TEST: Samsung UE 46F6500 LED TV

Ponedjeljak, 12.08.2013. 11:05 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Očekivani napredak u kvaliteti

Samsung je prošlogodišnjim modelima LED televizora poprilično uzburkao tržište jer su mogućnostima i cijenom nudili puno više nego većina konkurentnih proizvođača.

U kompaniji su očigledno potpuno svjesni da se dugo ne živi na staroj slavi i da sa svakom novom serijom televizora korisniku treba ponuditi još bolji proizvodi. Najnovijim modelom LED televizora kojeg smo dobili na test, oznake UE46F6500, Samsung je ta očekivanja u potpunosti i ispunio.

Moderan dizajn TV-a, tzv. "One Design", naglašen je kromiranim srebrnim rubnim okvirom, čime se dodatno istaknula njegova elegancija. Izgledom i malom debljinom od svega 4,7 cm (bez postolja), uklopit će se u svaki moderan interijer. Korisnici koji neće postavljati TV na zid, s televizorom dobivaju već poznati Samsungov četverokraki sjajni metalik stalak. Svi AV priključci nalaze se sa stražnje i desne bočne strane. Najčešće korišteni priključci postavljeni su bočno: 3 HDMI, 3 USB, zemaljski i satelitski antenski priključak, što omogućuje jednostavan pristup ako se televizor postavi na zid. Manje praktično je postavljen priključak za slušalice koji se nalazi također na stražnjoj strani, ali okomito prema zidu pa je pristup prema njemu malo otežan, pogotovo ako je TV postavljen na zid.

Zvučnici su smješteni u donji dio ruba okvira i raspršuju zvuk prema podu, pa će i sam karakter zvuk dosta ovisiti o predmetima i materijalu od kojeg se zvuk odbija i širi dalje u prostor. Samsung UE46F6500 dolazi s dva para aktivnih 3D naočala (SSG-5100GB), kabelom (IC) preko kojega se pomoću infracrvene veze može kontrolirati i ostalim AV uređajima koji nisu iz Samsungove proizvodnje, te dva različita daljinska upravljača (TM1360A i TM1240) o kojima će biti riječi kasnije u tekstu.

Neke od bitnijih karakteristika koje su ugrađene u Samsungov LED TV: 400 Clear Motion Rate, koji sprječava trzanje slike kod brzih pokreta,  Samsungov "Mega kontrast" za što bolji odnos između tamnih i svijetlih prikaza na ekranu, Wide Color Enhancer (Plus), omogućava veći raspon prikaza boja, ugrađeni bežični Wi-Fi, glasovno upravljanje funkcijama TV-a (Smart Interaction 2.0), itd..

Grafički izgled On Screen izbornika je ostao gotovo identičan prijašnjim serijama LED TV-a i sadrži mnoštvo izbornika (svi su prevedeni na hrvatski) koji su vrlo jasno i logički postavljeni. Naravno da je najviše pažnje posvećeno podešavanjima slike, pa se tu uz uobičajene i osnovne postavke slike nalaze i neke napredne (npr. balans bijele boje), koje će dobro znati iskoristiti svi oni koji imaju nekakav program za kalibriranje slike. Ostalim korisnicima ne preporučujemo da koriste ove funkcije jer se podešavanjem slike "na pamet" teško mogu dobiti dobri rezultati.

Samsung FF6500-4 web22

Za korisnike koji žele gledati TV programe u pravom formatu slike (npr. TV programi pušteni iz studia u 4:3 formatu, trebali bi se prikazivati u 4:3 formatu, a ne 16:9) moraju u izborniku "Veličina slike" pod parametrom "Veličina slike" odabrati automatski mod, a pod parametrom "4:3 veličina zaslona" odabrati 4:3 mod. Ovo je bitno za istaknuti jer mnogi korisnici ne razumiju kako ispravno podesiti mod prikaza slike. Poznati Samsungov e-vodič, odnosno elektronsko uputstvo za uporabu, koje se čita i gleda na TV ekranu, dobilo je novu poboljšanu verziju. Pojedini sadržaji uputstva su posebno uokvireni (označeni žutom bojom), te se mogu odabrati i korisnika odmah "prebaciti" u odabrani izbornik podešavanja, kako bi lakše podesili određeni parametar TV-a.

Definitivno odlično osmišljeno i sada samo nedostaje da korisnik u istom trenutku na ekranu ima e-vodič i izbornik podešavanja. Time bi se riješile sve eventualne nedoumice i snalaženje u podešavanjima svih parametra TV-a. Smart Hub je redizajniran u potpunosti te je sada još pregledniji i bolji. Nemoguće je u sklopu ovog testa opisati sve mogućnosti Smart Huba, pa ću spomenuti samo jednu. S obzirom na ugrađeni Web pretraživač, moguće je pregledavanje svih Internet stranica kao i na osobnom računalu. Uz sve to, na istom ekranu je moguće postaviti "mali prozorčić" u desnom donjem kutu u kojem se u realnom vremenu prikazuje i trenutačno odabrani TV kanal i to sa zvukom. U slučaju odabira video sadržaja sa zvukom na Web pretraživaču, taj "prozor" nestaje. Ova funkcija nas je stvarno oduševila.

