TEST: Panasonic TX-58AX800E

Utorak, 29.09.2015. 07:54 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 96 Godina: 2015

Iako je većini korisnika tvrtka Panasonic poznata po izradi odličnih plazma TV-a, prestankom njihove proizvodnje, Panasonic se pridružio novim "snagama“ na tržištu, koje sada proizvode Ultra HD TV (4K). Na test je stigao model oznake TX-58AX800 (dostupan u dimenzijama od 127, 147 i 165 cm).

S obzirom na veću rezoluciju koju mora prikazati 4K ekran od HD rezolucije, Panasonic nije odmah pustio u prodaju svoje modele, iako ih je prezentirao na različitim AV sajmovima, što nije bez razloga. Panasonic je puno uložio u potpuno novi sustav boja, a kao rezultat njihov 4K LED TV  ima "Studio Master Color" tehnologiju, koja omogućuje reprodukciju 98% boja na DS skali, koju koristi filmska industriji za snimanje filmova u 4K.

Panasonic je primijenio tzv. "Modern Art Design" za izgled TX-58AX800 TV, koji kombinira crno-tamni okvir kućišta s kromiranim sjajnim donjim okvirom i stalkom na kojem stoji TV, što mu daje luksuzan izgled. Zapravo ovaj 4K LCD TV je nevjerojatno težak, čak 33 kg bez stalka, težina koja je bila primjerena za nekadašnje plazma TV-a. Njegova velika težina dolazi od upotrijebljenih materijala za izradu TV-a. Gotovo cijelo kućište TV-a je napravljeno od kvalitetnih metalnih dijelova, čak i zadnja strana je potpuno izrađena od metala. Zbog takve težine je i stalak na kojem TV stoji nevjerojatno težak (15 kg), što je u biti logično, jer mora držati ovako težak TV stabilno na mjestu.  

Svi AV priključci na TV-u su dobro raspoređeni. Jedni priključci se nalaze na lijevom boku iza prednje stranice TV-a, a drugi odostraga s pogledom u pod, što će osigurati nesmetano priključivanje bilo kojeg priključka, čak i ako je TV postavljen na zid. Opremljenost priključcima je zaista impozantna, a spomenuti ću samo neke: 2 Common interface, 2 satelitska, 4 HDMI, 1 Display port 1.2a, 1 USB 3.0, 2 USB 2.0 priključka, itd..

Panasonic tx 58ax800e mala

Od karakteristika treba istaknuti: THX certificirani 4K zaslon, "dual-core hexa Processing Engine" – procesor (koristi se za obradu signala slike), dekodiranje HEVC/ H.265, "4K Fine Remaster Engine" upscaling (podiže video rezoluciju niže kvalitete na 4K rezoluciju), osvježenje ekrana od 2000 Hz 4K BLS IFC-a (omogućuje glatke i oštre pokrete na TV-u), LED Edge Local PRO pozadinsko osvjetljenje ekrana (tehnologija za poboljšanje kontrasta i razine crne boje na LCD-u), 4K Pure Direct, itd..

Kao i kod testiranog modela TX-42AS650E u HI-Fi Media broj 95, TX-58AX800 ima novo i osvježeno On screen grafičko sučelje izbornika (mogućnost četiri različite boje izgleda izbornika - crna, siva, smeđa i oker). I ovdje je izgled glavnog izbornika podijeljen je u dvije jednostavne cjeline. Lijevo strana ekrana prikazuje 7 podizbornika (slika, zvuk, mreža, timer, postavljanje, pomoć i opcija), a na desnoj strani ekrana se nalazi mnoštvo pojedinačnih opcija odabranog podizbornika. Vrlo pregledni izbornici omogućuju nesmetano i jednostavno podešavanje svih opcija TV-a.

