Philips 40 PFL 9705 H

Utorak, 22.11.2011. 15:34 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 83 Godina: 2010

S LED Pro tehnologijom je ostvareno mikro upravljanje osvjetljenjem pa je prikaz crnog besprijekoran, 400 Hz osvježavanje slike i odaziv matrice od 0,5 ms isključuje mogućnost zamućenja kod brzih pokreta. U Philipsu su se sjetili i staviti pozadinske bas zvučnike u konstrukciju pa je zvuk superioran u odnosu na konkurenciju. Dizajn je standardno jaka strana Philipsa, tako da imamo posla s vrhuncem u ponudi LCD televizora. Jedini je problem cijena

Philips je među prvim proizvođačima koji su u svoje LCD modele ugradili pozadinsko osvjetljenje ekrana odnosno Direct LED tehnologiju s lokalnim zatamnjenjem, a kod Philipsa se ona zove LED Pro. Preko 1000 Led dioda smješteno je preko cijelog ekrana, a njima se upravlja po segmentima. Time se postiže najbolje upravljanje svjetlom, pa tako jedan segment može ostati svijetliti, dok drugi segment do njega može biti potpuno isključen, te će na tome dijelu ekran biti potpuno crn. Sa svojim novim LCD-om oznake PFL 9705 Philips je dodatno unaprijedio LED Pro osvjetljenje u odnosu na starije serije (PFL 9704 H) i dodao nekoliko inovacija (Bright Pro i 400Hz osvježavanje slike s 0,5 ms odazivom LCD matrice), koje se za sada ne nalaze niti na jednom modelu LCD-a na svijetu. Dolazi u tri različite dimenzije 82, 102 i 117 cm, a na našem testu bio je model od 102 cm. Jedina razlika između ovih modela, osim veličine ekrana, je to što 82 cm model ne podržava 3D prikaz slike.

Philips 40 PFL 9705H LCD dolazi s robusnim metalnim srebrnim stalkom, te brušenim aluminijskim okvirom u kojem je smješten LCD panel, a preko rubova okvira  malo "viri" prozirni plastični omotač, što je postalo neka vrsta Philipsovog zaštitnog znaka. Odmah je uočljivo i već poznato Philipsovo Ambilight osvjetljenje i to naziva Spectra 3. Ovdje su LED svjetla postavljena na lijevi, desni i gornji stražnji rub okvira TV-a, a otuda i dolazi naziv Spectra 3. Ovakav raspored omogućuje vrlo preciznu raspodjelu svjetla na zid iza LCD-a i to točno u tonovima boja, ovisno o slici koja se prikazuje na TV-a. Intenzitet Ambilight osvjetljenja može se podesiti u više koraka prema osobnim afinitetima korisnika, a može ga se i potpuno isključiti. Ovakav pristup je zaista fleksibilan, jer ima korisnika koji ne vole Ambilight osvjetljenje, dok ga drugi obožavaju, ali činjenica je da se s ovim osvjetljenjem oči manje zamaraju kod gledanja TV-a. Opremljenost raznovrsnim priključcima je na prilično visokom nivou. Između ostalog tu su 4 HDMI ulaza od kojih je jedan verzije 1.4, 1 digitalni audio izlaz u koaksijalnoj verziji i poseban 3D izlaz. Multimedijalne sposobnosti ovog TV-a su također velike, pa se kroz 2 USB priključka mogu gledati video (H264/MPEG-4 AVC, MPEG 4, AVI, MKV itd.) ili slušati audio (MP3, WMA, itd.) te pregledavati slikovni JPEG materijali. Uz mrežni priključak tu je i Wi-Fi podrška (802.11b/g/n) preko kojeg se može bežično prenositi i pregledavati gore navedeni A/V sadržaji iz osobnog računala (DLNA). Ugrađeni utor za SD kartice ne iznenađuje, ali iznenađuje mogućnost snimanja HD video materijala s NET TV-a, ali za to će trebati SD memorijska kartica od barem 8 GB.

On screen grafički prikaz izbornika nudi velike ikone i sve su napisane na hrvatskom jeziku. Vrlo je interesantan izbornik "Pomoć" u kojem su spremljene sve upute za uporabu bilo koje funkcije LCD-a. Najviše impresionira funkcija "Pretraga" koja prikazuje sadržaj svakog pojma ili funkcije iz uputa za korištenje po abecednom redu. Odabirom određene ispisane riječi i pritiskom funkcijske tipku "OK" na daljinskom upravljaču, korisnik odmah "stiže" do željenog podatka (slično kao kod stručnih knjiga - na zadnjim stranicama se uobičajeno nalazi kazalo). Kao i obično, u Philipsovim izbornicima najinteresantniji je izbornik Perfect Pixel HD, koji sadrži mnoštvo naprednih mogućnosti slike: 400 Hz osvježavanje slike (pruža odličnu oštrinu u prikazu pokreta), Perfect Natural Motion (uklanja sva podrhtavanja i omogućuje gladak prikaz slike, naročito kod brzih filmskih scena), super rezolucija (omogućava vrhunsku oštrinu, koja se vidi na linijama i konturama), savršeni kontrast (TV automatski naglašava detalje na crnim, srednjim i svijetlim područjima slike)… Svaka od tih funkcija nudi nekoliko razina, koje korisnik može odabrati, ali treba istaknuti da se pretjerivanjem s maksimalnim vrijednostima određenih funkcija, sliku može čak drastično unazaditi, zato s njima treba biti vrlo odmjeren i pažljiv, te promatrati što se događa sa slikom uključenjem ili isključenjem pojedine funkcije, odnosno mijenjanjem njihove razine.

