TEST: Panasonic TX-65DX900E UHDTV

Srijeda, 17.08.2016. 06:42 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 98 Godina: 2016

Nakon prestanka proizvodnje plazma ekrana, tvrtka Panasonic nikako ne uspijeva niti jednim LCD TV-om ponoviti prijašnji uspjeh te zadobiti mjesto najboljeg TV-a na tržištu. Je li je konačno došlo vrijeme povratka Panasonica na tron? Svojom najnovijom i najboljom TV serijom LCD oznaka DX900, izgleda da Panasonic ima veliku vjerojatnost za to.

Je li to realno i stvarno, s obzirom na vrlo veliku i žestoku konkurenciju na tržištu, pokazat će naš test. Serija DX 900 donosi dva modela LCD TV-a s dvije veličine ekrana od 147 cm (58 inča) i 165 cm (65-inča). Na test je dobiven veći model oznake TX-65DX900E. Bili smo iznenađeni (većinom ugodno) mnogim stvarima na ovom TV-u jer Panasonic TX-65DX900E definitivno postavlja neke nove standarde na tržištu.

Osim impozantne veličine ekrana, prvo što smo primijetili kod ovog modela je njegova težina od čak 42,5 kg. Postolje na kojem stoji TV također je vrlo teško (oko 5 kg), a TV na njemu stoji malo zakošen prema unatrag (6 stupnjeva), tako da slučajno prevrtanje prema naprijed nije nikako moguće. Pomislili smo da će ovo blago zakošenje ekrana na stalku igrati neku negativnu ulogu na sam doživljaj gledanja, ali to nam nije nimalo smetalo. Stalak je napravljen tako da su mu prednje potporne nožice blizu kraja samog ruba kućišta ekrana pa mu je baza široka čak 133,3 cm. Svaki korisnik koji ima namjeru doći u vlasništvo Panasonic TX-65DX900E TV trebat će poprilično veliki stalak (ako ga stavlja na zid neće imati tih problema) i to mora imati na umu prije njegove kupnje.

Njegova dubina od 6,4 cm ne čini ga nimalo impresivnim s obzirom na proizvodnju sve tanjih modela TV-a, ali ni to nije bez razloga. Da bi se izbjeglo bilo kakvo pretjerano zagrijavanje (mnogi moderni LCD-i itekako se griju sa zadnje strane), TV ima ugrađenih čak šest ventilatora koji pušu zrak na prema zidu. Ventilatori se okreću vrlo sporo, tako da ne stvaraju gotovo nikakvu buku i sumnjamo da će i oni osjetljiviji na zvukove čuti bilo kakav zvuk od njih. S obzirom na debljinu, mogli su se ugraditi uobičajeni, a ne neki specijalizirani tanki zvučnici što je rezultiralo poboljšanim zvukom. Bočni obrub kućišta TV-a ima srebrnu strukturu, a prednji okvir posjeduje klasičan crni sjajni rub, te ga takva kombinacija čini vrlo elegantnim.  

Panasonic UHDP 65DX900 web

Na količinu i raznovrsnost AV priključaka sa stražnje i bočne lijeve strane, nema se što prigovoriti. Četiri HDMI 2.0 svi spremi za 4K na 60 / 50p (podržavaju CEC, MHL 3.0, HDCP 2.2, Rec.2020, 2160p60, 3D 1080p, RGB i YCbCr 4: 4: 4), tri USB (jedan USB 3.0), utor za SD karticu (SD / SDHC / SDXC), digitalni optički izlaz, antenski i satelitski priključak (DVB T / T2 / DVB-S2 / DVB-C), itd.. S obzirom na ugrađeni dvostruki DVB T prijamnik moguće je uživati u funkcijama PIP, PAP, PAT, a funkcija PVR omogućuje snimanje drugog TV kanala, koji se trenutačno ne gleda na TV ekranu. Prigovor se može uputiti jedino RCA i YUV komponentnim ulaznim priključcima, koji će stvoriti problem, ako se TV smješta na zid, jer gledaju prema stražnjem zidu. Sreća je što se ti priključci danas sve manje koriste na modernim vanjskim AV uređajima. Što se tiče bežične veze, tu su Wi-Fi i Wi-FiDirect, te Bluetooth (za tipkovnicu i miš, nema Bluetooth audio). Podržani su mrežni protokoli – Samba, CIFS, UPnP / DLNA (RUI2.0 / DTCP-IP / DMP / DMR / DMS).

