prema podu, što bi moglo stvoriti probleme kada se TV stavlja na zid. U tome slučaju, TV ipak ne može biti potpuno prislonjen na zid jer priključci to neće dopuštati pa na to treba svakako pripaziti kod odabira stalka za zid.   

LG OLED Slika 1 OPT
Izgled ekrana s postavljenim paralelogramima aplikacija

Od naprednih mogućnosti, LG OLED55E6V podržava HDR i Dolby Vision standard, koji podižu realnost boja na sasvim jednu novu razinu. Podrška za Ultra HD Premium certifikat sadržava jasno propisane tehničke karakteristike od strane UHD saveza. To znači da LG OLED može isporučiti razinu crne niže od 0.0005 nits i vršnu svjetlinu od najmanje 540 nits (Nit je jedinica za osvjetljenje ekvivalent jednoj Candela po kvadratnom metru), koristeći 10 bitni OLED panel, te ima prirodan raspon boja koji je viši od 90 % DS-P3 standarda. Što se tiče drugih značajki, OLED55E6V uključuje još LG Perfect Mastering Engine, 3D Colour mapiranje, 4K upscaling, te podršku za pasivni prikaz 3D slike (u kompletu se nalaze dva para pasivnih naočala). Ne treba zaboraviti niti bežično povezivanje TV pomoću WiFi, WiFi Direct i Bluetooth.

LG OLED Slika 2 OPT
Napredne slikovne postavke

LG je poznat po vrlo dobrom Smart TV sučelju pa niti na ovome modelu to nije izostalo. OLED55E6V nudi najnovije izdanje funkcionalnosti Smart TV kroz WebOS 3.0. Novo sučelje dodatno je nadograđeno u odnosu na starije verzije WebOS. Iako su zahvati na njemu više evolucija nego revolucija, sve se i dalje vrti oko mnoštva malih "paralelograma“ poredanih u jednu liniju na dnu ekrana. Svi ti "paralelogrami“ su u različitim bojama (možda izgleda i pomalo previše šareno), a svaki sadrži određenu aplikaciju, kako bi se korisnik lakše snašao. Aplikacije nude obilje sadržaja, a izdvojiti ćemo mogućnost gledanja 4K sadržaja preko servisa YouTube i Netflix. Podešavanje raznih slikovnih i audio mogućnosti u glavnom izborniku također je raskošno, a najvažnije je da se korisnik vrlo brzo može snaći u svim parametrima, pa čak i u onim za napredno podešavanje slike (npr. balans bijele boje). Postoje već i neke predefinirane postavke slike od kojih treba izdvojiti npr. funkciju ISF Expert (Bright Room), ISF Expert (Black room). Nevedeno može biti vrlo dobra kombinacija u određenim uvjetima pa će korisnik upotrijebiti Bright Room za postavljanje slike po danu kada ima puno svjetla u prostoriji, a drugi noću kad pozadinsko osvjetljenje ekrana treba biti slabije (Black room). Zavisno od izabrane postavke, slika će biti tamnija ili svjetlija, što će doprinijeti manjem zamaranju očiju korisnika.  

LG OLED Slika 3 OPT
Izbornik postavki parametara za sliku

Sve radnje na LG OLED55E6V ne bi bilo potpuno funkcionalne bez dobrog daljinskog upravljača. LG OLED55E6V dolazi s dva daljinska upravljača, jednim većim i drugim manjim. Većina korisnika vjerojatno će se najviše služiti većim upravljačem jer je na njemu i veći broj funkcijskih tipki, dok su na manjem daljinskom samo osnovne funkcijske tipke. Naravno i s jednim i drugim moguće je upravljati svim funkcijama TV-a. Daljinski upravljači su revidirani i dolaze s tzv. Magic funkcijom. Ova LG tehnologija je već poznata od  prije, a radi se o vrlo jednostavnoj mogućnosti da se daljinski ponaša kao "zračni kist“, odnosno, kako se pomiče daljinski upravljač u prostoru (gore, dolje, lijevo, desno) tako se na ekranu pokreče i "kursor“ kojim se odabire određenu funkciju na ekranu. Oba daljinska upravljača izrađena su od plastike u kombinaciji srebrne i crne boje i vrlo dobro leže u ruci. Sa stražnje strane im je dodana rebrasta guma, što pomaže da se daljinski ne skližu, kako ne bi slučajno iskliznuli iz ruke. Na žalost, prilikom jačeg pritiska na veći daljinski upravljač u šaci dolazilo je do „pucketanja“ plastike, što nam se baš nije nimalo sviđalo. Kako bi TV ispravno bio zvučno kalibriran obzirom na prostor u kojem je smješten, na daljinskom upravljaču postoji mikrofon koji se može iskoristiti za kalibraciju zvuka TV-a (mikrofon se može upotrijebiti i za glasovna pretraživanja). Sve što korisnik mora učiniti je usmjeriti daljinski upravljač prema TV-u i držati ga dok ne prođe automatska kalibracija. Nakon toga zvuk s TV-a dobiva prave obrise zvuka adekvatno prostoru u kojem je smješten. Za one koji nisu zadovoljni kontrolama s daljinskog upravljača, postoji na Internetu aplikacija za iOS i Android sustave, pa je omogućena i kontrola TVpomoću smartphona.