Od ostalih mogućnosti treba spomenuti Net TV funkciju koja mu kao i kod većine novijih LCD-a, omogućuje pristup odabranim internetskim stranicama, kao što su YouTube, Picasa, Daily motion, itd., ali ovdje priča ne završava. Philips može pristupiti bilo kojoj internetskoj stranici, upisujući web adrese pomoću "nacrtane" virtualne tipkovnice na LCD ekranu. Savršeno, jer sada korisnicima LCD-a PFL9705 neće više trebati računalo za pregledavanje bilo kojeg sadržaja s interneta. Jednostavno bez ustajanja iz naslonjača, poslije nekog filma, korisnik može posjetiti bilo što na internetu.

Iako je ovaj LCD pripremljen za 3D reprodukciju, bez dodatnog Philipsovog kompleta oznake PTA02 ništa od 3D užitka (cijena 1.999,00 kuna). Komplet sadrži dvoje aktivnih naočala, Infracrveni prijamnik (koji se priključuje u onaj posebni 3D stražnji izlaz na TV-u) i USB stick, na kojem se nalazi malena datoteka koju treba presnimiti u TV.  Naočale su dobro napravljene kao i gumeni dodaci za nos (uključene su čak 3 različite veličine), koje će spriječiti eventualno "žuljanje" nosnog dijela naočala kod dulje uporabe.

Daljinski upravljač se dizajnom u potpunosti slaže s TV-om - sa srebrnom bojom i vrlo neobičnim futurističkim dizajnom funkcijski tipki, kojih nema puno. Zapravo sve se svodi na veliku dvostruku kursorsku "okruglu" tipku. Oko uobičajenih kursorskih tipki dodan je još jedan "krug" kursorskih tipki, što se na prvi pogled čini kao dobra inovacija, ali treba određeno vrijeme da se navikne na takav sustav rukovođenja. Vrlo je lako pritisnuti krivu kursorsku tipku, s obzirom da se nalaze jedna blizu druge. Za pokretanje daljinski koristi dvije 3V Lithium baterije (CR 2032) što je malo neobično, ali zbog njegove male debljine i prilično logično. S obzirom na futuristički dizajn daljinskog upravljača, očekivao sam i jednostavno upravljanje TV-om, ali to u nekim slučajevima i nije tako. Recimo za teletekst prvo se mora pritisnuti kursorska tipka, zatim središnja tipka OK, i tek tada je teletekst na ekranu. U slučaju da se želi podijeliti ekran na tekst i sliku, svaki puta se mora dodatno pritisnuti još jednom kursorska tipka, te kursorskim tipkama odabrati funkcije dvostruki prikaz, pa ponovno pritisnuti tipku OK. Zbilja malo previše tipkanja, a moglo se to vrlo jednostavno izbjeći.

Slika i zvuk

Philipsov LCD daje izuzetne slikovne rezultate. Kod standardne rezolucije TV-a, ovaj LCD ne "prašta" ništa kod prikaza slabijih i loših video materijala. On ne skriva i ne zamagljuje lošu sliku, pa se neki puta čini da nešto nije u redu s TV-om, ali to naravno nije grešaka TV-a, nego materijala koji se emitira s TV postaje (npr. neke reklame su očajno loše snimljene, pa ih TV takvima i prikazuje). Emisije snimljene iz studijskih prostora (npr. Dnevnik), ne pate od tog problema pa je tada prikaz slike odličan. Kod HD TV slike LCD pokazuje punu snagu, gdje do izražaja dolazi prikaz svih detalja i nijansi na slici. Boje su bogate, a crna je zaista odlična i neviđena do sada na nekom LCD-u, dok kontrastni odnos između tamnih i svijetlih tonova, zapanjuje svojim detaljnim prikazom. Iznenađuju i neke testne slike s Blu-ray uređaja, gdje je do punog izražaja došao Philipsov Perfect Pixel HD. Kod testa "Noise Reduction" slika je bila izuzetno čista i gotovo bez ikakve zrnatosti (vidljiva je jedino ako se približi vrlo blizu ekrana), dok je Jaggies test (pokazuje kolika je nazubljenost rubova predmeta) pokazao gotovo savršenu sliku. Mogu slobodno potvrditi da je zamućenje ili razvlačenje (kašnjenje) pokreta, kod vrlo brzih filmskih scena, inače uobičajeno na LCD-ima, kod ovog modela u potpunosti neprimjetno. S obzirom na 400 Hz osvježavanje slike i nevjerojatni odaziv LCD matrice od 0,5 ms, to i ne treba posebno čuditi. Treba biti vrlo pažljiv s odabirom pojedinih funkcija u Perfect Pixel HD, jer pretjeranost može ponekada naštetiti odličnom prikazu slike. 3D slika je također dala vrlo dobre rezultate s finim rasponom boja i opipljivom dubinskom perspektivom. Uobičajeno preklapanja slike za lijevo i desno oko i ovdje je bila prisutno, kao i kod ostalih proizvođača, pa se na to ne može staviti nikakav prigovor.

