Ispiši ovu stranicu

TEST: Samsung UE65HU8500

Četvrtak, 18.12.2014. 08:14 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 94 Godina: 2014

Već prošle godine svima je bilo jasno da će Ultra HDTV (4K) vrlo brzo, ne samo „zakoračiti“ put prema većini korisnika, nego da će i njihova cijena ubrzo biti povoljnija. To se i dogodilo ove godine, pa sada svaki ozbiljan proizvođač TV u svojoj ponudi ima barem jednu liniju Ultra HD TV-a različitih veličina ekrana.

Da ne bi sve ostalo samo na povećanju rezolucije (HDTV – 1920 x 1080 piksela/ Ultra HDTV 3840 x 2160 piksela), tvrtka Samsung je dodala još jednu novinu, a to je TV ekran koji nije ravan, nego zaobljen. Do sada je Samsung zakrivljeni ekran predstavio samo na novom OLED ekranu, kojega su uživo mogli vidjeti svi posjetitelji zagrebačkog AV sajma u Sheratonu 2013. godine. Očigledno, ponukani dobrim kritikama i reakcijama publike, Samsung je zaobljenost ekrana primijenio i na novoj paleti Ultra HDTV TV-a serije 8, koja se izrađuje u dvije dimenzije - 165 cm (65 inc.) i 140 cm (55 inc.), a testirali smo najveći model oznake UE65HU8500. Što god da netko misli o prednostima i nedostacima zakrivljenih TV ekrana, 65HU8500 će sigurno privući pozornost ljudi. Ultra HD LCD panel okružen je crnim okvirom od 1 cm, a vanjski rub kućišta je u imitaciji brušenog sjajnog metala, što mu uz zakrivljen ekran daje vrlo atraktivan i elegantan izgled. Zbog zakrivljenosti LCD panel, TV neće na svojim rubovima biti stopljen u ravnini sa zidom kao ravni LCD TV, kada ga se želi montirati na zid, što bi možda neke korisnike moglo zasmetati.

Pogled na zadnju stranu TV-a pruža jedan novi smjer budućem pristupu raznim AV priključcima na televizorima, iako je on viđen i na prošlogodišnjoj Samsungovoj Ultra HD seriji TV-a. Odostraga se nalaze samo dva priključka, od kojih je jedan za kabel električne mreže, a drugi za priključak za tzv. One Connect kabel. Svi potrebni AV priključci nalaze se u zasebnoj vanjskoj kutiji naziva One Connect Box, a veza s TV-om se održava samo jednim posebnim One Connect priključnim kabelom.

Samsung UHD-Evo-Kit Back-web

Ovakav pristup ima mnogo prednosti. Prije svega pristup i priključivanje različitih kabela iz različitih AV uređaja je sada puno lakše, jer se One Connect Box može smjestiti gdje god to korisnik želi (One Connect kabel ima dužinu od 3 m). Buduće eventualne nadogradnje TV-a npr. najnovije Samsung značajke, bolji operativni sustav ili promjena novih HDMI standarda, sada je vrlo jednostavno, jer se One Connect Box može zamijeniti nekim posve novim Box-om, pa korisnik ne mora zbog toga mijenjati cijeli TV u budućnosti, itd.. Najinteresantniji priključci na One Connect Boxu su: 4 HDMI (uključuju podršku za HCDP 2.2, HEVC kodek, 3D, ARC i MHL 3.0), Common Interface, IR vezu, 2 USB 2.0 i 1 USB 3.0. Iako je u One Connect Box ugrađen ventilator koji odvodi višak topline, podnožje kutije je dosta toplo, što je začuđujuće. Od ostalih značajki važno je spomenuti da 65HU8500 koristi jači procesor „Quad Core Plus“ u odnosu na prošlogodišnji model, koji sada radi na 1.8 GHz (prošlogodišnji na 1.3 GHz). To je u potpunosti razumljivo, obzirom na mnoštvo novih radnji koje mora izvršiti sam TV npr., podizanje SD rezolucije na UltraHD rezoluciju, kontrolu LED rasvjeta za lokalno zatamnjenje, 3D, Smart TV funkcija, Multilink prikaz na ekranu. itd.. U kompletu s 65HU8500 dobivaju i dva para aktivnih RF 3D naočala, što će biti sasvim dovoljno za početni užitak gledanja 3D materijala na ovom TV-u.