Panasonic TX 65DX900E back web

Panasonic TX-65DX900E LCD TV može se pohvaliti vrlo vrijednim certifikatima koje označavaju visoku kvalitetu isporučene slike na ekranu. Prije svega tu je THX certifikat (primijenjen na nekim prošlim Panasonicovim serijama TV-a) koji je zadovoljio cijeli niz posebnih THX slikovnih testova, a tu je i Ultra HD Premium certifikat. Značajka Ultra HD Premium izrađen je od strane AV industrije, odnosno Ultra HD saveza, kako bi pomogli i naznačili potrošačima koji su TV-i u stanju proizvoditi najuvjerljiviju izvedbu HDR (High Dynamic Range) reprodukcije slike. Kako bi dobio ove prestižne certifikate, Panasonic je uložio zaista puno truda u inovacije ove serije. Panasonic TX-65DX900E koristi UHD TV VA LCD panel od poznatog svjetskog proizvođača Innolux, što mu osigurava visoku kvalitetu izrade. Panel je 10 bitni, sa sjajnim premazom, a koristi 120 Hz za osvježavanje ekrana (u ovom trenutku ne postoji UHD TV panel s 240 Hz) i omogućuje tako aktivnu 3D reprodukciju slike (2 x 60 Hz).

Najveće tehnološko postignuće je direktno pozadinsko osvjetljenje podijeljeno na čak 512 neovisnih LED zona. Uz to, Panasonic primjenjuje filtar rešetku na strukturu saća. Svaka LED dioda stavljena je u zasebnu "ćeliju" dajući tako veći smjer širenja svjetlosti, a ujedno je spriječeno da se svjetlost dioda ne emitira na okolne ćelije, čime se smanjuje učinak tzv. "cvjetanja" slike (halo effect). Time se omogućuje nesmetano postizanje prikaza svjetline od čak 1000-nit i 0.05-nit crne, pa i ne čudi dobivanje certifikata za Ultra HD Premium standard. Panasonic nije samo ostao na ovome nego je u ovaj TV ugradio novi izvanredan i precizan 4K Studio Master HCX+ (Hollywod Cinema Experience plus) procesor, to jest novi algoritam za kompenzaciju boje koji je do sada bio rezerviran samo za profesionalne studijske ekrane. Panasonic ga je iskoristio da dodatno pojača preciznost reprodukcije boja na ekranu, zbog čega ovaj model može reproducirati nijanse i tonove u skladu s Rec.709 standardom na svim razinama svjetline. Uz sve to, Panasonic se ponovno surađivao s centrom Panasonic Hollywood Labs, a neke postavke slike je definirao poznati holivudski kolorist MikeSowa (surađivao je već na Panasonicovom TX-65CZ952B OLED TV-u).

Rukovođenje
Strukturom i izgledom On screen grafički prikaz poznat je iz prošlogodišnjih Panasonicovih serija TV-a. Od mnoštva slikovnih podešavanja (tvornički su podešeni modovi slike Dinamički, Normalno, filmsko, THX cinema, THX bright room, Tru cinema, a mod Po mjeri, Profesionalno 1 i 2 mogu se podesiti prema korisnikovim osobnim željama), tu su i sve napredne postavke balansa bijelog, upravljanja bojama i gamma.

slika 1 Glavni On screen izbornik
Glavni On screen izbornik

Naravno, ove napredne i fine postavke slike moguće je jedino iskoristiti ako korisnik ima neki profesionalni kalibracijski uređaj za sliku. Tek kada se postave pravi parametri, tada Panasonic TX-65DX900E zablista u punom sjaju svojom reprodukcijom slike. Od ostalih mogućnosti istaknuti se treba funkcija Intelligent Frame Creation koja koristi odvojene opcije za smanjenje zamućenja i tzv. Film Smooth prilagodbu. Navedene funkcije već neko vrijeme koriste i ostali konkurenti na tržištu u svojim modelima TV-a (Samsung i LG). Intelligent Frame Creation funkcija zapravo služi za što bolju fluidnost slike odnosno kompenaciju brzih pokreta na slici. Ovisno o podešavanjima (minimum, srednje, maksimum ili po mjeri korisnika), slika može dobiti različite digitalne "efekte" poznate pod tzv. nazivom "sapunica efekt" (svi reproducirani  materijali izgledaju kao računalna igrica ili kao da su snimani u studiju pod studijskim osvjetljenjem). Iz iskustva znamo da će se nekim korisnicima takva slika sviđati, dok drugi nikako neće koristiti te kontrole. Međutim, ako se i koristi ova kontrola slike, ne treba pretjerivati u postavkama.

