TEST: Samsung UE48JS9002 SUHDTV

Nedjelja, 10.01.2016. 19:01 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 97 Godina: 2015

Pojavljivanje prvih Samsungovih modela TV-a sa zakrivljenim ekranom kod većine je ljudi izazvalo čuđenje i nevjericu, s primisli da je riječ o samo još jednom trendu u industriji, koji će sigurno vrlo brzo biti zaboravljen.

Naravno, to se nije dogodilo, a Samsung u ovogodišnjoj proizvodnji nudi čak i u nižim serijama televizore zakrivljenog ekrana (od serija 6000 na više). U tu skupinu ne spada samo HDTV rezolucija (2k) TV ekrana nego i Ultra HDTV rezolucija (4k).

Samsung je ove godine želio otići još jedan korak naprijed sa svojom vizijom TV-a sa zakrivljenim ekranom, pa je predstavio svoju prestižnu seriju Ultra HDTV TV oznake "S UHDTV". Slovo "S" ne označava neku novu i veću rezoluciju od 4k, nego bi to jednom riječju trebalo objedinjavati napredan skup značajki (senzacionalno, spektakularno, superiorno, sa stilom, stvarno pametno), s kojima su ovi modeli TV-a u nekim segmentima definitivno uspjeli, a u nekima nisu. Serija se sastoji od tri modela - JS9502, JS 9002 i JS 8500 - a na testu je bio model oznake UE JS 9002 u veličini od 122 cm (48 inc), koji će se odlično uklopiti i funkcionirati u manjim sobama.

Osim zaobljenog ekrana JS 9002, korisniku će odmah u oči upasti srebrni okvir TV-a, te vrlo širok i neobičan stalak u obliku slova "Y". Estetski, ova kombinacija okvira i stalka s zaobljenim ekranom izgleda vrlo primamljivo i elegantno. Iako je srebrni okvir plastičan, kao i sami pokrov stalka "Y", to ne umanjuje njihovu eleganciju. Oni korisnici koji žele da se TV može malo zakretati lijevo-desno, neće biti zadovoljni "Y" stalkom, jer ta mogućnost ne postoji.  S obzirom na značajku "S", nismo očekivali da rub kućišta LCD ne naliježe potpuno uz sam zakrivljeni LCD ekran. Kada se TV gleda s bočne strane, vidljivo je da je na nekim mjestima LCD ekrana savršeno spojen s kućištem ekrana, dok na nekim mjestima taj spoj ima popriličnu "rupu". Već nakon nekolika dana uporabe bilo je primjetno da se u tim "rupama" skuplja prašina, koju je vrlo teško obrisati (moguće ju je jedino isisati usisivačem ali tada postoji mogućnost slučajnog dodira ekrana, koji se tada može zagrepsti). Iako se ovo primjećuje samo gledajući s bočne strane TV-a i kada nema slike na TV ekranu, ovo je nedopustivi propust Samsunga. Bili smo toliko revni pa smo u nekoliko dućana pogledali isti model, kako bi otklonili mogućnost da je eventualno, samo model kojega smo dobili na test, imao takav "nedostatak". Nažalost, svi modeli serije 9000 imaju isti "nedostatak" (kod modela JS9502 zbog drugačijeg okvira TV-a, taj problem je manje uočljiv), što je zaista šteta za ovaj model TV-a.