Slika 2

Slika 1

Najinteresantniji je izbornik za slikovna podešavanja. Kao što je već prije navedeno, Panasonicov TV ima THX certifikat, pa se ovdje nalaze 2 THX moda postavke slike (THX Cinema i THX Bright Room). Mod Professional 1-2 omogućuje dvije memorije za sliku, koju korisnik sam može podesiti uz mnoštvo naprednih postavki npr. upravljanje pojedinim bojama (sustav upravljanje bojama - CMS), balansa bijelog, gamme, itd., što omogućuje i profesionalnu kalibraciju po ISF certifikatu. I ovdje je prisutna vrlo korisna opcija (My home screen), kojom svaki korisnik može postaviti početni zaslon prema svome izboru. Odabir se sastoji od različitih pozadinskih slika, na kojoj će se nalaziti samo odabrane korisnikove aplikacije npr. Skype, Internet pretraživač, YouTube, itd. (ukupno 13 različitih prozora).

Slika 4

 

Smart TV (Smart Viera) donosi niz mogućnosti instaliranja različitih aplikacija, mrežnih usluga (npr. YouTube, DailyMotion) i društvenih mreža (Twitter, Skype, Facebook, itd.). Zapravo sve ovisi o sklonostima samog korisnika, koje će aplikacije koristiti i koliko će  se njima služiti. TV je kompatibilan s Miracast, što omogućuje da kopira zvuk ili sliku s TV-a na korisnikov smartphone ili Android tablet (od verzije 4.2). Budući da TV ima dva ugrađena TV prijamnika moguće je pomoću TV Anywhere funkcije gledati jedan program na TV-u, a drugi program gledati na smartphoneu ili tabletu.

Panasonic detalj kamera

Ostale mogućnosti uključuju: ugrađenu kameru (nalazi se na gornjoj strani TV-a, a podiže se automatski kada se uključi Skype), DLNA i UPnP protokol za daljinski pristup datotekama pohranjenima na PC / Mac računalu, USB HDD snimanje TV programa (podržava FAT i NTFS). Multimedijske mogućnosti koje podržava TX-58AX800 TV su iznimne i podražava većinu današnjih audio/video kodeka. Nije bilo nikakvih problema s reprodukcijom bilo kojeg materijala, kao niti s čitanjem hrvatskih titlova.

Panasonic daljinski

TX-58AX800 TV dolazi s dva daljinska upravljača: standardni infracrveni daljinski upravljač i Touch Pad Controller. Daljinski ima gornju ploču od brušenog aluminija, a sve funkcijske tipke su srebrne boje, što mu daje luksuzan izgled. Logički postavljene funkcijske tipke doprinose jednostavnijem upravljanju TV-om, a pozadinsko osvjetljenje tipki doprinijet će nesmetanom upravljanju TV-om čak i u mraku, što treba pohvaliti. Drugi daljinski je malih dimenzija i teži samo 80 grama, uključujući i bateriju. Iako daljinski upravljač ima nekoliko osnovnih funkcijskih tipki, osnovu čini okrugli touchpad (u promjeru četiri centimetra), s kojim se može pomicati po ekranu ili potvrditi određene funkcije. Kao i na većini daljinskih upravljača koji koriste touchpad, događale su se iste neobične stvari (neki puta je on bio preosjetljiv a neki puta uopće nije htio reagirati, itd.), pa tu Panasonic nije napravio ništa bolje ili lošije nego ostali proizvođači TV-a. Daljinski upravljač je opremljen i s mikrofonom, s kojim se mogu davati glasovne naredbe TV-u za pokretanje nekih funkcija (promijeni kanal, podešavanje izlazne razine zvuka, itd.). Glasovne naredbe su radile prilično dobro i gotovo bez problema, a jedini nedostatak će biti što se naredbe moraju izgovarati na engleskom jeziku, jer hrvatskog naravno nema. Takvo upravljanje TV-om je sporije nego klasično upravljanje TV-om pomoću funkcijskih tipki. Za sve one korisnike kojima se ne sviđa upravljanje TV-om niti jednim od ova dva daljinska upravljača, postoji mobilna aplikacija za Android i iOS operativni sustav, kako bi TV-om mogli upravljali preko smartphonea ili tableta.