Samsung UE65HU8500K 006 WEB2

Samsung 65HU8500 koristi već dobro poznati On screen grafički prikaz izbornika. Izbornici su na hrvatskom jeziku, što sigurno osigurava svim korisnicima jednostavnije podešavanje i pronalaženje određene funkcije na TV-u. U svakom slučaju, kretanje kroz mnoge izbornike je jednostavno i intuitivno, pa s time sigurno nitko neće imati problema. Postoje mnoga podešavanja slikovnih parametara što je već standardno kod Samsunga.. Najnaprednija podešavanja za ispravnu kalibraciju slike uključuju: gamma, balans bijele boje u dvije ili deset točaka (prilagođava svjetlinu crvene, zelene i plave boje, kako bi dobio ispravnu bijelu boju), podešavanje prema boji kože, itd., koji će znati potpuno iskoristiti svi oni koji koriste neki program za kalibraciju slike.

Samsung 65UE6500 izbornik

Tu su i još neke funkcije koje slici mogu donijeti poboljšanje „Motion Plus“ (osigurava bolji prikaz slike kod pokreta), Smart LED (prikazuje potpuno crnu sliku kod omjera slike 2,35:1 na crnim trakama iznad i ispod slike), „potpuno crna boja“, itd. ali sa svim tim opcijama treba biti vrlo oprezan i umjeren jer mogu slici dati i "lošiji" izgled. Za sve oni koji će uživati u ovogodišnjem svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, Samsung je priredio posebni "nogometni" mod, kojega će sigurno mnogi zavoljeti. U tome modu slika se prilagođava okolnostima na nogometnom terenu (boje su bogatije, veći je kontrastni omjer, itd.), pa sve izgleda dosta jasnije i življe, skoro kao da ste uključili dinamični mod slike. I zvuk se tu mijenja i dobiva se šira zvučna slika, koja donosi veći osjećaj prostora, kao da ste na samom nogometnom stadionu. Nogometni mod donosi i mogućnost snimanja videa na neki vanjski USB uređaj (HDD ili memorijski stick). U tome slučaju korisnik može stopirati sliku u bilo kojem trenutku, povećati određeni dio slike (slika se na ekranu tada podijeli na 9 dijelova, te se svaki od tih dijelova može zasebno uvećati), kako bi se mogao vidjeti i najsitniji dio na slici (npr. namjerno igranje lopte rukom, koje se u normalnoj reprodukciji nikako ne bi moglo vidjeti). Dok je slika u pauzi, utakmica se i dalje snima, tako da korisnik nikada neće izgubiti ili propustiti niti jedan dio utakmice. Sigurno će svi korisnici ovog TV-a, čak i poslije utakmice, naknadno pregledavati svaki dio spornog momenta na utakmici i dodatno ga analizirati, te npr. utvrdili da li je sudac pogriješio u suđenju.

