SHARP LE820

Utorak, 22.11.2011. 12:18 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 82 Godina: 2010

Sharp je modelom 46LE820E poprilično podigao razinu svoje konkurentnosti u ovom segmentu LCD televizora. Kvaliteta slike je na takvoj razini da možemo reći da je to do sada najbolja izvedba Sharpa uopće.

Nepisano je pravilo kod proizvođača televizora da pri svakom novom “osvježavanju” linije svojih proizvoda pokušava primijeniti neku novu specifičnost ili novu tehnologiju koja bi ih donekle razlikovala od konkurencije. Vrlo često su ta “poboljšanja” vrlo upitna ili odveć slična televizoru drugog proizvođača na istoj polici i jedino u čemu se u biti razlikuju je komercijalni naziv gotovo identične tehnologije.

U bližoj povijesti je bilo iznimki koje osporavaju ovo pravilo, kao na primjer Philips Ambilight osvjetljenje, koje vremenom postaju marketinški snažne gotovo kao i samo ime proizvođača. Imati jedinstvenu tehnologiju koju će prihvatiti potrošači i koja će vas diferencirati na policama je san svake kompanije. Ovom cilju je vjerojatno težio i Sharp kad je gotovo prije četiri godine pokrenuo razvoj svoje Quattron tehnologije.

O čemu je zapravo riječ

Svako tko imalo ozbiljnije prati problematiku reprodukcije video sadržaja zna da su po HDTV standardu (Rec.709 ili BT.709) za prikaz TV slike neophodne samo tri primarne boje: crvena, zelena i plava (RGB - Red, Green, Blue). No tako nisu mislili u Sharpu te su uveli žutu boju (Y) kao dodatni sub-piksel pomoću kojeg su povećali raspon prikaza boja na televizoru. Po riječima proizvođača, ova tehnologija (RGBY) može proizvesti jedan trilijun boja (tisuću milijardi), što je skoro tisuću puta više od uobičajenog RGB-a. Kako su se slikovito izrazili u svojem press materijalu, to njihovim novim EdgeLED LCD modelima daje “više svjetlucavog zlata, karipsko plavog i cvjetno žutog” u slici. Ova tvrdnja ima donekle i smisla s obzirom da se do sada žuta boja dobivala miješenjem osnovnih RGB boja. Uz pomoć dodatnog Y pixela dobiva se više svjetlosti pa bi i slika na panelu trebala biti prikazana prirodnije i svjetlije nego što je slučaj kod ekvivalentnog RGB panela bez tog dodatnog piksela.

LE820 je nasljednik modela iz serije 700 (vidi test hifimedia broj 79) s LED pozadinskim osvjetljenjem od ruba do ruba preko cijelog panela, dok je u ovom slučaju primijenjeno LED osvjetljenje postavljeno po rubu samog televizora. Nije jasno zbog čega su prešli na EdgeLED, po mom mišljenju lošiju tehnologiju osvjetljenja LCD panela, osim što su osjetno dobili na smanjenoj debljini samog panela s 92 mm na sadašnjih 39 mm. Ekološki osviješteni Sharpovi inženjeri su ovom serijom postigli i rekordne uštede energije tako da je za ovu dimenziju panela potrošnja samo 85W prema podacima proizvođača.

Osim što je televizor stanjen dodatno je redizajniran panel koji je sad po rubu dobio elegantni aluminijski okvir sa zakrivljenim i ispuštenim prema naprijed donjim dijelom na kojem iluminira Sharp logo i gdje se nalaze osnovne upravljačke tipke kojima se može upravljati ako se ne koristi daljinski upravljač. U postavkama televizora ova se iluminacija može ugasiti. Na prednju stranicu panela je dodatno nanesen reflektirajuči premaz kako bi postigli bolji i jasniji prikaz boja. Ova modifikacija ima i svoju negativnu stranu, predmeti u prostoriji oko televizora odražavaju se u ekranu čime kvaltativno degradiraju prikaz TV slike. Olakotna okolnost je da smo vidjeli i daleko izraženije odraze predmeta na ekranu kod nekih drugih proizvođača.

Televizor koristi X-Gen panel s 100Hz brzinom osvježavanja slike, ima ugrađeni analogni, zemaljski (DVB-T) i kabelski (DVB-C) digitalni prijemnik u MPEG-4 formatu.