Slika i zvuk
Panasonic TX-58AX800 koristi LCD ekran od VA matrice, a ne IPS matrice kao u prošlosti, čime razina kvalitete slike definitivno pada s većim kutem gledanja (manja razina svjetline i kontrasta). Ekran nije potpuno zrcalnog tipka, nego nešto između mat i sjajnog ekrana, pa nema puno "negativnog" odsjaja okoline u njemu. Ovaj TV ne pati niti od ograničenja prvih 4K TV, koji su imali ograničenje slike na 30 sličica u sekundi (za ispravni 4K prikaz potrebno je 60 sličica u sekundi), obzirom da TX-58AX800 podržava najnoviju HDMI 2.0 specifikaciju (samo 1 HDMI priključak 2.0).

Na testnim snimkama TX-58AX800 pokazao je neke dobre i neke loše karakteristike. Kod pokretne rezolucije, nije bilo trzanja slike, iako su rubovi predmeta znali primjetno titrati, te su bili neznatno zamućeni. Jaggies test pokazao je da ravne linije imaju tendenciju valovitosti (samo na nižim stupnjevima), a i ovdje je bila naznačena zamućenost rubova. Test rezolucije je jedan od najboljih koje sam imao prilike vidjeti, gdje su sve vodoravne linije ispravno reproducirane, dok su neke okomite linije gotovo neprimjetno titrale. Ovi mali "nedostatci" gotovo da nisu primjetni u normalnom uvjetima gledanja filmskih materijala. Kod nižih rezolucija, pohvaliti se može reprodukcija i podizanje rezolucije na 4K, te odlično uklanjanje šuma na slici.

Reprodukcija boja ima malo topliji i "pastelasti" izgled, ali u naprednim podešavanjima za sliku mogu se otkloniti gotovo svi parametri takvog načina prikaza boja. 4K reprodukcija je impresivna s nevjerojatnim prikazom detalja i boja. S obzirom na malu količinu dostupnih 4K materijala, njegovi korisnici će se morati malo strpjeti dok se ne pojave takvi video materijali u prodaji, kako bi potpuno uživali u vrhunskoj slici. Kod prikaza 3D slike (s TV-om se dobivaju 2 para aktivnih 3D naočala), događale su se neke do sada neviđene stvari na testu. Video materijali s istoga Blu-ray diska su pokazali sasvim različite karakteristike. Dok na nekim 3D materijalima nije bilo primjetno preklapanje slika između desnog i lijevog oka, na drugima je to jednostavno bilo vidljivo. Nisam uspio odgonetnuti iz kojega se razloga to događalo pa ne mogu sa 100% potvrditi kvalitetu 3D slike. Kada nije bilo preklapanja, kvaliteta reprodukcije je bila gotovo na razini plazma panela, naravno s većim i jačim osvjetljenjem s obzirom na LCD ekran, što je doprinijelo boljim i vidljivijim sitnim detaljima na slici.

TX-58AX800 ima ugrađeni stražnji subwoofer koji podiže razinu bas frekvencija, a dva prednja zvučnika su okrenuta prema slušatelju, što pospješuje i unaprjeđuje zvukovni doživljaj. Iako ograničen zvukom kao i većina tankih TV-a na tržištu, Panasonic je u konačnici ponudio iznadprosječan zvuk.

Zaključak
Panasonic TX-58AX800 ponudio je odličnu kvalitetu izrade TV-a, na koju sigurno nitko neće imati neki prigovor. Opremljenost najnovijim tehnologijama i priključcima (npr. DisplayPort), te kvalitetom slike, Panasonic je ponovo dokazao da pripada samom vrhu sadašnjih 4K TV.

Panasonic TX 58AX800E tablica1