Samsung UE48JS9002 zakrivljen web

Samsung već neko vrijeme na svojim prestižnim TV-ima koristi posebnu vanjsku jedinicu za priključak svih uređaja u sam TV, pa je to primijenjeno i na modelu JS 9002. Iz TV-a sa zadnje strane izlazi samo jedan posebni kabel naziva One Connect koji se spaja u vanjsku jedinicu naziva One Connect Box. U kućištu One Connect Box smješteni su svi priključci i najvažnije elektroničke komponente TV-a (procesor, memorija, itd.). Ovime je Samsung u potpunosti otklonio uvijek problematično priključivanje vanjskih uređaja s TV-om, jer  korisnik može One Connect Box postaviti gdje god želi, odnosno gdje će mu bez poteškoća biti omogućeno nesmetano priključivanje vanjskih uređaja, neovisno da li je TV smješten na stalku ili na zidu. One Connect Box je ove godine izrađen od plastike (prošlogodišnji je bio metalni), srebrne je boje, a priključke ima na poleđini i sa strane. Svi potrebni priključci su ovdje, tako da korisnik neće imati nikakvih problema s priključivanjem bilo kojeg vanjskog uređaja. Tu se nalaze slijedeći priključci: 4 HDMI s podrškom za Ultra HD/60p signal, 3 USB-a od kojih je jedan u verziji 3.0, analogni ulazi (uz priloženi adapter), 2 satelitska i 1 antenski ulaz, RJ-45 priključak za mrežu, itd.. Još je jedna dobra stvar s One Connect Boxom. U budućnosti, kako će izlaziti novije i bolje elektroničke komponente s većim mogućnostima, korisnik će jednostavno moći kupiti noviji model One Connect Box i zamijeniti stariji, ne mijenjajući svoj postojeći model TV-a.

Samsung UE48JS9002 slant web

Samsung JS 9002 je donio mnoštvo novih tehnologija sa sobom, a s kojima definitivno zaslužuje u imenu dodatnu oznaku "S". Kao prvo, tu je Nano Crystal Display tehnologija, koja je Samsungova inačica Quantum Dot tehnologije. Same točkice su zapravo nanokristali, odnosno jako mali kristali koji emitiraju određene valne duljine crvene i zelene boje, a u kombinaciji s plavim LED-om, omogućuju širi spektar boja pružajući dinamičniju i prirodniju reprodukciju boja nego kod konvencionalnog LED-pozadinskog osvjetljenja. Samsung navodi da poboljšava detalje boja čak za 64 puta, te postiže 2,5 puta veći izlaz svjetla nego kod standardnih LED LCD-a. Da to nije nikakav marketinški trik pokazuju poboljšanja koja su vrlo vidljiva u samoj reprodukciji slike. Druga je stvar podrška za HDR (High Dynamic Range) tehnologiju, koja omogućuje TV-u da ima veći kontrast s više gradacije boje, veće razine crne i intenzivnije nijanse bijele. Nažalost, taj svoj kapacitet TV postiže samo s HDR materijalima (fotografijama ili videom), a s obzirom da trenutačno gotovo i nema dostupnih takvih sadržaja (dostupni su samo testni uzorci), puni potencijal ove tehnologije tek će doći na vidjelo u budućnosti.

Za razliku od prethodnih LED displeja koji koriste 8-bitne LCD matrice, Samsung na JS 9002 modelu koristi 10-bitnu LCD matricu, što bi trebalo doprinijeti još boljoj slici. Kako bi otklonio neugodne refleksije iz okoline na zakrivljenom LCD ekranu, Samsung je primijenio novi filtar, koji radi bolje nego na prošlim modelima TV-a, ali refleksija je i dalje vidljiva. Iako Samsung JS 9002 koristi Edge-lit LED osvjetljenje ekrana s njihovom Precision Black i UHD Micro tehnologijom ovo osvjetljenje je dovelo do iznimnih rezultata na slici. Kada je reproducirani video materijal potpuno crn, Samsungov ekran je u potpunosti crn. Po prvi puta smo na LCD-u doživjeli da nema probijanja pozadinskih osvjetljenja, a ekran će biti osvijetljen samo na mjestima gdje je nešto prezentirano u samom materijalu, što je odlično. Samsung koristi osmo-jezgreni procesor za povezivanje i obradu slike nudeći nesmetano HEVC dekodiranje video materijala.

Značajke

Jedna od najvažnijih novosti je potpuno novi Smart TV sustav naziva Tizen. Novi operativni sustav baziran je na Linuxu, a trebao bi olakšati rukovođenje svim funkcijama Smart TV sustava. Korisničko sučelje Tizena je oblikovano tako da korisnik lakše, brže i inteligentnije upravlja svim mogućnostima.