Posebnost modela LE820 je mogućnost snimanja (Time Shift mode) TV programa koji se prikazuje preko ugrađenih digitalnih tunera na internu flash memoriju kapaciteta od 8GB. U praksi je ovo dobro došla funkcija ukoliko se za vrijeme gledanja TV programa mora izaći na kratko iz prostorije. U tom slučaju dovoljno je preko daljinskog uključiti Time Shift i televizor počinje snimati gledani program. Nakon povratka dovoljno je opet stisnuti tipku i gledanje se nastavlja tamo gdje se prethodno stalo. Kad se aktivira snimanje, na ekranu se pojavljuje i indikator koji pokazuje koliko je vremena preostalo. Na 8GB memorije TV može se pohraniti do 2,5 sata SD programa, odnosno oko 50 minuta HD materijala. Za napomenuti je da Time Shift nije snimač u pravom smislu riječi jer će, nakon što se ugasi TV, obrisati u potpunosti snimljeni sadržaj s flash memorije.

Na televizoru se nalazi i Ethernet priključak, ali preko njega se ne može dobiti neki online Sharp sadržaj kao što je to slučaj kod Samsunga ili Panasonica s njihovim Internet@TV platformama. Ono što se može dobiti je mrežno povezivanje s DLNA kompatibilnim računalom što omogućuje pregledavanje fotografija i MP3 datoteka. Za razliku od konkurenata nije moguće unaprijediti softver preko mreže jer se ne spaja na Internet nego je to izvedivo samo putem USB ulaza.  Preko USB-a se može reproducirati DivX i DivX HD, ali ne i MKV datoteke.

Prikaz izbornika na ovom televizoru je izuzetno pametno izveden. Pritiskom na tipku MENU cijela se slika malo smanji i pomakne u lijevo, da bi ostavila dovoljno praznog mjesta u koji se “spušta” izbornik funkcija za podešavanje. Na ovakav način dobiva se odličan pregled što se dešava na slici pri svakoj promjeni određene funkcije u izborniku. Iz izbornika preporučljivo je da se uključi funkcija “Quick Start” koja omogućuje brže uključivanje TV-a iz stanja mirovanja za samo 6 sekundi, dok je u standardnom modu potrebno gotovo 1 minutu.

Kvaliteta uređaja

Sharp 46LE820E ima velike mogućnosti podešavanja parametara za dobivanje optimalne kvalitete slike. Televizor dolazi u kutiji nepodešen; s prezasićenim bojama, velikim dinamičnim kontrastom krivom postavkom temperature boje i slično…, pa je neophodno provesti postupak kalibracije prije bilo kojeg ozbiljnijeg gledanja.

Osnovno pravilo je da se TV ne postavi suprotno od prozora jer će zbog odraza u njemu pri danjem svjetlu sav trud oko podešavanja biti uzaludan.

Ukratko, sva podešavanja kao i samo testiranje televizora su napravljena u postavkama za sliku u filmskom modu (Movie) koji se je pokazao kao najoptimalniji za gledanje u večernjim satima. Namjestili smo postavke vrijednosti temperature boje na najmanju (Low), Gama je postavljena na -2, kontrast je podignut na +33 dok su vrijednosti za korekciju svjetlosti, nijanse i oštrine ostavljene na poziciji nula. Zasićenost boje je bila vrlo visoka pa ju je bilo potrebno smanjiti na skali na čak -8. Od ostalih naprednih mogućnosti podešavanja televizora smo koristili jedino još “Fine motion” funkciju (smanjujete zamagljenja oko predmeta pri brzom pokretu) i to na najmanjoj vrijednosti (Low) te smo malo smanjili jačinu pozadinskog osvjetljenja panela (-3). Sve ostale funkcije kao što su: OPC-automatsko podešavanje svjetline ekrana, DNR-redukcija šuma, aktivni kontrast i sl. su ostale isključene.

Nakon podešavanja televizora kolega Toplak je komentirao da slika ne sliči niti plazmi niti standardnom LCD prikazu. I uistinu, na prvi pogled slika djeluje malo prigušeno, “vuče” prema žutom tonu, ali nakon kratke aklimatizacije došli smo do zaključka da su prikazane boje zapravo korektne, vrlo žive i bogate nijansama. Možda će netko zahtijevati još vjerniji prikaz boja, ali kad se uzme u obzir da prikaz SD materijala nostalgično podsjeća na gledanje televizora s katodnom cijevi tko onda može zamjeriti na takvoj “nesavršenosti”.

