Panasonic TX-P42G30E

Četvrtak, 15.12.2011. 11:41 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 86 Godina: 2011

Najviše impresionira dubinska perspektiva slike (za sada još uvijek nedostižna bilo kojem LCD-u na tržištu), s kojom se postiže realan prikaz. Crna boja je također odlična, kao i kontrastni omjer između tamnih i svijetlih točaka na slici

Mnogi ljubitelji plazma TV-a s nestrpljenjem su čekali da Panasonic na tržište izbaci novog predstavnika, koji će zamijeniti vrlo dobar prošlogodišnji model G20 (testirano u broju Hi-FI Media 81). Panasonic TX-P42G30 je vanjskim izgledom gotovo istovjetan G20, a bitne su razlike nalaze u panelu (G14), te nekim novim tehnologijama prikaza slike.

Nova serija G30 koristi noviji plazma panel s poboljšanom strukturom elektroda (koristi brzi fosforni sloj), što mu omogućuje postizanje svjetlije i bolje slike od prijašnjih modela uz manju potrošnju energije. Panel je također dobio novi anti-refleksni premaz, koji se sada puno bolje nosi s dnevnim svjetlom, stvarajući tako gotovo istovjetne slikovne rezultate u tamnim i svijetlim prostorima. Posve uobičajeni crni okvir, u kojem je smješten plazma model, daje dozu robusnosti i prepoznatljivosti Panasonicovih plazma TV-a. Postolje na kojem stoji plazma je  zrcalnog tipa u boji crnog grafita (gornji dio je izrađen od plastike), a ima mogućnost zakretanja TV ekrana lijevo-desno (funkcija pivot).  G30 nudi dovoljno raznovrsnih A/V priključaka, između ostalih, 4 HDMI ulaza (jedan podržava Audio Return Channel), čak 3 USB-a, te samo 1 SCART priključak.

Kako bi slika uvijek imala vrhunski prikaz, Panasonic koristi nekoliko tehnologija: 600Hz Sub-field Drive i Intelligent Frame Creation Pro, Infinite Black, THX mod, ISFccc kalibraciju (Imaging Science Foundation Certified Calibration Configuration) i Super Resolution. 600Hz Sub-field Drive i Intelligent Frame Creation Pro pružaju oštre slike kod brzih pokreta na filmskim materijalima ili kod igri s konzola, pružajući i u takvim scenama punu rezoluciju slike od 1080 piksela. Infinite Black daje nevjerojatan kontrast slike od 1:50000000, tako da se na slici prepoznaju i svi sitni detalji, neovisno da li su oni svijetli ili tamni. Ovime dodatno cijela slika dobiva veću dubinsku perspektivu. THX mod reproducira filmske materijale točno onako kako su ga tvorci filma zamislili. ISFccc mod omogućuje finu i preciznu dodatnu kalibraciju slike, koji će dati maksimalno optimiziranu sliku ugrađenog panela, ali za to će trebati pomoć stručnjaka ili kupnju odgovarajuće opreme (kalibracijski software). Funkcija Super Resolution vraća fine detalje koji su sastavni dio slike, ali ponekad izgubljeni u reprodukciji. Ovaj proces pretvara standardne razlučivosti slike, poput onih iz TV emisija i DVD-a, na razinu potpune HD slike.

Kao i u prošlosti, svi su On screen gafički izbornici prevedeni na hrvatski, što sigurno  pojednostavnjuje podešavanja svih parametara plazme. Uz to, G30 sada ima potpuno novi izgled izbornika u odnosu na stariju seriju G20, koji je, osim što je oku ugodniji, pregledniji i bolje logički raspoređen.  Posebno treba istaknuti odlična slikovna podešavanja. Osim nekih uobičajenih tvorničkih izgleda slike (dinamičko, normalno i filmsko) tu je THX mod i dva "profesionalna" moda. THX mod, kao i na nekim prijašnjim modelima, daje dobro uravnoteženu i podešenu sliku, te odličan prikaz slike filmskih materijala. Šteta je samo što i ovdje nije data mogućnost podešavanja dodatnih naprednih postavki kao i na "profesionalnom" modu. Dva "profesionalna" moda (ISFccc), uključuju individualno podešavanje nudeći mnoštvo naprednih podešavanja, kao što su podešavanja balansa bjeline (6 različitih postavki), upravljanje bojom (9 različitih postavki) i gama krivulja (5 različitih postavki). Ove napredne postavke namijenjene su naprednim korisnicima, koji znaju kako treba podesiti sliku s nekim programom za kalibraciju slike.