slika3 izbornik aplikacija
Izbornik aplikacija

Panasonic TX-65D X900E koristi Firefox Smart TV sustav. On je vrlo intuitivan i jednostavan sustav prikaza svih dodatnih opcija. Njime se može brzo pristupiti omiljenim TV kanalima, video zapisima, Internetskim  stranicama i sadržajima ili aplikacijama. Firefox OS omogućuje da se dodatno prilagodi navikama korisnika što npr. uključuje dodavanje omiljenih aplikacija ili televizijskog sadržaja na početni izgled ekrana. Što god se pokrenulo na ovom sustavu - 2 i 4 K filmovi, Internet, igre, Youtube, itd. - radilo je vrlo glatko i bez ikakvog zastajkivanja, što treba pripisati ugrađenom moćnom Quad Core Pro procesoru. Primijetili smo da su kod prikaza višestrukih ekrana (PIP), onemogućene neke slikovne postavke i ostavljene su samo opcije slike: normal i dynamic. Mijenjajući jednu od njih mijenja se i osnovna postavka slike (npr. ukoliko ste sliku namjestili prema osobnim postavkama u PIP modu ona više ne vrijedi), što je pomalo iritantno. Što se tiče multimedijalne podrške, Panasonic TX-65DX900E podržava mnoštvo AV formata. Za video, tu je podrška za MKV, 3G2, 3GP, 3GPP, ASF, AVCHD, AVCHD / MVC (3D), AVI, F4V, FLV , H.264 BP, HP H.264, H.264 MP, H.265 (HEVC) VP9, m2ts, M4V, MKV, MORH, MP4, MPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG4 ASP, MPEG4 SP , MPG, MTS, PS, TP, TRP, TS, TTS, VC-1, VOB, Vro, WMV (Windows Media Video), WMV9 (Windows Media Video 9), dok je za audio podržan MP3, AAC, WMA Pro, FLAC 44,1 kHz i downmixa od 192 kHz Flac, AppleLossless (ALAC), WAV / LPCM. Na žalost nije podržan DTS zvuk, pa se filmski naslovi  s takvim zvučnim zapisom neće moći reproducirati na ovom TV-u.

U ovoj klasi TV-a, sasvim je normalno da TV dolazi s dva daljinska upravljača. Veći i standardni daljinski upravljač (isti kao i na testiranom modelu TX-58AX800 u broju HI-FiMedia 96) prati već poznatu Panasonicovu kvalitetu. Logičan raspored funkcijskih tipki, gornja ploča od brušenog aluminija, pozadinsko osvjetljenje funkcijskih tipki (ne svih), odličan razmak između funkcijskih tipaka, samo doprinosi odličnoj upravljivosti TV-om. Drugi daljinski upravljač je potpuno redizajniran u odnosu na prijašnje serije (također u kombinaciji srebrnog i crnog kućišta). Prednja strana mu je zakrivljena, a zadnja strana je vrlo dobro ergonomski riješena s tanjim i debljim dijelom. Gornja ploča sadrži neke osnovne tipke, touchpad (4 x 3,5 cm), četverosmjerne kursorske tipke i skriveni mikrofon za glasovne naredbe. Po prvi puta, Panasonic je i drugi daljinski upravljač napravio vrlo dobro i upravljanje njime će biti vrlo ugodno. Touchpad također radi vrlo dobro, glasovne naredbe su se izvodile bez greške, osim što se naredbe moraju izgovarati na engleskom jeziku. Bez obzira na to, i dalje je brže upravljati TV-om na uobičajeni način, pritiskivanjem funkcijskih tipki. Oni koji vole upravljati TV-om pomoću smartphonea ili tableta, postoji mobilna aplikacija za Android i iOS operativni sustav.

Slika i zvuk
Bilo koji video materijal, koji je korišten kao testni uzorak, postigao je na LCD-u zapanjujuće rezultate, iako su se vidjeli i neki dijelovi, koji bi u budućnosti mogli biti još bolji. Uobičajeni test SD signala s DVD-a pokazao je veliku točnost reprodukcije boja, kontrasta i odličnu rezoluciju, što sigurno treba pripisati odličnom skaliranju, koje izvodi 4K Studio Master HCX+procesor. I uobičajeni TV programi su pokazali iznimno dobru sliku, čak i kada je TV postaja poslala lošu snimku (u rijetkim slučajevima bili su samo na trenutak vidljivi artefakti, što nikako nije stvar samog TV-a, nego snimljenog materijala). Blu-ray testne snimke su doživjele pravi procvat. Jaggiest test pokazao je sasvim neznatnu nazubljenost rubova predmeta u pokretu, dok je HD noise test pokazao do sada najbolji rezultat koji smo ikada vidjeli. Zrnatost slike je svedena gotovo na nevidljivu razinu. Test pokretne rezolucije nije pokazivao nikakvo trzanje slike, što treba zahvaliti odličnoj kontroli pokreta. Jedine male nepravilnosti su zamijećene kod testa filmske rezolucije, gdje je bila prisutna sasvim mala nestabilnost prikaza vodoravnih linija, što je u normalnim filmskim materijalima gotovo nemoguće primijetiti. Kako ne bi baš sve bilo savršeno, otkrili smo da je kod vertikalnog pokreta predmeta na slici dolazilo do „razmazivanja“ boje predmeta, što se moglo vidjeti i na svim reproduciranim video materijalima. Iako to jedino čemu se može prigovoriti, to mogu primijetiti samo iskusni korisnici koji točno znaju na koje dijelove reproducirane slike treba usmjeriti pažnju. Većina korisnika ovo uopće neće primijetiti prilikom reprodukcije bilo kojeg video materijala.