Samsung 48JS9002 Slika 1 web

Izgled novog Smart TV izbornika


Oni koji su naučeni na starije verzije Samsungovog Smart TV-a morat će učiti sve ispočetka, odnosno gdje se sada nalazi pojedina funkcija ili značajaka, jer je izgled Smart TV-a u potpunosti promijenjen. Neki će vidjevši novi SmartHub primijetiti da vrlo sliči LG webOS-u i bit će u pravu, ali ulaskom u dubinu i mogućnosti sustava, vidjet će da je kod Tizena ipak sve drugačije. Zahvaljujući osmo-jezgrenom procesoru očekivali smo glatku i nesmetanu kontrolu i brzinu kod izvođenja određenih radnji, ali na našu žalost to se nije u potpunosti dogodilo. Problem definitivno nije u samoj elektronici nego u programskoj dijelu. Iako Tizen predstavlja određeni napredak u odnosu na stariji sustav, još nije u potpunosti pokazao sve što može. Definitivno trebamo sačekati noviju nadogradnju firmwarea, jer to je uobičajena praksa svih današnjih uređaja, da se na početnim modelima uočavaju, a potom nadogradnjom popravljaju i rješavaju problemi (TV je testiran s verzijom 1210).

Osnovni izgled glavnih izbornika također je redizajniran. Ikone izbornika sada su nepotrebno grafički pojednostavljene (bez puno boja i prikazane neelegantnim bijelim simbolima), kao da ih je netko grafički ručno nacrtao. Prigovorit se može i sporosti nekih funkcija gdje se moralo malo pričekati (1-2 sekunde) da se funkcija odradi (npr. mijenjanje TV programa traje 2 sekunde), što je, obzirom na snažan osmo-jezgreni procesor, nedopustivo. Također smo morali i dva puta resetirati TV, jer su iz nerazjašnjenih razloga iz memorije nestali samo neki TV programi (?!). Bez obzira na sve to, ogroman broj mogućnosti podešavanja mnoštva parametara za sliku i dalje je na vrhunskoj razini, kako to i dolikuje prestižnim Samsungovim TV-ima. Sliku je moguće vrlo precizno podesiti, a pravilno podešavanje određenih parametara slike daje fantastičan izgled slike za jedan LCD TV.

Samsung 48JS9002 Slika 3 web

On screen grafički izgled glavnog izbornika

Samsung 48JS9002 Slika 4 web

App galerija sa svim mogućnostima

 

Daljinski upravljač

Kako je to već običaj na prestižnim Samsungovim modelima TV- i ovaj dolazi s dva daljinska upravljača. Prvi i osnovni daljinski upravljač (već godinama dolazi sa svim Samsungovim modelma TV-a) i smatramo da je konačno došlo vrijeme da taj, definitivno "nespretan" daljinski upravljač, dobije svojeg nasljednika, pogotovo kod ovako skupih i prestižnih modela. Drugi daljinski upravljač je poboljšan u odnosu na prethodnu godinu. "Bananasti" oblik kućišta daljinskog upravljača, s blago valovitom poleđinom, asocira na gumu i savršeno je prilagođen šaci. Pažljivija analiza otkriva plastiku s obje strane, dobre završne obrade. Na njenu su samo najosnovnije funkcije TV-a s odličnom funkcijom "pokazivača" (pointer), na TV ekranu. Dovoljno je samo približiti prst na funkcijsku tipku "Pointer" da se na TV-u pokaže okrugla točka s kojom se tada može kretati po ekranu (zavisno od toga kako se pomiče daljinski upravljač u prostoru) i odabirati određene funkcije. Obzirom na novi Tizen Smart Hub sustav izbornika ovaj daljinski upravljač će biti pravi odabir za upravljanje JS 9002 TV, jer je jedan od najboljih daljinski upravljača na tržištu. Iako će mu neki korisnici naći poneki nedostatak - sve je stvar prakse i navike - ali kada se jednom naučite na njega neće vam pasti na pamet koristiti nešto drugo. Kao i kod svih novih uređaja, moguće je, uz ova dva daljinska upravljača, TV-om upravljati i aplikacijama za smartphone ili tablet (app je dostupna za iOS i Android).