Kao i na starijem modelu, i ovdje postoji opcija s kojom se sva podešavanja TV slike mogu prenijeti na bilo koji ulaz (npr. podešene postavke slike na HDMI 1 ulazu, mogu biti prebačene na HDMI 2 ulaz), tako da korisnik ne mora svaki puta ispočetka podešavati sve parametre slike. G30 također može snimati TV programe kroz USB ulaz, ali isključivo na vanjski HDD disk koji ima vlastito napajanje. Na HDD disk koji dobiva napon kroz USB ulaz nije moguće snimati, kao niti na USB flash memoriju. Tu je i  poznati Viera Connect alat (Internet TV), koji omogućuje spajanje TV-a na različite multimedijalne internet servise,  koji za sada nudi 13 različitih sadržaja (Skype, Dailmotion, Euronews, YouTube, Facebook, itd.). U Panasonicu najavljuju kako će u vrlo bliskoj budućnosti takvih servisa biti još više, pa će korisnik imati na raspolaganju veliki broj različitih sadržaja, što će omogućiti još veću interakciju korisnika i TV-a.

G30 model koristi istovjetan daljinski upravljač kao i prijašnji model G20. Kao i prijašnjih godina Pansonic ne odustaje od već prokušanog dizajna svojih daljinskih upravljača. U nekom pogledu, to je sasvim opravdano. Najbolja karakteristika ovog daljinskog upravljača su vrlo velike funkcijske tipke, s logičkim rasporedom. Njegova ergonomija je također dobra, jer dobro "leži"u ruci, pa je upravljanje TV-om prilično jednostavno. Pravi potez bi bio da Panasonic konačno napravi bilo koji vid pozadinskog osvjetljenja funkcijskih tipki.

Slika i zvuk

Već kod prikaza SD slike vidio se veliki pomak prema bolje, u odnosu na stariju seriju G20. Sada je gotovo potpuno uklonjena nazubljenost rubova objekata u slici, slika izgleda mekanije i ispeglanije. Čak je i kod sportskih materijala, gdje ima puno brzih kretnji, slika bila zaista dobra, što treba svakako pripisati očigledno odličnoj progresivnoj i skaliranoj obradi SD signala. Kod reprodukcije slike s DVD-a ili MKV-a, također se dobivaju izuzetno dobri rezultati, pa se ponekad čini da je slika reproducirana kao da je snimana u punoj kvaliteti HD rezolucije od 1080 linija. Dakako, tek slika na Blu-rayu daje onaj istinski sjaj potpune HD rezolucije. Slika izgleda vrlo realistično, s odličnom reprodukcijom boja. Najviše impresionira dubinska perspektiva slike (za sada još uvijek nedostižna bilo kojem LCD-u na tržištu), s kojom se postiže realan prikaz. Crna boja je također odlična, kao i kontrastni omjer između tamnih i svijetlih točaka na slici. Sve je ovdje primjetno, te je moguće vidjeti i pojedine detalje čak i u najmračnijim filmskim scenama. Treba pohvaliti novi reflektirajući premaz na plazma ekranu, jer ambijentalno i danje svijetlo gotovo da ne utječe na odličan prikaz. THX mod je ponovno pokazao superiornost na filmskim materijalima, a vrlo dobar "Game" mod, tvornički je odlično podešen, te daje čiste i jasne slike s odličnim kontrastom. Spomenuti ću da uobičajeni jaggies test s Blu-ray diska, G30 prolazi skoro savršeno, tek s nekim malim naznakama nazubljenosti rubova predmeta. Ukupno gledajući, G30 daje odličnu sliku, kako na SD, tako i na HD materijalima.