Reprodukcija HD filma s Blu-ray diska je odlična. Slika je puna detalja s velikom paletom boja i s mogućnošću prikaza detalja i u tamnim područjima ekrana. Prikaz crne je vrlo dobar, intenzivan i s primjetnom dubinom iako ponekad njen ton ide prema sivoj što je pogotovo vidljivo ako se TV gleda pod većim kutom. Sharp je ovim modelom napravio veliki pomak u prikazu predmeta u pokretu što im je bila poprilična boljka u prethodnim verzijama panela. Iako koristi “samo” standardnih 100Hz za osvježavanje matrice ekrana, slika je imala minimalna zamućenja i pojavu trzanja. Smetnje su se uglavnom odnosile na lagano pojavljivanje dodatnog ruba oko predmeta u pokretu što TV po prikazanoj kvaliteti više pomiče prema plazma tehnologiji nego prema LCD-u.

S dva ugrađena zvučnika (snage 2x10W) i subwooferom (15W) postiže zavidnu razinu i kvalitetu zvuka koja je sasvim dovoljna za kvalitetno praćenje TV programa. Reprodukcija vokala je jasna i čista, s dovoljno dinamike i temperamenta u srednjotonskom području, ali ne baš prevelikom dubinom u bas području. Za potpuni doživljaj filmskog materijala s DVD ili BD playera neophodno je spojiti kvalitetniji surround komplet zvučnika.

Zaključak

Sharp je modelom 46LE820E poprilično podigao razinu svoje konkurentnosti u ovom segmentu LCD televizora. Koliko je za ovakav uspjeh zaslužna ugrađena Quattron tehnologija, a koliko ukupna tehnološka unaprjeđenja u odnosu na prethodne modele pristigle iz Sharpa, teško mi je reći. Iako televizor nema mogućnost reprodukcije 3D slike, to mu ne bi trebao biti veći nedostatak s obzirom na mizernu količinu dostupnog 3D materijal na domaćem tržištu. Ono što je bitno kod modela Sharp 46LE820E je primjerena kvaliteta slike za koju možemo reći da je do sada najbolja izvedba koju je ova tvrtka plasirala na tržište. Ako se svemu navedenom pridoda i dopadljiv dizajn, pouzdanost u radu te kvaliteta izrade, onda bi se trebao svakako naći na listi televizora ove dijagonale ekrana kojeg svakako trebate isprobati prije konačne odluke o kupnji.

+
-Odličan prikaz SD i HD slike
-Prikaz crne
-Time Shift snimanje
-Vrlo dobar zvuk

-
-On screen izbornik nije na hrvatskom jeziku
-Zrcalni LCD ekran
-Cijena

 

Karakteristike  
Proizvođač Sharp
Tip LE 820


A/V priključci
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz 1
HDMI ulaz 4 (1 verzije 1.4)
Euro AV SCART 1  RGB
S-VHS -
Kompozitni video 1
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 2/1
Slušalice 1
USB 1
3,5 mm PC audio ulaz -
Utor za memorijske kartice (SD) -
Analogni RGB PC (15 pin mini D-sub) 1
RS-232 -
Optički digitalni izlaz 1
Common interface 1
Mrežni priključak 1
Antenski priključak 1
Satelitski priključak -


Posebnosti
2D-3D pretvorba / 3D prikaz slike Blu-ray -/-
Memorija TV prijamnika analogna/digitalna 100/999
Vidljiva dijagonala (cm) 117
Vrsta ekrana LCD sa rubnim LED pozadinskim osvijetljenjem
Format ekrana 16:9
Broj piksela (horizontalna x vertikalna) 1920 x 1080
Procesuiranje slike 1080p/24/25/30/50/60Hz
Kontrast normalni/dinamički -/2000000
Brzina matrice manje od 4 ms
Vidljivi kut vertikalno/horizontalno 176/176
Videotekst 2000 (2.5)
3 D filtar
24p
THX certifikat za sliku -
600/200/100 Hz -/-/●
Formati slike normal/zoom/14:9/panorama/full/cinema 16:9/cinema 14:9
Pseudo surround zvuk
Snaga audio pojačala 2 x 10 W/1 x 15 W za subwoofer
TV prijamnik analogni i digitalni MPEG 2/MPEG 4
PIP/PAP -/-


Ocjene
Slika 35 / 40
Zvuk 14 / 20
Opremljenost 8 / 10
Daljinski upravljač 8 / 10
Cijena/Kvaliteta izrade 18 / 20
Ukupno 83 / 100


Ostalo
Dimenzije (širina x visina x dubina)
Bez stalka 1127 x 734 x 39  mm
Sa stalkom 1127 x 785 x 340 mm
Težina (kg) TV/sa stalkom 24,5/30
Cijena
17.200,00 kn
Distributer Utema