Samsung ulazi-web

Osim snimanja TV programa na vanjski HDD disk (HDD se prethodno mora formatirati sa softwareom u Samsungovom TV-u), gledanja snimljenog materijala, korištenja Time Shift funkcije, itd., podržani su i svi najpopularniji video i audio formati, kao i hrvatska slova u titlovima (č, ć, đ, itd). Niti u jednom trenutku nije bilo problema s bilo kojim formatom ili AV reprodukcijom, neovisno da li je ona bila čitana s USB ulaza ili preko bežične Wi-FI mreže. Time Samsungov LED TV zaslužuje jedan veliki plus.

Samsung UF46F6500 dolazi s dva daljinska upravljača. Prvi daljinski upravljač ima njihov već uobičajeni dizajn koji je identičan nekim prošlogodišnjim LED TV modelima. Iako je logika rasporeda funkcijskih tipki dobro napravljena, njegove male dimenzije sigurno neće biti privlačne mnogim korisnicima, a nepostojanje bilo kojeg vida pozadinskog osvjetljenja tipki, samo dodatno kvari opći dojam. Drugi daljinski upravljač koristi poboljšanu verziju Touch Pad odnosno površinu osjetljiva na dodir (koju smo sreli na testu Samsungove 130 cm plazme u prošlom broju). Ona odlično reagira na dodir prstiju i u potpunosti je upotrebljiva za pregledavanje svih Internetskih sadržaja na TV-a, a sam daljinski upravljač odlično leži u ruci.

Zapravo, bez ovoga daljinskog upravljača, gotovo je nezamislivo jednostavno upravljati svim ponuđenim multimedijalnim i mrežnim mogućnostima TV-a. Daljinski također sadrži samo najpotrebnije funkcijske tipke TV-a, te je u njega ugrađen mikrofon za glasovno upravljanje TV-om. Uzevši u obzir da Samsung nudi dva daljinska upravljača, kojima je svakom od njih dodijeljena određena namjena za što bolje i jednostavnije upravljanje određenim sadržajem (npr. prvi je bolji za uobičajeno korištenje TV-a, dok je drugi bolji na mrežnim i Internetskim zadatcima), njihovom ukupnom uporabom sigurno će biti zadovoljna većina korisnika.

Slika i zvuk

Već na početku slikovnog testa, bio je vidljiv veliki pomak u odnosu na prošlogodišnje modele Samsungove serije 6. Prije svega to se odnosi na reprodukciju standardne TV slike od 576 linija. Slika je odlično prikazana i "zaglađena", bez primjetnih nazubljenosti rubova predmeta, što je do sada gotovo bio uobičajena pojava na ovako "velikim" LCD panelima. Zamućenje slike kod brzih pokreta je svedeno na minimum čemu je sigurno pridonio dobro optimiziran video procesor.

Prikaz boja je također ugodno iznenađenje. Boje su puno prirodnije i stabilnije nego na prijašnjoj Samsungova serija LCD-a, a najviše oduševljava prikaz ljudske kože (prethodno se treba dodatno "poigrati" s funkcijom "Podešavanje prema boji kože"), koja se za sada mogla vidjeti tek na nekim puno skupljim modelima LCD televizora. Bez obzira na rubno LED osvjetljenje, prikaz razine crne dao je vrlo dobre rezultate, kao i kontrastni raspon između tamnih i svijetlih tonova. "Digitalnog šuma" na  slici je jako malo (manifestira se kao malene točkice po cijelom ekranu TV-a), čak i na nižoj SD rezoluciji slike. S obzirom na to da korisnici većinu vremena gledanja TV-a provedu na standardnom prikazu rezolucije, ovo je veliki plus za Samsung UF46F6500 televizor i sigurni smo da će i svi korisnici biti jako zadovoljni.

HD slika pokazuje sve dobre karakteristike prikazane na SD slici, neovisno iz kojega je izvora slika puštena, ali s još preciznijim i jasnijim prikazom, što je bilo i za očekivati. Kao i kod testirane 130 cm Samsungove plazme (HiFiMedia broj 90), dvojezgreni procesor uspješno je eliminirao povremene trzaje slike na nekim materijalima reproduciranima s multimedijalnog plejera. Najveće pozitivno iznenađenje smo doživjeli kod prikaz 3D slike. Preklapanje slike između desnog i lijevog oka, gotovo da je u potpunosti eliminirano, pa nema dvostrukih rubova na slici. Iako je u nekim vrlo specifičnim situacijama bilo vidljivo tek neznatno preklapanje, koje će ionako primijetiti samo vrlo iskusan korisnik.