Samsung BN59-daljinski Front webPoznata Samsungova TV Smart platforma, iako nije znatno drugačija nego na prošlogodišnjim modelima, ipak je nadograđena nekim novijim "dodatcima". Prije sve to se odnosi poboljšanu komunikaciju između korisnika i TV-a, pomoću pokreta i govora. Kod prošlogodišnjih modela korisnik je morao koristiti ruku za davanje određene naredbe, a sada je potreban samo prst. Iako poboljšana funkcija pokreta i dalje pati od nekih problema kao i na prošlogodišnjim modelima (neki puta uopće ne reagira na prst), ali treba priznati da se Samsung trudi u nastojanju da ovo dovede na "pravu" razinu funkcionalnosti. Ista problematika se odnosi i na govorne naredbe, vide se pomaci na bolje ali korisnici će sigurno više koristiti uobičajen način upravljanja TV-om pomoću daljinskog upravljača, pogotovo ako se koristi drugi i potpuno obnovljeni novi daljinski upravljač, ali o tome nešto kasnije. Tu se nalazi i potpuno nova funkcija naziva "Multi-Link Screen". Pomoću ove funkcije moguće je TV ekran podijeliti na četiri identična kvadrata, od kojih svaki sadrži drugačiji izvor. Tako je moguće pratiti TV program u jednom kvadratu, gledati You Tube u drugom kvadratu, u trećem pratiti zbivanja na nekom Internetskom TV kanalu, itd.. Svi ovi "prozori" rade vrlo glatko i brzo, na čemu treba zahvaliti ugrađenom novom četverojezgrenom procesoru.

Samsung 65HU8500 dolazi s dva daljinska upravljača. Prvi daljinski upravljač već nekoliko godina dolazi sa svim Samsungovim TV-ima, malenih dimenzija, malenih funkcijskih tipki i bez pozadinskog osvjetljenja, te neće ostaviti neki veći pozitivan dojam na korisnika. Drugi daljinski upravljač je nešto potpuno novo za Samsung. Iako se drugi daljinski upravljač dobivao s nekim skupljim Samsungovim modelima TV u prošlim serijama, na kojima je Samsung isprobavao Touch Pad kontrolu (površina osjetljiva na dodir) te imao ugrađeni mikrofon, ovaj novi je potpuno redizajniran. Kao prvo, daljinski je jako malenih dimenzija, odlično ergonomski napravljen, pa savršeno sjeda u ruku. I ovdje se nalazi Touch Pad kontrola, ali sada bitno manjih dimenzija (80 % je manja nego na daljinskim upravljačima iz 2013. godine), s daleko boljim osjećajem za kontrolu TV-a. I tu je ugrađen mikrofon na vrhu daljinskoga, a najveća novina uključuje ugrađeni senzor pokreta, pa se svim funkcijama TV-a može upravljati pomoću bijele okrugle točke, koja ima funkciju kao i kursor računalnog miša na PC-u (kako se pomiče daljinski upravljač, tako se na TV-u kreće i bijeli kursor). Na testu se najviše koristio ovaj novi daljinski upravljač odnosno senzor pokreta. Iako on podsjeća na LG Magic Motion daljinski upravljač, mislimo da je ovaj bolji za uporabu. Uvijek spreman i "poslušan" na pokrete ruke, omogućio je zaista jednostavno upravljanje TV-om. Definitivno, ovaj novi pametni daljinski upravljač je veliki napredak i zaslužuje našu pohvalu.


Slika i zvuk

Samsung UE658500 ocjeneI na ovom zakrivljenom ekranu, Samsung koristi svoju poznatu SPVA matricu. LCD panel je zrcalnog tipa, pa se i ovdje javlja problem s izvorima svjetlima koji se nalaze iza gledatelja. Izvori koje se nalaze malo postrance iza gledatelja neće predstavljati neki veći problem, ali direktno svjetlo iza gledatelja, na zakrivljenom ekranu jednostavno "rasteže" svjetlost lijevo-desno u ravnini skoro preko cijelog ekrana. Ovaj "problem" se može jednostavno riješiti ako se TV gleda u mraku ili ako izvori svijetla nisu iza gledatelja. Iako smo na početku mislili da zakrivljeni ekran neće imati neki veći pozitivan efekt na doživljaj gledanja TV, vrlo brzo smo promijenili mišljenje. Tome je sigurno pridonio Samsungov novi sustav za obradu dubine slike (Auto Depth), koji uobičajeni "ravni" video izvor prilagođava zakrivljenom ekranu. Odlične performanse kontrasta dodatno su poboljšale osjećaj detalja i dubine slike. Ono što nas je najviše iznenadilo je prikaz standardne rezolucije slike (SD) kao i HDTV, na ovako velikom ekranu. Samsungov je definitivno poboljšao "upscaling" SD rezolucije, tako da gotovo nismo imali veće primjedbe na kvalitetu SD slike. Odlično zasićenje boja, bogata i dinamična slika, te vrlo precizan i jasan izgled SD slike, treba samo pohvaliti. To se sve odnosi i na HD rezoluciju kod koje upscaling na UHD (Ultra High Definition) rezoluciju izgleda još bolje i prirodnije. Veličinom ekrana od 165 cm Samsung 65HU8500 je u potpunosti naglasio sve prednosti Ultra HD u odnosu na HD rezoluciju. Četverostruko veća rezolucija slike od HDTV dala je fantastičan izgled detalja, besprijekorne boje, nevjerojatni realizam i poboljšanje dubinske perspektive. UHD slika definitivno izgleda još jasnije i čišće od UHD modela iz 2013. godine. Pozadinsko osvjetljenje uz Edge LED lokalno zatamnjenje i crni ton pokazala se vrlo učinkovita tijekom gledanja filmova omjera 2.35:1, gdje se pojavljuju uobičajene crne trake na gornjem i donjem rubu ekrana.