Kao i kod G20 modela, G30 nema neke veće promjene u zvuku. Zvučnici su i ovdje smješteni tako da gledaju u pod, te tako zvuk odbijeni od poda putuje do slušatelja.Oni koji nisu zadovoljni tvorničkim postavkama zvuka (glazba i govor) tu je "korisnik" mod, s kojim se u 8-stupanjskom grafičkom equalizeru, zvuk može prilagoditi osobnom afinitetu korisnika. Tu su i dva surround moda (V-Audio i V-Audio Surround), koji zvuk proširuju u odnosu na normalni zvučni mod.

Zaključak

Panasonic je ponovno zablistao svojim novim modelom plazme TX-P42G30. S odličnom slikom SD i HD materijala, opremljenosti, jednostavnosti korištenja, mogućnosti snimanja TV programa na vanjski HDD disk, ekran veličine od 106 cm, za sada nema konkurencije na tržištu uzevši u obzir njegovu cijenu od 7.299,99 kuna.

+
- vrhunska kvaliteta HD i SD slike
- THX mod
- napredno podešavanje slike ISFccc
- MKV i DivX HD podrška
- Viera Connect - pristup Internet servisima
- snimanje na vanjski HDD disk
- 3 USB priključka

-
- nisu podržani titlovi u samom Multimedijalnom playeru, potrebno ih integrirati u sam film
- mogućnost snimanja kroz USB na HDD disk koji ima svoje napajanje električnom energijom
- integracija ventilatora za hlađenje sa zadnje strane kućišta

OCJENA
Slika 35 / 40
Zvuk 15 / 20
Opremljenost 9 / 10
Daljinski upravljač 8 / 10
Cijena/Kvaliteta izrade 18 / 20
Ukupno 85 / 100
 
KARAKTERISTIKE
Proizvođač Panasonic
Tip TX-P42G30E


A/V priključci
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz 1
HDMI ulaz 4 (1 na boku)
Euro AV SCART 1 ( RGB)
S-VHS -
Kompozitni video 1
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 2/1
Slušalice 1
USB 3
3,5 mm PC audio ulaz -
Utor za memorijske kartice (SD) 1
Analogni RGB PC (15 pin mini D-sub) -
RS-232 -
Optički digitalni izlaz 1
Common interface 1
Mrežni priključak 1
Antenski priključak 1
Satelitski priključak -


Posebnosti
2D-3D pretvorba / 3D prikaz slike Blu-ray -/-
Memorija TV prijamnika analogna/digitalna 100/999
Vidljiva dijagonala (cm) 106 cm
Vrsta ekrana plazma (neoplazma - 14 G)
Format ekrana 16:9
Broj piksela (horizontalna x vertikalna) 1920 x 1080
Procesuiranje slike 1080p/24/25/30/50/60Hz
Kontrast 5000000 :1
Brzina matrice 0.001 msek.
Vidljivi kut vertikalno/horizontalno 176/176
Videotekst 1000
3 D filtar -
24p
THX certifikat za sliku
600/200 Hz ●/-
Formati slike Auto/16:9/14:9/Just/4:3/Zoom1-2-3
Pseudo surround zvuk ● (V-Audio suround)
Snaga audio pojačala 2 x 10 W
TV prijamnik analogni i digitalni MPEG 2/MPEG 4
PIP/PAP/PAT -/-/●
Bežićni LAN - (spreman za WI-FI)


Ostalo
Dimenzije (ŠVD)
Bez stalka 1020 x 640 x 320 mm
Sa stalkom 1020 x 675 x 320 mm
Težina (Kg) TV/sa stalkom 20,5 /24
Cijena 7.299,99 kn
Distributer www.panasonic.hr