Slika i zvuk

Bili smo vrlo uzbuđeni kod pokretanja reprodukcije standardnih testova za sliku. LG OLED55E6V je u nekim segmentima pokazao superiornost u odnosu na bilo koji do sada testirani TV. Jaggies test, gdje se gleda nazubljenost i deformacija na rubovima slike kada je predmet u pokretu, pokazao je iznimno čiste i jasne linije i jedan je od najboljih koji smo do sada vidjeli. Filmski rezolutni test donio je neke višeznačne rezultate koje su reagirale na testni uzorak zavisno od glavnih postavki slike u izbornicima. Neki puta su vodoravne linije na uzorku treperile, a u drugom slučaju su one bili ispravno prikazane ali je tada na drugom segmentu okomitih linija bilo izvjesnih podrhtavanja. Ukupno gledajući, i ovdje je LG pokazao vrlo dobre rezultate, ali ne i savršene.

Kod testa "šuma“ (noise) na slici, nisu primijećene neke neuobičajene smetnje te se može reći da i ovdje LG vrlo dobro obrađuje video signal, bez smetnji. Pokretna rezolucija je bila odlična bez trzanja slike kao i kod većine modela više klase LCD TV-a. Jedino je uočeno zamućenje rubova predmeta kada je slika u pokretu, odnosno kod brzih filmskih scena. Posebno je to vidljivo na nižim rezolucijama videa (klasičan TV program), dok je na višim (HD), a posebno na 4K reprodukciji, manje uočljivo. Kod prikaza točnosti prikaza sivih tonova i boja, na standardnoj rezoluciji (npr. DVD) slika je izgledala iznenađujuće dobro. Kombinacija precizne slike, predivna crna boja i impresivan dinamičkim rasponom omogućuje da LG na OLED predstavi čudesnu razinu kvalitete slike. Ne treba posebno istaknuti da su 4K materijali izgledali stvarno čarobno, s nevjerojatnim kontrastom koje nije moguće dobiti na LED TV-u, što se i očekivalo od LG OLED55E6V.

LG OLED Feature zvucnik OPT
Zvuk se reproducira preko ugrađenog Harnan Kardon soundbara

Ono što nas je dodatno ugodno razveselilo je prikaz 3D slike. Do sada ovakav 3D prikaz slike nije bio viđen na nijednom testiranom TV-u. Slika je bila bez preklapanja, odličnog kontrasta i s iznimno dobrom reprodukcijom boja. Iako je 3D sadržaja sve manje, poslije 3D prikaza LG OLED-a stvarno nam je žao što nema više sadržaja u 3D formatu. Da je kojim slučajem ovakav prikaz 3D standard na svim TV-ima,  a ne samo na LG OLED55E6V, sigurno bi situacija s 3D sadržajem bila drugačija na tržištu 3D. Za igrače igrica, LG OLED55E6V ponudio je sasvim "pristojne“ brzinske rezultate od 34 i 42 ms, iako oni najzahtjevniji igrači neće biti baš previše oduševljeni time.

I zvučno je LG OLED pokazao napredne zvučne karakteristike. Dobrom zvuku je svakako pridonio ugrađeni Harman Kardon soundbar. Visokotonski i srednjotonski spektar vrlo dobro je prezentiran za jedan tako tanki TV, dok su bas frekvencije sasvim pristojno naznačene i reproducirane. U svakom slučaju, slikovna prezentacija OLEDA odlično je zaokružena sa zvukom iz ugrađenog soundbara.

Zaključak

LG OLED55E6V je nešto s čime moraju ozbiljno računati svi proizvođači LCD TV (usporedivo s ostalim TV modelima drugih proizvođača: Panasonic DX900, Samsung KS9500 i Sony ZD9). LG je pokazao da OLED tehnologija ima znatne prednosti u slici u odnosu na LCD tehnologiju. Posebno se to odnosi na veliki kontrastni odnos, koji je nedostižan s LCD tehnologijom. Korisnici koji žele odmah uživati u neizostavnom napretku tehnologije OLED 4K TV panela, u LG OLED55E6V naći će odličnog partnera. LG daje odličan prikaz 2D i 3D slike, nevjerojatan kontrast, vrhunski dizajn i poprilično dobar zvučni doživljaj, što bi trebalo biti pravi putokaz za svakog ozbiljnijeg kupca vrhunskog novog TV.

INFO: www.lg.com/hr

 

LG OLED TV tablica OPT