Crna boja je zaista impresivna na tim trakama, a jedino se na donjoj traci to može pokvariti kada se pojavljuje podnaslov (titl). Tada je vidljivo da se LED svijetla uključuju, pa u tim trenutcima slika nije baš potpuno crna u tome području. Zakrivljenost ekrana dala je dodatni doživljaj kod gledanja 3D slike. Osjećaj dubine je sada još veći i uvjerljiviji. Slika izgleda vrlo prirodno i s puno detalja, te obiluje raskošnim bojama. S obzirom na to da Samsung koristi aktivne 3D naočale, koje prema našem iskustvu daju puno bolje slikovne rezultate nego pasivne naočale, kvaliteta 3D prikaza je bila i za očekivati. Jedino čemu se može prigovoriti kod 3D prikaza je neznatno vidljivo preklapanje slike, koje će Samsung vjerojatno riješiti nekim novijim firmware (TV je došao s verzijom 1101 i nadograđen je na verziju 1121).

Samsung UE658500Sigurno će većina korisnika na ovakvom zakrivljenom i velikom ekranu zaželjeti zaigrati i neku igru s igraće konzole ili PC-a. Iako su slikovne mogućnosti i ovdje odlične, ozbiljne igrače odvratit će veliko ulazno kašnjenje, preko 60 ms, čak i u modu "Način igranja – Game mod". Iako je TV dosta tanak, to nije spriječilo Samsung da na ovome modelu poboljša i reprodukciju zvuka. Koristeći produljeni kanal (lijevak) za prolaz zvuka prema van (kanal je okrenut prema podu), Samsung je dobio nešto bolju bas reprodukciju zvuka, koja je sada sasvim dobra, mogli bi reći i najbolja koju smo čuli do sada (koristi dva woofera za bas). Srednji i visoki tonovi čuju se jasno i čisto, čak i na većim glasnoćama, što inače nije slučaj kod većine tankih TV-a. Napretkom u zvuku sigurno će biti vrlo zadovoljna većina korisnika ovoga Samsungovog TV –a.


Zaključak

Samsung je modelom 65HU8500 definitivno pokazao da želi biti vodeći igrač na tržištu Ultra HD TV-a. Veliki i zakrivljeni Ultra HD ekran donio je novo iskustvo gledanja i sadržaja na njemu.

Odlična reprodukcija SD slike, koja nije u 4K rezoluciji, možda je najveće ugodno iznenađenje na ovom TV-u. Novi dodatni daljinski upravljač također doprinosi jednom novom i jednostavnijem rukovanju TV-om, a opremljenost i različite ovog TV-a su zaista impresivne. Svi korisnici koji će postati vlasnici Samsungovog 65HU8500 TV-a biti će i više nego zadovoljni dobivenim.

Vezani sadržaji