Slika i zvuk

Nema nikakve sumnje da je Samsung svojim S modelom napravio jednu pravu malu evoluciju u kvaliteti slike. Naši uobičajeni testni video uzorci slike dobili su do sada neke najbolje dobivene rezultate na testu, iako još uvijek ima mjesta za poboljšanje nekih parametara slike. Pokretna rezolucija je bila gotovo savršena, bez ikakvih smetnji ili trzanja. Jaggies test bi sigurno mogao biti bolji, jer su bili vidljivi nabori na pokretnoj traci, ali u normalnoj reprodukciji taj "efekt" bio je malo primjetan. Upravo kod brzih akcijskih scena bilo je vidljivo da rubovi predmeta pomalo "trepere", ali to će primijetiti samo oni iskusni korisnici. Filmski rezolutni test bio je najbolji do sada s pravilnim prikazom okomitih i vodoravnih linija, gotovo bez ikakvih treperenja. Uklanjanje šumova na slici (noise test), koji su vrlo problematični kod reprodukcije slika nižih rezolucija, bili su odlično "zamaskirani" i gotovo neprimjetni na ekranu. Podizanje niže rezolucije slike na Ultra HDTV uvijek predstavlja problem kod TV-a viših rezolucija, ali Samsung je to odlično izveo na ovom modelu. Slika je briljirala na TV programima s odličnom rezolucijom i zaglađivanjem rubova predmeta. U nekim trenutcima gledatelj neće imati dojam da gleda u LCD ekran, jer slika daje gotovo isti vizualni dojam kao s plazma ekranom, a u nekim segmentima slike daje bolji dojam. Kontrast i boja koju je prikazao Samsung JS 9002 definitivno nije do sada pružio niti jedan testirani model TV-a. Zbog zaobljenosti ekrana i na ovako malom ekranu se dobiva jedan veći dubinski osjećaj cjelokupne slike. Vrlo prirodan spektar boja i odličan kontrastni odnos doprinosili su nenapadnoj slici, koja nimalo ne zamara oči niti nakon višesatnog gledanja. Ono što nismo očekivali je savršeni 3D prikaz slike, koja je do sada bila rezervirana samo za danas već stare Panasonicove plazma TV-e. Nije bilo uobičajenih smetnji s preklapanjem slike, dubinska perspektiva je odlična, a veća svjetlina LED ekrana (u odnosu na plazmu) i kontrola osvjetljenja dala je odličnu 3D sliku. Najviše fascinira potpuno crni ekran, gdje nije primijećeno nikakvo pozadinsko probijanje svijetla. U nekim slučajevima nije se moglo razaznati je li TV uključen ili ne, jer je ekran bio potpuno crn. Kada je s izvora puštena potpuna crna slika i ekran je potpuno crni. To je naravno doprinijelo i odličnoj reprodukciji crne boje, te velikim kontrastnim odnosom. Ne treba posebno isticati da je reprodukcija Ultra HDTV materijala bila najbolja i najdojmivljivija i tu tek Samsung pokazuje potpunu slikovnu "snagu" i prirodnost reprodukcije. U svakom pogledu, iako još ima mjesta za neka unaprjeđenja, Samsung je pomaknuo granicu kvalitete slike s modelom JS 9002 na jednu stepenicu više.

Zaključak

Iako ovom modelu, s obzirom na cijenu, možemo zamjeriti neke nedostatke (nedostatak barem jednih 3D naočala, nema ugrađenu kameru, nesavršenost spoja TV panela ekrana i kućišta, itd.), on ipak ima mnoštvo prednosti, a gotovo svi "nedostatci" se mogu naknadno ispraviti (npr. nadogradnja firmware, kupnjom 3D naočala, itd.). Za sve one korisnike koje žele odličnu 2D i 3D sliku neovisno o rezoluciji, zakrivljeni ekran, mnoštvo dodatnih opcija novog Smart TV sustav naziva Tizen, itd. Samsungov TV oznaka JS 9002 je trenutačno najbolji izbor kod kupnje Ultra HD LED TV-a.

TEST Samsung UE48JS9002 TABLICA web