Direktno pozadinsko osvjetljenje donijelo je odličnu homogenost slike bez probijanja pozadinskog osvjetljenja, te nevjerojatnu crnu boju viđenu dosada samo na OLED ekranima. Naravno da je tek potpuna UHDTV izvorna slika prikazala sav polet i ljepotu reprodukcije ovog TV-a. Kada se gledaju HDR video snimke, ponuđena reprodukcija dobiva još veći dinamički raspon slike pružajući veći intenzitet svjetlosti i realizma, pa tako npr. eksplozije, zvijezde, mjesec, slika sunca, vodena površina, itd. izgledaju puno realističnije i prirodnije. Definitivno je šteta što za sada postoji mali broj filmskih naslova s HDR (Pobješnjeli Max: Divlja cesta, Lego film, Pijev život), ali budućnost je blistava jer mnogi filmski studiji obećavaju podršku filmskih naslova snimljenu u HDR. U svakom slučaju, Panasonic TX-65DX900E TV ima odličan prikaz slike neovisno o kojoj je rezoluciji riječ.

panasonicDX900 polar web

Od Panasonica se očekivala vjerna i respektabilna 3D slika, ali nažalost to je izostalo. Iako u kompletu s TV-om ne dolaze aktivne 3D naočale, za test smo koristili 3D naočale od Samsunga, koje su radile bez imalo problema. Veliko preklapanje slike između lijevog i desnog oka u 3D nedopustivo je za ovu klasu TV-a. Obično se preklapanje primjećuje na jednom od rubova predmeta na slici (ili na desnoj strani ili na lijevoj strani). Kod Panasonica je bilo vidljivo na obje strane, što smanjuje jasnoću 3D slike i može napraviti 3D prilično napornim za gledanje. Koliko smo uspjeli doznati, Panasonic je svjestan problema i vjerojatno će s nekim novim firwareom pokušati ispraviti ovaj "nedostatak". Panasonic TX-65DX900E je pokazao da trenutačno ima najbolji prikaz slike na TV-u (ako izostavimo 3D prikaz), koja je skoro identična OLED tehnologiji.

Kao što je već spomenuto na početku, Panasonic je zbog „veće“ dubine kućišta mogao ugraditi bolje i veće zvučnike. To je rezultiralo zapanjujućim zvučnim rezultatima za jedan LCD TV. Sustav zvučnika je u kombinaciji 2.1, a ugrađeno pojačalo ima snagu od 2 x 20 W za srednjotonski/visokotonske zvučnike i 2 x 20 W za bas. Bas frekvencije su potpomognute s čak 4 pasivna radijatora, što je doprinijelo do sada najboljom reprodukcijom zvuka na bilo kojem testiranom LCD TV-u.  Dijalozi su vrlo dobri i topli, a bas frekvencije su čujne i opipljive, s pravim osjećajem basa, kao iz nekog vanjskog većeg zvučnika. Osim nekoliko ugrađenih tvorničkih parametara za zvuk, moguće je napraviti osobni profil zvuka s 7-band EQ. Iako postoji opcija simulacije surround zvuka, ona i nije previše impresivna, pa vjerujemo da će je rijetko tko koristiti.

Zaključak
Panasonic se modelom TX-65DX900E definitivno vratio na tron, te mu za sada zasluženo pripada naslov najboljeg LCD-a na tržištu. Prikaz slike je doista impresivan. Veliki kontrast, prirodni prikaz boja, nevjerojatni prikaz crne, odlična reprodukcija svih rezolucija, te veličanstven prikaz UHDTV rezolucije s HDR, postavlja sasvim nova pravila na tržištu Ultra HD TV-a. Uz odličan FirefoxSmart TV sustav, Panasonic je ponudio i najbolju kvalitetu zvuka koja do sada nije bila čujna niti na jednom TV-u. Korisnici koji su istinski zaljubljenici gledanja filmskih naslova i žele samo najbolji prikaz slike na velikom ekranu, s Panasonic TX-65DX900E dobit će upravo ono što priželjkuju.


TEST Panasonic TX 65DX900E TABLICA