Bogate i jasne boje te čista slika, pružit će korisniku pravi 3D doživljaj i na ovom LED ekranu. Promjenu dubine 3D slike (dodatno podešavanje na TV-u) nije baš preporučljivo koristiti, zato što se dodatnim podešavanjem, u većem ili manjem obimu, povećava vidljivo preklapanje slike, pa je najbolje ostaviti tvorničku 3D postavku. Pretvorba 2D u 3D sliku, također je dobila jasniju i vidljivu 3D dimenziju nego na prethodnoj generaciji, ali i ovdje nije u eliminiran efekt preklapanja. Bez obzira na ovaj mali nedostatak, Samsungov TV-e daje izuzetno dobru sliku, neovisno o kojem se prikazu rezolucije radi.

Kao što je to do sada bio slučaj sa svim "tankim" televizorima na tržištu, niti ovaj Samsungov LED TV nije imao neki vidljivi pomak prema kvalitetnijem zvuku. Tanak i jasan zvuk, zadovoljit će osnovne potrebe gledanja TV programa. Bez obzira na nekoliko zvučničkih modova podešavanja (ugrađeni EQ), za ozbiljnije uživanje u zvuku (npr. gledanje filmova), TV treba priključiti na neki vanjski zvučnički sustav (receiver, soundbar, i sl.). Po kvaliteti zvuka ovaj Samsungov LED TV se ne razlikuje od većine TV-a na tržištu.

Zaključak

Samsung UE46F6500 LED LCD televizor je jasno demonstrirao kontinuirani razvoj televizijske tehnologije ovog proizvođača, a koji je rezultirao dodatnim poboljšanjima svih parametara nove serije 6 u odnosu na prošlogodišnje modele. Ova poboljšanja nisu ostala usporediva samo na razini tvrtke nego ona postavljaju jedan novi standard u ovoj klasi LED LCD televizora i među drugim proizvođačima. Odlična multimedijalna opremljenost, odlična SD i HD slika, 3D opremljenost (dvoje 3D naočala), novi i poboljšani Smart Hub itd., je dovoljno pozitivnih parametara da zaintrigira bilo kojeg korisnika u potrazi za televizorom ove cjenovne kategorije.

Ovom Samsungovom modelu (UE46F6500 LED LCD) nismo našli neku veću zamjerku, a zbog njegovih kvaliteta bez sustezanja mu dodjeljujemo dodatnu preporuku u vidu naše ocjene "Best Buy".

+
-Odlična SD i HD slika
-Odlična slika u 3D
-Dvoje aktivnih 3D naočala
-Odlična multimedijalna podrška
-Snimanje na vanjski HHD disk
-Wi-Fi
-Satelitski prijamnik
-Obnovljeni i poboljšani Smart Hub
-Potpuni Web pretraživač

-
-nema nekih većih zamjerki

 

Ocjena
Slika 35 / 40
Zvuk 13 / 20
Opremljenost 10 / 10
Daljinski upravljač 6 / 10
Cijena/Kvaliteta izrade 14 / 20
Ukupno 78 / 100
KARAKTERISTIKE
Proizvođač Samsung
Tip UE 46F 6500
A/V priključci
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz 1
HDMI ulaz 4
Euro AV SCART 1
Kompozitni video 1
Analogni stereo audio ulaz/izlaz ●/-
Slušalice
USB 3
3,5 mm PC audio ulaz -
Utor za memorijske kartice (SD) -
Analogni RGB PC (15 pin mini D-sub) -
RS-232 -
Optički digitalni izlaz
Common interface
Mrežni priključak
Antenski priključak
Satelitski priključak
Evolution Kit - priključak -
IR izlaz
Posebnosti
2D-3D pretvorba / 3D prikaz slike sa Blu-ray ●/●
Memorija TV prijamnika analogna/digitalna 100/999
Vidljiva dijagonala (cm) 116
Vrsta ekrana LED LCD
Format ekrana 16:9
Broj piksela (horizontalna x vertikalna) 1920 x 1080
Procesuiranje slike 1080p/24/25/30/50/60Hz
Kontrast ?
Brzina matrice ?
Vidljivi kut vertikalno/horizontalno 176/176
Videotekst 1000
THX certifikat za sliku -
400 Hz
Formati slike auto/16:9/zoom široko/zoom/4:3/pod. Zaslon,smart prikaz 1/ smart prikaz 2
Pseudo surround zvuk
Snaga audio pojačala 2 x 10 W
TV prijamnik analogni i digitalni MPEG 2/MPEG 4/satelit
PIP/PAP/PAT ●/-/-
Bežićni LAN
Ostalo
Dimenzije (širina x visina x dubina)
Bez stalka 1040 x 600 x 40,7 mm
Sa stalkom 1040 x 680 x 300 mm
Težina (kg) TV/sa stalkom 11,1/12,7
Cijena 9.600,00 kn
Distributer www.samsung.hr