Ovaj LCD ima i izvanredan zvuk u odnosu na konkurenciju. Philips je vrlo lukavo u prednji doljnji dio okvira ugradio srednjotonske i visokotonske zvučnike, a na stražnji dio kućišta ugradio je dva odvojena mala bas zvučnika. Bas frekvencije tako nisu sputane membranom koje se koriste za srednje tonove, što je inače slučaj kod svih ostalih TV-a, pa mogu proizvesti bolji, jasniji i čišći zvuk. Iznenađujuće je da se nitko od ostalih proizvođača nije sjetio takve ideje, ali se iskreno nadam da će vjerno slijediti ovaj Philipsov primjer. U svakom pogledu zvuk je bogat i vrlo jasan po svim frekvencijama i u prvi trenutak ne može se vjerovati da takav zvuk dolazi iz TV-a.

Zaključak

Philips 40 PFL 9750 LCD je svojim karakteristikama definitivno postavio nove standarde za LCD veličine ekrana od 102 cm. Prije svega se to odnosi na slikovni prikaz u kojemu je do punog izražaja došla tehnologija pozadinskog osvjetljenja ekrana (LED Pro), uparena s nizom novih i naprednih poboljšanja slike - Perfect Pixel HD. Zvuk je jedan od najboljih koji se može čuti na nekom TV-a, a multimedijalne mogućnosti su također prvoklasna poslastica za korisnika. Jedina prepreka za kupnju ovog LCD TV je njegova visoka cijena.

+
-LED Pro sustav osvjetljenja ekrana +  Bright Pro sustav
-400 Hz osvježavanje slike s 0,5 ms odazivom ekrana
-Ambilight Spectra 3
-kontrastni odnos od 1:10000000
-prikaz HD i SD slike
-prikaz crne boje
-odličan zvuk
-informativni On screen grafički izbornici
-pristup svim Internetskim stranicama
-NET TV
-DLNA
-bežično Wi-FI (802.11n)  povezivanje
-malo zagrijavanje panela

-
-pomalo nespretna dvostruka kursorska navigacijska tipka na daljinskom upravljaču
-u kompletu s TV-om ne dolaze 3D naočale
-priključak za slušalice nalazi se sa stražnje strane TV-a

 

Specifikacije 3D naočala:

- aktivne 3D naočale
- naočale koriste CR2032 bateriju za svoj rad
- prijenos signala s TV-a na naočale je infracrveni
- maksimalna udaljenost infracrvenog prijenosa signala je do 6 metara

 

Proizvođač Philips
Tip 40 PFL 9705 H
Cijena 18.999,00


A/V priključci
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz 1
HDMI ulaz 4  (1 na bočnoj strani)
Euro AV SCART 2 (oba RGB)
S-Video -
Kompozitni video -
Analogni stereo audio ulaz/izlaz - / 1
Slušalice 1
USB 2
3,5 mm PC audio ulaz -
Utor za memorijske kartice (SD)
Analogni RGB PC (15 pin mini D-sub)
RS-232 -
Optički izlaz digitalni / koaksijalni - /●
Common interface
Mrežni priključak
Antenski priključak
Satelitski priključak -


Posebnosti
2D-3D pretvorba / 3D prikaz slike Blu-ray -/●
Memorija TV prijamnika analogna/digitalna 100/999
Vidljiva dijagonala (cm) 102
Vrsta ekrana LCD sa Direct LED - Local Dimming osvjetljenjem
Format ekrana 16:9
Broj piksela (horizontalna x vertikalna) 1920 x 1080
Procesuiranje slike 1080p/24/25/30/50/60Hz
Kontrast normalni/dinamički - / 10000000
Brzina matrice 0,5 ms
Vidljivi kut vertikalno/horizontalno 176 /176
Videotekst 1500 (2.5)
3 D filtar
24p
THX certifikat za sliku -
600/400/200 Hz - /● /-
Formati slike auto/auto zoom/super zoom/ movie expand 16:9/ široki
Pseudo surround zvuk
Snaga audio pojačala 2 x 15W
TV prijamnik analogni i digitalni MPEG 2/MPEG 4
PIP/PAP - /●


Ostalo
Dimenzije (širina x visina x dubina)
Bez stalka 955 x 596 x 69 mm
Sa stalkom 955 x 632 x 240 mm
Težina (kg) TV/sa stalkom 20 / 22
Distributer Philips, www.philips.hr


Ocjena
Slika 35 / 40
Zvuk 18 / 20
Opremljenost 9 / 10
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/Kvaliteta izrade 18 / 20
Ukupno 87 / 100